(Био) зеленчукова градина 11

• 62 250
  • 720
  •   2
Отговори
# 345
Столична община облагодетелствани -раздават им контейнери за компост безплатно,който е там може да се запише . Източник -БТВ новините.

# 346
  • на пъпа на Златията
Весе ,
За чорбаджийските чушлета ли става въпрос?
Там си има друга дума.Да ги офЪрфориш.
Отрязваш дружките , дупчиш с вилицата. за да си пуснат сока после в бурканите .Тавата за печене е най удобна.Можеш да ги разбъркаш.
На силен огън в тънка тава.
Бурканите , горещи . стерилизирани в печката.
Горещите чушлета с добавките . пак горещи.Капачките  сухи и топли , за да не се повреди уплътнителната гума.За  застраховка , 1 гр. салицил на един буркан.Аспирините са с различни добавки и не всички стават.
Затваряш и обръщаш.След час  веднага на хладно.

# 347
  • Русе
Столичани  да вземат по един контейнер за компост и за нас от провинцията. Ще се разплащаме в натура!

# 348
  • на пъпа на Златията
Да ги офърфориш значи по-малко от пърленето.Само малко да се опърли  тук там , колкото да омекнат и тъпчеш с клъчника..

# 349
  • Пазете Гор
Хубава изненада е, че кратунките са ми от онези, двойно прищипнатите.

Ще продавам мед със закачена на него играчка от необработена вълна и увита в зебло с ластиче капачка. На ластичето окачена мъничка кратунка. Попретрупанко е, ама аз само на хора, дето обичам, ще продавам, и така няма да е точно кич.

За полузасенчено място може да стане и касис, 10 c's. Аз и къпини глесам, не им е идеално, но все пак стават. Има ли вариант за увивни, които с растежа си да излязат на по-светло?.
Италия е рай на доматите, изобщо силно развита в зарзаватчийството страна. Все се колебая силно, когато избирам между италиански и гръцки зехтин.

Знаеш ли, Вес, има тема за календари. Ще гласуваме за снимки, после ще ги проводим на девойките там. Всеки месец на фона на снимка, а отдолу някоя крилата мисъл на форумски зарзаватчия, а?

Столичани  да вземат по един контейнер за компост и за нас от провинцията. Ще се разплащаме в натура!
анн   bouquet
Какво прави магданозът, брей  Joy.

# 350
Новото местенце, което отварям зад гаража  е съвсем малко, ще го снимам да го покажа. Директно зад гаража е почти само сянка, следобяд огрява. В момента с голям зор го копая.

Доматите ни тази година са много зле, всичко се измести с месец напред,в момента имам някакви огромни количества нар  Shocked които реално са през есента.. Какво да ги правя, има ли идея някой... От доматите с нетърпение чакам да видя черния домат, дали ще стане нещо, има 2 мижави домата дано да узреят.

Иначе сортове домати има толквоа много и толкова хубави, аз съм пробвала много вече, а от България имам един сорт ломски домати, с които съм зарибила всички съседи ( които са пенсионери и по цял ден ровят земята) . Наричат ги 'българските домати"  Grinning

# 351
http://www.plodove.vlez.bg/?showpage=32240
Преди да изровя линка ми мина през ума да си направиш сок, но си мисля, че на хладно би трябвало плодовете да издържат поне 1-2 месеца. Засега нарчетата ни са малки и не раждат, но редовно купувам нарове. Децата ми ги обожават. Сядам вадя семенцата в чиния и юнаците нападат с лъжици. Crazy
Дойде ми и друга щурава идея  newsm78 дали може да се прави компот от нар?

