(Био) зеленчукова градина 11

• 62 196
  • 720
  •   1
Отговори
# 525
И аз,Куркума.От где я долепих. Rolling Eyes
Тъкмо да се похваля,че тази година минавам м/у капките с биозащитата.Почти си повярвах,че мога с минимална моя намеса(ненамеса) да отглеждам зарзават,който да се храни и оцелява сам.Ако не броим мутиралите краставични врежове.
За жалост маната ще опожари част от пълзящите по земята.
Дали има връзка м/у активния им цъфтеж и заразяването?
А даже не съм ги "подстригвала"...
...Ех,на Вили гроздето! Heart Eyes
Хамбургският сорт ми е слабост.Зачетох се,че в Шотландия наричат розово-червеният сорт"Пламък" и зазрявал един месец преди Черната перла.
А "Чауш"-ние наричаме "Царица",нали,Рорик?
Да ни покажеш физализа в късна есен като грейне в шушулките си.Тук го събират преди Халуин,по тиквено време.
Рорик,по-назад питаше за кетчуп с руска изтисквачка.Ще стане.Ама от бъркане време няма да ти остане да ми припомниш как печехме гроздова ракия-от ланшкото джибре или като минеше гроздето през шиповете,от новата реколта. Thinking

# 526
Лекинко напредвам във виноделството-освен грозде,второто важно условие е наличието на “ронкачко-мачкачка” или "мачкачко-ронкачка”..... Joy
Тукашният пазар се залива от десертни сортове без семки.Отделно на двойна цена си купуваме семките.Определено хората обичат да дават повече пари за лекарства. Shocked

# 527
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз съм пълно био  Crazy и тази година, както и всички минали
но е основно от мързел  Blush

малко се хваля и след това отчет  Hug

и единствената вързала кратунка

отчет на земеделската част:

доматите червена круша:  Confused твърди, не са сочни (според бабата съседка това е плюс - няма да се изваряват толкова при консервиране), едри са и стават преди розовите;
розова хала: едри, сочни, месести, стават маалко по-късно, поддават се на всички знайни и незнайни болести  Tired
няма да повторя с никой от двата сорта  Tired
черитата се отчитат добре, няма поражемния от мани, гниене и каквито и да били болести.

чушките: калифорнийско чудо, хубави, едри, по много на стрък, всички се оказаха люти  Tired изскубах ги. не са се опрашили и "замърсили" от някъде (наоколо няма чушки), явно сорта си е такъв. и от тях няма да повторя.
бамята и италианския боб са добре - доволна съм  Grinning
остава да видя как са червените репи  Mr. Green ако станат за 9 септември ще съм щастлива като куче с две опашки  Laughing

# 528
Titina, Kaк сте?
Нали няма ураган при вас?
Вили, Страхотно грозде Hug Физалиса, май в ниското видях една шушулка лееекичко позасъхнала - погледни в нея дали не се мъдри едно оранжево плодче  Wink
Куркума , Вес  сигурно маната е от мен - всяка година си я въдя по-това време.
st. Dobri  - страхотна биорожба

# 529
  • Пазете Гор
Днеска четох за брашнестата мана - подло нещо е.

Първо, макар и гъбична, тази инфекция не иска влажно време, дори напротив. Напада зеленчуците - краставици, ДОМАТИ, патладжан, бамя, тиквички, картофи и други. Стандартните фунгициди, които се ползват, не помагат - иска си и едно целенасочено пръскане.

За отбелязване е, почти всички видове зарзават страдат от това заболяване.

Започвам да си мисля как да консервирам поне една щайга зелени доматчета, които няма да имат листа, дето да ги хранят.

Дали да не заплакна с оцет едно бидонче?

# 530
Куркума аз бих ги заложила само със сол...както суровата туршия..
Или майка ми правеше нарязани на колелца с много копър и май заливаше с препържено олио( не е много здравословно) но си спомням 4е бяха много вкусни...Може би утре ще питам и ако те интересува ще напиша как се правят Peace

# 531
Aз поскитах в градините с водорасли.
Гледам чушките ми през това време почервенели, доматът е в добри количества и днес май ще се спретне първата лютеница.

Вес, за теб
http://media.snimka.bg/9266/024787659.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9266/024787660.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9266/024787661.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9266/024787662.jpg?r=0

# 532
Доматите ще ги махам след 1-2 седмици....чакам черен домат поне един да му се невиди да узрее... Няма.
Днес успях да си насадя карфиола, броколите, 2 вида салати и отново се занимавах с моя фенел изстрадал.

Някой пробвал ли е да сади гъбки печурки Simple Smile Как става?

