Януарски бебета 2012 - тема 5

• 26 785
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Хайде и аз да дам отчет след днешния преглед.
Видяхме бебето- живо, здраво и си отговаря на седмиците. Е, какво по- хубаво от това  Heart Eyes
Ако можеше да видим и пола, щастието ми щеше да е безгранично, но това ще стане на 02.09 и то евентуално, т.к. аз се бях нагласила за днес, но човечето така беше застанало, че нищо не се видя. И все пак доки каза 60 % момиче  Joy
В този ред на мисли, честито на всички гащи- сини и розови. Мисля, че е време пазаруването за вас да започне  Peace
За храната, радвам се, че спира да се коментира, мисля, че така е най-добре.
Относно ФК- аз не пия отдавна, така каза док, така и правя. Всеки ден ям задължително плодове- каквито има в нас. Въпреки това за 1 месец съм качила 4 кг, което е много, но аз и с Мартин качих в началото, а после по 1 кг на месец. Да си призная само се успокоявам с това, но дано и сега да е така  Blush

# 511
Баба ми да не е пила фолиева кисилина и пак всичките и деца са добре и са живи и здрави,,.Така,че има и доктори,които я отричат или поне не те задължават да я пиеш.

Моите уважения към твоя доктор, но баба му е пила фолиева киселина. Едно време ѝ се е казвало бирена мая и се е давала за "засилване на кръвта" на бременни, кърмачки и анемични деца. Баба му, също така, вероятно цял сезон от март до юни е ядяла спанак, киселец, лапад и коприва, в някои случаи с минимална термична обработка, а те са идеални източници на фолиева киселина. Поне за моите баби и прабаби горното важи абсолютно.

Фолиева киселина спокойно можете да пиете до края на бременността и след това, при кърменето. Вреда от количествата, които се слагат във витамините, не е установена никаква. Ползите ги знаете - в късна бременност помага срещу анемия, подпомага деленето на клетките и растежа на бебето, помага на вашата кожа и изобщо на тялото ви да се запази и възстанови.

Повечето вегетарианци, които познавам, не ползват маргарин. Паста за намазване на филия, ако е много важно, може да се приготви и от смлени зеленчуци, ядки, маслини и прочие. Маргарин не съм купувала от поне 20 години, но тук понякога се използват подобни изкуствени мазнини за готвене в кафета и ресторанти, така че не мога да твърдя, че не съм го яла изобщо през това време.

Ваксините - след дълги проучвания и колебания с първото бебе, съм за. Отлагаме и разреждаме някои от по-тежко приеманите, за всеки случай, но ваксина не отказвам. С изключение на грипните.

Честити добри резултати на мамите, ходили на преглед.

# 512
Във връзка с фол.к-на: аз започнах да я пия в началото на 2-ри мес и понеже във флакончето са 120 таблетки, гинекологът каза поне тях да изпия, а пък ендокриноложката ми е на мнение, че до края на бременността да я пия ще е по-добре.
Иначе мъжът ми все ми повтаря да наблягам на естествените източници на витамини, ама освен тяй и тя няма да навреди!

# 513
ааа , като споменахте килограмите .аз нали се оплаквах че съм качила 5 килограма за 20 дни.Да ама не .Три дена обикалям най различни кантари и на всички съм си 65 килограма .Явно моя кантар нещо се е побъркал.Направо се успокоих , че почнах да си мисля да нямам някакви хормонални проблеми Simple Smile

# 514
  • София
Ако не прекалявате с храната не се тревожете за рязкото качване на килограми, то е предимно от задържане на вода и от запек. Аз понеже се меря всеки ден съм имала случаи за 24 часа да кача и 2 кг, за още 24 ги свалям ако ходя редовно до тоалетната ...

# 515
Пих фолиевата киселина 2-3 месеца преди да стане бебчо, а след това съвсем малко, защото от самото начало много повръщах и всичко ме дразнеше.. Знам, че е важна до 28мия ден от развитието на плода.

# 516
ДЛС благодаря ти , това  е доста голямо успокоение .Като се замисля аз пия по доста течности , но като че ли през деня не ми се  пишка много.За сметка на това пък вечер ставам по 5-6 пъти и пикам по доста , явно организма ми изхвърля през ноща , знам ли ?

# 517
  • Китна Тракия
Здравейте и от мен!
Аз май бая трябва да почакам за ритниче от бебето, като се има предвид, че ми е първо и че съм с предна плацента.  Rolling Eyes
Абе я да ви питам, тук в работата ме питат кога ми е точния термин, за да ми изчислят кога трябва да изляза по майчинство. Та въпроса ми е трябва ли гинеколожката да ми даде някаква бележка с термина или просто им го казвам?  newsm78

Здравей, аз като бях на първия си преглед и поисках от лекарката ми някаква бележка, която да удостоврри,че съм бременна. Там написа пред кого да послужи и ,че е  в уверение на това, че съм бременна в 8ма седмица с първо дете с термин 20 януари. Никой не ми го е искал, аз исках да го има черно на бяло, ако случайно нещо се случи....Страх лозе пази Simple Smile

Може да поискаш такава бележка от твоята лекарка. Не знам наистина дали трябва да ти дадат някаква специална от сега. По-добре майките, които с минали по този път да кажат.

