Какво има след смъртта?

• 560 671
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 9 735
Аха. И в кой цикъл може да се влезе в подсъзнанието? Какво можеш да видиш там? А осъзнатите сънища? Или няма такова нещо като това да осъзнаеш, че сънуваш и да можеш да промениш съня? Mr. Green

# 9 736
Под осъзнати сънища предполагам имаш предвид ясните сънища?

Темата е дълга и интересна.   Simple Smile

# 9 737
Не, нямам предвид ясните. Съвсем точно се изразих-осъзнатите. Ще рече, когато по време на съня осъзнаеш, че сънуваш и започваш да манипулираш съня си, променяш го така, както искаш. Simple Smile
Темата наистина е дълга и интересна. И има пряка връзка с настоящата, тъй като тези неща са възможни само в определена фаза на съня, ръководена основно от подсъзнанието, дома на Аз-а.
П.П. По-назад имаше линк за изследванията на д-р Парниа. Пропуснах да коментирам, но искам да си кажа личното мнение все пак. Ами...мисля, че това, което се случва с някои хора по време на клинична смърт си е чисто и просто АП, нищо повече. Да ме прощавате, ама няма нищо, което да ми звучи непознато Mr. Green

# 9 738
Това, което описваш са ясните сънища (lucid dreams).  Може някъде да ги наричат и осъзнати.  Имала съм много такива.  Simple Smile

Както писах вече, за сънищата е необходима активност на мозъка - тя може да се измери - активността на мозъка по време на сънуване е съотносима с активността му по време на бодърстване.

При Преживяванията Близки до Смъртта обаче активност на мозъка няма или пък тя е толкова намалена, че не би могла да обясни каквито и да било преживявания.  Или, ПБС не са сънища.

Но ще се съглася, че по време на сън, и особено на ясно (осъзнато) сънуване, сме по-отворени към... Божественото или да го наречем просто това, което е извън материята.  И ако приемем, че там отиваме след като умрем, можем да кажем, че някои - много редки - сънища са един начин да повдигнем малко завесата и бегло да надникнем там приживе.

# 9 739

Но ще се съглася, че по време на сън, и особено на ясно (осъзнато) сънуване, сме по-отворени към... Божественото или да го наречем просто това, което е извън материята.  И ако приемем, че там отиваме след като умрем, можем да кажем, че някои - много редки - сънища са един начин да повдигнем малко завесата и бегло да надникнем там приживе.

Виждам, че стигаме до общо мнение по този въпрос Simple Smile Сънят, най-общо казано, е един от порталите за проникване в това пространство.
За уточнението на термина не споря, осъзнат сън или ясен сън, важното е, че се има предвид едно и също състояние.
 Подхвърлям още една идея, да видим дали ще намерим обща допирна точка.... Rolling Eyes Става въпрос за ПБС. Съгласна съм, че не са сънища точно поради отсъствие на съзнанието. Причислявам ги към астралните проекции. Напускане на физическото тяло от съзнанието и придвижването му в някои от случаите чак до астралното пространство, без да се скъса сребърната нишка. Това позволява връщане обратно в живота. Thinking

# 9 740
Подхвърлям още една идея, да видим дали ще намерим обща допирна точка.... Става въпрос за ПБС. Съгласна съм, че не са сънища точно поради отсъствие на съзнанието. Причислявам ги към астралните проекции. Напускане на физическото тяло от съзнанието и придвижването му в някои от случаите чак до астралното пространство, без да се скъса сребърната нишка.

Астралната проекция е пътуване на душата извън тялото, в астралния свят.  То е един вид OOB (Out of Body Experience) Може да бъде предизвикано докато човек е дълбоко отпуснат, заспал, под влияние на някои медикаменти и ентеогени, или пък да бъде постигнато с дълготрайни упражнения, визуализация и медитация.  Астралните пътувания, за хората, които са ги имали, в повечето случаи са изключително приятни.  Чрез тях човек може да посети и контактува с астралния свят и да намери отговор на много въпроси. Пътуванията, описани от шаманите например, са астрални проекции.  Тези пътувания, обаче са, а и трябва да бъдат, една много контролирана ситуация.    

Преживяванията Близки до Смъртта - ПБС (Near Death Experiences - NDE) са също свързани с излизане на душата от тялото. ПБС обаче не са контролирани преживявания.  Човек няма контрол над това, което му се случва, то не е по волята му, а той просто не може да остане в тялото си, така както водата не може да остане в спукан съд.  Друга съществена разлика е, че самото преживяване е различно, има различни ключови елементи (тунелът, светлината, блаженството, прегледът на живота, срещите и т.н.), които при астралната проекция липсват; посещава се един различен план на съществуване, отива се на едно друго "място".  

Двете преживявания си приличат по това, че са дълбоко духовни, извънтелесни преживявания, които в повечето случаи променят човека и му дават несравнима с преди яснота.  Човек, който е имал подобен опит, не вярва, а просто знае, че материалната черупка на физическия свят, която виждаме, е само едно було, закриващо истинската реалност.

Разликата обаче в контрола, в цялостната ситуация, в "дестинацията", както и в същността на самото преживяване, прави астралното пътуване и ПБС различен вид преживявания.  

Последна редакция: сб, 11 окт 2014, 20:35 от Justem

# 9 741
Един сайт, на който има описани хиляди ПБС, както и някои изследвания и научни теории по въпроса.

# 9 742
Страхотен отговор, хареса ми много  bouquet Имам обаче възражения. Най-напред срещу това
Цитат
Тези пътувания, обаче са, а и трябва да бъдат, една много контролирана ситуация.   
Възражението ми е, че не винаги са и не винаги могат да бъдат контролирани. Има и спонтанни АП, които не зависят от волята и не подлежат на никакъв контрол. Просто се случват и толкова.
И още нещо: има и ПБС, в които няма нито един от ключовите елементи, всичко минава само с просто наблюдение отвисоко на това, което се случва с пациент, пострадал при някаква ситуация.После се връща в тялото, без да е минавал тунела, преглед на живота и т.н. Някои разказват и за места, които са посетили и после са се завърнали. Точно АП. А може би става въпрос само за предизвакване на еднократна АП в следствие на преживения стрес....не знам...
Ключовите елементи мисля, че са при тези, при които сребърната нишка се е скъсала. Или може би зависи от стигнатото ниво, на определено ниво се минава през тези ключови моменти. " Мястото" е едно и също иначе, най-общо казано астралното пространство, бих го нарекла разпределител преди окончателното отпътуване. Познавам хора (дори от този форум), които са срещали душите, след като са напуснали тялото завинаги и са там. Някои продължават нагоре, други се клифират, различно.
Иначе е вярно, че става въпрос за различен план на съществуване. Склонна съм да се съглася, че разликите са повече от приликите, ще обмисля пак този въпрос, благодаря за насочването. Hug
Ще прегледам линка, мерси!

# 9 743
Възможно е да става дума за един тип преживявания, но с различна дълбочина.  Simple Smile

Самото астрално пространство има сложна структура и не е само едно "място", а много, но може би твърде много ще задълбаем на тази тематика.   Heart Eyes

Все пак, едно класическо ПБС, с всички ключови елементи, е нещо доста различно от АП.

# 9 744
Може би. Grinning Не съм преживявала ПБС и ми е трудно да се ориентирам, само размишлявах и исках да сверя и с още някой. Благодаря за отзивчивостта! Grinning

# 9 745
Aз пък имам спомен от предния и един от по-предните си животи.  newsm78 В действителност ги помнех като дете, а сега имам спомен изграден на база спомените.
И не - не бях кралица Simple Smile Бях посредствен бял мъж. Живота, в който бях циганка бе по чувствен.  Crazy

# 9 746
Така. Благодаря за предложенията най-напред. Сега как стоят нещата. Аз не се опитвам да чета в Акашовите записи, защото не знам как да го направя. Не се опитвам дори да се свържа с ВА, макар да не съм вече пълен лаик там, но все ми се струва, че нямам чак толкова важен въпрос в момента. Обаче....пак без да съм питала никого за нищо, изведнъж получавам информация под формата на натрапчиви мисли за това кой от моите близки каква роля има в живота ми, защо съм сега тук с него в тази роля. Не ми беше хрумвало никога да питам точно тези неща, но непрекъснато говорим и обсъждаме всякакви въпроси тук и затова имам съмнения дали тази информация не идва като бъг на мозъка, нещо на съзнателно ниво, а не от свръх съзнанието, защото това(да е нещо от сетивата) я прави недостоверна. Нямам инструментариума, възможностите да проверя такъв род информация колко е вярна и откъде идва. Отделно стои въпросът, че никак не ми се нрави това, което научавам. Ще се опитам да я игнорирам, защото така постъпвам с всичко, което не подлежи на проверка. Остава ми надеждата, че няма да пропусна да направя нещо важно, но когато не знам как да постъпя, просто нищо не правя. Confused
Flores- mamam-am, и аз си смених ника. Ако искам да вляза във форума ползвам стария си ник и парола, за да се логна, но когато пиша ми излизат с новия мненията. Аз не се логвам всеки път, тъй като влизам всекидневно не виждам причина да излизам непрекъснато от регистрацията си. Нямам проблеми. За ВА не се кахъри, той отдавна ти е свикнал Mr. Green
Една от ясновидките, с които се консултирам ми обясняваше, че точно така получава информация

# 9 747
Ще разкажа случка, която напълно промени представата ми за живота. Аз също съм имала сънища, в които осъзнавам, че сънувам и даже ми се струва, че съм опитвала да манипулирам съня. Не това обаче исках да разкажа.
 Преди доста години преживях връзка, която опорочи душата ми, цялото ми същество страдаше, гърчеше се в адски мъки. Според мен бе ми направена магия и  сякаш истински адски сили вилнееха. Все още си спомням ужаса, тежката депресия, безсънните нощи и дни.
 Една нощ, лягам, затварям очи и започвам да изпитвам силно чувство на благодат, чистота и невинност, Много е трудно да опиша с думи усещанията от онази вечер. В следващия момент, така както бях в легнало положение на една страна, на нивото на очите ми видях нечии нозе, боси и светлина, и сякаш имаше път. Чух гласове, говореха ми нещо, но не си спомням какво. Изведнъж блаженото чувство започна да изчезва, аз тихо промънках и се събудих, а как не исках...
Изведнъж ококорих очи и си спомням, че си казах на глас, че не съм наред и после заспах. Тази случка я разказах на съпруга ми, които един ден попада на видео в интернет. В него, мъж разказва за  инцидент с кола и за случилото му се когато апаратът показал права линия. Човекът използва същите думи, с който аз бях описала моите усещания. Странното е това, че моето сърце не е спирало и аз не съм преживяла никакви инциденти, но въпреки това бях преминала от другата страна.
След това преживяване, излязох от депресията, всичко се промени и  си бях почти същата, каквато бях преди да се случи връзката, докарала ме до това състояние.
Много ще се радвам някой да ми каже какво се е  случило с мен онази нощ. Било ли е просто сън, проекция на измъченото ми съзнание или някаква сила се е свързала с мен?!

# 9 748
Евриала, трудно е да се каже нещо категорично, разменяме само предположения. Моето предположение е за проекция на собственото ти свръхсъзнание, което в тази тема наричаме Аз, или Висш Аз (ВА). Малко е трудно да си го представи човек, но това си всъщност ти. Поне от това, което аз съм виждала, правя извода. Да, чувството може да се опише като еуфория, любов, изумление, породени от досег с нещо прекрасно, което надхвърля въображението. Твоят Висш Аз най-вероятно е осъществил контакт с теб. Simple Smile Не се забравя никога. Аз-ът е това, което оцелява от нас след смъртта. Вече можеш да задаваш въпроси за себе си. Не винаги ще получаваш отговори, а понякога ще научаваш неща, за които не си питала. Друг много съществен момент е, че няма как да провериш за истинност. Но ако си любопитна, пробвай се! Wink
анирам, имам съмнения непрекъснато в достоверността на подобна информация. Като един Тома Неверни, не ми дава сърце да се доверя напълно. Лошото е, че няма начин за проверка и това ме тормози. Скептицизмът ми е в повече вероятно.

# 9 749
  • гр.Пловдив
Записвам се да следя,много са ми интересни тези въпроси с прераждането ,живота след смъртта и др. След смъртта ниокй не се е върнал да ни каже какво има,но не може всичко да е толкова кратко..

Общи условия

Активация на акаунт