Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 328
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
  • Русе
Ехо, ние се изгубихме, чета ви по диагонал.
Влизам да питам нещо. Не съм, да не би да имаш човече в коремчето? Simple Smile

# 136
Ехо, ние се изгубихме, чета ви по диагонал.
Влизам да питам нещо. Не съм, да не би да имаш човече в коремчето? Simple Smile
А, така!
Разкри я!
Откога го гледам това подаръче и все не цъкам на него.А то какво било!
Не съм, да честитим ли? За твоите г.с ли става дума?

И за да не е спам, преди малко се заредих с тиквено и оризово брашно.Кое е по-добре да ползвам? В рецептата е с оризово.И мога ли да дам масло от гроздови семки?

# 137
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 offtopic
Шшшшшт, не ме издавайте! Mr. Green Подаръчето е подарък изненадка, даже седмиците не се знае толкова ли са.  Sunglasses Още не сме обявили официално, понеже ни е срам да си признаем, че се изложихме като тинейджъри. Whistling

И за да не съм и аз съвсем извън темата да кажа, че стоян днес се опита да се захрани с необелен лешник от кофата за боклук, не успя - само го налапа, ама аз го видях и го спрях! Mr. Green

# 138

Хапва символични количества... с дъвкането май не се оправя още много добре... предъвква, но повечето го изплюва на парчета - къде по-малки, къде по-големи. Все си мисля, че много се преекспонира с това изискване да се почва на 6 месеца - ей ни нас, уж е на 6 месеца, ама май още не е готова.

Абсолютно съм съгласна за 6-те месеца?!?! От какъв зор я захраних тогава, да ме пита човек. Не че е станало нещо фатално, но спокойно можех да си изчакам поне досега. Особено като чух за едно детенце, при това пухкавко, което до година и месец-два не е искало друго, освен кърма и някоя коричка хляб?!
Това с изплюването на парченцата ме успокоява, сякаш не поема кво да е за гълтане  Mr. Green

Никъде не се "преекспонира" със започването на 6 месеца  Stop Ако има някакво преекспониране то е да не се започва захранването по-рано, а да се изчака до тогава.  Peace Всако дете има свой собствен ритъм и развитие, които следва. От нас като родители се очаква да следваме знаците, които ни дава и да откликваме на тях. Естествено не трябва да насилваме детето ако не е готово, но и не трябва насила да забавяме захранването. И ако не му предлагаме храни или не го взимаме с нас на масата когато се храним на практика не му даваме голям шанс да прояви интерес към нещо ново за ядене.  Peace

Извинявайте, аз започнах темата, но не си доизказах мисълта. Имах предвид точно, че се преекспонира започването не по-рано от 6 месеца, защото очевидно има деца, които са готови за този тип захранване и по-рано.
От толкова спрягане на тези 6 месеца, накрая очаквах като достигнахме възрастта да може да дъвче и преглъща парченца, което пък при нас не се случва много-много. Но ми е ясно, че това си е проблем в моята глава Simple Smile Иначе ние си отговаряме на признаците за захранване и с пюрета се справя по-лесно, въпреки, че първите неща, които дадох бяха на цели парчета.

И да се похваля, че имаме напредък с динята - днес отвори уста още като я видя ненарязана, а после плака с глас като си изтърва едното парченце  hahaha Може би пък не и е харесвало това, което предлагах досега  newsm78

По отношение на лъжиците - до известно време имах успех като и помагах сама да я сложи в устата си, но като откри, че е по-приятна за дъвчене от другата страна и вече не става

# 139
Не съм, честито! Лека и безпроблемна бременност и накрая една мома да наредиш до тез мОмци   bouquet

За приборите се включвам аз. Определено им е трудно на малчовците да боравят с прибори. Ей на, моето момче е на годинка и малко и още едва едва се оправя с виличката, а с лъжичката хич го няма. В началото можете да набоцкате нещо на вилицата и с ваша помощ да поднесете храната до устата на бебето, за да види как става. После пак набоцкайте храна и я оставете до другата, за да може детето самО да си я вземе. Ние така започнахме и много добре проработи Simple Smile

# 140
Ей, много сте изписали! Радвам се, че все повече бебчета се хранят самички  Heart Eyes

Скреч,, добре дошла с мъника!  Simple Smile

Не съм , съвсем тихичко "Честито!"  bouquet Що се отнася до хапващия господин няма ли начин да му предлагаш да си взима направо от масата, след като му е по-интересно, т.е. да махнеш таблата на столчето  Thinking

Здравейте и от мен  Hug

При нас захранването върви добре, вече си хапват доста добре момченцата, но все още нямаме заместено кърмене. Сутрин се събуждат около 6 - само кърма, около 8:30 е следващата закуска, като след нея пак ги кърмя и така след всяко следващо хранене. Въпросът ми е - да ги изчакам ли сами да откажат кърмене или трябва да им "помогна" по някакъв начин? Може би е по-добре да задам въпроса си в кърмаческия форум, но бих искала да чуя и мнения за този вид захранване, защото все пак е малко по-различно.

