Отговори
# 180
  • до едно тепе
Трудно се справям. Малък е и жално гледа и се лепи на другите деца, държащи пакетче с бонбони или зрънчо. Миналата седмица беше при баба си и я беше изнудил да му купи бонбони. 3 дена вървеше из къщи скандирайки "Днес ще купим бонбони нали?".  Ми не купихме. Казах му, че мама не купува бонбони и точка. Давам понякога разни "боклуци", но умерено и с уговорката винаги да е след хранене, че по принцип е злояд и лапне ли нещо преди ядене след това ми къса нервите ooooh!
За съжаление плодове не иска особено или по-точно тези в сезона сега не ги иска. Чакам да докарат мандарините, за да наваксаме малко с витамините, че ябълки не близва Rolling Eyes
Каквото и да правим не можем да ги ограничим напълно за съжаление. Като са по-малки е лесно, но тръгнат ли на училище става трудно Rolling Eyes

# 181
  • Варна
Аз съм против пълните ограничения от всякакъв род. Не го тъпча с каквото дойде, но и не го пазя като дявол от тамян от тях. А и съм сигурна, че дори и да не е кусвал нищо докато тръгне на училище, като гледа другите там ще компенсира липсата през годините... Плодове и зеленчуци яде изключително много, сам ги иска и търси. Ако не дам вафла, сам иска плод, така че нямаме и проблем с полезните храни Hug

В кофата всеки ден имаше по 2-3 обелки. И 20 зад дивана. Crazy
Това яко ме разсмя Grinning Браво на детето, обмислило го е Simple Smile)) Един човек като иска нещо винаги ще намери начин. Затова аз съм на принципа по-добре да знам, отколкото да е зад гърба ми.

П.П. Но ако влияе на здравето, теглото и тн на детето съм против тях Peace За жалост има немалък брой деца с наднормено тегло, които не спират да ядат боклуци Naughty Тук вече родителите трябва да са доста по-строги според мен.

Последна редакция: нд, 05 окт 2014, 10:14 от ca_sky

# 182
...А и съм сигурна, че дори и да не е кусвал нищо докато тръгне на училище, като гледа другите там ще компенсира липсата през годините....

От моят опит - не. Въобще не се подвежда по това какво ядат другите. Особено от последните 1-2 г. прави доста добър избор.
Наистина не е категорична забраната при нас, но става дума за много редки случаи, в които се консумират такива храни.

# 183
  • Варна
Радвам се за вас, това е идеалния вариант, но за жалост не винаги се случва така. В повечето случаи забраненото е изкушение и когато се отдаде възможност повечето хора бъркат в кацата с мед...
При нас забранени храни и напитки няма, забранено е количеството на поглъщане Peace За моя голяма радост газирано не близва, не му харесва. Ако го харесваше може би щях да забраня само кола, ако е повече от опитване Peace Но и тук, както за всяко нещо свързано с деца, всичко е индивидуално. Убедена съм, че никой родител не иска детето му да яде само чипс и вафли, друг е въпроса пред какви ситуации е изправен и как точно реагира детето... Ако има и наднормено тегло и тн определено трябва да се вземат доста по-кардинални мерки, колкото и да се противи наследника Peace Ето при нас детето само си иска плодовете, може да изяде 1кг ябълки или банани в рамките на часове, но далеч не смятам, че това е моя заслуга. По-скоро късмет и организъм. Аз също обичам плодове, явно е прихванал...но каквото и да е се радвам, че нямам допълнителни главоболия Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 окт 2014, 14:45 от ca_sky

# 184
Задължително е да се опита, а е ясно, че резултатът е различен  Simple Smile
И не става дума за забрани, а за набиване в главиците им от съвсем малки защо не е добре да се яде всеки ден това и това.
Да направим така, че те да избират правилното, а не да е "защото мама така каза".
Но това се получава, ако се работи в тази насока с детето от раждането, вече като голямо не съм много убедена, че става толкова лесно.

Цитат
Убедена съм, че никой родител не иска детето му да яде само чипс и вафли...

Има, има  Simple Smile познавам няколко такива. И понеже са убедени, че храната няма значение, въобще и не го имат за грешно. Различни разбирания...

