(Био) зеленчукова градина 11

• 62 221
  • 720
  •   1
Отговори
# 450
ами на един пласт ги редиш поръсваш обилно ( няма пропорция) със сол
в тавата на печката може да ги наредиш или няколко тави.... и на слънце.

избират се малки доматчета и се режат през средата по дължина. ще станат, като минатюрни подметчици накрая:)
много подходящи са тип даттерини, само че не знам как е на български http://www.aziendagricolabarbarossa.it/lang1/images/p004_1_01.png
ne sa kato чери доматки, по-големи са.

# 451
Бо-Здравей!
А ти какви растения отглеждаш в Градината си?Може и да мулчуваш с окосена трева директно...
За зарзават е хубаво да имаш и торище,в някой ъгъл,в дървена кострукция да не впечатлява гостите.
Ех,какви тикви ражда!И печурки...

здравей Веселче  Simple Smile има преди всичко домати /около 1/3 от общата площ/, цветя - 1/3 от градината и овощни дръвчета /1 огромна череша, слива, круша, 3 ябълки/ и да ти кажа честно тази градина не е моя, а на свеки и искам да я изненадам с компоста. Ще се зарадва! Жената гледа и десетина кокошки и гледам, че се чуди как да оползотвори всеки отпадък.
Какво е това - "малчуваш" и "торището" какво представлява? Не е ли това самия компост?  Embarassed

# 452
  • на пъпа на Златията
Като споделяме опит , трябва да се има предвид  климата, при който ще прилагаме дейностите.
Дедо,
Като забръска през зимата от 20 януари до 20 февруари в Златията е "кучи студ" , "дръво и камик се пука" Температурите са от -10 до -25 gr.C. Отиде ми закума , "та се не виде". Индришето  и през зимата си стоеше вътре и на светло.
Сушене на  плодове и зеленчуци. Какви са тия  неща? .Цял ден печката?
За вас няма ли енергийна криза, а?
Сушенето  става на леса.
Лесата  е плетка от  обелени върбови  пръчки.  с размери 1.50 на 2  метра.
Набучват се  в земята , пръчки вертикално ,подострени пръчки през 30-тина сантиметра.
Хоризонтално започвате да преплитате плета.През  5о см. слагате 40-сантиметрови пръчки  под 90 градуса спрямо равнината на лесата, да стърчат по 20 см. от двете страни на равнината.Това се поставя , защото като се увие после с тензух , да не опира в плодовете..Като изсъхне така е готова.Забивате 4 кола под асмите на сянка на височина 1.50,  малко под наклон.Попарвате лесата с вряла вода.
Вдигате лесата на 4 кола под асмите на сянка, малко под ъгъл.
. Закрепвате я здраво на коловете.Изчаквате я да изсъхне.Редите нарязани  ябълки, круши ,сливи и т.н. Явно доматките трябва да са рома,разрязани на 2 , за да не залепват.Завивате отгоре и отдолу , отстрани с тензух.
Така сушеше баба." Нема сол, нема мухи".

Последна редакция: пн, 22 авг 2011, 00:09 от rorik

# 453
  • на пъпа на Златията
Ама , днес ,  нема и връба.
Заместете лесата с рамка от тънки летвички и мрежа за прозорци.
За тези ,които са на север и не им стига слънцето., могат да си спретнат един елипсовиден концентратор  облепен с алуминиево фолио.Насочете го под сушилката .Концетратора трябва да е по-къс от разстоянието между коловете , че ще го забравите и ще  се запалите.
Те ви и сушилка "рорик".
Утре ще къдря тенекетата за чущкопека.
Казаха , че чушките печени с газова горелка се белели трудно.Явно ако се ползва горелка, трябва да се нагрява ламарината а не директно чушките .Казаха че се и опушвали.
Някой има ли опит???

# 454
  • Русе
Чушките с горелка не се опушват. /става въпрос за газова горелка/ Със силен пламък опичат се много равномерно, само трябва веднъж да се обърнат. Те пак са наредени на ламарина и тя  пак се нагрява. Като се задушат хубаво ги беля под чешмата на тънка струйка. Тази седмица ги правих в буркани и без да ги беля, с люспата и без да се заваряват бурканите.

# 455
  • България
Чушките с горелка не се опушват. /става въпрос за газова горелка/ Със силен пламък опичат се много равномерно, само трябва веднъж да се обърнат. Те пак са наредени на ламарина и тя  пак се нагрява. Като се задушат хубаво ги беля под чешмата на тънка струйка. Тази седмица ги правих в буркани и без да ги беля, с люспата и без да се заваряват бурканите.
Анн,би ли споделила технологията за печени чушки в буркан.Слагаш ли аспирин?

# 456
Аз суша в пещта.Опалвам я като за козунаци,изривам жарта и слагам тавите/моята ми хваща 7/.Това го правя вечер,после слагам плочата и ги оставям цяла нощ.На сутринта ги редя на южната тераса и захлюпвам с мрежа за комарници.За десетина дни са готови.И става дума за сливи и ябълки.Чушки не мога да изсуша,заради мъглите/вече десетина дни утрините ни са мъгливи/,то и града ни е известен със Севлиевските мъгли.По тази причина си мисля,че и с домати няма да се справя-на втория ден се вкисва всичко.
Печени,небелени чушки правя по следния начин-на дъното на затоплен буркан/слагам празните близо до огнището/сипвам лъжичка сол и два аспирина.Пека чушките на тенекия и готовите скупчвам в единия край.Като се съберат достатъчно започвам да пълня буркана.Притъпквам с дървена лъжица.Като се напълни запечатвам.Буркана слагам обърнат и го загръщам като подквасено мляко.Ползвам бананов кашон,в който постилам старо одеяло.Така преспиват бурканите.Никога не съм имала бомбаж.
Някога,в детството ми правехме белени и заварени чушки-не ми харесват,защото като ги отвориш са кашкави.

