Любов и наказание /Aşk ve Ceza/ - Приказката Свърши - Тема 60

• 51 053
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
# 631
# 632
# 633
# 634
Jane, когато имаш свободно време и ищях  Peace Peace продължавай с пътеписа си! За мен е много интересен, тъй като не се очертава в скоро време да посетя този район! Много увлекателно разказваш, затова чакам и следващите части! Peace Peace Peaceстига да не съм прекалено досадна с искането си

# 635
Ели , страхотна фотосесия си ни спретнала! Браво!  Peace Hug  bouquet  bouquet

Приятна вечер, момичета!

Hug Hug Hug Hug

# 636
Ели много хубави снимки  HugИ на бебчо сладурчо ,а тази на Бора е страхотна   smile3521И отново на снимката е онзи пухчо който е  навсякъде .В кадър извън кадър,човека оркестър е май той smile3521

Ох добре че повече няма да гледаме Бора,че в тази серия ме натовари максимално.Толкова много наглост показа,че направо не вярвам на очите и ушите си.Да си били простили взаимно двамата.Абе ти на тая жена трябва да и целуваш краката бе мухъл гаден.Назан правилно му каза ,че тя няма за какво да се извинява.Но края на техните отношения беше брутален.Как само  блъсна Назан  и после като един истински страхливец я изостави  Бора.Извика бърза помощ и си плю на петите .А пък тая дето му е любовница е още по-тъпа и от него .Какво толкова му се пени  не знам.Но най гадното беше Бора като каза,че той с тая заплата дете не можел да гледа и Назан трябва да си поиска дяла от семейството си.Ако беше малко умен щеше да си седи кротко на задните части и щеше да получи всичко от Шахнур и Саваш ,защото те нямаше да оставят Назан и бебето да имат някави финансови проблеми.Ноооо тъй като Борчо е глупав и мисли не с която глава трябва беше набит и изгонен.
Назан милата много ми стана тъжно за нея.Просто искала да бъде обичана.Ох душата тя избра най-неправилния мъж на Земята.
Много ми хареса и сцената между момчето дето Явуз му плати да признае ,че е убило онзи ага и сестра му.Горкия как се разплака като малко дете ,а беше  и доста симпатичен този младеж smile3521
Саваш и Ясето са без коментар.Сладурчета сладки са Two Hearts Two Hearts Two Hearts
Явуз тотално изперка и Джемал почна да се усеща ,че тоя не е хич у ред.Много ми хареса като попита ядосано с какво Саваш е заслужил такава жена.Емииии кво да ти кажа пич newsm78Първо Савашчо е готин,втора Савашчо е мнооооого готин и трето Савашчо е мноооого ама мноооого готин  smile3521
За потвърждение на думите ми ето ви един Саваш.

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 00:19 от Eny87

# 637
  • Разград

# 638
Елдо, Таня  newsm51 newsm51 newsm51  златни ви ръце, момичета   love001  много благодаря за серията  Hug Hug Hug

Jane  Hug  благодаря за интересните пътеписи и снимките  Heart Eyes с нетърпение чакам следващото ти 'включване'  Grinning Hug

Мен не ме притеснява, че сериалът не е толкова гледан в Турция, ами вкусове разни, то и тук всички харесваме различни неща  Peace По-важното е, че са го направили, имахме възможността да го гледаме, при това с превод  Hug Hug

По-скоро ми стана интересно 'противоречието'  newsm78

Хората са част от голям аширет, който се разпростира като Балдаровия в Турция и Иран. Мъжът и жената са се взели по правилата на аширета, хубавото е , че са се харесали, при тях също се е разиграла история с кръвна вражда . Но общо взето не харесват филма ни. Много хора там не го харесват, защото казват , че това е един измислен сценарий и няма много общо с действителността сега. Твърдят също , че филмът има и политически цели - да покаже колко лоши са хората там, какво става в аширетите и да бъдат комрометирани заради остарелите си обичаи, връзките с наркотрафика и безнаказаните убийства . За съжаление нашият сериал не се е гледал с такъв интерес в  Турция - където стана дума за филми , едно и също чух - Долината на вълците, Езел , Опасни улици , Листопад.

