Рамадан Карим,Аид Саид и 132 пожелания за мир в арабско и не само.

• 59 071
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
И аз много усещам овчи и кози миризми  Sick Не обичам агнешко, козе, шилешко. овче и всякакво миризливо месо и продукти.Освен пилешко.И краве мляко, ако е кисело.

Лю, давай по-нататък  Hug

# 556
Лю, давай по-нататък  Hug

Давам, Алвера, със сутрешното си кафе както ми стана традиция....

Трябва да призная, че първия път се шашнах от числеността на тълпите. Помислих си, а как ли е по време на хадж, когато в точно определен ден няколко милиона трябва да минат през точно определено място. Там в Мека разбрах,че ако искат арабите могат да бъдат страшно организирани, макар, изглежда, рядко го искат. Поддръжката на свещената джамия,организацията,чистотата са наистина забележителни.

Представете си стадион и тълпа която се излива след края на мач, или концерт.Такава е приблизително картинката след молитва, и човек очаква неминуемо да бъде настъпан,блъснат, съборен, или най-малкото да чуе скарване между изнервени араби,но...тези неща не се случват (с малки изключения), защото цялата Мека(и няколко километра около нея) е територия наречена харам,тоест важат редица забрани някои от които да убиваш живо същество (освен зловредни насекоми),да изкореняваш дървета и растения, да задържаш за себе си намерено имущество, да се гневиш, нервираш и раздаваш токати...Може да звучи невероятно,но повечето хора в това огромно стълпотворение успяват да спазят забраните и атмосферата е много спокойна и миролюбива.

За ритуалите ще разкажа накратко следващия път,а сега да се занимаем с малко световни рекорди.
Ей този комплекс от сгради (Абрадж-ал-байт) се извисява точно срещу джамията,най-високата с часовника представлявайки 5 звезден хотел.

Това е най-високата часовникова кула в света, часовникът с най-голям циферблат в света (46 метра в диаметър), и втора по височина сграда в света след дубайската кула. Има и още най-най-факти около направата на часовника, който иска да чете повече за Abraj al bait и Royal Tower Clock- Makkah.

Kомплексът е построен от саудитската строителна компания Бин Ладен, а хотелът в момента се менажира от американската компания Fairmont.Само аз ли виждам нещо странно в цялата работа,или в бизнеса и политиката няма странни неща? newsm78

Други нещакоито съдържа комплексът са денонощен луксозен мол, болница, базари паркинги и кой знае още какво.

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 11:10 от скЛЮчени вежди

# 557
  • сред маслини и портокалов цвят
...една всеобхватна белота -хора в бяло, бял  мрамор, бяла светлина от прожекторите ....и този вятър, който винаги подухва в близост до джамията, и прави усещането още по-приятно.

Цял живот ще изпитвам копнеж да усетя това...

Лю, много се радвам на разказите ти! Благодаря!  bouquet

Само да те питам как се съвместява това грандиозно строителство с тази древна, свещена земя? Винаги съм си представяла Мекка и Медина така, както са изглеждали по времето на Пророка. Много ми е трудно да възприема гледката на тези кули, часовници, молове и т.н. Знам че живеем в 21 век , но не мога да ги примиря в себе си тези неща...

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 12:35 от jasmin

# 558
  • София
Лю, аз пък искам да те върна малко назад в темата и да те питам, какво е наказанието, ако хванат друговерец в забранената зона?

# 559
Фийл, не зная. Вчера си мислех същото и трябва да се поровя някой път, ако разбера ще споделя.

Ясмин, аз изпитах разочарование при един от ритуалите, защото си го предствях, че ще го правим сред пясъците в пустинята, както е било едно време, а то се оказа сред мрамор и лукс. Планирах да разкажа за това следващия път. Сетих се за един дето отишъл да покорява тибет, а точно в центъра на не знам кое свещено градче имало Макдоналдс и ентусиазма му секнал. Няма оттърване от цивилизацията, надежда всяка оставете....

