Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 326
  • 730
  •   1
Отговори
# 435
vanni84 И ние мислим да вземем висок стол,за да ни гледа от високо.Когато седим на масата и тя е наравно с нас се ядосва,а когато се изправя с нея и тя почва да говори и раздава усмивки на всички.И ние папкаме на холната маса и седим на диванаАз съм много объркана с това захранване,нямам търпени да дойде понеделник да видя какво ще ни каже педиатърката с какво пюре да почна.Иначе ще давам отначало по 1 или 2 лъжички пюре и всеки ден ще увеличавам количеството докато не стане 100мл нали така?

Клавдия, мисля че мъничко бъркаш темичката  Hug Тук пишем за захранване, водено от бебето, при което бебетата се хранят самички от самото начало и то не с пюрирани или пасирани храни  Simple Smile А и бебчето ти е още малко за захранване, смята се, че храносмилателната система на бебетата е готова за храни, различни от мляко, около 6-месечна възраст. Прочети линкчетата на първа страница и може да ти хареса и този метод!  Simple Smile

buggy--> , тези лигавничета с ръкави ми приличат поече на престилки за рисуване, отколкото на лигавници, а и са от плат  newsm78
Споменах по-напред, че ми се струва трудоемко чистенето им, освен това повечето лигавничета, които не са с връзки, а се залепват отзад, ако не са измерени специфичнопо вратлето на вашето дете, обикновено са по-широки и пропускат.  Confused

inaxastra , метод за домашно "мелене" на месо, който ми попадна веднъж, беше да се замрази парчето месо и след това да се настърже на едро ренде  Grinning Звучи обещаващо   chef

Що се отнася до сосовете за паста - определен хит са доматените с предвидими последствия, разбира се  Mr. Green
За удобно и нецапащо се сещам само за масло и пармезан  Laughing Ако соса е приготвен вкъщи и без колбаси или консервирани меса, обикновено няма причина, за да не го яде и бебето, съобразно срока за въвеждане на храните.  Peace

За столчето към "за" бебето да си има собствено столче. Peace

# 436
  • Пловдив
минавам набурзо само, за да кажа, че при малкия много се давеше с накъсаното по-сухо месо (бялото). Намерих решение, като го прекарвам в сурово състояние през машинката за домати от баба ми smile3532.
Така става на едни дълги, дълги ...не мога да намеря думата... спагети newsm78. Слагам го в пароварката и после в мандата Laughing

# 437
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Аз месото от самото начало си го давам добре сварено на цели парчета и не е имало проблем, а в началото имаше само 2 долни зъба.  Grinning Започнах със сварено бяло пилешко месо, то е крехко и Стоян чудесно се справяше с него. Сега вече давам всякакво месо, дори пържола стига да не е мн. тлъста.

Аз всъщност минавам да си похваля звера - вчера много ме болеше глава (тя си ме боли напоследък всеки ден де) и не ми се занимаваше да му давам аз храната от кухнята (когато е нещо по-течно го храня аз), та му надробих хляб вътре, разбърках и просто му оставих кутийката и лъжичката на масичката. Ииии - изяде 2-3 лъжички сам, е после направи голямото мазане, но важното е, че има голям напредък с лъжицата, а и успя да се нахрани съвсем сам. Само чистенето после беше мнооогооо, въпреки лигавника и пелената се наложи да минем и през банята.

# 438
Здравейте  Hug Записвам се при вас, защото ни предстои захранване. Имам някои въпроси  Flutter
Чета и се чудя с какво да започнем, гледам списъците за разрешените храни на 6м и се пообърках малко  Rolling Eyes Главно се ориентирам към сезонните зеленчуци - тиква, картоф, морков, броколи, карфиол, сладки пиперки, цвекло. Плодове - банан, ябълка и круша. Гледам, че може да се предлага кисело зеле, а самото зеле е разрешено чак на година и половина  Thinking, също - за 6м има зелен боб и зелен грах, а самите бобови са за след 8-ми месец, защото са трудносмилаеми. Също за коричката хляб, нали има глутен?
Също...не ми е ясно...да речем започнем с тиква, морков и картоф. Предлагам му и трите ли? Ако да речем започне с морков, след това има ли период в който давам само морков (няколко дни) или се смесват? Изчаква ли се няколко дни преди въвеждане на нов плод/зеленчук?

# 439
buggy--> , тези лигавничета с ръкави ми приличат поече на престилки за рисуване, отколкото на лигавници, а и са от плат  newsm78
Споменах по-напред, че ми се струва трудоемко чистенето им, освен това повечето лигавничета, които не са с връзки, а се залепват отзад, ако не са измерени специфичнопо вратлето на вашето дете, обикновено са по-широки и пропускат.  Confused
fata ®, те са с някакво покритие, което не пропуска. Изглеждат все едно са от плат, но материята е нещо като тази на чадърите (ама и аз как го обясних  Embarassed ). На инструкциите за ползване пише, че от време на време трябва да се минава със слаба ютия, за да се запази тази непропускливост. Малчо обаче като си излее чашата с вода и му се мокрят дрехите отдолу, но за по-гъста храна е ОК. Поддържат се изключително лесно - дори и с вода да се изплакнат не остават петна и съхнат много бързо. Иначе лепките са дълги и позволяват някакъв вид регулиране около вратлето, но самите лигавници са си големи като размер. Може би са пригодени за по-големи деца, а може и размери да имат. Аз просто грабнах един комплект и така  Embarassed На мен ми вършат добра работа като сме навън, тъй като мога да ги сложа в/у дрехите (а сега те са повече) и покриват достатъчно и от крачетата  Peace

