Еко сватба - споделете опит

• 17 276
  • 316
  •   1
Отговори
# 195
 боса и с венче от защитени видове  Twisted Evil Mr. Green

# 196
# 197
# 198
Подаръците еко ли ще са/ бяха (на рожденния ден в парка)?
Само в такъв случай уважам празнуването на събитията под надслов „еко”.

Присъствала съм на една такава сватба, беше поставена голяма картонена кутия, в която събираха пари за медения месец на двойката, други подаръци не искаха. После обаче се оказа, че си купили с парите кола на старо. Обясни ни се, че пак е „еко”- нали е на старо, а не нова. Не били част от консуматорското общество и използвали всичко докрай. Други еко факти покрай сватбата:

-   Булката носеше роклята на майка си. Прическа, грим итн си направи сама.
-    Пръстените бяха стари златни халки (може би наследство).
-   Всички храни бяха собствено производство.
-   Червеното вино правено от чичото.
-   Празникът  беше един голям пикник с музика от колата на един от гостите.

# 199
Oт всички тези разсъждения колко е повърхностно човек да мисли за своето еко поведение и да предприема някакви действия в следствие на разбиранията си, които са поза и заблуда, не става ясно какво би следвало да е правилното поведение?

Елементарно, да не си съдира човек джобовете от харчене за какво ли не. И да не се води по моди. Съзнавам, че и двете са непостижими поне до момента, в който човечеството спре да съществува.  Peace
Достатъчно елементарно, за да съм го написала 100 постинга по-рано. Wink
"Въздържанието от свръхупотреба на продукти, рожби на индустриите, е еко. ..."

Kabiv каза, че децата също ще са в центъра на събитията. Предполагам, че ще присъстват доста деца, така че специално за тях предлагам да има човек, който да влезе в ролята на аниматор и да ги научи на традиционни български игри. Трябва съответният човек малко да се подготви предварително, за да може да се обяснят на децата правилата, а и малко история покрай това как се е играело едно време. Изисква малко усилие, но в интернет се намира и такава информация, така че не е нещо невъзможно.
Ползата е, че децата няма да скучаят, възрастните ще мога да се наслаждават на романтиката на горската сватба:), а децата ще научат игри, за които дори не са и чували и ще открият колко по-забавни са те от видеоигрите или уинкс и бакугани. (ето това е и "еко" елементът на идеята, с тенденция за инвестиция в бъдещето;))))))

# 200
  • София
Кабив, не казваш за колко човека замисляш сватбата. Не казваш дали искаш да е с луксозно излъчване, дали искаш да е с фокус върху качествената храна или върху танците или някакво общо друго занимание (нещо като каузите, споменати дотук в темата ).

Тук се предлагат доста хубави идеи, които според твоя вкус можеш да се префасонираш. Примерно идеята за почистване на околоблоковото пространство и последвала сватба с пейки, аз промених за мен така - тотално почистване на див плаж, облагородяването му с поставяне на 1-2 "кофи" и пожелателни табелки за самоконтрол в изнасянето на боклуците (щото след почистване на плаж все едно такова не е имало) и самото празненство - "камионче" сладолед, красива храна, музика, танци. И последващо още по-старателно почистване след това.

Или почистване на поляна около някоя природна забележителност, която да е и центъра на сватбата.

Нещо като съчетаване на личния интерес (от почистването на красиво място) и обществената необходимост.

Еко-то според мен е в идеята на цялото тържество и не е съставено от използване само на рециклирани материали или рециклируеми или многократни. Не е и от липсата на разход гориво и да е само с локална храна.
Кабив,  не е и от това да сте на велосипед Simple Smile

Успех в намирането на идеи! И щастлива сватба!

# 201
В България има прекрасни условия за еко-свадба.
Избирате си някое китно пловдивско селце (може да е такова, в което имате роднини, вила, баби...или просто красиво спретнато селце по избор). Обреда правите в общината, после отивате в ресторанта - пеш, то ще е пряко сили 100 метра  Simple Smile Подаръците за гостите са ръчно изработени кошнички от бай Едикойси с бурканче мед от чичо Намкойси, овче кисело мляко от стринка Тонка, гарафа винце/ракийка от дедо Въльо и т.н. Може да си измислите красиви етикетчета (с телефоните на производителите, ако някой иска още) и пожелания от вас за гостите). Уговаряте се с ресторанта всички продукти да са произведени в селото. Домашно сирене, катък, суджучета, пастърмички, тършийки, пресни салати, домашно вино и ракия, плодови сиропи и нектари, плодове...наредени на блок маса за да си взима всеки колкото и от каквото иска (така няма да има изхабена храна).Ще се наложи да се уговорите с хората предварително, защото обикновенно правят само колкото за себе си, но предполагам, че с радост някои ще се съгласят да приготвят в повече и да спечелят накой и друг лев. Украсата - градински цветя, също купени от бабите от селото.

Хем всичко ще е 0 км, хем ще е много вкусно, хем ще подпомогнете хората в селото.

# 202
Страхотна идея:) Аз бих се оженила така съвсем сериозно:)
Глухарчета, плюскавиче, някакви салати, охлюви и гъби, горски плодове , полски цветя, биволско мляко и сирене, много домати.... Светулки, свещи ... ех:)
И ти на бял кон,развяла коси и с боси крака.
А той,млад левент с везана риза и червен пояс,на вран жребец..
Шаферките-нестинарки,разравят жеравата...и пригласят на природата...
Joy hahaha
Темата е... Crazy

# 203
  • София
Направете я на пролет или лято.
Отидете на росна полянка и наберете коприва,глухарчета за прясна салата.
Гледайте да е след дъжд,за да наберете охлюви и гъби за основното.
 Десерт newsm78 тук е малко сложно,защото няма още малини и къпини,и ягоди.
Значи гледайте да е лятно време.
Пък гледайте да е след жътва,защото има светулки и щурци.

До тук спестихме от храна,осветление и музика.

newsm10

# 204
Има ли в непосредствена близост около Пловдив хубави къщи/вили за гости в родопски стил (но без преспиване за гостите, разбира се)? Нещо такова, но с голяма градина?

Така си го представям аз и нататък, както го е описала samuraika.

# 205
# 206
# 207
  • София
Това с тематичните, еко и прочие нови моди не дойде ли пак от американците? Наскоро ни пуснаха някакъв канал, малко женски мяза, та хванах някакво филмче за три сватби, дето си ги правиха някакви тематични. Обаче ставаше въпрос за хора от шоу-бизнеса и доста заможни. Не искам да казвам голяма дума, ама ако нашенци се повеждат по ттакива пиарски истории и им подражават, ми се вижда като в онази приказка за жабата и подковаването.

# 208
  • На земята, която е всъщност звезда.
Това с тематичните, еко и прочие нови моди не дойде ли пак от американците? Наскоро ни пуснаха някакъв канал, малко женски мяза, та хванах някакво филмче за три сватби, дето си ги правиха някакви тематични. Обаче ставаше въпрос за хора от шоу-бизнеса и доста заможни. Не искам да казвам голяма дума, ама ако нашенци се повеждат по ттакива пиарски истории и им подражават, ми се вижда като в онази приказка за жабата и подковаването.

Е, а нима повечето "традиционни" сватби не са повлияни от чуждите традиции? Предбрачните партита, сваляне на жартиера, вечерните сватби, подписването сред природата и на нетрадиционни места, огромните няколкоетажни торти да не би да са стара бг традиция? Интересно, ако авторката беше казала, че търси идеи за рокерска сватба, дали пак щеше да има такива подмятания?  newsm78

Истината е, че има хора, които ще го направят, защото подражават, но има хора, които ще го направят, защото наистина вярват в това. От кои точно е авторката, само тя си знае, не виждам какво ни интересува или пречи на нас това.  Thinking Всеки има правото да направи сватбата си както пожелае и не е длъжен да дава обяснения, най- малкото тук. Хората са различни и сватбите им са различни.

За мен пък е необяснимо, че някой се дразни, че друг бил различен, евентуално копирал от американците, искал да го "подковат" като жабата и пр. Да иска каквото си иска, ако това ще го направи щастлив в този ден!  Grinning

# 209
  • София
дори традиционните сватби тук не са традиционни. Включително жартиерите и др.
Традиционна за нас би трябвало да е да се спазят поне отчасти или да се осъвременят леко нашенските традиции. А в тях не влизат разни жартиери.

Приемам дори на марсианци да се правят, ако вярват и разбират това, което правят. Но дали повечето младоженци са наясно какво означава определен ритуал, какви послания отправя към тях? Според мен става едно просто копи и пасти. Криворазбраната циливилизация.

Колкото до авторката, лично аз подозирам, че тя самата не е наясно какво точно е еко-то.

Общи условия

Активация на акаунт