(Био) зеленчукова градина 11

• 62 149
  • 720
  •   1
Отговори
# 105
Куркума, коритото го купихме готово отлято преди доста години. Тежеше ужасно, но не е мръднало. Simple Smile
Краставиците се маносаха от дъждовете. Sad Тиквичките и те се представят лошо тази година. Не може всичко да е на шест. Grinning Доматките компенсират-моята гордост.За пръв път такъв урожай благодарение на всичките ви съвети! Hug

# 106
Още миналата година  умувахме над биволското сърце.
Оказва се,че го има във всяка градина-без граници...
Обаче,Куркума,разгледай,че като nапишеш думата bull`s heart в Гугъл или в руските сайтове се показва фото на домат,който не е просто продълговат,а има формата на сърце от детските Спомени.Без стрела обаче!
Мацето да каже дали има "биволско сърце "в Немско.
Анемония,а прасенцата ? Thinking

Последна редакция: нд, 31 юли 2011, 22:58 от Веселчето

# 107
Днес откъснахме един розов домат, невероятен красавец, 670 грама. Ходих да го измеря в магазинчето до нас. Simple Smile

# 108
А Люлинче-без фотография в шепи ...не признавам. hahaha
Аз пък видях в Ботаническата градина домато-чушка.Верно,объркващо е.
Мисля,че Анн миналата година беше отгледала този сорт. Thinking

# 109
Веселче, заповядай. http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2588/407545456176157715413121 … De7WBfmO0Ew2Z.JPG
Снимах го преди да бъде изяден, да си го имаме за спомен. Grinning

# 110
Матанди,Титина пишете по-често-мисля ви! Hug

Мат-анди - ама и ника ми добре си го извъртяла  Laughing. Да ситуацията е почти мат... не остана за какво да пиша...
Някой пробвал ли е да получи втора доматена реколта?! Аз съм замисли тази или другата седмица да ги наторя обилно с азот за да предизвикам втори цъвтеж за евентуална късна реколта през Септември.
От текущата едва успях да направя 2 салати. Черитата се представят малко по-добре, но станалите домати отидоха за храна на разните гъби. При ежеднивните валежи, всякакви пръскания са безполезни.
Поникналите летни марули, есенното цвекло и моркови също се споминаха.
Сега си правя разсад за китайско зеле.
Ще правя и за моркови, цвекло, марули, спанак. Много пипкава работа ама ако искам да имам някаква есенна реколта не виждам друг начин.

Малкото хубаво в цялата работа е, че мулчирам здраво и май ще спася голяма част от почвата си. Също успяваме да хапнем от краставиците, тиквичките и патладжана преди гъбите да са ги изяли напълно. Имам и един треволяк, който не съм го сял но расте много буйно в сегашното влажно време. От него градинката ми е заприличала на джунгла. Със соев сос, лук и моркови става много добре за салата. Ще го снимам следващия път.

Последна редакция: пн, 01 авг 2011, 04:58 от manandy

# 111
Веселче, прасешкото семейство дебелеят щастливо за радост на месоядните в къщи. Grinning Аз вегетарианствам от шест години. Сега са пет прасета. Ходят на разходка единствено в тяхното дворче, а на есен ще е тяхна цялата градина, за да похапнат каквото им харесва, да наторят, да изорат. Laughing

# 112
  • Вече на светло в София
Навесних градината. Сложих новичкия  капан за слепото куче  в картофите. На следващия ден тичам да видя . Гледам капана щракнал. Кеф. Вадя го - нищо. Даже снимах преди да го извадя за да се похваля , да ама празен. Сега го заложих и да видим.
В неделя за първи път видях у нас смок (около 1.50метра). Извиваше снага по билната столица на така наречения дърварник . Точно под керемидите. С вилар и много страх успях да го бутна . Отдолу го чакаха въоръжен до зъби мъжо и за надблюдател къде ще падне - сичето. Да ама паднал на лозата и се скри. 2 часа го търсихме и му се размина. Още ми треперят гащите като се сетя.
От зеленчука - берем вече чушки , краставиците вече увеличават добива си. Домати  - откъснати 5бр. Другата година ще сложа някой ранен сорт, но различен от Рила. Ако някой е доволен от някои да казва. Напръсках ги с калции. Ще видим дали ще спре загниването на плодовете. Титвичките вече минават за във фризела.
Джанки се събират трескаво. Круши също. Досега са напълнени 4 бидона, а тепърва се  започва . Ракийка ще си пече края на септември.

# 113
  • Русе
  Тази година се очертава добра за джанките. Между другото набрахме около стотина килограма джанки в нашия двор. Не позволих на мъжа ми да бутне нито една джанка или акация. Зелетчуковата си градина я направи в съседен буренак. Заложихме материала за ракията и към края на месеца ще се вари сигурно.

# 114
Днес ми се разката фамилията с консервиране на домати #Crazy #Crazy #Crazy Разгеле, всичко свърши, за този път, де Laughing Свекър ми настоява за още доматени консерви по-нататък.
Вчера обрахме една ябълка за ракия. Утре ще се залага материала, както Амбер казва. Аз от това не разбирам въобще, но на татко е любимо занимание hahaha
Отивам навън под шатрата да изпия едно кафе с кеф, че доматите свършиха. Подухва лек ветрец и е много приятно.

# 115
  • Русе
Тази седмица направих и лютеницата. Много домати, много нещо. Затворих 70 конфитюрени бурканчета. След целия този труд се замислих, че домашната лютеница няма цена. Как може едно бурканче от магазина да струва 1-2 лева. За тези продукти съм започнала да се грижа от януари месец от семенцата.

# 116
  • Русе
  Ани как правиш лютеницата. Някой правил ли е в хлебопекарна.

# 117
  • Русе
Пекох чушки и патладжани. Варих моркови. Тези продукти и суров лук ги мелих в машинка за месо. Доматите без люспи и семки изварявах и като извряха прибавих и смлените зеленчуци и подправките. Голямо сгъстяване падна 10 часа на огъня. После заварявах и бурканите. Продуктите ми бяха много. Сложих 14 кофи / от сирене/ домати. Всичко правих "на око". Много хора не слагат лук, но като се свари в лютеницата придава много приятен сладникав вкус. Мислех да сложа пикантина за подправка, но реших да няма и грам консервант и се отказах.

# 118
Във фурна не е ли по-лесно? Залагаш температура, време, и отиваш под шатрата на кафе.
Имам един домат, бая голям, но като нямам фотоапарат, защо да го тегля.
Вчера оскубах баклата и зеления боб, узрели. Излезе по едно гърне от двете. Накълцах стъблата на по 5-10 см.
Това мулчът е голяма работа, като мръднеш - и отдолу земята е влажна. И бурените се скубят по-лесно.

# 119
Здравейте, има ли някой опит с домашно отглеждане на артишок? На шега посях няколко пакетчета със семена напролет и сега имат вече оформени плодове. Но не ми изглеждат като готови за консумация-бях чела, че на втората година може да се берат? Но дали трябва да ги откъсна или да ги оставя да прецъфтят и образуват семена. Няма почти никаква информация за тях. Опитвам се да кача снимка, но не успявам, ще прочета първо как се прави и ще ви ги покажа ако ви е интересно.

Общи условия

Активация на акаунт