peiota, привет  wavey

В началото би могла да предложиш 2 или 3 храни, за да видиш детенцето ти как ще реагира на храната. Някои дечица още от самото начало посягат към предложената храна и я опитват, на други - им трябва повече време, а трети просто си играят с нея. Ако опита дадена храна, можеш да му я предложиш още няколко пъти и след това към нея да прибавиш и нещо ново. Ако пък не опита - можеш да му предложиш нови неща на следващото хранене и така докато вкуси нещо.
Според последните проучвания глутенът е добре да се въведе около 6-ти месец, тъй като тогава детето приема символични количества храна. Ако предложиш коричка хляб в началото на захранването, ще видиш, че детето просто я смуче и "двжака" и това което реално гълта едва ли е повече от няколко трохи. Хубаво е коричката да е по-твърда, защото по-мекият хляб залепва на небцето.
Зелен боб и грах аз предложих доста късно - 8-9 месец, когато се появи пинцетния хват. Кисело зеле не бих предложила толкова рано, заради високото съдържание на сол. Ако имаш още въпроси - питай  Peace

# 440
Момичета - първо благодаря за топлия прием  Hug

засега наминавам отвреме на време да вида как е при вашите бебоци, че на нас още ни е малко ранко...

Чета, даже напред попрочетох, но нещо не намирам отговор на чуденката си как да предложа първите зеленчуци - да кажем тиква и картоф - варите ли ги? Нали стават мекички - как ги държат дечицата с ръка?

# 441
  • T"A
heberlea, даваш ги варени и нарязани на дълги парчета. Тиквата, ако е печена, можеш да я поднесеш с кората, за да е по-удобно за хващане - детето така или иначе ще хапне само от меката част  Peace Картофите се чупят в ръчичките, но това е Ок - в началото децата ядат съответствие на няколко (1-2) лъжички - т.е. ще чупи, ще мачка, ще си облизва пръстите и това се смята за напълно нормално поведение на експериментиране с храната  Grinning

peiota, аз предлагах 2 или 3 зеленчука, бебко си избираше един и другите ги слагах настрана  Peace През първият месец рядко се е случвало да яде повече от 1 храна на едно хранене - за да мога да следя за алергични реакции. След като видях, че детето реагира добре и вече имаше повече видове храни, въведени в хр. му режим, давах по-смело и по 2 храни едновременно. Но винаги му предлагах избор, напр. червено цвекло, картоф и краставица, пък той месеци наред не посягаше към краставицата изобщо...

И от мен един глас за икейските лигавници  Peace Точно чадърена материя са, при мен с тази материя не е имало пропуск на течности  Peace Перат се в пералня заедно с другите дрешки, но съхнат за минути  Simple Smile Тензухени пелени ползвам за лигавници и до ден днешен - и си имам отделен кош за нацапани с храна лигавници и подобия Simple Smile

# 442
Някой пробвал ли е да прави кайма в блендер?

Сега сътворих една супа от цвекло, морков и картоф. По принцип бульоните не ги давам, но от този ще пробвам да дам да си пийне тъй като е добър за хемоглобина.

# 443
Па прин;ип става, но сигурно вече сте изяли супата  Mr. Green

# 444

Сега сътворих една супа от цвекло, морков и картоф. По принцип бульоните не ги давам, но от този ще пробвам да дам да си пийне тъй като е добър за хемоглобина.
Защо не даваш бульони?'

# 445

Защо не даваш бульони?'

Не давам бульон, за да не намалявам приема на мляко, нитратите също ходят в бульона, а и господин Топчо не се справя все още с правилното крепене на чашата. Може да пие сам, но като се напие не се сеща да си вдигне чашата и се олива. На неговата възраст сестра му се учеше да яде супа с лъжица, но на Топчо му е много рано. Може да ме изненада и да започне изведнъж Simple Smile).

Мерси, fata ® , ще се пробвам да меля. Simple Smile

# 446
Благодаря ти за отговора!

# 447
Момичета, помагайте! Последните дни госпожицата яде почти само хляб (и кърма де), почти нищо друго не успявам да й пробутам. Дори отказва хляба, ако е намазан с нещо или топнат в супа/манджа  Rolling Eyes  Тази вечер уж ще я приспивам, а тя ме хвана за ръка и ме заведе в кухнята и сочи - "пап" - хляба, изяде половин филия.

# 448
Момичета, помагайте! Последните дни госпожицата яде почти само хляб (и кърма де), почти нищо друго не успявам да й пробутам. Дори отказва хляба, ако е намазан с нещо или топнат в супа/манджа  Rolling Eyes  Тази вечер уж ще я приспивам, а тя ме хвана за ръка и ме заведе в кухнята и сочи - "пап" - хляба, изяде половин филия.
Е с кво да помогнат:) и ние сме на такъв етап, само че яде само тиква, вече не мога да я гледам тази тиква, ама какво да го правя като не е склонен да яде друго. Вчера изяде 2 лъжици ориз със спанак, останалото го намаза по масата. Обаче сега съм много доволна щото от вчера сме със стол за хранене на Икея, много лесно става миенето, сега да маже колко си иска.

# 449
  • Добрич
Обаче сега съм много доволна щото от вчера сме със стол за хранене на Икея, много лесно става миенето, сега да маже колко си иска.
Може ли да споделиш кой модел е стола, за да го видя в каталога им?

Общи условия

Активация на акаунт