Какво има след смъртта?

• 562 581
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 675
Ето едно клипче , съжалявам ,че е от ВиБокс ,ама друго не намерих .Поне е на български и е отАртър Кларк - Мистериите на Вселената.На мен ми беше интересно  , надявам се и на вас.

В http://kolibka.com/ можете да намерите и останалите части.
Пожелавам ви приятно гледане.

# 676
Не че вярвам в живота на душата след смъртта, изобщо не е въпрос на вяра, аз ЗНАМ.
Баща ми се върна да говори с нас - около 2 години след смъртта си.
И аз, и брат ми, говорихме с него, в един и същ ден, а тогава живеехме на различни места.
На другия ден отидох при майка ми, започнах да и разказвам, а тя ме шашна:
"Да, знаех, че ще говориш с него, вчера е говорил и с брат ти."
Никога преди или след това не се е случвало.
 Praynig

# 677

Вариантът ,който съвременната наука предлага единствено може да докара - това , което съществува днес в нашата Родина - живеем , като животни ,караме се , по-силния малтретира по-слабия, всеки гледа да открадне, да прецака, да си хвърли боклуците на улицта, да изневери и да скапе семейството си ,да не гледа децата си и т.н. Всеки може да продължи това изречение ,защото всички са засегнати по-някъкъв начин. Според мен всичко това ,е поради причината , че човекът смята ,че животът е един и сме в ролята на жертвата - онеправдани и прецакани и затова ще правят каквито си простотии искат .

В държавите , в които хората са вярващи виждам, какво спокойствие цари и какво уважение има.За съжаление в БГ няма такова нещо.

Спокойно като в Гърция? Simple Smile Или Сирия, или Афганистан?

Има едно съществено противоречие в това, което казваш.

От една страна:

"Вариантът ,който съвременната наука предлага единствено може да докара - ....- живеем , като животни ,караме се , по-силния малтретира по-слабия, всеки гледа да открадне, да прецака, да си хвърли боклуците на улицта, да изневери и да скапе семейството си ,да не гледа децата си и т.н. "

Т.е. тук някак обвиняваш науката.
А за тъмните прояви на религията обвиняваш човешката природа:

"...да предлага морални норми ,докато и тя не е започнала да управлява като тиран. И това е не за друго , а поради това ,че се ръководят от хора. "

Не допускаш ли, че не науката е "виновна" за "караме се , по-силния малтретира по-слабия, всеки гледа да открадне, да прецака, да си хвърли боклуците на улицта, да изневери" - а отново човешката природа?

Не, аз не вярвам, че религията прави хората по-добри. Това е избор на всеки човек и негова лична отговорност. Отговорност е и на неговите родител, както и на обществото - защото един малтретиран, озлобен, отчаян човек рядко е добър - какъвто и смисъл да влагаме в това.

Истина е, че ако заплашиш някого с вечни мъки или отнемане на шанса за живот след смъртта, неговото поведение може да бъде по-социалноприемливо. Това обаче не прави самия човек по-добър, нали?

Освен това, тук не говорим за религия. Предполагам, че можеш да не си религиозен и да вярваш в живота след смъртта.

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 11:33 от jp

# 678
Не че вярвам в живота на душата след смъртта, изобщо не е въпрос на вяра, аз ЗНАМ.
Баща ми се върна да говори с нас - около 2 години след смъртта си.
И аз, и брат ми, говорихме с него, в един и същ ден, а тогава живеехме на различни места.
На другия ден отидох при майка ми, започнах да и разказвам, а тя ме шашна:
"Да, знаех, че ще говориш с него, вчера е говорил и с брат ти."
Никога преди или след това не се е случвало.
 Praynig
И как се свърза с вас на сън ли?
Питам съвсем добронамерено  Hug

# 679
Не допускаш ли, че не науката е "виновна" за "караме се , по-силния малтретира по-слабия, всеки гледа да открадне, да прецака, да си хвърли боклуците на улицта, да изневери" - а отново човешката природа?

Идеята е науката да промени човешката природа в положителна посока. Само, че нашия свят е дуален.

# 680

Идеята е науката да промени човешката природа в положителна посока. Само, че нашия свят е дуален.

Не разбрах - чия идея е това по-точно? Това с дуалността на света също не ми стана твърде ясно. Simple Smile

Науката е инструмент, както и религията. Как ще я ползваш - зависи от теб (т.е. от човешката ни природа).

# 681
Ако има твърдо знание за един живот , в който нашето съзнание продължи да съществува ,макар и под друга форма (знам ,че звучи фантастично ) може би ще се замислим за действията си.

Това е идеята за по добър свят създаден чрез науката/знанието.

В нашия свят съществува добро и зло и да, науката може да бъде инструмент и за едното и за другото. Знанието не е крайна величина, развитието му в "доброто" влачи след себе си и "злото" и обратно. Няма как да бъдат разделени, следователно не би могло да промени човешката природа изградена на тази дуалност, само в положителна посока.

# 682
Кармата не изключва свободната ти воля по никакъв начин.
Ако ти запалиш къщата на даден човек, то в следващия си живот ще трябва да му съградиш нова.
Ти имаш свободния избор дали ще рушиш или ще съграждаш в този си живот.
Твоите стъпки днес предопределят живота ти утре. Няма нищо сложно в това.
Добре,но аз не вярвам в кармата и прераждането.Мисля,че живеем един живот и няма втори дубъл  Peace

Никога няма втори дубъл, защото не се материализираш винаги по един и същи начин. Няма и вечна памет... добре че и няма. Simple Smile Има обаче карма, която ни води по нишката и ни обвързва с т.нар. кармични тежести т.е. каквото направиш днес ще го видиш утре и т.н.
В кармата вярвам с пълна сила!

# 683
Не, точно това е шантавото. Съвсем наяве, през деня.
Брат ми е стоял на една пейка в междучасието, той беше още ученик, когато е говорил с него.
А аз бях в кухнята, в апартамента, в който живеех тогава, нещо чистех.

[/quote]
И как се свърза с вас на сън ли?
Питам съвсем добронамерено  Hug
[/quote]

# 684

В нашия свят съществува добро и зло и да, науката може да бъде инструмент и за едното и за другото.

"Добро" и "зло" са само понятия в главите ни. Нищо в света не е добро или зло, ако няма някой човек, който да го нарече това.

# 685
Нищо няма след смъртта, нищо. Дори да съм се раждала 100 пъти, трижди съм умирала, както и всичко мое, защото нищо не помня... и нищо не зная.. Пръст при пръстта.
Да живеем сега.

# 686
като ме застигне ще се върна да ви кажа  Wink

# 687
Нищо в света не е добро или зло, ако няма някой човек, който да го нарече това.

Шекспир

Може и полярност да няма, просто сме си въвели понятия.
Така да е! Няма проблем.

# 688
като ме застигне ще се върна да ви кажа  Wink

Само обещавате. Simple Smile

# 689
  • Linz
Тези филмчета са стари, гледала съм ги от колибката преди години. В тях Артър Кларк разбива митове, като този, че преживяванията на прага на смъртта са реални. Тук става въпрос и за експеримента, който коментирахме по-рано- изпадналите в клинична смърт до този момент не са видяли знака, който е поставен така, че да се вижда само от тавана. Заключението е, че изживяванията са плод на фантазията, но пък ни успокояват, че смъртта не е толкова страшна Simple Smile
Другите серии също са интересни Peace

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 07:53 от РЕНИ

Общи условия

Активация на акаунт