Изхвърляте ли храна?И ако не-как го постигате?

• 50 510
  • 1 048
  •   1
Отговори
# 75
Хвърлям. Рядко, но хвърлям, а това ме вбесява, защото уважавам храната, пък и собствения си труд по готвенето й. Рециклирането е приятно занимание, но понякога просто няма как да рециклирам. В такива случаи дояждам останалото от вечерята на следващия ден за обяд, но това е временно, докато се налага да обядвам. Ето, снощи се наложи да изхвърля няколко задушени картофа и още ме е яд. В повечето случаи успявам да сготвя точно количеството, което ще изядем, но ето на, случва се един от нас да не е чак толкова гладен и остават няколко хапки.

На прясното мляко му открих цаката, защото и двамата не пием, ползвам само за готвене. Та, с една лазаня и една бисквитена торта го опозотворявам, и двете неща искат по половин литър.  Twisted Evil

# 76
  • Куциндрел
Ох, как успявате да купувате точно каквото ви се яде с точните количества?
Аз не мога да планувам колко грама изяждаме от дадена храна за седмица или ден.
Вкъщи сме на периоди, примеро - диня, яде се в големи количества няколко дена и съответно се купува, но изведнъж ни писва и все има нещо за хвърляне от нея.
Така сме и със сирената, отива се, купува се малко количество, съответно то се омухва за едно хранене, купува се пак и така докато вече не ни се яде и пак има количество от него за хвърляне.
Сега сме на вълна хумус и маслини, ама май нещата отиват пак към втръсване.
Само зеленчук купувам колкото ще се изяде през деня, но от 4 дена има един домат в хладилника, на никого не му се яде домат в момента, а бях купила само 2 домата. Rolling Eyes

# 77
Ceca, ами сигурно си зависи от хранителните навици на домочадието. Ние, например, ядем постоянни количества месо, така че винаги знам колко да купя от него. Сиренето и кашкавалът не са толкова бързоразвалящи се, ако се застои сирене, го оползотворявам в баница, кашкавалът слагам в паста и така. Домати не се застояват в този сезон.

Но вчера метнах в боклука две праскови, щото мъжът ми като ги купил му се ядяли, ама после му се отяли и висяха в хладилника няколко дни.  Crossing Arms

# 78
Останало сготвено ядене слагам  в пластмасова кутия и я съхранявам във фризера. Когато нямам време да сготвя, изваждам, стоплям в микровълнова и по нищо не личи, че не е прясна. В момента имам супа топчета. Довечера ще я размразя и ще я сервирам.
С останали парчета салам, сиренце, кашкавалче, месца и др. подобни,  правя гювечета.
Останали плодове  слагам в бисквитена торта.
С останало  /дори прокиснало/  кисело мляко, 1 ч. л. сода, 4 яйца, брашно, правя катми.

# 79
Купувам и готвя по-малко от необходимото. На когото спешно му се прияде сирене - има магазини. Даже денонощни.

# 80
Хвърлям, защото готвя в големи количества. Гадно ми е ама...

Оня ден цяла тенджера леща. Още ме боли сърцето. Останала неприбрана в хладилника и на сутринта с пяна. Tired

# 81
  • София
Само хляб не хвърлям - събирам го за птици, кучетата на баба ми и т.н.

# 82
  • Майничка
Останали парчета диня в хладилника, към които никой не проявява интерес, пюрирам без семките и замразявам във формичка за лед, много върви в плодови сокчета или в коктейли с ром. Laughing

# 83
Рядко се случва да изхвърлям но се случва  Sad Като цяло гледам да готвя малко колкото за два пъти да се яде ( в момента съм сама с двете деца) че за трети път и на мен не ми е вкусно.Колкото до останали малки парчета сирене ,салам, кашкавал  за събота и неделя правя нещо тестяно и ако има такива неща които могат да се ползват стават плънка за кифлички или пица.
Останалия хляб който има опасност да отиде в кофата се нарязва и изпича на кубчета и го ползвам за попарата на малкия.

# 84
Изхвърляме изключително много храна, и не говоря за парченца и няколко бройки маслини, а наистина за големи количества.  Не ядем нещо, което е седяло в хладилника няколко дни. Плодове също много се изхвърлят, днес съм хвърлила килограм праскови, които си седяха няколко дни и се скапаха. Сирене, млека,яйца, хляб..отиват си в големи количества.
Гадно ми е понякога като изхвърлям. Пари са се давали, а и знам колко хора гладуват.

# 85
Никога не съм изхвърляла никаква храна. Готвя в малка тенджера или тава и се изяжда за 2 дни. Маслини купувам по 200 гр., сирене - в малки разфасовки, рядко ходя в големите хипермаркети, дето трябва да купиш цяла мрежа с лимони например. Купувам малки количества и нищо не хвърлям.

Никога не поставям открита /без найлоново фолио или без капак/ храна в хладилника.  Сирене и кашкавал - винаги покрити /в кутийка или в торбичка/. Иначе се развалят бързо.

# 86
Извинете ме, но не разбирам - тези, които хвърляте в големи количества, защо купувате неща, които няма да ядете? И на мен ми се случва да купя нещо ей така, защото ми е хванало окото, но не намирам кога да го изям/сготвя, обаче това се случва рядко.

# 87
  • Sunshine state
Извинете ме, но не разбирам - тези, които хвърляте в големи количества, защо купувате неща, които няма да ядете? И на мен ми се случва да купя нещо ей така, защото ми е хванало окото, но не намирам кога да го изям/сготвя, обаче това се случва рядко.
Да,и аз това исках да попитам.Не говоря примерно за останала манджа или нещо дребно,а примерно за сирене?Как ви остава това сирене толкова,че да се развали?На мен,при все че мъжът ми не яде сирене,никога не ми остава.  newsm78 А яйцата и те са нещо от първа необходимост,което поне на мен рядко ми остава,все пак има опаковки от по 6 яйца. Thinking
Просто си се чудя де Simple Smile Виж,като бях в Германия разбрах що е то изхвърляне на храна...има,няма,купува се в промишлени количества и се блъска в хладилника,като не се следи примерно,новата храна да отива отзад,а старата отпред,но все пак там се пазарува в по-големи количества.  Wink

# 88
И на мен ми е странно за сиренето, кашкавала, мляко, яйца.
Колко количество трябва да си купил, че да стигне до изхвърляне.

Иначе въпросните продукти ние консумираме постоянно. Купувам обаче по 0.5кг сирене, или когато е вакоумирано 600гр. Съответно това количество се изяжда за 3-4дни. Кашкавал също хапваме много, кисело мляко 1-2за деня. И тези продукти ги купувам почти ежедневно, но няма как да хвърля.

# 89
Давам пример- купувам да кажем бучка сирене 600 гр, вечерта правя салата и слагам от него 150-200 гр. В следващите дни нито аз, нито мъжа ми не изяждаме останалото. През това време се купуват сума ти продукти, хладилника се пълни, сиренето си стои някъде отзад, увито в найлончето..Виждам примерно, че и днес няма да се изяде и просто го хвърлям.
Същото с яйцата..взимам 6, правя пържени филийки с 3, а другите 3 отиват в кофата след няколко дни, защото не се случило да правим с яйца нещо отново.
Проблемът при нас е, че ние се храним често навън, или поръчваме храна. Затова закупеното често се хвърля.

Общи условия

Активация на акаунт