Мъничко остана вече, през АВГУСТ да си имаме човече

• 41 522
  • 632
  •   1
Отговори
# 150
  • София, България
Романол, не се отказвай, малка е още, ще заякне - до седмица-две ще се оправят нещата. Това че изцеждаш 30 мл, не означава, че имаш само толкова, бебета изкарват повече от помпите. Просто продължавай в същия дух  Hug

# 151
[quote author=радос link=topic=601023.msg19410856#msg19410856 date=13125424

Сега да ви се оплача от една болежка. Като гледам телевизия и си нямам друга работа, та поизстисках малко черни точици от корема си  Embarassed Обаче една зона под пъпа ми се възпали, вече повече от седмица не може да мине, червено е, като лишей ... и ме сърби ... С какво да го мажа та да мине, че е много неприятно ...
[/quote]

Ако имаш възможност с гел Алое Вера на Форевър, от него на мен ми минават всички възспаления, а аз съм много податлива на тях.

# 152
  • Германия
Здравейте момичета  Hug

Как се наваксват 7 страници  Shocked

Честито на всички нови мами, да са ви живи и здрави рожбичките и да ви носят само радости и положителни емоции Hug  Heart Eyes   bouquet

Аз имам един въпрос към ЛЛЛ за кърмата, при мен ситуацията е много зле, едвам успявам по 2 пъти на ден да изкарам по 30 милилитра, а пастоянно я слагам на гърда за да стимулира, но тя много бързо се изморява и започва да нервничи, а пък и зърната са ми много лоши, цедя се, пия чайчета на Хип, ям кисело мляко, пия много вода и не става и не става, абе мъка направо  Sad. Какво мога да направя по въпроса за да увелича количеството кърма?

Romanol,
чудесно е, че има желание и полагаш усилия да кърмиш дъщеричката си. Ще се радвам, ако мога да ти помогна поне мъничко, затова би ли ме ориентирала, колко често я слагаш да суче и по колко време я оставяш?   Кое според теб е лошото на зърната ти, имаш предви форма, големина или са разранени? С цедене може принципно да се поддържа лактация, но по-добра помпа от бебето няма Wink то е способно да изсуче доста повече, отколкото и най-хвалената помпа го може.
Доста майки си улесняват изцеждането, като преди това слагат топло-влажен компрес на гърдата / памперс напоен с топла доколкото можеш да търпиш вода ( но не гореща!!) или хавлиена кърпа. След като тъканта се е отпуснала добре може да се направи лек масаж с чисти ръце или би могла направо да започнеш с изцеждането в ритъм 7-5-3. Това ще рече, 7 минути цедене, лек масаж на гърдата- 5 мин. цедене, пак масаж и накрая 3 мин. цедене. И следва другата гърда по същия начин. Изцедената кърма би било оптимално да се даде по алтернативен начин, вместо с биберон, да се ползва мека чашка, лъжичка, дозатор..според това как на вас ви е най-удобно.  Бебенцата лесно свикват с това хранене и по този начин вероятността да се обърка техниката на сукане заради биберона е доста по-малка.

Пиенето на прекалени количества вода,  или лактогонен чай  може да доведе до обратен ефект. Златното правило е, кърмещата майка да пие достатъчно, колкото е жадна, но да не се прекалява. Дори и в нормално състояние едва ли ще хукнеш да пиеш по 4-5 литра вода на ден.
Същото се отнася и за храните, нормално е всеки да ти препоръчва какво ли не за хранене, но не забравяй, че това е твоето тяло и би било по-удачно да се храниш здравословно и с мярка.

Надявам се да намериш мъничко време да опишеш по-подробно малката как наддава досега, как пълни памперсите, залъгалка ползва ли, какво друго освен кърма и даваш? В каква поза се кърмите най-често, ти самата успяваш ли да се наспиш и да се храниш редовно?

Ето, вместо конкретна рецепта те затрупах с питанки, но ми се ще да съм максимално полезна.  Flutter

# 153
  • София, Люлин-8
Romanol,
чудесно е, че има желание и полагаш усилия да кърмиш дъщеричката си. Ще се радвам, ако мога да ти помогна поне мъничко, затова би ли ме ориентирала, колко често я слагаш да суче и по колко време я оставяш?   Кое според теб е лошото на зърната ти, имаш предви форма, големина или са разранени?