Аз пък ви благодаря , че задавате въпроси, защото и аз така научавам нови неща.

# 560
feel_the_rush, изглежда, че няма фиксирано наказание за проникване на друговерци в Мека и Медина, по-скоро зависи с какви намерения си го направил. Арестуват те, разследват и ако се докаже, че си шпионин, или нещо подобно, става дебело. Ако си го направил просто от любопитство може да само да те изгонят от града, глобят, или да прекараш няколко дни/месеца в затвора.

Един от известните немюсюлмани успели да проникнат там без да бъдат хванати е английският писател и авантюрист Ричард Франсис Бъртън. Успял е да направи поклонението Хадж след дългогодишна подготовка - изучаване на арабски език, изучаване на ритуалите и...обрязване за всеки случай. Описал е пътешествието си подробно в няколко тома.

Днес имам болно дете, така че не ми беше много до писане.

# 561
Какво му  е  на  детенце  Confused
Бързо  да оздравява  Peace
Ние  днес  пък  сме  1 -ви  ден на градина  от  седмица на сам ,дано ве4е  не  се разболява  Praynig

# 562
  • София
Лю, познавам работата на Бъртън от доста време, като съм изчела повечето му книги за Африка. Не мога да си обясня как ми е убягнала книгата за Меки и Медина, и изобщо информацията, че е успял да се промъкне там неразпрознат. Отдавам го на факта, че когато се рових из тази информация, бях прекалено погълната от Африка и съвсем съзнателно пропуснах първите му издания, които са главно за Индия. Благодаря ти за информацията   bouquet

Според мен наказанията доста са се променили във времето, но честно казано, не вярвам някой да иска да ги изпита на свой гръб Wink Ако някой толкова иска да отиде, значи си заслужава да приеме исляма. Аз съм малко на "вие" с религиите и изобщо с вярата, че нещо свръхестествено може да ми помогне и честно казано, все едно ми е кои са индуиси, католици, православни, будисти и тн. Ходенете ми на църква се свежда до дежурното палене на свещичка на Великден и то под зоркия съпровод на майка ми.

Да оставим малко книгите и религиите и да се похваля, че в понеделник малкия става на 4г, и вече текат приготовления. Вчера ходих да му избирам торта и след като дегустирах 6 различни вида (не ми говорете за сладко следващите няколко века), пак се спрях на бисквитената Rolling Eyes Честно казано, по-лесно организирах сватбата. За детската градина трябва отделна торта, сокове, пластмасови чаши и чинии, шапки, свирки, балони и тн. За вкъщи - пак торта, пак джунджурии, ама и сандвичи, напитки, мезета за майките и татковците... не ми се мисли.

Поздрави на всички!

# 563
бобинка, баткото кашля и има сополи. Надявам се, че за утре ще е добре, за да го заведа на детска градина, иначе много скучае вкъщи.

Фийл, значи си падаш по Африка, а? Аз, ако вярвах в преражданията, щях да съм убедена, че някога съм била някоя катранено черна принцеса. Толкова ме вълнува всичко свързано с Африка, направо ми се подкосяват краката и се разтрепервам като чуя звуци характерни за там, или гледам пейзажи, хора....Опитвам се да замъкна половинката на холидей някъде към Екватора, ама за по на юг от Мароко не ще и да чуе. Sad А аз така мечтая да посетя село с кръгли къщички...Смятам да изискам този подарък от децата ми като порастнат в замяна на всеотдайните ми майчини грижи. Sunglasses

Да, Бъртън е прекарал доста време в Индия защото е служил в Британската армия там. Именно там научава арабски и още куп местни езици. Даже си е отглеждал маймуни и се е опитвал да научи и техния език. Ексцентрик човек.

