Какво има след смъртта?

• 562 516
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Потресаващо е какви поражения причинява организираната религия на манталитета.  ooooh!

Догматизмът е за масите. Съгласи се, че не би могла да обясниш всекиму защо не е хубаво да се убива, да се краде и т.н... Wink Тук на помощ идва страхът от ада (например) или стремежът към рая (или к'вото там отрежда Библията)

# 751
Съгласна съм, не бих могла. Все си мисля, че съм обръгнала на всякакви подобни прояви, но се оказва, че не съм и се потрисам.  Confused Съзнавам, че е многократно по-лесно да се живее така, без въпроси, без да подлагаш на съмнение мирогледа си, обаче високомерието на самоуверените религиозно обременени хора ми идва в повече. "Аз вярвам в единствения жив бог, ония се кланят на крави и мишки, ха!" А смирете се, де!

# 752
Потресаващо е какви поражения причинява организираната религия на манталитета.  ooooh!

а неорганизираната?

# 753

а неорганизираната?

Какво за нея?

# 754
Какво разбираш под "неорганизирана" религия и как се отразява тя на манталитета?

# 755
...обаче християнството е най-висшата религия и най-висшата форма на богопознание.

Това откъде следва?

# 756
  • София
Какво разбираш под "неорганизирана" религия и как се отразява тя на манталитета?

Няма такава. Понятието е "философия". Wink

# 757
...обаче християнството е най-висшата религия и най-висшата форма на богопознание.

Това откъде следва?

От сравнителното религознание.

# 758
  • София

Това откъде следва?

Което знание, на бас, не е измислено от почитател на Аллах!

# 759

Това откъде следва?

Съвсем неприемлив отговор. Simple Smile

Сравнителното религиознание просто изучава религиите и връзките между тях - а не доколко се справят с "богопознанието" и коя от коя е по-вярна или по-добра.

Така че ако имаш по-смислен отговор, можеш да пробваш пак.

# 760
  • София

Това откъде следва?

jp, ама, това звучи не като "знание", а като промиване на мозъци!

# 761
Аха  Laughing Християнския Бог не е измислен, от плът и кръв е  Crazy

Бог - Създател е невидим! Съществува духовен свят, който за нас никога няма да бъде толкова открит и достижим, колкото на нас ни се иска. А хора, които не вярват в Него винаги ще има. За мен това не е проблем. Всеки има СВОБОДНА ВОЛЯ да избира кого да почита.

Безкрайно ми е интересно и моля някой запознат да ми помогне- какво смята чистата християнска религия за жертвоприношенията? "Не жертва, милост искам" Христови думи ли са и защо поповете си позволяват да присъстват, да освещават и да съветват за курбани и подобни?!
По какъв начин убийството на агънце ще облекчи душата на починал човек?

Жертвоприношенията отдавна са останали в миналото - всичко свързано с тях е описано в Стария завет. Не мога, а и нямам право да се опитвам да обяснявам защо Бог е изисквал тези неща! След идването на Христос важат нови закони и жертвоприношенията вече не се изискват.

По въпроса за поповете - те не следват и проповядват Библията на 100 % и много от ученията, проповядвани от църквата нямат нищо общо с Библията.

# 762
Аз не решавам математически уравнения, за да доказвам кое от какво "следва".

# 763

jp, ама, това звучи не като "знание", а като промиване на мозъци!

Ми доколкото знам, си е доста интересна хуманитарна дисциплина. Simple Smile

Ето например курсовете на един американски университет за бакалаври по нея: Undergraduate Course Descriptions.

Не е по-измислена от - примерно - културологията или етнографията.

И, разбира се, не изисква да си религиозен, за да я изучаваш. Нито пък има за цел да класира религиите.

Ето от Уикипедия.

Разбира се, и не твърди, че християнството е the top of the best.

anjali, дай да те питам нещичко. Значи само повярвалите в Христос ще живеят вечно, а другите - да мрат. Ама ако съм се родила 100 години преди Христос, как мога да повярвам в него и да се спася?

Примерно, цар Соломон или пък Мойсей - кофти за тях, че са подранили, а? Сега са мъртви завинаги. Не е ли леко несправедливо?

# 764
  • София
Аз не решавам математически уравнения, за да доказвам кое от какво "следва".

Обаче е удивително с каква математическа категоричност твърдиш, че християнството била "най-висша религия"!....

Общи условия

Активация на акаунт