Пиенето на прекалени количества вода,  или лактогонен чай  може да доведе до обратен ефект.

Надявам се да намериш мъничко време да опишеш по-подробно малката как наддава досега, как пълни памперсите, залъгалка ползва ли, какво друго освен кърма и даваш? В каква поза се кърмите най-често, ти самата успяваш ли да се наспиш и да се храниш редовно?

Благодаря за бързият отговор  Hug

Под лоши зърна имам предвид формата им много са плоски, а тъй като беба ми се роди малко недоносена в 2 ден на девети месец и много бързо се уморява на гърда и започва да нервничи, акушерките в болницата ми казаха, че на този етап и силиконови зърна не ме оправят, защото трябвало бебето първо да заякне за да може да се кърми нормално, но аз въпреки това преди всяко хранене я слагам по около десетина минути на гърда, понякога и по повече ако не започне да нервничи. Храниме се от 7 сутринта до 22 вечерта на режим през 3 часа, а през нощта на поискване ама то пак си идва около 3 часа, като две от дневните хранения ги правя с кърма и дохранвам с АМ - НАН на Нестле, тъй като само кърмата вече не й стига, понеже изкарвам около 30-40 милилитра.

Вода пия около 2 литра на ден, но не се наливам. Лактогенен чай пия сутрин след ставане на гладно и следобед към 16:00 ч. т.е. два пъти на ден.

Ми ние се мерим по малко допотопен начин - на електронен кантар се меря първо само аз, а после аз със бебето и смятам разликата, но според тези измервания наддаваме с около 200 гр. на седмица, което по таблиците е нормално. Пълни си памперса редовно, като 1 път дневно ака. Дохранвам с АМ - НАН на Нестле. За сега не ползваме залъгалка. Наспивам се добре за сега много ми е кротка пък и коликите май леко ги караме, храня се нормално и пълноценно 3 пъти на ден, като не се тъпча, гледам да продължа режима си на хранене от бременността. Сутрин 1 чаша чай, 1 чаена чаша кисело мляко с 2 ч.л. кафява захар и 2 начупени обикновенни бисквите, на обяд, нещо готвенко каквото съм приготвила, най-често задушено или печено, с преобладаващи зеленчуци, следобед 1 чаша чай и 2 обикновенни бисквити и вечер салатка и печено месо и  плодове.

Благодаря предварително за помощта  Hug

# 154
запис в новата темичка Simple Smile

# 155
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МАМИ , КОИТО ГУШКАТ ВЕЧЕ МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ!!!! МНОГО ДА ВИ СЛУШАТ И РАДВАТ!!!
От доста време не съм писала... последно беше около 3/4 седмици... от тогава до сега все ми казват че ще родя по /рано , но явно няма да е.... с разкритие съм и изхвърлена тапа , но до тук се спря беба... полека/лека ще си докараме до термина 08,08. а аз все чакам и не смея никъде да мръдна  да не се роди някъде  по пътя Grinning Grinning Grinning

# 156
  • Германия

Благодаря за бързият отговор  Hug

Под лоши зърна имам предвид формата им много са плоски, а тъй като беба ми се роди малко недоносена в 2 ден на девети месец и много бързо се уморява на гърда и започва да нервничи, акушерките в болницата ми казаха, че на този етап и силиконови зърна не ме оправят, защото трябвало бебето първо да заякне за да може да се кърми нормално, но аз въпреки това преди всяко хранене я слагам по около десетина минути на гърда, понякога и по повече ако не започне да нервничи. Храниме се от 7 сутринта до 22 вечерта на режим през 3 часа, а през нощта на поискване ама то пак си идва около 3 часа, като две от дневните хранения ги правя с кърма и дохранвам с АМ - НАН на Нестле, тъй като само кърмата вече не й стига, понеже изкарвам около 30-40 милилитра.

Вода пия около 2 литра на ден, но не се наливам. Лактогенен чай пия сутрин след ставане на гладно и следобед към 16:00 ч. т.е. два пъти на ден.