За наказанията в исляма изобщо не са се променили, впечатлението ти идва от това, че много се преувеличава и лъже като цяло за исляма. За каквото и наказание да става дума, изпълнява се след съдебен процес, изслушване на свидетели, и от длъжностни лица, а не от разярена тълпа. Който самосиндикално прилага наказания, самият той подлежи на строго наказание. Ако си зададеш въпроса за проникването в Мека на немюсюлмани много от тях ще ти отговорят, че ще бъдеш пребит с камъни, което просто не е вярно.

Аз снощи сънувах, че си поръчвам на шивач покривка за леглото и 60 чифта терлици. Като погледнах сметката беше 2002 британски паунда, и почнах да се чудя как ще ги платя тия терлици  newsm78 Някой има ли идея как да тълкувам този необикновен сън?

Последна редакция: вт, 29 ное 2011, 13:52 от скЛЮчени вежди

# 564
Веждичка, спомни си 2002 година, нещо от него период ще ти се появи в живота отново, може да са хора, може да е събитие, може да е грешка, която има опасност да повториш пак Simple Smile

# 565
  • София
Лю, ако и аз вярвах в преражданията, бих казала, че сме живели в съседни колиби  Wink Африка винаги ме е притегляла като с магнит. Усещане, което просто не може да се обясни. Колкото пъти съм опитвала да обяснявам, толкова пъти никой не ме е разбирал. Колкото и пати да отида там, все е малко. Но е чувство, с което с времето не научих да живея. Може би, някой ден, като стара баба без задължения към родители и деца, ще си хвана чантите и ще се пренеса там.

За тези от вас, които не са ходили, направете го. Дори цветовете са различни. Пускам една снимка от Момбаса.

# 566
  арабските , индиските , африканските и турските страни  ме превли4ат  бая ще съм  се прераждала   Laughing Laughing Laughing Blush

# 567
  • София
Здравейте, майчета, нахълтвам в темата тъй като ми предстои заминаване за Доха, Катар през февруари догодина. Половинката ми и част от сърцето ми са там от седем месеца. Не мислих, че ще замина и аз, но много си липсваме. Преди седмица се върнах от Доха с твърдото убеждение, че ще заминем с дребосъчко и ще се съберем тримата, но от това последва бурна суматоха в мислите ми, куп прескачащи се въпроси и лека обърканост като как ще започна живота там. Сигурно поста ми е объркан, но и аз така се чувствам. Ще се радвам да споделите опит относно детски градини, работа, начин на живот ... аз ще се постарая да съм по-конкретна. Simple Smile
Всичко най-прекрасно от мен!!!

# 568
Hot_Lady добре си дошла от мене Simple Smile аз наблизо, но и не съвсем.... Знам, че има група във ФБ Българи в Катар, може и там да опиташ за полезна информация. Но тук винаги идват нови хора и стават сладки раздумки така, че  Hug Аз поне така осъществих някои от първите си контакти в Кувейт.

# 569
Hot Lady, добре дошла. Май нямаме мама от Катар,може би ти ще станеш първата,която да ни разказва за там.Моят опит с Доха се свежда до един повреден самолет, безкрайно чакане на летището и претърсване от дебела арабка. Надя ти е дала добър съвет.

bobynka , и аз страшно много се интересувам от различни страни и култури, знам че екзотика има на много места, но...чуството към Африка е съвсем различно.То е неописуемо, както казва моята съседка по колиба....

Писах снощи продължение, сега го лепвам...май длъжко се получи.

За незапознатите-Свещената джамия в Мека (Масджид ал харам) е най-голямата джамия в света. Към момента в нея могат да се молят едновременно около един милион души. По форма наподобява стадион със закритите помещения встрани (на 4 етажа в момента) и празното пространство в средата, в  чийто център се намира кубовидната конструкция Каба. В посоката на Каба се обръщат всички мюсюлмани по света, когато  изпълняват молитвите си. Разбира се, джамията е била много по-малка, но поради увеличаващия се брой поклонници става необходимо да се разшири, което саудитските власти са правили вече 3 пъти, а в момента  е в процес и четвъртото разширение, което трябва да бъде завършено през 2020г. ‘Гората’ от кранове обещава грандиозен резултат.
За придвижване между етажите има асаньори и ескалатори. Има и пункт,от който си вземаш инвалидна количка – ако си болен, или възрастен и няма да се справиш с големите разстояния ходейки.Това, ако има кой да те бута, а ако няма можеш да си наемеш един украсен стол , нещо като трон на колелца, с бутач - човек, който те бута, и който много умело си проправя път в тълпата,крещейки 'араба,араба' (количка, количка).

