Какво има след смъртта?

• 563 276
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 450
Аз съм избрала кремирането, защото ми е неприятен ритуала около погребването. Да, знам, че кремацията не изключва излагането на тленните останки, обаче мисля да наложа вето върху него своевременно. За червеите и гниенето - дреме ми, мен нали ме няма вече в това тяло.

# 451
Iris,кое по-точно ти се струва недостоверно в християнската представа за смърта?

Концепцията за Ада и Рая, схващането че посредством молитви, милостиня и помени могат да се намалят частично страданията  на евентуалните ни грешни близки, Второто пришествие и прочие неща, които не са на място за обсъждане в този форум... а и това са лични схващания които не ангажират никого, и не бих искала да изпадам в позиция да защитавам отношението си, тъй като вярата е интуитивно нещо, а не толкова логическо.

# 452
Ще ме извините,но нещата с кармата са ми малко така неточни според мен.Ако има карма за какво се борим тогава.Както са ми казвали,че моя проблем не ми е по съдба,да не би това да го прави по малко реален,също така се говори за книгата пътят на душите,чела съм я два пъти,но има неща с които не мога да се съглася,първото е ,че момиче което не може да ходи след злополука е избрало такава съдба още преди да се роди както и нейните родители,така живота им бил по щаслив,ако останела здрава щели да са нещасни,що за глупост е това,някой да има дете инвалид? И ако да колко щеслив е от факта?Или какво научава бебе починало на 6 месеца и какви трябва да са били родителите му за да заслужат това.Или мъж пребива жена си доста често,но тя трябва да търпи,защото в предишния живот тя била мъж и тормозела сегашния си мъж който пък бил жена.По същата логика можем да кажем ,че баща който пребива детето си или блудства с него го прави поради същите причини,че е бил тормозен от детето си в предишен живот.Вярвам,че има нещо след смърта,но то не оправдава по никакъв начин,жестоките индивиди които тормозят други хора.И да кажа само аз не съм от тях имам прекрасно семейство и добър съпруг.

# 453
rosikosefi, кое ти се вижда неточно? Идеята е, че страдаме заради злини, които сме извършили в предишен живот и/или изкупуваме греховете на родителите си. Че не е приятно, не е, но логиката на мен ми се вижда стройна.

# 454
Вела, smile3501
Аз също предпочитам кремацията. Това с погребението на телата в земята, колко площ се губи за гробища newsm78излишно е. Лично мое виждане е, че в мъртвото вече тяло, остава отрицателната енергия от всички наши негативни преживявания(респективно в земята, където е погребано тялото), не питайте за доказателства, така мисля, така го усещам, до колко е достоверно, не знам. На гробища изпитвам някакво чувство на вечност и спокойствие, лека тъга, което малко се разминава с предишните ми разсъждения.
Няма общо с темата, но Рупите не ми допадат......мястото ми навява асоциация на гробище, не бих го посетила втори път.

# 455
  • Galaxy 13197853088
rosikosefi, кое ти се вижда неточно? Идеята е, че страдаме заради злини, които сме извършили в предишен живот и/или изкупуваме греховете на родителите си. Че не е приятно, не е, но логиката на мен ми се вижда стройна.
И каква е логиката да бъдеш лишен от свобода и избор?

# 456
  • където мечтите се сбъдват
Iris,кое по-точно ти се струва недостоверно в християнската представа за смърта?

Концепцията за Ада и Рая, схващането че посредством молитви, милостиня и помени могат да се намалят частично страданията  на евентуалните ни грешни близки, Второто пришествие и прочие неща, които не са на място за обсъждане в този форум... а и това са лични схващания които не ангажират никого, и не бих искала да изпадам в позиция да защитавам отношението си, тъй като вярата е интуитивно нещо, а не толкова логическо.
Беше ми интересно да чуя мнението ти,а и всяко друго мнение,дори и да е различно от моето.Не бих нападнала някого за това или пък да вляза в излишни полемики.Просто си споделяме мисли  Wink

# 457

След получаването на Аза/индивидуалността/, човек изкупува само своите грехове и ничии чужди.

# 458
На мен лично ми се губи логиката  в участъка наказание/страдание  за нещо, но не се знае за какво. Самата идея да си "наказан" е безмислена ако не знаеш причината, няма как да е поучително и да ти помогне да се развиваш духовно.Нали този следващ, да кажем живот ти е даден да се поправиш, редно е докато го живееш  да си наясно с това какво трябва да промениш иначе шансовете ти стремително намаляват. bouquet

# 459

Няма много логика.Някои учения казват:"Така ти е писано", "Съдба","Карма",което автоматично изключва свободната воля на човек.Докато православието ти дава свобода,тук не се говори за съдби.Съдбата ти е в твои ръце и зависи от твоите решения и действия.На мен това ми допада повече,отколкото чувството на обреченост и предопределеност!

# 460
Кармата не изключва свободната ти воля по никакъв начин.
Ако ти запалиш къщата на даден човек, то в следващия си живот ще трябва да му съградиш нова.
Ти имаш свободния избор дали ще рушиш или ще съграждаш в този си живот.
Твоите стъпки днес предопределят живота ти утре. Няма нищо сложно в това.

# 461
Ако ти запалиш къщата на даден човек, то в следващия си живот ще трябва да му съградиш нова.
Добре,но аз не вярвам в кармата и прераждането.Мисля,че живеем един живот и няма втори дубъл  Peace

# 462
Peace
И не бъркайте уроците с наказание. Душата сама избира как да усвои определени уроци, това е свободният избор, някои бързат и вземат два класа за един(избирайки си по-труднички животи), други предпочитат за един урок хилядолетия............свободна воля Mr. Green

# 463
Предполагам,че повечето от вас са родители и ми е чудно,дали наказвате детето си 1 месец след като е направило белята и не му давате обяснение за действията си,или ще изчакате да имате внук и ще го напердашите,защото татко му не е слушал.Аз също смятам,че Господ ни е дал свободна вола и само ние решаваме дали ще сме добри или лоши.Може да имаш насоки по пътя си които Господ ни е дал,но нищо повече,иначе има противоречие хем имаш свобоодна воля хем такава ти е съдбата.И ако Господ наказва децата ни за нашите грешки,дали е милостив и дали ни обича.Като те също са негови деца.

# 464

Кой те лишава от свобода? Имаш свободата да направиш избор във всяка ситуация и си носиш последствията - според въпросната теория не само в този живот, а и в следващите.

Общи условия

Активация на акаунт