Ми ние се мерим по малко допотопен начин - на електронен кантар се меря първо само аз, а после аз със бебето и смятам разликата, но според тези измервания наддаваме с около 200 гр. на седмица, което по таблиците е нормално. Пълни си памперса редовно, като 1 път дневно ака. Дохранвам с АМ - НАН на Нестле. За сега не ползваме залъгалка. Наспивам се добре за сега много ми е кротка пък и коликите май леко ги караме, храня се нормално и пълноценно 3 пъти на ден, като не се тъпча, гледам да продължа режима си на хранене от бременността. Сутрин 1 чаша чай, 1 чаена чаша кисело мляко с 2 ч.л. кафява захар и 2 начупени обикновенни бисквите, на обяд, нещо готвенко каквото съм приготвила, най-често задушено или печено, с преобладаващи зеленчуци, следобед 1 чаша чай и 2 обикновенни бисквити и вечер салатка и печено месо и  плодове.

Благодаря предварително за помощта  Hug

Romanol, ето сега нещата ми изглеждат по-ясни.   yes
Да започнем със засукването, Simple Smile когато Вики започне да показва ранните признаци на глад /примляскване, въртене с главичката, сукателни движения/ би могла да опиташ зрителен контакт и да и говориш, за да се задържи интереса и цялото и внимание (доколкото е възможно при едно новородено; методът с комуникацията острани може да изглежда странен, но в повечето случаи работи и не пречи да се опита). При слагането на гърда може да и се каже " Кажи А--ааааа" и в същото време и показваш това Аа-а. Много бебенца имитират успешно и отварят широко устата, това е момента да се сложи на гърдата.
Ако ти се струва, че не е обхванала достатъчно от ареолата, с чисто кутре се пъха в ъгълчето на устните, за да се развали вакуума и пусне гърдата. И отново да я сложиш оптимално на гърдата.
Бебето наведено към теб и спокойно, главичката и телцето са на височината на гърдите ти, главичката се пада директно пред гърдата и тялото на бебето образува мислена линия от рамото до дупето . Правилното поставяне помага за задържането на гърдата и ареолата в бебешката уста и улеснява преглъщането.
Устните са извити навън, устата обхваща добре около ареолата и образува добър вакуум; езичето образува вдлъбнатинка и се "изплезило" и покрива долното съззъбие.
Техниката на изкарване на млякото от гърдата е такава, че бебето работи с челюстта; чрез ритмични движения кърмата се изкарва към езичето, което с вълнообразни движения я "изцежда" към гърлото. Вероятно  това клипче ти е познато, но може и на другите майки в темата да е полезно.
Правилно поставеното и ефективно сучещо бебе успява да си набави нужното количество майчино мляко и формата и/или големината на зърната на майчината гръд по-скоро не са основен фактор за успешното кърмене. Затова и се набляга на това, бебето да поеме възможно повече от ареолната тъкан.

През първите дни би било добре бебето да се кърми на поискване, дали ще е приемлив вариант за вас, да слагаш Вики при всеки знак на глад от нейна страна, или поне на 2-2,5 часа и докато суче на едната гърда да опиташ да правиш лек масаж на другата гърда, с който да стимулираш слизането на кърмата. След като тя пусне самичка или ти имаш усещането, че е поизсукала добре гърдата, да я сложиш на втората. Така се стимулират гърдите да произвеждат повече кърма, защото, ако има търсене, ще има и предлагане  Wink
Когато Вики суче, и чуваш че преглъща това е добър признак, че малката си върши ефективно работата. През първите седмици мъничетата се изморяват бързо, за тях кърменето е като тежък труд, съвсем нормално е да се позабави тепмото или да вземе да заспива. Тук е удобният момент да опиташ с компресия на гърдата да подпомогнеш бебката да поеме повечко количество кърма и да и се задържи интереса за сукане.

За стимулиране на кърмата помага нощното кърмене, в ранните утринни часове нивото на добрия хормон пролактин, отговорен за производството на кърма, е най-високо и е чудесна възможност да се възползваш да сложиш Вика да посуче. Често в сънено състояние бебетата засукват инстинктивно и успяват да си набавят солидна порция храна Flutter

Кожа до кожа контактът спомага при много двойки мама и бебе да се отпуснат и да се насърчи кърменето, останалото е спокойствие,  2-3 щипки търпение и няколко дози упоритост Wink Надявам се да си имаш и някого в помощ у дома, който би поел част от ежедневните задачки в домакинството, а ти да можеш да се оттеглиш с Вики на удобно и приятно за вас двете място и да се насладите на времето заедно и..на кърменето.

Ще съм задължена, ако намериш време да пишеш после, коя от горните идеи е проработила при вас или пък сте открили нещо съвсем ново, което би било в помощ и на други майки. Надявам се да не съм пропуснала нещо и ако възникнат още въпроси, давай смело.
 Flutter

# 157
Здравейте и от мен. От вчера сме в къщи и още се адаптираме. Не съм спака тази нощ, но не че мъника не спи, по-скоро аз от емоции и да го слушам, че това ни беше първата нощ заедно. Дано да премине това напрежение  да успявам да дремвам между кърменията.

# 158
  • София, Люлин-8
pepelyashka  благодаря много за съветите  Hug

Ще продължа да опитвам ище пиша когото имаме някакъв резултат.
Клипчето го бях гледала, но винаги е полезно да си поприпомни човек нещата.
За съжаление няма кой да ми помага в къщи но се надявам да се справим двечките .

Отново благодаря за помощта  Hug

# 159
Добро утро!!!

Снощи за малко да родя  newsm44 newsm47!!!
Между 3 и 6 имах доста силни контракции, даже по едно време ги засичах на по през 5 мин с продължителност около 1 минута, и после нещата си утихнаха и аз си казах : айде, няма да е тази нощ, да си лягаме! Чудя се обаче дали тези контракции са свършили някаква работа с узряването на шийката на матката и слизането на бебето..... newsm78
Хубавото е че не се притесних особено, даже ми беше едно приятно да си седя в тъмното, беше така хладничко и на спокойствие и да се вслушвам в сигналите на тялото си.....Е със сигурност знам че вече при напредване на процеса, ще ми се иска да удуша някого от болка, но пък се надявам това да е за кратко  Praynig

Сега обаче съм недоспала и леко дезориентирана, а денят едва започва!!!
Хайде, хубава ви събота и неделя и дано да имаме хубави новини!!!

# 160
Моля родилите мами да помагат. С какви дрешки изписахте дечицата в това топло време? Къс или дълъг ръкав, панталонки или роклички и т.н. ? В голямо чудене съм. Помагайте. Praynig

# 161
В деня, в който ни изписваха, беше мрачно и студено и затова бяхме с дълъг ръкав. Бях си приготвила един комплект с къс и един с дълъг ръкав, и като видях какво е времето, казах на мъжо какво да донесе.

# 162
Миленита е хайде де то за малко не се брои Mr. Green,но си права приятно мазохистично чувство е когато има подобни контракции,аз вече им свикнах,и когато ме събудят през ноща,само си галкам коремчето,ако някой ме види отстрани сигурно ще ме сметне за луда Wink,добре че е тъмно Joy.Снощи болки нямах но пък толкова енергия имах че не можах да заспя до 2.30ч,а после още колко пъти ставах до 00  #Crazy,и накрая в 7ч като се ококорих е то няма заспиване.Сега нито ми се спи,нито съм уморена,бяхме на пазар,изчистих хладилника,банята(отново,вчера я чистих,но....),пуснах две перални,и ако не ми беше натежал корема сигурно пак щях да хвърча с прахосмукачката hahaha.Ако това е прословутото гнездене,то до раждането съвсем ще се скапя

# 163
Миленита е хайде де то за малко не се брои Mr. Green,
fentazi,

Брои се, брои се!  newsm47 !!!
аз поне си го броя! То някои хора като са ходили до тоалетна след  запек, пак си броят, че са "родили" нещо  smile3505  rotfImbo
един циничен хумор ме е налегнал  Mr. Green ама все пак и фалшиви контракции пак са нещо, ...едно добро начало, най-малкото  Laughing
Иначе ти завижам на енергията, аз физически се чувствам вече доста безпомощна, но днес поизгладих малко дрешки.

# 164
  • Бургас
Фентази, само като прочетох какво си правила, аз самата се изморих hahaha Искам да свърша толкова много неща, но пусто като не мога - ни енергия имам, ни сили, болят ме хиляда неща, болят ме глезените ако реша да клекна или при ходене, тромава съм като слон (днес се претеглих след седмица усилено преместване в нова квартира и се оказа, че съм качила 3 кила #Crazy Embarassed) и изобщо съм като търтей някакъв, дето има толкова работа за вършене, пък само лежи и пуфти newsm56

Общи условия

Активация на акаунт