Рамадан Карим,Аид Саид и 132 пожелания за мир в арабско и не само.

• 59 077
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
ох, пропуснах да споделя, че става въпрос за мюсюлмани сунити :о)

# 196
Златорог,чудя се от къде да започна?!?
Първо,свещеници има в Християнството.В Ислям духовният водач се нарича имам.
Второ,смятам,че не е твоя работа да ходиш в Джамията,а на половинката ти.Отделно,ако все пак решиш да идеш сама,смятам,че трябва да го обсъдиш с половинката си и той ще ти разясни какво да направиш..(аз също мога)
Трето-религиозният брак-Никях в БГ може да се склучи и в Главното Мщфтийство,и в Джамията,т.е. обетът се извършва пред Заместник Мюфтията или пред Главния Мюфтия,или пред Имамът.Нужни са лични карти и двама мъже-свидетели,които задължително трябва да са мюсюлмани(може и 1 мъж,и 2 жени,но пак мюсюлмани).Духовното лице обяснява подробно какво представлява брака,какви за правата и задълженията на мъжа към жената и на жената към мъжа,цiтира се отказ от Корана,като се прави и молитва за щастие на младоженците(правят я само мюсюлманите),питат се по 3 пъти младоженците дали са съгласни по своя воля да сключат брак,питат се и свидетелите,пита се каква е сумата на определения мехир/муаххар-спокойно може да се каже и 1 лев,подписвате се на свидетелството за брак и това е.
Това свидетелство тук в БГ не го признават,но в арабските страни се признава(трябва да има печет за чужбина и подпис от Главния Мюфтия).Това свидетелство ти дава правото да изискваш и да доказваш брака си ако имате деца,а сте се разделили.
Разтрогването на религиозния брак става като мъжът се откаже от теб словом,като 3 пъти го повтори един след друг.Така той се развежда с теб.
Ако желаете може да сложите халки,но при сключването на религиозния брак никой няма да ви пита дали ги носите и да си ги сложите.Не се дава наздраве,не се целува пред духовното лице.Трябва да се облечеш по-скромно,да не си с голи рамене и крака,деколте(това не значи да се покриеш в черно от глава до пети,но трябва да имаш в предвид облеклото).
Четвърто-държа да кажа,че религиозен брак м/у мюсюлманин и християнка са позволени,написано е в Корана и мога да подкрепя твърдението си с това,че една от жените на Пророкът Мухамед е била християнката Мария.Не е задължително да приемаш Ислям ако се омъжваш за мюсюлманин,няма такова нещо,никаде не е написано и никой не те принуждава.
Дано не съм пропуснала нещо..?!?!?!
Ако имаш други въпроси,питай спокойно!

Последна редакция: ср, 21 сеп 2011, 15:53 от Nar-Nour/Om Saeed

# 197
Благодаря ти много за информацията Simple Smile Съгласна съм,че той трябва д апроучи въпроса, но той е напълно наясно какво се изисква в и за тези бракове в Сирия и не знае как е тук. Искам сама да отида до мюфтийството,защото информацията бих я приела само от извора,приятелят ми не говори грам български и в момента е извън страната...

за дрескода съм желязна, аз така и по улицата си ходя (една от причините да ме хареса любимият) Устният талак съм чувала,че така се извършва от мъжа. А жената как го прави по-точно? Не следва ли някакво разваляне на договор и тн и тн?

# 198
Аз съм омъжена за Сириец и както е там,така е и тук подписването на религиозен брак.
В Мюфтийството ще ти обяснят всичко най-подробно,не се притеснявай!И м/у другото,според мен,по-добре иди там,отколкото в Джамията.
Не се притеснявай и страхувай от брака,това е прекрасно доказяателство,че този мъж те обича и иска да сподели с теб живота си.Задължително е да се бракосъчетаете религиозно по каноните на Корана и всеки мюсюлманин би държал на това.
Самото подписване трае не повече от 15-20мин.Предварително се записва дата и час.

# 199
значи да ида в Мюфтийството и да питам за информация там. Той каза, че ще се закълне на Корана преди да се венчаем, че няма да се жени за други жени симултанно с мен. Доколкото разбрах в последствие, това е най-сериозната клетва в Исляма.