# 185
  • Варна
..а за набиване в главиците им от съвсем малки защо не е добре да се яде всеки ден това и това.
Да направим така, че те да избират правилното, а не да е "защото мама така каза".
Но това се получава, ако се работи в тази насока с детето от раждането, вече като голямо не съм много убедена, че става толкова лесно.

newsm10 Абсолютно съгласна Simple Smile

# 186
  • Sofia
Аз се справям без особен проблем. С много обясняване. Ама много и подробно, на достъпен за тях език. Обяснявам за всичко и всеки път, точно защо не искам да го ядат, точно за какво е вредно и какво ще им се случи, ако го ядат. Баба им каза, че съм им "промила мозъците", когато последния път й отказаха пържени кюфтета и подробно й обясниха защо не трябва да се яде пържено. Общо взето гледам да се хранят здравословно и до голяма степен успявам. Ядат по два плода и една салата на ден, мляко всеки ден, тестеното е малко и само пълнозърнесто, пият само вода. Позволявам и някои неполезни храни, които обаче не класифицирам като вредни - обикновени солети, някои бисквити, Зайо Байо, шоколад, домашни сладкиши - 2-3 пъти седмично, не повече. Единственото вредно, което позволявам е лятото веднъж седмично сладолед. С неща като чипс, бейкролс, кроасани, купешки тестени, Макдоналдс и подобни, пържено, безалкохолни не правя компромис.
И аз не съм съгласна, че е задължително в училище да си купуват непозволени храни. Моите например никога не са поискали чипс, защото много подробно и нагледно им е обяснено какво ще им се случи ако го ядат.

# 187
Между Зайо Байо и чипс не виждам разлика в неполезността обаче.

# 188
  • Sofia
Разликата е огромна. Чипсът е пържен, има оцветители, консерванти и много сол. В Зайо Байо няма нищо вредно (говоря само за марката Зайо Байо, не знам дали важи за другите видове зрънчо). Няма консерванти и оцветители и не е пържен. Няма и нищо особено полезно разбира се, но поне не е вреден.

# 189
Първо - има непържен чипс, несолен, без консерванти и бои.
Второ - царевицата в Зайо байо 100% е ГМО. Освен това наситеното жълто е резултат на боя, и това е описано на етикета.

# 190
  • Ямбол
Никой още не е доказал, че ГМО царевицата е вредна.

# 191
  • София

Но и никой не е доказал, че не е.
 Като стана дума за царевица няма истинска вкусна царевица от години - независимо варена, печена и каквато и да е там. Всичката е гадна и ужасно сладникава. Такава влагат и във всички продукти на царевична основа най-вероятно.

# 192
  • до едно тепе

Но и никой не е доказал, че не е.
 Като стана дума за царевица няма истинска вкусна царевица от години - независимо варена, печена и каквато и да е там. Всичката е гадна и ужасно сладникава. Такава влагат и във всички продукти на царевична основа най-вероятно.
Мм не царевицата за варене е сладка и се бере преди да е узряла. От нея няма как да направят брашно и грис(от които се правят царевичните пръчки).Тя си има естествени захари вътре, а зърната в узряло състояние са дребни и сбръчкани.. Другата(тип конски зъб) се ползва за брашно. В България не се гледа ГМО царевица. Друг е въпроса откъде са внесли брашното и гриса  Peace

# 193
  • Варна
Не че е по темата, ама тая царевица, за която се говори си е напълно различна. ГМО. Ощо преди 10г в щатите консумираха само такава, после я домъкнаха и у нас. Няма нищо общо с тази, която ние си знаем от едно време Wink Аз също не я харесвам и затова като си търся царевица за варене из пазарите казвам, че искам от тази за прасетата Mr. Green Тази, която се отглежда за животни си е точно това, което помним от малки Wink

# 194
  • София
Не че е по темата, ама тая царевица, за която се говори си е напълно различна. ГМО. Ощо преди 10г в щатите консумираха само такава, после я домъкнаха и у нас. Няма нищо общо с тази, която ние си знаем от едно време Wink Аз също не я харесвам и затова като си търся царевица за варене из пазарите казвам, че искам от тази за прасетата Mr. Green Тази, която се отглежда за животни си е точно това, което помним от малки Wink

Точно това имах предвид и аз. Не знаех, че царевицата за прасета е истинската, ще потърся.

Общи условия

Активация на акаунт