Jiji_biji
, и по мои наблюдения обикновено децата сами се отказват от кърменето, без да има нужда от помощ. Ако все пак искаш да заместиш кърмене опитай да видиш дали след някое ядене, когато са хапнали по-голямо количество храна, няма просто да "забравят" да сучат. Т.е. не им предлагай ти гърдата, а виж дали самички ще потърсят или ще пропуснат. Обикновено става точно така. Ако не пият вода обаче е редно да си получат кърмата  Peace
И още нещо - могат да изберат да премахнат кърменето, което най-малко очакваш. При нас първо отпадна това преди вечерния сън, например.  Grinning

г-жа Стихийно бедствие, голям сладур Крумчо  Simple Smile Нали мога да го добавя към галерията със самохранещи се бебета в блога?  Flutter

Оказа се, че ми е придирчива госпожицата и не ще да държи мокри и хлъзгави храни - като круша, авокадо, пъпеш - предпочита аз да я храня с тях. Иначе краставиците много ги мори  Laughing

Може да опиташ да оставяш и парче от обелката на хлъзгавите храни, за да е по-удобно.  Peace

Извинявайте, аз започнах темата, но не си доизказах мисълта. Имах предвид точно, че се преекспонира започването не по-рано от 6 месеца, защото очевидно има деца, които са готови за този тип захранване и по-рано.
От толкова спрягане на тези 6 месеца, накрая очаквах като достигнахме възрастта да може да дъвче и преглъща парченца, което пък при нас не се случва много-много.

Значи "теорията" е, че на 6 месеца са напълно "готови" (някои деца може и по-рано), но тепърва има да се учат да дъвчат и да преглъщат парчета храна.  Peace

За приборите се включвам аз. Определено им е трудно на малчовците да боравят с прибори. Ей на, моето момче е на годинка и малко и още едва едва се оправя с виличката, а с лъжичката хич го няма. В началото можете да набоцкате нещо на вилицата и с ваша помощ да поднесете храната до устата на бебето, за да види как става. После пак набоцкайте храна и я оставете до другата, за да може детето самО да си я вземе. Ние така започнахме и много добре проработи Simple Smile

Както с всяко нещо и за приборите е нужно време. При нас най-лесно беше да им давам лъжичка и виличка без нищо, за да "тренират".

# 141
Да докладвам, Топчо си самоопита много храни вече. Бяхме на почивка и там всеки ден предлагаха задушени зеленчуци без сол/или много малко. Първият ден докато се усетим, че човечецът не се шегува, успя да опита и боб с лютеница, но след това го ограничихме до плодове, зеленчуци и хлебчета.
Купих динкел, сега да видя какво ще правя с него Simple Smile. В Хит го намерих.

# 142
Цитат
vaDel, . Ако няма проблеми няма причини да предлагаш толкова бавно храните, все пак сте на 8 месеца и половина, а е опитала едва 2-3 неща...
На твое място бих я оставила няколко дни само на кърма, за да видя дали всъщност изпражненията ще станат нормални или е някакво друго моментно неразположение (лятно вирусче, например) и след това бих продължила с предлагането на твърди храни.  Peace В момента има голям избор и на плодове и на зеленчуци.

fata, и на мен ми се иска да стават по-бързо нещата. Тези 2-3 храни за които говоря съм сигурна че са ОК. От доста неща съм давала съвсем малки количества и не ги считам за въведени. Количества от типа на микродозички - за опитване.
Вчера и дадох да яде диня ( беше опитвала малко парче преди и беше пила сокче ) - като хвана резените и няма пускане докато не изяде всичко, че и за още се пглеждаше. А вечерта открих пъпки по ръката ( само по едната което е инетресно ) - снощи имаше една, днес са се появили още две пъпки.
В чудо се виждам, затова го карам полека. Иначе вчера яде и картофче, малко грозденце опита ( 3 микродози за 2ри път) и оризова каша 8лъжици. Незнам защо, но обвинявам динята за пъпките - като нова храна в голямо количество.

А стомахчето и определно не е добре - имаше проблеми в 3тия месец които продължиха докъм 6тия (кръв в изпражненията) и обвиниха кърмата, разбира се ...затова го карам полека. Може и да се втелявам излошно, незнам....