# 200
и не разбрах как жените инициират религиозен развод и възможен ли е той въобще?

# 201
Мархабан  Mr. Green  най-накрая нещо по-интересничко се появи, да се разнообразят есенните дъждовни дни.

Люспа,трябва да отгатнем кой е госта ли  Simple Smile  знам, че с Русалката много обичате гатанките  Simple Smile

От работата ми не спират да ме изненадват. Викат ме в понеделник, искат да се върна да ба4кам  newsm78  Дали да се пресрамя и да поставя условие- искам повишение  Mr. Green Mr. Green Mr. Green  Така де, ценен кадър съм.

Амал, ти започна ли работа?

Златорог, когато имам време, ще изчета подвотно подробно постовете ти,че някои моменти ми се губят  Embarassed
Пред какъв свещенник ще се жените, след като жениха не е християнин.  Опс, коригирам се,   ама как може от толкова време да сте заедно и ти да не знаеш, 4е мюсюлманските духовници си имат други названия  Simple Smile  Явно не решаваш кръстословици  Simple Smile

А сега да подходим сериозно.
Моя съвет е "не се омъжвай"  Mr. Green  Сама казваш, че за момента нямаш такива намерения, тогава недей. Толкова е просто  Simple Smile
 Щом  искаш да се информираш за развода, най-добре питай в Главно мюфтийство, нали така или иначе,ще ходиш там. Те ще ти дадат компетентен отговор или поне би трябвало. Не разчитай на непроверена информация от нета, в арабските теми в бг мама, а и другте форуми е пълно с всезнайковци , които нищо не разбират от ислям, но не спират да се изкарват кой от кой по-компетентни.

Иначе да вметна, жената има право на развод, когато мъжа не си изпълнява съпружеските задължения тарфик, и талак-когато ве4е няма финансова възможност да издържа съпругата си.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2011, 19:09 от Шило_в_торба

# 202
извинявайте за лапсуса Simple Smile под свещеник имах предвид имам

# 203
И аз да направя едно брутално включване

Да, разбрах, че има смесване на християнската с ислямска терминология.

Никяхът спокойно може да се направи и в къщи при наличието на имам, двамата свидетели и уали (настойник), като за него има разногласия дали е задължителен, или не.
Това за информация, бруталната част започва сега.

Не се заблуждавайте, че може да се закълне да не се жени едновременно за друга. Няма такова условие в исляма, няма такава клетва. Единственото което можеш да направиш е да включиш клауза в предбрачния договор, че ако той се ожени за втора бракът ви автоматично се анулира. Едва ли ще иска да те изгуби, особено ако имате и деца.

За махъра малко ме хваща яд като чуя 'нищо няма да искам' или 'ще искам символична сума' . Ми това е за вашата сигурност, бе жени.Защо трябва да сме толкова евтини? Ей, без пари им излизаме на тия араби.  Mr. Green Това няма нищо общо с доверие и любов. Ами ако той умре утре? Или нещо друго непредвидено...  В същото време не искайте толкова много, че да не можете да го върнете, ако  решите да поискате развод.

Шило, не те разбрах какво трябва да разгадаваме?

# 204
  • София
Ехаа, момичета, две страниците сте минали, докато аз се вея по чужбината  Wink

Много хубаво си изкарах в Париж, но и доста хладно беше. Толкова вятър не ме беше брулил отдавна. Мъжете са се оправили супер сами, само не са пускали перални. Та сега имам за 4ри поредни. Но с другото са се справили добре. Даже са изчистили къщата Mr. Green

Ох, за детските градини. Всичко е прекалено относително. Познавам една майка, която не дава и не иска да дават на детето и шоколад. Беше казала в детската градина, че е алергичен. И пак му бяха дали филия с шоколад  newsm78 А и хората рядко се сещат, че свинско има в каймата, кремвиршите, салама, самото филе си е от свинско.... изобщо, трябва да се подсещат. Сигурно и други хора имат подобни изисквания, може някои детски градини да са свикнали с такива случаи. Проучете въпроса, стига да имате избор. Но, въпреки всичко, не мисля, че някой би дал на детето нещо нарочно.