# 457
  • Русе
Перуника и моите печени чушки са като на Вили само слагам единия асперин отдолу единия отгоре.
vili__66, моите печени чушки са много твърди, защото с горелката се изпича само люспата и белени в буркани са заварявани само 7-8 минути. Те също имат асперин. Не стават кашкави. Може би ако не се слага асперин и се варят по-вече време тогава омекват.

# 458
Бо,торище е прародителя на съда за мулчиране  Laughing.Това е отточно съоръжение от плочи,дъски,леси.Нашето в момента е бетоново,модерно/и децата правят планове за басейн когато престанем да го използваме по предназначение  Mr. Green/.Вътре се складира оборската тор,отпадъчна слама.Там се изхвърлят кухненски отпадъци.А кокошките неуморно пъпрят търсейки червейчета.Като по този начин аерират компоста.След запълване на обема торта се изгребва и изкарва на синора на някоя нива.При тази манипулация тя се обръща,омесва и аерира.После престоява още няколко месеца-червеите и кислорода продължават процеса на "зреене".А на пролет като разбуташ повърхностния слой отдолу има чудесна угнила,дъхава тор.
Ето тук,в дясно http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24367787е стената на торището.И тъй като торта вътре вече е на дъното тази година сме посяли вътре тикви-ще ги показвам по-нататък.

# 459
Най - накрая и аз да се похваля със  снимков материал - стартира с реколтата домати
Тиквички; захарна царевица - жълта и червена, "краставичката ми "  Joy - покатери се и по асмалъка; шантавите ми многоцветни домати, малко боб и нектарини
И накрая да ви почерпя със салатка от тях - една сбъдната мечта Blush

Как ме изкушихте с тез' изсушени домати Blush Вили, мечтая си за пещ - толкова вкусно става всичко!!!
Някой от вас прави ли си пестил? Аз пробвах преди 2 години от сливи и дренки - стана много вкусно!

Относно стевията - имах в предвид , че си е доста топлолюбиво растение - по произход е от Перу, в БГ идва чрез нашето разузнаване от Япония през 80-те години на миналият век; в Шумен разработват методиката за размножаване и руснаците директно си я отмъкват и там - в цял самостоятелен институт в .... бившата СССР - в Украйна (откъдето в момента , я внасяме).
При мен тя заспива - поливките са им малко през зимата колкото да не е без хич и е на студено - около 7-12С. и през пролетта си избиват новички леторасти. (пропуснах да напиша, че първо им орязвам надземната маса на около 5 - 10 см от основата). Листенцата се използват и младичките връхчета - при цъфтеж (при мен е в случая - след първите няколко слани) - тях ги издържа, но големите студове не.
Вес, стевията в никакъв случай няма да ти оцелее навън (пробвай с мушкато - ако то издържи, значи и тя ще устиска)

Последна редакция: пн, 22 авг 2011, 15:39 от Тedy

# 460
  • Русе
  Тази вечер ще стартира консервената фабрика и у нас. Няколко кофи домати чакат, една планина от краставици Гергана , две торби зелен боб.
  Иска ми се да изсуша домати,но мъжът ми е много скептично настроен. Вили, ако му се обадиш може и да го навием. На теб ти има вяра.  Hug

# 461
A m b e r,как да го навия като самата аз съм скептична за сушенето на домати  HugНо може вашия климат да е добър за това,пробвай.Избери по-сух домат,не много голям,срежи го ,покрий го с тензух и го остави на проветриво и сенчесто.Ако не загние за 2-3 дни-сложи повече.Замирише ли на вкиснато-няма смисъл.
Tedy,сложи по-големи снимки,че тук сме и по-възрастни и недовиждаме  Laughing.Видя ли,че нищо не е по-хубаво от саморъчно отгледан плод.Дори и да е крива краставичката или домата пукнат...

# 462
Tedy,сложи по-големи снимки,че тук сме и по-възрастни и недовиждаме  Laughing.Видя ли,че нищо не е по-хубаво от саморъчно отгледан плод.Дори и да е крива краставичката или домата пукнат...
ДААА аз съм малко лудичък любител и всичко ако мога (може само да си се грижи) си го сея. Затова и краставиците си ги режем на кубченца за таратор - в пликче колкото за един път и във фризера. Някой май питаше за това. После зимъска от фризера директно в киселото (домашно квасено) мляко да се размрази, заедно с малко сол, чесън и олио/зехтин  и копър (от фризера)- все едно, че си е с прясна краставица, и накрая водата (може да се наложи да е малко топличка).
Копъра се оставял маалко да завехне и тогава в кутийки и във фризера   chef
Вили, Заповядай целят албум

# 463
Tedy,благодаря,откъснах си нектарина и си боднах салатка.  Hug

# 464
  • Русе
Да ви почерпя с панираните ми чушки
http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.24718596

Общи условия

Активация на акаунт