Джамията е заобиколена с двор ли да го нарека, по-скоро мраморен площад  с подов климатик, който също се използва за молитва, а до късно през нощта е пълен с хора, които си правят пикник, срещат се с други хора,почиват си след пазаруване в мола, или просто се наслаждават на топлите, спокойни нощи.

Сега да кажа най-после за умрата-малкия хадж.  Прави се за два-три часа, тъй като представлява само малка част от същинския хадж,който се изпълнява за три дни и включва и ритуали извън пределите на Мека.

Първо се прави тауаф -7 пъти се обикаля Каба. Понеже постоянно се включват нови хора – едни свършват, други започват да обикалят –тауафът е денонощен и целогодишен.

После се извървява 7 пъти разстоянието между двата хълма Сафа и Маруа. Тук е мястото където изпитах разочарование, както споменах вече, защото очаквах,че ще го вървим в пущинака на  жегата,а се оказа,че хълмовете са вече в пределите на джамията. Всичко става на климатик, на мраморен под, и с много чешмички вода наоколо. Не мога да не разкажа за произхода на този ритуал,това ми е една от любимите истории.

В скоби слагам християнските съответствия на имената.
Пророкът Ибрахим (Авраам) оставил втората си жена Хаджар (Хагар) насред пустинята с бебето им Исмаил (Ишмаел).Когато им свършила водата бебето започнало да плаче от жажда. Хаджар тичала отчаяно от единия хълм до другия с надежда да зърне от високото преминаващ в далечината керван. Изминала 7 пъти това разстояние и когато бебето вече изнемогвало от жажда и ритало с крачета в земята бликнал извор. „Зам,зам!” (спри,спри) викала Хаджар ,докато правила купчинка от пясък около водата,за да я събере. Така се появява минералният извор Замзам,който никога не е пресъхвал оттогава. Намира се на няколко метра от Каба, водата му тече от хиляди чешми в джамията и двора и. Има си и отделно място където се чака на опашка да си налееш в туби за вкъщи. Саудитските власти са забранили да се изнася водата му за продан, въпреки това продажбата на уж Зам зам вода е много популярна по света сред мюсюлманите  поради голямото и търсене.

Та това са двата ритуала на умрата-7 пъти около Каба и 7 пъти между Сафа и Маруа в чест на Хаджар.. .Въпреки мрамора и климатицитене не е толкова лесно, колкото изглежда. Всичко това се прави на бос крак, установих,че стъпалата се подбиват много бързо на мраморен под,а и има много хора  наоколо, които затрудняват движението.

Забравих да спомена нещо,чието място ев началото. Нали се сещате, че поклонниците в самолета репетираха нещо, което не разбрах какво е. Оказа се, че всеки,който се отправя към Каба с намерение да извърши умра, или хадж, трябва да повтаря  тези думи. Поклонниците, които са на групи го правят  хорово, и тъй като денонощно има групи отправили се нататък ,този напев се чува непрекъснато от всички страни, и прави атмосферата още по-специфична и някак тайнствена.

Лабеик Аллахуме, лаббеик....  Тук съм,Господи,тук съм.....
http://www.youtube.com/watch?v=eeJNfl_Bygk&feature=related
(втората снимка показва пътят между хълмовете Сафа и Маруа)

Последна редакция: ср, 30 ное 2011, 10:41 от скЛЮчени вежди

Общи условия

Активация на акаунт