В този ред на мисли, имахме едни съседи адвентисти - вегетарианци. И детето на 3 г - също вегетарианец. Идва да си играе с брат ми и си тръгва след няколко часа. Тръгваме да вечеряме, отварям хладилника и гледам една луканка нахапана отвсякъде  Joy Много съм против едно дете да се лишава от месо. Нека порасне, пък само ще реши. Но това си е мое мнение. Peace

Ум Саид, изобщо не и се давай на депресията. Аз като чета какви геройства извършваш...  Аз и половината от това не мога да свърша, а имам само 1 вече пораснало дете.

Люспа, щом разбираш от градинарство, кажи някое ефектно цвете за градината, но да не изисква много грижи и да търпи студ. Ясмин, въпроса е и към теб. Спомням си смътно, че си завършила ботаника.

Май дълго стана. Лека нощ, арабски мами, и весело изкарване на празниците  bouquet

# 205
Ох и аз най-сетне да се разпиша, че семейството ми отмъква редовно устройството. На баткото пак е за преизнсталване и така. Все ме вкарва в такива филми това момче, PSP-то си "хакна", та го затри, компа няколко пъти се преинсталва, абе... #2gunfire

Шило, не съм започнала работа, нали от няколко дни сме на ясла, чакам да видим как ще се стекат нещата, че е трудно в началото. Ето, Илияс-чо колко време плакал.  Tired Пък сега я взимам на обяд и мисля и още време така да правя, за какво да я стресирам излишно, и без това обстановката никак никак не е прекрасна. Мирише гадно на смес от белина и манджа, задушно, ревалник отвсякъде.  Sick Пък вчера дошла и нова възпитателка дето се пробвала да ги насилва да ядат, пък аз й казах, че бедуински инат няма как да се пречупи силом. hahaha За НОИ-то, съчувствам ти, но май че е така, докато не се платят осигуровки и майчинство няма. Но какъв е пътят да накараш работодател да ги внесе питай в Подфорум Майки бъдещи и настоящи, За майчинството счетоводно.  Peace

Астарта, разбирам те, скъпа, много е болезнено да видиш чак пък такова отношение по най-естествената реакция за едно дете. Не че не ги чувам как им крещят вътре, но от друга страна си казвам с 20 палавника трябва и по-строго, ама пък и подход си трябва.  Peace Но за парите дето им плащат на лелките - 220 лв. то не може да се очаква, че ще преливат неизчерпаемо от любов. Абе много е объркано всичко както винаги в нашата родина. Но непременно говори да се вземат някакви санкции срещу боя, не е метод за преглъщане.  Hug

Фийл, радвам се, че изкара добре.   bouquet

Люспе, Шило, Омче, ама бива ли така, съвсе ме забъркахте, как да извадя сега есенцията без да се объркам, я малко по-стройно с обясненията за брака. Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms Лю, най-скъпата гостенка ако е иронично - е свеки, ако е искрено - мама. newsm78

Уго как е, някой пише и си с нея, не е влизала отдавна? newsm78 Praynig

Ясмнике, как е зетя, не си писала скоро. Ще ти звънна тия дни, нали са празници, та паркирането не ми е проблем Стига да нямаш ангажименти. Гуш гуш на бебка.

Стига толкова, може по-късно пак да пиша.  bowuu

# 206

Лю, най-скъпата гостенка ако е иронично - е свеки, ако е искрено - мама. newsm78

Mr. Green Mr. Green Mr. Green

ах, Амал, описанието ти на детската- миризма на белина, манджа и рев, в мен оживя далечен, забутан нейде в съзнанието ми спомен,никак не  е приятен дори.
Не помня със сигурност дали са ме били, но помня, че мн ми се караха, кусаха ми със зор, винаги ми сочеха за пример някое ящно дете. В нас майка ме пляскаше, когато намираше залци в джоба на престилката... ПОмня дебелата противна леля Васа, вечно мъкнеща кофи с помия за прасетата си  Sick  Помня и фраата й "има грис, има и дрис, ха ха ха", заради нея намразих гриста за дълги години.