Хубав ден на всички  Hug
След много четене в нета и консултация с приятелка, специалист ЧР - си написах най-пилежно едно уведомление до мениджъра на компанията /работя в голяма фирма/, с копие до шефа на ЧР и прекия си ръководител /последните двама уведомих преди това усно/, приложих последния амбулаторен лист /док каза, че е достатъчно, но ако искат нещо по-специално - ще ми го издаде/ - в който пише в коя ГС съм, че съм бременна естествено и кога ми е термина, заведох си го в деловодството и да ми е мирна главата..... Звучеше ми супер тъпо, но от др. страна - страх лозе пази  Wink

# 518
  • София
а да, забравих да кажа - мерете се сутрин, вечер теглото е с 1 - 1,5 кг по-високо от сутрешнто при небременните Simple Smile Сега вечер не се меря, че се депресирам  Laughing Иначе и аз пишкам предимно през нощта Simple Smile

# 519
Аз даже мисля направо да спра да се тегля Simple Smile.Вместо да се ядосвам и депресирам.
За термина и болничните - аз доколкото знам от сега термина може да ни се променя на всеки преглед (имам предвид +/- няколко дни ).На мен така или иначе все още доктор не ми е казал кога ми е термина .Аз съм си го сметнала по таблиците в нета ( все пак си бях и с много редовен цикъл )Но доклокото знам докторите последните месеци определят термина според големината на бебето .Ако греша ме поправете Simple Smile

# 520
  • София
Фолиевата киселина е изключително важна за формиране гръбнака на детето и предотвратяване на спина бифида. Гръбнака е почти напъло формиран в 16-та г.с , след този период и да пиете фолиева киселина няма как да ви навреди ( напротив може да предотвратите собствения си дефицит на желзо) , нито може да предозирате, тъй като тя се изхвърля с урината. Аз като човек, който има генна мутация , касаеща усвояването на фолиева киселина доста съм се интересувала по въпроса, от години я приемам в промишлени количества и то неофолик мета, която малко по-различна формула. Трудно е човек да набави необходимото минимално количество фолиева киселина чрез храната, именно затова се препоръчва при бременност и при планиране на такава да се приема под формата на таблетки.

# 521
Хайде да не говорим за здравословно хранене-всеки си живее живота както иска.За маргарина специално гледах едно предаване за деца-ами някои маргарини за всеобщо учудване стават-това го каза виден специалист диетолог-просто трябва да се гледат е-тата и наситени и ненаситени "някакви "мазнини(не ги запомних честно как се казват).Както казаха някои мама то и маслото е със съмнително качествмо-като захранвах малката се убедих това.И аз мажа маргарин на тънко,пастет също ям и така.Плодове,зеленчуци и месо си произвеждаме така,че знам че ям здравословни продукти .Ама относно хранене не се вманиачавам.
 По-принцип фолиевата киселина се пие до 4-я месец-аз обаче ще я пияоще 10 дена.
 Термина се казва в началото на бременността и може да се коригира  до 2 месеца още.После бебето много нараства ,а и всяко бебе почва да расте с различни темпове ,та в края на бременността със сигурност не се променя термина,защото ще е неточно(лекар може да си изкаже мнението за преносване и преждевременно раждане ако вижда показатели за това).

# 522
Шоколадово бонбонче,има толкова много различни неща които могат да се хапват на закуска Simple Smile Като започнеш от най-обикновените вече втръснали ти сандвичи,тостове,препечена филийка с масло и сладки с чай или кашкавалка с айрян.Плодови салати,но домашниМюслита,корнфлейкс и прочие.Омлети,но не прекалявайте с яйцата,най-много по 4 на седмица.Различни кремчета от сорта на пудинга със сметанка,има и лайт варианти. Ох,много са...така,че всяка от вас може да си направи много добре балансирано сутрешно меню  Peace

И не разбирам,защо да не си говорим за здравословно хранене? Thinking Всяка от нас знае различни неща за храните и според мен е много добре да се обсъжда тази тема.  bouquet

# 523
  • Габрово
а да, забравих да кажа - мерете се сутрин, вечер теглото е с 1 - 1,5 кг по-високо от сутрешнто при небременните Simple Smile

И при бременните също  Mr. Green.

ianajar, ме е изпреварила с изчерпателен отговор за фолиевата киселина  Grinning.

По отношение на ваксините съм със смесени чувства. Слагам само задължителните и се надявам да няма странични ефекти /за сега е така/. Грипни не слагаме, нито ние, нито на малкия.

# 524
  • София
Всъщност терминът е много важна дата от гледна точка на продължителността на майчинството и съответно изплащане на обезщетение за бременност и майчинство. Определя се в началото на бременността от наблюдаващия те лекар, който записва датата в картона ти. Ако го попитате наследващата ЖК, 100% ще знае кога ви е термина  - той е записан в картона, явно е пропуснал да ви го спомене.

Общи условия

Активация на акаунт