ха сега де  Thinking измислен ли е, и дали няма общо с действителността  newsm78
че самият сценарий е измислица , ясно, но по-скоро си мисля, че е в посока смекчаване и украсяване, с цел по-лесно 'асимилиране'  Thinking щото иначе  Sick Sick

От 'предпочитаните' сериали "Долината на вълците" и "Листопад" не съм гледала, "Езел" си е класика, но пък той не е типичен сериал, по-скоро притча, философия  Peace
Обаче имам известни впечатления от "Опасни улици". В почти всяка серия, на която съм попадала, става въпрос за кръвно отмъщение, ами грозни картини  Sick Та щом е толкова гледан и харесван /в понеделник винаги водеше пред "Езел" и "ЛиН" по рейтинг, а пък е не знам кой сезон  Whistling/ едва ли кръвното отмъщение е измислица, и едва ли точно то е подразнило в ЛиН  Rolling Eyes
Обаче е направен по съвсем различен начин, много елементарен, да не кажа инфантилен /да ме прощават феновете му  Blush Peace/ но явно си е с голяма таргет група и така си я държи. Посланията /по-скоро натъртванията/ му на моменти са ми доста... съмнителни  Whistling

Затова си мисля, че това, което някои от комшиите не успяха да преглътнат, не е 'изопачената действителност с цел очерняне' /щото на мен тези хора не са ми черни, поне в по-голямата си част/, а това, че 'олио и вода' все пак успяха да се смесят. Агата Саваш се пребори с мелниците, разкъса вековните традиции, и успя да се събере с любимата жена - модерната Ясемин, жена от 'друго тесто', с друго възпитание и ценности. Дали е възможно? Иска ми се да вярвам, че е така  Praynig Той не обърна гръб на своите, но все си мисля, че на много хора именно тази 'ерес' им дойде в повече. Видяхме колко трудно Шахнур прие промените и повярва, че са възможни. За балдахините  Heart Eyes изобщо да не споменавам  Grinning Grinning

# 639
  Мили приятелки , не сте досадни и приятно съм изненадана от интереса ви . Grinning Grinning Grinning Просто като новак много неща не мога, та преди да сложа снимки от Ван ,  се учих как да го направя, а почти ден се боря, за да продължа да го правя . В един момент се появи проблем - вероятно технически, иначе бих се справила. newsm78 newsm78 newsm78  А мислех , че съм се научила , оказа се , че и това не е веднъж завинаги.
     Написах ви за Коня като за един град с древна история , с обичаи и традиции и същевременно някогашният център на Османската империя  се развива шеметно. Впечатлява мащабността на всичко там - квартали, улици , паркове . Когато пристигнах, заваля силен дъжд , небето потъмня, затрещя и засвятка и си казах :" Боже , нищо случайно няма ! Гръм и мълнии в града на Мурат Йълдъръм - Мурат Гръмотевицата !"  Joy Joy Joy Дъждът обаче не продължи дълго и можах да направя една разходка и да видя колко хубави къщи има в Коня, с колко вкус е направено всичко  - оградките, цветята, градинките, дръвчетата. И навсякъде чисто, много чисто и подредено !
     Yukleresim.com