Мойто мъж не е ходил на детска в Сирия, само най-малката му сестра е ходила.Та не знам там за какво става дума, ама поне проблема със свинското няма да го има  Mr. Green

Златния рог, чакаме ново включване  Simple Smile
Люспа е много права за махара. И аз бях от срамливите, та исках 1 лев, ахахаха. Доскоро го пазех в една кутийка, но мъжа ми го похарчил за цигари на бройка, нали не му давам да си купи цял пакет  Laughing А в случай на развод се "изхвърлих" с цели 1000 лева, ахахахаха. Имама няколко пъти ме попита  дали съм сигурна, ама нейсе.

# 207
Амалче, рядко се разписваш, но като го направиш е качествено. Обичам дълги писания.
За загадката, правилен отговор, само остава да решите дали съм го казала иронично, или искрено.

Фийл, че 'разбирам' от градинарство е малко силничко казано за мен. Всъщност правя първи стъпки в тази сфера. До съвсем скоро бях на мнение, че това занимание доставя удоволствие само на пенсионери. Или не съм била права, или съвсем съм се сбабичосала.  
Съвет не знам дали бих ти дала, дори и да бях напреднала, тъй като тук климата е по-друг, много от растенията не се изкореняват през зимата защото няма опасност да измръзнат.

Ясмин, приятно откритие за ботаниката, в недалечно бъдеще може да почнем да обменяме компетентни мнения  Wink

Шило, на трети прочит схванах за загадката, първоначално помислих, че думата 'гост' я употребяваш във форумен смисъл.

Хайде няма ли да има още брачни съвети? Все пак заради тях игнорирам гостенката си.

# 208

Шило, на трети прочит схванах за загадката, първоначално помислих, че думата 'гост' я употребяваш във форумен смисъл.

Хайде няма ли да има още брачни съвети? Все пак заради тях игнорирам гостенката си.

Е, тук всички обичаме форумните гости  Simple Smile
Но май новата ни гостенка се е оттеглила да размишлява над съветите ни, та затова не пише.

КОй питаше за Уго? НА скайпа беше, добре са, малката била ве4е първи клас! Субханаллах, как лети времето!

# 209
Добър вечер,красавици!  bouquet
Аз днес много оживено се разписвам,чак не мога да повярвам,че успявам да се задържа пред компютъра толкова дълго.. ThinkingЗначи днес зверчетата ми не са плакали достатъчно.. Naughty Crossing Arms
Искам да уточня,че много добронамерено и чистосърдечно исках да помогна с инфо на Златорог.На мен нямаше кой да ми обясни и да ме научи на времето,ровех се в нет-а и къде разбрала,къде-не..Та не съм искала да заблуждавам или подвеждам никого,както и да се изявявам като много знаеща,напротив..Само споделих това,което знам и съм преживяла..Ако нещо съм сбъркала в обясненията си,моля,поправете ме..
Астарта,наистина е възмотително подобно отношение към детето ти,не го одобрявам и съм против някой да удря детето ми,та било то и някой роднина(баба,дядо и т.н.)Никой няма право!Едно е да са строги госпожите,децата да имат респект от тях,да се налага възптание и ред,но да се използва сила-НЕ!
А за вегетарианството-дадох го само като компромисен вариант/оправдание.Ние не сме вегетарианци,но понякога ми се налага да казвам,че сме,защото започват едни тъпи и нелепи въпроси:"Ама,защо не ядете свинско?Ама,никога ли?Ама,изобщо ли?А кайма,а салам?"и т.н.,на мен ми се струва,че е до безкрай..Започват едни"преговори"да опитаме само,че то било от чисто някакво си месо и на мен ми писва,та казвам:"Не само свинско,ние,никакво месо не ядем!"и приключвам темата..
Шило,как така ще се връщаш на работа?Тази счетоводитка толкова ли е тъпа?Ти декларация-заявление за гледане на дете до 2 години попълвала ли си?Давала ли си?Можеш да я съдиш или поне,най-малкото да си търсиш прават.. Hug
Фийл,как да не й се давам на депресията?Така ме е сграбила и ме е разтърсила..,чак не мога да се позная...Но скоро трябва да се взема в ръце,защото нервността ми взима своя връх и не знам до какво ще доведе,но няма да е никак весело.. #2gunfire
Типично по арабски,поднасям чая след вечерята и ви пожелавам,лека и спокойна нощ!
Олди,Уго,АДкъде сте?

Общи условия

Активация на акаунт