# 143
Цитат
А стомахчето и определно не е добре - имаше проблеми в 3тия месец които продължиха докъм 6тия (кръв в изпражненията)
Вероятно са ти споменали за алергия, може би нещо което си консумирала, а не самата кърма Peace Опитвай се да даваш по безопасни храни в началото, има много информация кои храни рядко правят проблеми. Динята не е сред безопасните Peace

# 144
А стомахчето и определно не е добре - имаше проблеми в 3тия месец които продължиха докъм 6тия (кръв в изпражненията) и обвиниха кърмата, разбира се ...затова го карам полека. Може и да се втелявам излошно, незнам....

vaDel, след като сте имали подобни проблеми на твое място бих се обърнала към специалист по детско хранене или алерголог за съвет как да подходиш при захранването като му опишеш и трудностите, които срещате досега.  Peace Можеш да му обясниш желанието ти да захранваш по този метод, в него няма нищо, което би могло да навреди на детето, но се консултирай със специалист.  Peace

Купих динкел, сега да видя какво ще правя с него Simple Smile. В Хит го намерих.

хляб  Grinning

# 145
fata, благодаря ти   bouquet

Вече пропускат няколко пъти кърмене, а докато бяхме в Бг на гости, дори се случи съвсем да забравят за мен, чак следобяд се сетиха, че искат млекце Simple Smile)) Но сега като сме пак сами по цял ден и не пропускат. Явно ще изчакам, мисля, че ще е съвсем скоро, или поне ще намалят броя на храненията  Peace

За динкел, лимец или шпелта, преди два дни правих ето тези хлебчета и станах супер:
http://jeenaskitchen.blogspot.com/2009/05/garlic-bread-rolls-recipe.html
Направих ги без плънката, защото моите младежи нещо не се радват много на зелените подправки, само магданоз им харесва, но пак станаха добре Simple Smile

# 146
Благодаря за отговорите и съветите. Определно ми помагате много Simple Smile

Аз имам един въпрос, който най вероятно сте коментирали, но не намирам отговора. А именно - при какво количество една храна се води за въведена? Или говорим и за няколко последователни дни?

Много съм затруднена що се отнася до храна, която тя яде самостоятелно, и понякога иска още когато и се услади. Всъщност затруднението ми е и при пюрирана храна. В смисъл, чудя се понякога дали не съм "въвела" повече храни отколкото си мисля, само защото от тези които ги водя за въведени е яла в по-големи количества под формата на пюрета....

# 147
vaDel, не разбирам въпросът ти  newsm78. По коя схема захранваш - по BLW или по класическата? Аз считах дадена храна за въведена, когато опиташе от нея, без значение какво е количеството. След това предлагах същата храна 2-3 дни, като последният ден добавях по нещо ново. Все пак идеята на BLW е да се водим по бебето, както по отношение на храната, така и на количеството. Надявам се да съм ти била полезна   bouquet

# 148
vaDel, не разбирам въпросът ти  newsm78. По коя схема захранваш - по BLW или по класическата? Аз считах дадена храна за въведена, когато опиташе от нея, без значение какво е количеството. След това предлагах същата храна 2-3 дни, като последният ден добавях по нещо ново. Все пак идеята на BLW е да се водим по бебето, както по отношение на храната, така и на количеството. Надявам се да съм ти била полезна   bouquet

buggy--> част от храните съм ги въвела по класичекият метод - с пюренца, като постепенно увеличавах количествата. Като някакси си представям, че въведено количество под формата на пюре е да речем минимум 50мл. Тези дни захранвах с оризова каша, но стигнах само до 13лъжички ( бебешки )  - просто тя затвори устата и не пожела да яде повече. Може би да е яла 4 дена. Вярно че я давах чиста и сигурно и е била доста безвкусна, но сега незнам дали съм я въвела или трябва да продължа с увеличаване на количествата.
И може би по-лесно е да попитам вие как въвеждате подобни храни?

Другото, което се чудя е по отношение на храните, които предлагам по BLW. Например грозде съм и давала четвъртинка зрънце. Дали ако няколко дена е яла по толкова малко количество и и дам няколко дена само едно-две зрънца се чита за въведено?

Просто много ми се смесват двете схеми. Особено като си помисля че 50-100мл пасирано грозде да речем е доста повече от 2-3 зрънца. И затова питам - може би прекалено много разтягам количествата във времето, особено ако детето си иска...   bouquet

# 149
vaDel, идеята на BLW е доста различна от тази на класическото захранване. Не се гонят грамажи и лъжички, а се разчита на това детето самО да увеличава количествата спрямо нуждите си от твърда храна. Детето контролира процеса на храненето, а нашата роля е да му помагаме и съдействаме, когато му е трудно да се справи самО с дадена храна. Това накратко за BLW метода.

Ако се загледаш в схемата за захранване, която Фата е дала в блога си, ще видиш, че там е посочено кога се препоръчва въвеждането на дадена храна, но не и количествата, които се предполага да изяде детето. Та конкретно на въпроса кога една храна се счита за въведена, отговорът е когато дадената храна е преминала през стомахчето на бебето  Peace

П.П. Не знам колко е голямо бебенцето ти, но 13 лъжички ми се струват доста гоялмо количество, особено ако сте в началото  Peace

Общи условия

Активация на акаунт