# 352
Нарът е много странно нещо, сок е хубаво да се прави ( става и хубав коктейл с Мартини;-), само че да има кой да рони и пресова... Опитвала съм да правя сос за месо от нар не е лошо, като за веднъж. Нашите нарове не са от този сорт, който си показала, плода е голям, като детска глава и в най-узрелия момент е жълтеникаво-оранжева кората. Не са червени отвън.
Така че освен за сок, за друго не се сещам да се използва...
/от кората изсушена се прави отвара с/у диария или с/у запек, не помня:)/

Ето това е моето местенце опитно поленце:) Виждат се нещастните домати, след тях има още 2 метра земя и това е. Новото място е под въжетата, които заминават, така или иначе не ги използвам. Гаражът хвърля сянка точно там.

Куркума, тези кратунки как се правят  Blush

# 353
  • Русе
Куркума толкова много продукция има за консервиране, че кой му обръща внимание на магданоза.Прибрах във фризера за зимата и вече каквото стане. С къпини също не се занимавам. Откъсвам си няколко от съседите дошли през мрежата. Наблегнала съм на основните храни и то в количества достатъчно за изхранването ни. Извадих 400-500кг. картофи и сях и втора реколта.
Веселчето  тази седмица правих пукани люти шипки в буркани по рецепта на Ани Иванова. Изпробвах я миналата година със сладки чушлета . Супер е. Ако искаш тя или аз ще пуснем рецептата.

# 354
10 цента-наровете на вино! Laughing
Прочетох-става!И то как става...Ех,ако го докараш и газирано-с цвят на презрял нар и летен грях!Във всички италиянски филми го има-вино,Райска градина,кашкавали и лятна любов! Blush
И какъв простор удобен за ..пълзящи зеленчуци имаш.И за на Куркума кратунките!
Докосна ме идеята му с орнаментите към меда.Признавам.
Кажи Рорик,че ние с издълбана кратунка пробваме зимно време тройния препек на Грозданката.
Дегустираме с една повече хора,че държим висок градус.Една глътка изгаря-и устни,и душа ...и сърце!
Рорик-копирана си.Златна си ми ти.За тез чушлета мислех!Благодаря ти,искренно,ей!
Лейди Блю-майко,какви големи дини и любеници!И за тях ще гласувам в календара! Heart Eyes
Анн-пускай рецептата.И не забравяй магданоза,ей! Laughing

# 355
  • Русе
Не съм питала Ани, но тя е добричка и няма да се сърди.
       Пукани чушлета
Опукват се чушлетата и топли се слагат в равни части оцет и вода, щипка сол, 2лъжици олио. /олио не слагах, защото нали ги пукам в олио/. Престояват малко. Във всеки компотен буркан се слага 2ч.л. захар, 2ч.л. сол и 1 асперин. / Сложих една лъжица по-вече захар, че миналата година ми бяха малко киселички/ Пълните буркани се заливат със сместа в която са киснати. Затварят се и няколко дни се обръщат.Дано ви харесат!
 Само за ориентир за 5 буркана с чушлета ми стигна сместа от 1 бутилка оцет и 1 бутилка вода

Последна редакция: вт, 16 авг 2011, 22:00 от анн

# 356
  • на пъпа на Златията
Прадядо ми през лятото живееше на къщето до Огоста.
Такава кратунка му беше дневното юсче.
Вързано със здрава връвчица на прищипнатото, затапено с какаляшка  и през рамо , та на Огоста.Леко, няма опасност да се счупи.

# 357
Анн,само да питам-с вилица или с пръсти ги спуквам чушлетата?
Ок.Аз ще кажа на Старото момче,че е с пръсти.Ми...да го ангажирам де! hahaha
Марината ли е затоплена предварително?

# 358
Прадядо ми през лятото живееше на къщето до Огоста.
Такава кратунка му беше дневното юсче.
Вързано със здрава връвчица на прищипнатото, затапено с какаляшка  и през рамо , та на Огоста.Леко, няма опасност да се счупи.

аз трябва речника да извадя след този пост  Grinning

# 359
  • на пъпа на Златията
Веси,
Другите на пукани чорбаджийки казват  на пържени в горещо олио.
Маринатата гореща в горещите буркани и топлите офърфорени чушлета.

Общи условия

Активация на акаунт