Изхвърляте ли храна?И ако не-как го постигате?

• 50 506
  • 1 048
  •   1
Отговори
# 60
Рядко изхвърлям храна...но се случва.
Например,онзи ден правих задушен ориз съ пикантни скариди.Скаридите свършиха,от ориза остана около 1 порция....снощи правих бутчета на фурна с картофи ,и от тях остана,тази вечер домашни талятеле със сос пепероната....тя поне се изяде.
Утре ще обядвам с пилешкото,но ориза ще трябва да го хвърля.Той и без това бързо се разваля....

Иначе,аз обичам да се запасявам с храна.И се чудя защо...като дете винаги хладилника е бил пълен, яла съм каквото съм искала....направо не знам откъде е тази мания.

# 61
Да.
Съвестно ми е, че има хора които гладуват, но това е положението. Ние не претопламе, каквото се изяде и дрегото се изхвърля. Храна с идтекъл срок на годност-дори ден да е, пак се хвърля. Поне такива са даръките ми към домашната помощница, но съм забелязала, те тя не изхвърля всичко. Преди да скочите, не я храним с огризки, нейното меню е същото като нашето и може да яде колкото и се яде.

# 62
Изхвърлям.В промилени количества ooooh! Хляб,месо,айца,сирене,готвено....в боклула ми има санмо памперси и ядене.
Детенце почти не хапва,а ние сме по цял ден на работа.Като направя една супа и се търкаля с дни и хладилника.
Единственото,което не е влизало в боклука/тоалетната е таратор.Всичко друго...

# 63
  • софия
Най-често хвърлям хляб.
Въпреки, че купуваме от най-малките хлебчета само мъжът ми яде хляб с яденето, на детето филийка за закуска от време на време и той така си остава. Грехота голяма ми е точно хляб да хвърлям.
Живи да сте, че ми припомнихте за "баницата" със сухия хляб Hug. Току що направих,че имах и останало малко кисело мляко, малко прясно, парченца сирене и щяха да се подмятат до изхвърляне. Дано се изяде, че и ние сме едни ящни... Предишният път хвърлих, но сега, ако не се изяде до неделя мъжът ще си носи в понеделник за обяд  Mr. Green Рецептата и с "пица" със стар хляб е добра и ще я направя. Като малка много обичах такива филийки. Даже на парти-грила си правех Peace
Другото, което се случва да хвърля е изостанал плод/зеленчук. На детето давам всеки ден и с нагласата да има за нея, понякога остават 1-2 до разваляне.
Понякога хвърлям и 1/2- 1 буркан ядене, което майка е сготвила и дала. Готви жената през ден, дава ни, но ние само за вечеря се храним вкъщи и то не винаги, и остава.

# 64
Ами случва се, какво да правиш. И на мен ми е съвестно, но поне не го правим в големи количества. Мъжът ми е цар на "рециклирането" на остатъци. Вместо да се търкалят в хладилника, на следващото ядене ги хвърля в тигана с яйца за закуска, или ги оформя на кюфтенца, или с малко гъбки и подправки в нещо като гювеч, и става нова манджа - различна и топла  Laughing Много е изобретателен, и му се получава супер.

Единствено не сме хвърляли храна едно време на село когато имахме животни. Всичко се оползотворяваше тогава, ей! Остатъците от чиниите - на прасето. Ако има мръвка или млекце - на котките. Обелки от зеленчуци, кори от диня - на кравите/козите/овцете. Кочани от царевица - на магарето. Черупки от яйца - начупени, на кокошките, ядат ги за калций. Тогава никога не хвърляхме никаква храна. Така ми липсва на съвестта едно прасенце сега...

# 65
  • Бургас
Случва се да изхвърлям и мен също ми е грозно да го правя.Предпочитам да се дава храната на животни, за да приемем донякъде, че не е изхвърлена. Simple Smile

# 66
Изключително рядко хвърлям нещо. Научих се да готвя колкото за едно хранене. Хапките по чиниите не ги мисля.

# 67
  • София
Преди години хвърлях много храна, докато не се научих как да не го правя. Готвя по-малко, преценявам порциите, не готвя друго, докато не се изяде старото. Сега, в летния сезон, изобщо не готвя и караме предимно на салати и запечено месо/риба. Хляб не купуваме.
Съпругът ми също мрази да се хвърля храна и по този повод си изяжда, ако има нещо останало.