# 640
Yukleresim.com

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 01:33 от Jane

# 641
 Пешеходна пътека - невъзможно е тук да блъснеш и убиеш човек. Поглед към стария търговски център.

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 03:40 от Jane

# 642
 Вече ви казах защо Коня е важен град в Турция. Не само защото там се установило подгоненото от монголското нашествие в Афганистан семейство на Мевляна. Това все пак се случило в Коня  и един мистик създал група от тарикати , които овладяват измисления от него танц "сема" и стават известни като "въртящите се дервиши". Това за тарикатите не само съм го чела, но и у не малко хора съм доловила известно недоверие към това , което те правят и към начина им на живот. Не са били любимци на Ататюрк. Разказва се такъв случай: по време на Отечествената  война Ататюрк  отива при тях и ги пита какво правят те , когато всички мъже са на фронта и проливат кръвта си за отечеството. Отговарят му , че се молят на Бог , за да помогне  на Турция да спечели войната. Ататюрк изважда пистолета си , стреля в лампата и казва: " Помолете се сега на Бог да ви помогне ". Възгледите на дервишите  били монархистки, консервативни и ксенофобски. Мустафа Кемал Ататюрк, който ратувал за демокрация и разделяне на религията от държавата, гледал на дервишите като на пречка в развитието на турската нация. През 1925 г. той забранил дейността на дервишките ордени и много от техните текета с течение на времето се превърнали в музеи. Същото станало и с храма на Мевлана през 1927 г.   През 1957 г. дервишите се възраждат в Коня като културна асоциация, която има за цел да запази историческата традиция. Ежегодният празник на Мевлана е подкрепян официално от днешните власти, по-скоро като културно, отколкото религиозно събитие. Кулминацията на празника е в „Нощта на сватбата“ на 17 декември, когато е годишнината от смъртта на Руми.
Само по времето на тези празници там може да се види танцът на дервишите. На много други места той е част от културна програма, посветена на турската народна песен и танц. Аз го гледах в Истанбул за първи път и после в Кападокия. Барабанът, зурлата ,флейтата имат необикновено присъствие в този танц на мъже , които стигат до екстаз и завладяват залата. Отначало всичко се прави при гробна тишина, немислимо е да снимаш, заради светкавиците и дразнещия шум на апаратите това е забранено. накрая лампите светват и танцуват отново за зрителите и за да им дадат възможност да направят снимки.  Сазът също има голямо място в турската музика, аз много обичам звученето на този инструмент.

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Дервиши в хотела - като сувенири могат да се купят навсякъде.

Yukleresim.com

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 04:46 от Jane

# 643
В една друга тема хвърлят домати по някои от участниците  . Не хвърляяйте домати и по мен заради написаното  за дервишите. То не омаловажава смятания за най-велик мистик и философ на селджукския султанат. Името му е дълго ,но е известен с двете си прозвища - Мевляна -"нашият учител" и Руми - от Рум, другото име на Анадола. Мадона използва негови стихове в песента си  "Bitter Sweet". Най-голямото му произведение  е„Маснауи-е Малауи“ („Духовни стихове“) – шесттомна поема, съставена от 24 660 двустишия на езика фарси.
 Наричат я още „Куран-е фарси“ (Персийският Коран) и много суфи я рязглеждат като втора по важност след Корана. По-късно започнал да пише четиристишия (рубаи) по подобие на великия персиец, живял два века по-рано, Омар Хаям. Създал и творбата „Диван Шамси Тебрези” на арабски в чест на своя учител. Джалал ал-дин Руми не правел разлика нито в класовата, нито в религиозната принадлежност на последователите си. Според представите му и създадената от него философска система – сбор от шиитски, сунитски и християнски канони, човек може да е дервиш, дори и ако изповядва вяра в друг Бог. Единствено важно било да се почитат наложените от него седем правила, равнозначни на Десетте Божи заповеди.
Руми умрял 66-годишен на 17 декември 1273 г. Датата е известна като неговата „сватбена нощ“, в която се съединил с Аллах. Гробницата му е в Коня и се посещава от над 2 000 000 годишно, хора от цял свят и от всички религии.

Yukleresim.com

Yukleresim.com

Yukleresim.com

# 644

Yukleresim.com

Това е най-посещаваното в Коня място. Манастирът става музей през 1927 година. На пиедестал се намира огромният гроб на Мевлана. Носилката е покрита с покривка от брокат , избродирана със златна нишка и тежаща почти 41 кг. Молещите се притискат чела към свещените сребърни стъпала, които водят до платформата на гроба. Това е едно много важно място за вярващите и интересна атракция за туристите. Абсолютно забранени са снимките на територията на мавзолея -музей. Не могат да се снимат и килиите на дервишите, в които с восъчни фигури са изобразени сцени от живота им.
Учениците на Мевляна го погребали в текето , в което е учил и живял , а над  мавзолея издигнали синьо -зелена кула. По това време в Коня имало много изящни образци на селджукската архитектура, но нито един не може да се сравни с тази кула.

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 03:36 от Jane

Общи условия

Активация на акаунт