Изхвърляте ли храна?И ако не-как го постигате?

• 50 515
  • 1 048
  •   1
Отговори
# 90
Е, че яйцата са сравнително дълготраен продукт, за 2-3 дни не се развалят. Сиренето също, ако се съхранява правилно. Купувай по-малки бучки.  Grinning

# 91
Току-що спасих едно старо сирене, на омлет.
И аз много изхвърлям и ме е яд, и готова храна изхвърлям, а е скъпа.

# 92
Изключително много изхвърлям и много се засрамих от темата.  Embarassed Смятам да го променя.

# 93
Не изхвърлям храна Naughty Учудих се като прочетох темата,  колко много хора изхвърлят Rolling Eyes
Когато пазаря си правя сметка колко купувам, каква е годноста, рядко купувам нещо което застоява.

# 94
Много полезни мнения и съвети получих тук и на лични.
Най-много се ядосвам, че късно прочетох това мнение:

Останали парчета диня в хладилника, към които никой не проявява интерес, пюрирам без семките и замразявам във формичка за лед, много върви в плодови сокчета или в коктейли с ром. Laughing

Защото вчера пак хвърлих много диня, едно голямо парче беше нарязано и сложено в кутия, но никой повече не искаше.А ако знаех, щях да си направя формички в лед.
Сирене-мъжът ми много яде, но пак остава.И в един момент на никого не му се яде.
Кашкавал-също, в момента има едно парче около 200гр. в хладилника, предлагам го всяка вечер, никой не иска, а на мен "не се полага",защото пазя някаква диета.

При нас бабите развалят дисциплината,защото и те пращат храна, аз съм доволна, че готвят понякога, да има за детето прясно сготвена домашна храна, но особено майка ми мисли, че слон отглеждам.Съответно и аз като готвя гледам да има и за бабите, не винаги, но често.И така се налага една сложна формула на съотношението купено/сготвено/изядено/изхвърлено, която никак не ми е по силите да изчисля и да получа верния отговор Simple Smile

И във фризер слагам, и какво ли не правя, но не съм и много изобретателна.

Да ви питам друго- когато сте в заведение случвало ли ви се е да не се изяде поръчаното и дали го прибирате?

На мен ми омръзна да се връщам с кутия цяла пица или кутия с пържени картофи, но не ми дава сърце да седнем някъде с детето и нищо да не му поръчам.И това се е случвало, но сега поне малко започна да хапва и после тътря кутии с храна, които разбира се все някой друг изяжда или -пак на боклука.
Във всеки случай гледам да не съм аз, защото после пак 5 кг на най-прелестните ми части.

# 95
  • Майничка
...Кашкавал-също, в момента има едно парче около 200гр. в хладилника, предлагам го всяка вечер, никой не иска, а на мен "не се полага",защото пазя някаква диета.
...

Направи за вечеря или закуска кашкавалки - смесваш 1 чаша настърган кашкавал (може и смес от кашкавал и сирене), 1.5ч. кисело мляко с угасена в него 1ч.л. сода, 2-2,5ч. брашно и 1ч.л. сол, ако кашкавалът/сиренето не са много солени. Бъркаш меко тесто, сипваш с лъжица на намаслена тавичка разни аморфни питкоподобни форми, бучваш им по мъничко масълце отгоре на всяка и печеш на 200 градуса в загрята фурна.

# 96
  • на брега на морето
Баба ми навремето все не можеше да изхвърли храна - дояждаше и цял живот беше с повечко килца и високо кръвно.

Съвсем като мен. Grinning

# 97
...Кашкавал-също, в момента има едно парче около 200гр. в хладилника, предлагам го всяка вечер, никой не иска, а на мен "не се полага",защото пазя някаква диета.
...

Направи за вечеря или закуска кашкавалки - смесваш 1 чаша настърган кашкавал (може и смес от кашкавал и сирене), 1.5ч. кисело мляко с угасена в него 1ч.л. сода, 2-2,5ч. брашно и 1ч.л. сол, ако кашкавалът/сиренето не са много солени. Бъркаш меко тесто, сипваш с лъжица на намаслена тавичка разни аморфни питкоподобни форми, бучваш им по мъничко масълце отгоре на всяка и печеш на 200 градуса в загрята фурна.

Ето, утре това ще е закуската за детето.Тъкмо се чудех и половин пакет брашно какво да го правя.Пак мерси!  bouquet

# 98
изхвърлям.

# 99
Не изхвърлям храна. Преди го правех, но прочетох това: " Около 24,000 души умират всеки ден от глад или причини, свързани с глада. От тях 74% са деца на възраст до 5 години. Това означава, че на всеки 4 секунди едно дете умира от глад. Повече от 800 милиона човека в света страдат от недохранване, 200 милиона от които са деца. Най-богатата една пета част от света потребява 86% от всички стоки и услуги, а най-бедната една пета - 1%. От 6 милиарда души население на Земята, 1.2 милиарда живеят с доход по-малък от 2 лева на ден. 2.4 милиарда души живеят без елементарна хигиена, 900 милиона души на практика нямат почти никакъв достъп до здравеопазване.

Светът произвежда достатъчно храна, за да нахрани всеки човек. Днес земеделието в света произвежда 17 процента повече калории, отколкото преди 30 години. Това е достатъчно, за да снабди всеки човек на планетата с 2,700 килокалории на ден, което е повече от необходимото. Проблемът е в това, че много хора в света нямат пари да си купят достатъчно храна."

Имах три огромни шкафа зимнина, която никой не поглеждаше- лютеници, компоти, сладка... Когато стана ясно, че ще престой у дома втора зима я дадох на едно ромско семейство.
Готвя толкова, колкото за едно ядене и то само неща, които съм сигурна, че ще бъдат изядени, т.е. не хабя и излишно всеки ден ток.

# 100
  • София
Каси и като не я изхвърлиш как ще промениш това?

# 101
Каси и като не я изхвърлиш как ще промениш това?

Дописвах горе, но видях, че си ме питала- давам я на въпросното семейство роми- храната е прясна, готвена вчера, никога не давам вкиснати боклуци. Ако съм в къщата, я събирам и я нося на бабата до нас- гледа прасе.

Грях ми е да съм безогледен консуматор.

# 102
...
Да ви питам друго- когато сте в заведение случвало ли ви се е да не се изяде поръчаното и дали го прибирате?
...

В повечето случаи на заведение си изяждаме всичко. Ако остане взимаме, но все по-рядко се случва. Просто сме си измислили хитра тактика. Обичаме да пробваме повече неща и поръчваме по 1 от вид. Обикновено поръчваме неща на плата, от които си сервираме и четиримата. Рядко поръчваме 4 самостоятелни порции, защото не смогваме да ги изядем. Ако сме гладни след това, допоръчваме.
Май само от китайски ресторант си вземаме "остатъците" за дояждане.

# 103
  • София
Касита, това има много смисъл, съгласна  Peace

# 104
 Жал ми е да изхвърлям храна и гледам да не го правя не защото съм социално ангажирана (не съм), а защото ценя най-вече собствените си пари и труд. Платила съм за нещо, носила съм го в къщи да ми тежи, и после да го изхвърля, ами гадно ми е. За това вече купувам в много по-малки количества, вместо да се тъпча, да дебелея, да давам излишно много пари, а накрая и да не мога да го изям и да го хвърля.

Общи условия

Активация на акаунт