Отговори
# 165
Не винаги "ми какво да правя" е признак на безхаберие, а пък на слабохарактерност още по-малко. Най-лесно е за забраниш и ограничиш. Обаче идва един момент, когато децата вече разполагат със собствен бюджет, който разходват по свое усмотрение без родителски контрол. Възпитанието на вкуса е хубаво нещо, но не при всички действа. Защото в един дом чипс може и да не е влизал по никакъв повод, което не означава, че на детето не му харесва и че ако мама не е наоколо да мели колко е вреден, няма да си го купи. На щерката слабост ѝ е шоколада. Като кажа, че не може повече, знае, че не може повече. Обаче се е случвало да намирам скрити опаковки от изядени тайно шоколадови бонбони. Пробвала съм да не я ограничавам, за да не я привлича, пак не работи. Знае кои са вредните храни, знае, че от тях се дебелее, обаче като е слаба и здрава, хич не ѝ дреме. А от другата година ще е с джобни и съм силно притеснена.

# 166
Добре, да се коригирам, че в случая на мойте познати става дума точно за безхарактерност, малодушие и безхаберие. И по мое мнение един абсолютно провален от тук нататък детски, тийнейджърски и т.н живот.

И на мен не ми пука, че сега си хапва от време на време и чипс и шоколад. Но ако видя, че нещата излизат извън контрол, повярвай ми няма да се оправдам с "ами какво да направя като иска"

# 167
А какви мерки се взимат например при дете, което очевидно прекалява и да кажем започва да се закръгля, което обаче от магазинчето срещу у-щето може във всеки един момент да се снабди, с каквото си пожелае. Питам сериозно, защото не знам дали няма да се сблъскам с този проблем. Без пари - ще има временен ефект, по-малко пари - няма да си вземе чипс на Чио за 1.20 лв., ще си вземе пелети от 0,50 лв., още по-зле. Всъщност заради ефекта на отвързаното дете мен лично ме е страх да забранявам категорично, каквото и да е. Само меля нон-стоп, отбивам, когато мога и гледам да ограничавам количеството.

# 168
wild poppy, ако самото дете не осъзнае вредата, не мисля, че ще стане със забрани  Confused дори да не дадеш пари, ще го почерпи друг.
То не е и само за килата, като цяло тези неща са вредни.

У нас чак пълна забрана няма, но примерно чипс яде 1-2 пъти годишно, и да кажем веднъж в месеца правим домашен. Но тя е доста страхлива и явно съм успяла да й набия в главата врзъаката вредни храни - болести. Отделно вече навлиза в една по-суетна възраст и това също оказва влияние... Както и това, че вижда нашите грешки с баща й и колко трудно се поправят...

На колко години е?

# 169
На 6 г. е. Самоконтролът ѝ идва предимно от моето неодобрение да се прекалява. Само че мен това не ме успокоява особено, защото знам, че наближава времето, когато няма да имам контрол. Примерно знае, че няма проблем да изяде едно шоколадово яйце. Ако има второ няма да посегне към него, само защото аз ще реагирам неодобрително. Ако не реагирам, веднага ще му види сметката. Пробвах с едни шоколадови бонбони на "Киндер" да ги оставя на достъпно място с уговорката да си взима след ДГ по 2-3 - когато тя прецени. Мислех си, че когато са достъпни, а и неразнообразни, ще ѝ писнат. В кофата всеки ден имаше по 2-3 обелки. И 20 зад дивана. Crazy

# 170
...Пробвах с едни шоколадови бонбони на "Киндер" да ги оставя на достъпно място с уговорката да си взима след ДГ по 2-3 - когато тя прецени. Мислех си, че когато са достъпни, а и неразнообразни, ще ѝ писнат. В кофата всеки ден имаше по 2-3 обелки. И 20 зад дивана. Crazy

Да ти кажа и много възрастни няма да минат този тест  Mr. Green
При нас засега действа принципът - далече от очите, далече от устата. Примерно в почивните дни правим десерт или купуваме нещо, но иначе няма нищо сладко вкъщи, освен плодове. Шоколадът пристрастява, колкото повече се яде, толкова повече му се иска на човек. Ако знае, че винаги има под ръка, по-вероятно е да си взема непрекъснато, отколкото да се контролира.
Трябва да свикне с мисълта, че това не е нещо, което го има на разположение, не е нещо, което се яде всеки ден, а само от време на време - празник, уикенд...
Както не се яде торта всеки ден, например.
Поне вкъщи тази система действа безотказно, не знам дали и при други е така. Зависи и от вашите разбирания и принципи на хранене, т.е. дали смятате, че това е правилно, защото това са лични разбирания  Peace

За джобните - в началото е така. Дъщеря ми в 1 клас се чувстваше длъжна да изхарчи всичко, което дадем, не само за ядене, взимаше и какви ли не боклуци от книжарницата - играчки, календарчета, натъпкана е с като сергия на панаир, бизнесът в училищата върви със страшна сила Twisted Evil затова спряхме джобните. 2 клас предложихме да има пак джобни, но тя сама отказа, призна си, че не може да се сдържи да не купува  Crazy чак сега в 4-ти носи и не харчи.
Според мен ако е осигурена храна и вода, джобните са излишни, особено за деца на 6-7 г., защото пак изкушението е прекалено голямо.