# 533
  • на пъпа на Златията

Ммм даа,
Като се сетя за лозенцето ,чак ми се плаче.
Горкото, трета зима не е загърляно.Изчезват ми главинките със старите сортове.
Тая година го изрязах  без оглед да ражда а да се запази.
Чух по радиото ,че гласели закон да декларираш колко главини имаш и ако решиш една пръчка да сложиш пак да декларираш. Говореха за някакви глоби от 12 000 лв.Тия не са добре.
Ще побързам от отводи  да  възстановя загубите.
Някой правил ли е така/
Като се сетя че дедо с кон ходи чак до Сунгурларе за пръчки.
Веси,
В лозето имам сорт "болгар" - всички го знаете предполагам.Но то е с продълговати  зърна.Много сладко и жълто.
Имам и бяло по-воднисто, не толкова сладко и бие по цвят по към зеленото.
То има толкова сортове че едва ли по описание , даже и с показване може да се познае сорта.
Дали това не е чауш?   

# 534
  • Пазете Гор
Направих един щурав посев магданоз - за семе, готово есента на 2012 - ще се сее през февруари 2013. Тъй е то, градината дава мащаб на мисленето.
Марулките растат в разсадната кофа така бързо, че ми се ще да туря семе за още петдесетина корена.

Голяма суша, ей. Днеска се пилях из Земенско - ами то шипки и къпини няма, тревата не жълта, ами кафява, твърда, ниска, изгоряла. Духа един вятър, сух и поривист, пие на земята последните сили.
Тук-там вадеха картофи.
Велико растение е това - на нивата се сипе огън и жупел, а картофът, измъкнат от почвената си постеля, е сочен, здрав и пълен с живот.
И вкусен.

Когато говорите за лозя, все едно на суахили ми говорите, ама дума не разбирам.

Замислих се за маслините. Благоверната има около декар на един опечен от слънцето южен каменлив баир, с педя почва и нулев шанс за напояване. Дали е това мястото, а? В Гърция е пълно с маслинови градинки, по пет дръвчета, по десет и така.

# 535
  • на пъпа на Златията
Сега погледнах.Защо не ми работи брояча на публикациите?

Веси ,Видях снимките на Леиди Блу.
Моя приятелка е правила анкета в  циганската махала.
Очарована е от зеленчуковите им градини.Прихванали са от българския дух.Побългарили са се.
Щото съм на мнение че бъргарщината е  духовност .Щото гените на тоя кръстопът може да не са много еднотипни.Но българския дух да се пази и гледа земята си е духовност с висше и няма да изчезне..

# 536
  • на пъпа на Златията
Куркума,
Зелените доматчета  ги чакай  да се избистрят и тук там да порозовеят, на кисела трушийка. Тъкмо и ще и дойде времето на трушийката. Сега и е още рано.Със всичките му приятелчета..Зеленце,целинка , морковчета......

# 537
rorik
Цитат
Форуми, в които броят на мненията СЕ отчита:

Благотворителни акции, помощ за сираци, социално слаби и болни дечица
Сдружение "Настоящи и бъдещи майки"
Майки (бъдещи и настоящи)
Кърмене и захранване на бебетата
Хранене с млека за кърмачета и преходни млека, захранване
Искам бебе
Проблемно забременяване
Рискова бременност
Близнаци
Родители в чужбина
Подфоруми с онлайн консултации
Нашите деца
Детски ясли и градини
Деца в училищна възраст
Деца с увреждания и хронични заболявания
Интеграция на деца с увреждания
Недоносени дечица
Осиновяване, осиновители
Осиновени
Родители, отглеждащи сами децата си
Родители, преживели загуба

Във всички останали подфоруми броят на мненията НЕ СЕ отчита!
Не се от4итат навсякъде публикациите Peace
А за суровата доматите трябва да са зелени без на4енки на 4ервено...защото после се размиват Peace

# 538
  • Пазете Гор
Мненията в този подфорум, както и в много други, не се отчитат, rorik. Запознай се с правилата разни, с условията, с триковете му. Иска си и практика, и чалъми има.
Ето аз ще ти предложа, като публикуваш пост, а се сетиш да добавиш нещо - става с бутон редактиране - само добавяш, ако никой не е писал след теб. По-прегледно е.

Като стана въпрос за туршии, макар и да е рано, се сетих, че може би не споделих опита си с "дръжкова" целина.

Намерих съвсем случайно такава, от някакъв ентусиаст - производител и сложих - повече заради малкото шума, а дръжките нарязах ей-така - малко е шумата, както казах. А те се оказаха най-вкусната част от цялата туршия, тия дръжки.

# 539
О аз правя тук една бърза поради топлото време...за бърза консумация...с много дръжки целина..мммм много са вкусни..
А аз насадих в едно сандъ4е семена целина Sad еми нищо не излезе) тръгна някакъв бурен и аз си помислих 4е се хвана но.....изобЩо не е целина Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт