Смятате ли се за добър родител?

• 9 859
  • 204
  •   1
Отговори
# 90
При родителството родителят винаги има последната дума
А защо да е така ?

Защото до 18-годишната му възраст ти носиш отговорност за него-и родителска,и морална,и законова.... всякаква.
Което не предполага да се налагаш винаги.
След една определена възраст,различна за различните деца,но средно около 14-15 години и нагоре, вече в решенията ,които пряко го засягат,би било редно да се включва в обсъждането.
Например:от училище им организират екскурзия в чужбина.
Ти не искаш да ходи,поради някакви причини.Не можеш да кажеш просто "Няма да ходиш !" ,без да обясниш защо.
Или ако на него много-много му се ходи ,да намерите компромисен вариант.
Но решението,добро или лошо ,трябва да е твое.   Simple Smile

А като цяло децата ,малки или големи ,изпитват нужда да има правила и граници.
Да,често се бунтуват срещу тях,но ако ги няма,ако са Само приятели с родителите си,те се чувстват объркани,несигурни ,липсва им точното усещане къде се намират в социалната единица-семейство.
Психическото развитие на едно 7-8-9 или 12-13 годишно дете не е способно още да понесе отговорността на вземането на решение и последиците от това.
Затова и законът е помислил за това,кога един човек е достатъчно психически зрял да взима решения.

# 91
Добър ако значи "Добър (4)", вписвам се Simple Smile
За повече, не съм сигурна. Много ми е строга системата на оценяване  Laughing
Определено не покривам всичките си критерии. Има още какво да се иска.

# 92
  • София
Никога не се смятам за добра в каквото и да било. Tired
А ми се ще да е така във всичко..

# 93
  • където ми харесва
Да смятам се. И то благодарение на децата ми.
Всеки човек прави грешки. Въпроса е, те да не са фатални.

# 94
Разибира се!Всеки родител е най-добрия за децата си. Peace

# 95
Не.Не се смятам за добър родител.Обожавам дъщеря си,но понякога дори не мога да и го кажа като хората.В това отношение явно приличам на майка си.
Няма перфектни хора,нито си избираме родителите.Надявам се със следващото да поправя допуснатите грешки Peace

# 96
  • Бургас
Всеки родител е най-добрия за децата си. Peace

Колко хубаво би било ако беше истина  Peace

# 97
  • Варна
Всеки родител е най-добрия за децата си. Peace

Колко хубаво би било ако беше истина  Peace

Ако има проблем, детето не иска чуждата по-добра майка, иска неговата да стане по-добра. Ако не може да стане по-добра, си я обича каквато е, макар и с тъга в сърцето. Докато порасне.

Последна редакция: нд, 07 авг 2011, 18:38 от Ментова

# 98
  • Бургас
Разбира се.

Ако има проблем, детето не иска чуждата по-добра майка, иска неговата да стане по-добра. Ако не може да стане по-добра си я обича каквато е, макар и с тъга в сърцето. Докато порасне.

Така е.
Но нали говорим за гледната точка на родителя, не на детето Peace

А и аз имах предвид съвсем друго нещо - че обобщения от типа "всички са" еди какви си, никога не се верни...
Освен това има бити, тормозени и лишени от много неща, включително и от обич деца, те може би все още обичат родителите си /макар и с тъга в сърцето/, но това не прави същите тези родители "най-добри" за тях...

# 99
  • Варна
Но нали говорим за гледната точка на родителя, не на детето Peace
Peace

# 100
  • София
Не се смятам за добър родител, а много ми се иска. Старая се в тази посока.
Малката днес ми каза "Мамче, ти си най-добричката, ти си сладко сърчице", обаче аз все не съм доволна от себе си.

# 101
  • софия
Аз съм чудесен родител Simple Smile
Все пак, хайде малко по-реално. От един родител не се очаква нищо свръхестествено. Нужно е да е грижовен, интелигентен, загрижен и ангажиран. Едновременно с това толерантен. Както и да не си позволи да се превърне в сянка или отенък на детето си. Да го обича.
Добави и пари и за мен картинката е завършена.
Считам, че съм много добър родител - отговорен, толерантен, обичащ, даващ свобода и обещаващ сигурност. Винаги, когато детето ми има нужда от подкрепа съм до него. Отговарям на описанието отгоре, и особено се гордея с думите на дъщеря си Мамо, ти си моя приятелка и винаги ще останеш такава. Дано. Това, което искам е да бъда приятел на децата си. Мисля, че едно добро определение за родител е, че това е човекът, който не пази детето си от грешки, а винаги е готов да му помогна да се изправи и да продължи напред след напревената грешка. Всеки трупа опита си сам, огромно значение има подкрепата.

# 102
  • В сърцето на любимите мъже!
Опитвам се да съм добра майка - какво означава това може би ще открия когато имам внуци, но засега се опитвам да съм едновременно строга и любяща и да приемам сина си като човешко същество, чиито желания и мисли са толкова важни, колкото и моите.

А той е страхотно дете - което е резултат не само на моите грижи, но и на цялата останала среда около него.

# 103
Не, за съжаление. Макар че какво означава точно въпросът? Thinking Нахранени са, облечени са, опитвам се да ги уча на разни неща. newsm78

# 104
За мен родител, който живее с убеждението колко добър родител е и никога не търси коректив, определено не е добър. Peace

Общи условия

Активация на акаунт