Но това си е и до дете, нейната приятелка и в 1 клас не купуваше нищо, а си ги събираше  Simple Smile

# 171
НСЧ, ще взема да пробвам и вашата стратегия. Ако не проработи при нас, няма да навреди със сигурност. bouquet

# 172
Аз обаче по отношение на забраната за ядене на шоколад съм.... Не зная защо е обявен за вреден и водещ до наднормено тегло. Аз позволявам всеки ден, сутрин, след закуска.

# 173
Аз не съм забранявала нищо, само обяснявам,че определени храни са вредни, други-не, но не се ядат по всяко време, а трети-не се консумират от деца.Например кафето-да, детето ми вижда и мен, и баща си с чаша кафе, сутрин димят две огромни кафета, но не е пожелало и не е питало защо за вас може, а за мен -не.

Засега обясненията работят и няма проблеми , но и той не е от ящните.

В училище в първи клас имаше забрана за всички деца да носят пари.
Във втори клас на някои деца им се даваха пари,аз не давах.В един момент започнах да давам, но при уговорка да ми връща опаковката.Казах му, че понякога децата могат и да сгрешат, да си купят нещо не особено полезно и нека аз да зная , за да обсъдим покупката.Така процедирахме известно време.

В новото у-ще има уговорка м-у родителите да не се носят пари.Причината е, че единственото място от което може да се купи нещо е разположено след пресечка и не е желателно децата да излизат.

# 174
По малко дори да е всеки ден аз също нямам/нямах против. Обаче виждам, че не става по малко, освен ако не поставя граница и се приема без възражение заради родителския ми авторитет. Иначе аз до към 20 годишна можех да си изям един шоколад 300 гр. наведнъж (и често го правех), даже и кльощава бях. Сега гледам и щерката натам е тръгнала, а не ми се иска.

# 175
Сега гледам и щерката натам е тръгнала, а не ми се иска.

Е какво? Аз съм слаба, а ям шоколад всеки ден, поне 100 грама, млечен, с пълнеж, без...
Нищо страшно няма, споко.

# 176
При повечето хора влияе на теглото. Това че има изключения, не "топли" другите по никакъв начин.
Значение има и количеството, разбира се, но сладките храни пристрастяват, така че в повечето случаи се увеличава. Съдържа и кофеин, количеството за възрастен не е голямо, но за дете, което изяжда повече шоколад, е.
Има значение и какъв е шоколада, едно е да яде натурален, друго с какви ли не боклуци и изкуствени оцветители, ароматизатори и т.н.

# 177
Нека тогава преминем само на биоспанак и ръжени ядки Stop.
Храня се здравословно, детето ми леко залита, но го считам за нормално и напълно безопасно.
Шоколадът води толкова до напълняване при някои хора, колкото и варените картофи, доматите с пестициди, крушите от село и пр.
Всяка крайност е неразумна и стигмосването на шоколада е безмислено и глупаво.
Та, дете не лишавам от шоколад, нито себе си.

# 178
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
Шоколада и аз не го слагам към вредните храни, но давам по-малко. Имаме си ритуал вкъщи, вечер, след ядене 90 гр. черен шоколад се дели на 3 (все още ... на малкия не давам) и така по 30 гр. на човек мисля, че е ОК.

Изключвам случаите когато ме подгони лакомията .....  Sad

В прекалени крайности не е добре да се вкарваме.Хубаво е човек да се съобразява и с времето в което живее, и реално да преценя нещата. Малко шоколад, малко бейк-ролс .... няма лошо, но истината е, че голяма част от хората прекрачват една граница.Надделява онова първичното "вкусно ми е, харесва ми". С много неща се прекалява, а точно децата са най-уязвими за жалост.

Също така много ме е яд на хора, които ти обясняват колко е вреден маргарина, а в същото време си опъват цигарите и то на детската площадка.

# 179
Аз съм пушач, обаче пушенето по детските площадки направо ме съсипва  #2gunfire Толкова нагли хора има, чеее.....

Общи условия

Активация на акаунт