# 68
За съжаление да, хвърляме. Преди хвърляхме доста повече, но от известно време правя нещо като седмично меню или меню за 3-4 дена напред, т.е. горе-долу се изяжда това, което се готви.

# 69
  • София
Хляб точно никога не съм хвърляла, държим го в хладилника и никога не е имало проблем досега.
Ама примерно дини напоследък яко хвърлям - ядем, ядем, ама не можем да насмогнем, много големи бе  ooooh!

# 70
Ей това с дините, вярно. Почнаха да ги продават наполовина, ама те сякаш станаха огромни. Май 4 кила беше половинката, която взех.

# 71
  • с/у ОколоМръсТното
Манжа - рядко. Плодове още по-рядко. Въобще гледам да не хвърлям, че наистина е грехота.
Случвало ми се е да оставя изсъхнало парче хляб на терасата, за да храня птици.

# 72
  • Варна
Най-често хвърлям хляб и много ме е яд.Но факт е,че наистина мухлясва много бързо.Понякога дори още на следващия ден.
Най-рядко хвърлям месо.Гарнитурата му /или останалото от манджата/ може и да изхвърля,но на мръвката не и прощаваме. Mr. Green

# 73
  • Пловдив
Изхвърлям салати , също и маслинки, хляб, неоглозгани кокалчета - останали в чиниите на гости. Като си ядем само ние у дома, не изхвърлям-освен в случая, когато явно никой не иска да яде повече от съответното ядене и то отива на разваляне.

# 74
Ха ха.
Как го постигам. Визуализирам какво ще си купя с парите, които вместо това хвърлям в кофата и веднага съм измислила схемата.
А сега сериозно - купувам точните количества. Отдавна знам колко точно се яде у нас.  Laughing
Сирене, кашкавал, ала бала - разчетено е по седмици. На седмица аз и дребо изяждаме точно.. Х количество кашкавал и У количество бяло сирене, примерно. Ако го изядем по-рано, ще отидем до магазина пак да купим...  Wink
Сериозно.
Големи количества храна купувам в началото на месеца - това са трайните продукти. Олио, брашно, захар, кус кус, спагети, боб, леща, ориз, сух грах /от който апропо не съм доволна нещо, или аз не се справям с него/, подправките, консервите /предимно домати купувам/, зехтин, мед, горчица, кетчуп, както и препаратите, т.е. това от горните, което е 'изхарчено' предишния месец. Текущо остават плодове, мляко, сирене, кашкавал, колбас и месо. Месото се опитвам да го купувам в момента на готвене, но понякога слагам и във фризера, де. От тези купувам по малко количество просто.  Wink От рода на 300 гр. сирене и 200 гр. кашкавал.  Wink Прясното мляко се старая да го изразходвам в рамките на 2-3 дни /двама сме, аз не пия/. Което остане и са минали вече 3 дни, правя хляб и слагам в него. Това ми е развалящата се стока у нас.  newsm78
Много съм надобряла в това, ако имате въпроси, можете да питате.  Laughing Mr. Green
* видях , че пишете за хляб. И аз хвърлях хляб, докато не открих домашните кубети. След 1-2 дни остатъкът от хляба директно във фурната на кубети, които се изяждат докато излязат следващите. Приятелско семейство с техните деца са също унищожители на моите кубетки. Вървят чеснови с купеният от магазина чесън на прах - примерно. И други идеи съм имала и прилагала. Ако случайно останат неизядени, което рядко се случва, са за крем-супите, които все веднъж на 1-2 седмици правя. Че и с пилешката супа вървят даже.  Laughing Не ми мухлясва, правя домашен в машината, домашният не мухлясва на 2рия ден, като се сетя преди, наистина купеният много бързо мухлясваше. Просто детето е претенциозно към топъл хляб и се научих да има постоянно - всеки ден едва ли не - топъл, той хапва две филийки и останалото - нали се сещате, че всеки ден едва ли не ще трябва да хвърлям около 2/3 хляб , просто не Фърфи...  Laughing

Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 12:00 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт