Какво има след смъртта?

• 562 690
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 975
Във една линейна вселена (причина-следствие) това което пише в библията е невъзможно.Да не говоря за съществуването на Бог.Но във квантовата всичко е възможно. Там следствието може да бъде преди причината, времето е безмислено понятие и сигурно само Бог (ако има такъв) може да знае какво става.

# 976
Интересно ми е как се съчетават "Обичай ближния си" и "Не убивай" с кръстоносните походи и Инквизицията.

Ясно ми е че не са божи повели, но все пак са правени в негово име. Излиза че Библията не е морални норми и исконни човешки ценности, а въпрос на мнение

# 977
Всяка религия си има собствени изисквания към последователите си.Преди стотици години инките са вярвали, че бог Кетзалкоатъл,(не съм сигурен дали така се пише) изисква от праведника да изяде сърцето на врага си след като го победи.

# 978
...а другото са морални норми и исконни човешки ценности, за които дори не е нужно Бог да ти ги каже или да ти е написано някъде...

Ако не беше нужно, нямаше да ни ги казва, нали така?

Колко са изконни - също не е ясно. Човешкият живот не винаги и не навсякъде е бил ценен - дори в проспериращи за времето си общества.

Дори сега в Китай се борят с всички средства да предотвратят раждането и оцеляването на всяко едно ново бебе.

Така че не си мисли, че твоите (и на твоето общество) ценности са непременно общовалидни.

# 979
Алекса, съветваш ме да почета в беинсадуноком, за да се убедя, че работата с библейски текстове е сложно нещо?

Предположих, че това че форумът е от беинсадуно може да те настрои отрицателно  Wink, но там спорът ми се видя по-смислен и балансиран, в другите форуми на някои места или се залита в езотерика и будизъм, или в православие, или накрая избиваха на обиди  Wink

# 980
    Абе хора, стига с това прераждане... Никаква причина няма да се опитвате да съчетавате християнството с прераждането -това са диаметрално противположни неща. Има религии, които се основават на прераждането, с нищо не са по-лоши от християнството, милиони хора ги споделят. Защо  е тоя зор да се набута прераждане в християнството, ако може да ми обясни някой - ами че то там коренно противоречи изобщо на духа на тая религия.

...а другото са морални норми и исконни човешки ценности, за които дори не е нужно Бог да ти ги каже или да ти е написано някъде...

Нужно е, как да не е нужно. Нима ще се спазват, без заплахата от санкция от един разгневен Бог, в този, или бъдещия живот? В по-развитите общества,  тази санкция е оставена само на закона.

# 981

Ако не беше нужно, нямаше да ни ги казва, нали така?

Колко са изконни - също не е ясно. Човешкият живот не винаги и не навсякъде е бил ценен - дори в проспериращи за времето си общества.

Дори сега в Китай се борят с всички средства да предотвратят раждането и оцеляването на всяко едно ново бебе.

Така че не си мисли, че твоите (и на твоето общество) ценности са непременно общовалидни.

ОК, може да го е казал, а може и да не го е казал, а свещениците да са го вмъкнали, за да увеличат потенциалния брой на последователите си, като предотвратят избиването им  Wink

А за Кръстоносните походи, не се знае къде свършва Бог и къде започва политиката.  Wink

# 982
 А, те са само политика. Там Бог много малко общо има, да не кажа хич - по пътя им и не малко християнски градове са отишли, барабар с Константинопол.

# 983
   Абе хора, стига с това прераждане... Никаква причина няма да се опитвате да съчетавате християнството с прераждането -това са диаметрално противположни неща.

Така е, но човек понякога изпада в заблуда. Чистосърдечно признавам, че очаквах Alexa JT да извади едва ли не ръкопис от времето на Христос. И за миг не ми мина идеята за съвременен прочит на Библията.

# 984
  • Варна
Алекса, съветваш ме да почета в беинсадуноком, за да се убедя, че работата с библейски текстове е сложно нещо?

Предположих, че това че форумът е от беинсадуно може да те настрои отрицателно  Wink, но там спорът ми се видя по-смислен и балансиран, в другите форуми на някои места или се залита в езотерика и будизъм, или в православие, или накрая избиваха на обиди  Wink

Не искам кротки форумни дискусии, Алекса, а източници, сериозни. Не ща и спиралатаквобешенет.

# 985
   Аз по въпроса срещнах в нета следното изречение "На Никейския събор били премахнати от канона много книги от ранното християнство. Най често в тях се говорело за делата на Исус и прераждането."
 Кой ги видя, аджеба тия книги, като са премахнати от канона, апокрифите обикновено продължават да си циркулират. И в Мъртво море намериха неканоничните Евангелия... Трябва да се знае къде именно е ставало въпрос за прераждане... Защото по принцип, и в Стария завет, и Новия, в цялото християнство - човек живее Веднъж.Как ще се съчетае цялата концепция с много последователни животи...   

# 986

Не искам кротки форумни дискусии, Алекса, а източници, сериозни. Не ща и спиралатаквобешенет.

Знам, Ментова, затова в началото на дългия пост писах, да оставим този въпрос настрани, докато мога да предложа истински доказателства  Wink

По принцип се намесих в дискусията заради отговорите, че няма прераждане, защото Бог е казал в Библията, че няма такова. А според мен има факти около самото създаване на Библията  - от писането, до преводите и отпечатването, (споменати в по-предишен пост), които пораждат основателно съмнение дали написаното в Библията е реалното мнение на Бог по въпроса, а не е интерпретация на съставителите й.

# 987
 Фил -Интересно ми е как се съчетават "Обичай ближния си" и "Не убивай" с кръстоносните походи и Инквизицията.

Ясно ми е че не са божи повели, но все пак са правени в негово име. Излиза че Библията не е морални норми и исконни човешки ценности, а въпрос на мнение.    Моят отговор за това е -ако аз реша да убия,да нараня някого и реша да използвам твоето име - ти ли ще си виновен.Или както казва книгата на еклисиаст 4овек е роден за вреда на друг 4овек.

Последна редакция: пт, 26 авг 2011, 15:34 от Q VADIS

# 988
  sispol - Ако говорим за факти, досега хората са само с 4 кръвни групи.Следователно би тябвало да има 4 различни бащи.Един вид 4 генетични линии.А за Лилит не знам, но идеята от Supernatural за собствения рай на всеки умрял е новаторска и много интересна.Ako искаш намери документалният филм на NG - THE HUMAN .Tам винаги дават  разли4ни филми които се опитват да опровергаят библията.Но във филма за които ти казвам показват - изследванията на хора от цял свят -които доказжат ,4е наистина сме произлезли от един 4овек и го бяха кръстили ГЕНЕТИ4НИЯТ АДАМ.

# 989
Моят отговор за това е -ако аз реша да убия,да нараня някого и реша да използвам твоето име - ти ли ще си виновен.

А ако аз реша да направя нещо добро и използвам твоето име - твоя ли ще е заслугата тогава? Wink

Общи условия

Активация на акаунт