Какво има след смъртта?

• 560 896
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 1 035
За това и на мен ми е много мъчно, но това е чувство отделно от скръбта. Изобщо скръбта не е единственото чувство, следващо смъртта на близък човек, но нищо не може да ме убеди, че единствената причина на оцелелите да им е тъжно е фактът, че не знаят какво се случва с душата на покойния оттук нататък. И пак казвам, егоистично в случая не значи лошо. Значително по-егоистично в отрицателния смисъл е да искаш човекът да продължи да съществува, без значение, че е неадекватен до крайна степен, без значение, че виждаш как този човек страда ужасно. От това тръпки ме побиват.

# 1 036
  • Варна
Аз вярвам в отвъдния живот обаче съм 100 % убедена, че всички, които се "вайкат" и "нареждат" за починалите си близки го правят от лицемерна показност (да ги видят другите колко много "страдат") и от самосъжаление.

А не е ли редно за скръбта да се говори от 1л., ед.ч. , т.е. - да оставим в покой чуждата скръб и начините за нейното изразяване, приемане?

# 1 037

Че твоето мнение е общовалидно. Не се заяждам, мисля, че е ясно, че пиша от собствения си опит и не налагам мнението си на друг.  Peace

# 1 038
  • Варна

Не разбирам защо е нужно да се уверявате, че скръбта е алтруистично чувство, така по-леко ли се понася?

Егоистично е, разбира се. Израз на самосъжаление.

Не съм съгласна. Особено ако става дума за млад човек, често близките му скърбят за нещата, които никога не е изживял, за чувствата, които никога не е изпитал...
Твърдо съм против прераждането Laughing, ако някой ми казва, спокойно ще се преродиш, но няма да помниш кой си бил, амиии изобщо не ме топли. Crazy

# 1 039

Не разбирам защо е нужно да се уверявате, че скръбта е алтруистично чувство, така по-леко ли се понася?

Егоистично е, разбира се. Израз на самосъжаление.

Не съм съгласна. Особено ако става дума за млад човек, често близките му скърбят за нещата, които никога не е изживял, за чувствата, които никога не е изпитал...
Твърдо съм против прераждането Laughing, ако някой ми казва, спокойно ще се преродиш, но няма да помниш кой си бил, амиии изобщо не ме топли. Crazy
Мозъкът ти няма да го понесе, ще гръмне, ако помниш всички прераждания, но душата ти ги помни, т.н. дежа вю.
Мисля тук, някой беше споделил, за история как, като бебе не си приемал името, и му било трудно с бебешкото тяло.........и други подобни истории съм чувала, от различни хора..........

# 1 040
  • Варна
Дежа вю-то не би трябвало да има нещо общо с прераждането. Thinking
Моите дежа-вюта са свързани със сегашния ми живот нямат нищо общо с други животи или епохи.
И друг въпрос ( виждам че имаш позиция по темата), откъде се появяват новите души?

# 1 041
Дежа вю-то не би трябвало да има нещо общо с прераждането. Thinking
Моите дежа-вюта са свързани със сегашния ми живот нямат нищо общо с други животи или епохи.
И друг въпрос ( виждам че имаш позиция по темата), откъде се появяват новите души?
да и мене напоследък ме интересува този въпрос за дежавюто .....ако е програмирано всичко предварително...и трябва да го усетим ,за да ни напомни нещо ...не е случайно,има нещо в съзнанието ,което е свързано с избор на жизнени линии

# 1 042
  • Linz

Че твоето мнение е общовалидно.
Не съм изразявала мнение, просто не се съгласих с теб. Моят личен опит не кореспондира с това, което ти твърдиш.

Не се заяждам, мисля, че е ясно, че пиша от собствения си опит и не налагам мнението си на другPeace
И аз не се заяждам, но честно казано много не личи...

Скърбящите скърбят защото човекът го няма при тях, не е ли така?
Не. Ако са убедени, че той продължава да съществува, не биха скърбяли в такава степен.

Вярно, но това не изключва болката от липсата на човека. Все пак традиционните вайканици на погребение са "Защо ме остави", а не "Къде отиваш и лошо ли е там". Не разбирам защо е нужно да се уверявате, че скръбта е алтруистично чувство, така по-леко ли се понася?

# 1 043
Казаното в последния цитат е просто заключение на база житейски опит и познания по психология.

От подчертаното в първия цитат излиза, че когато скърбиш, изобщо не изпитваш усещане за липса, така ли е?  newsm78

# 1 044
  • София - Рим и обратно

Ако има нещо, каквото и да е то след смъртта, то същото би трябвало да го има и преди раждането.

И какъв е смисъла тогава от живота на земята щом ще е същото?
Да се научиш на повече неща или просто да попълниш предишни пропуски. Тук логиката е желязна, според мен. Ако е вярно.

# 1 045
  • Linz
От подчертаното в първия цитат излиза, че когато скърбиш, изобщо не изпитваш усещане за липса, така ли е?  newsm78
Има усещане за липса естествено, но не то е водещото. За близките ми не бих страдала толкова, ако знам че ги има и че са добре, дори и да не са край мен.

Последна редакция: нд, 28 авг 2011, 19:08 от РЕНИ

# 1 046
.

Последна редакция: нд, 28 авг 2011, 19:33 от ИрПуц

# 1 047
Да се научиш на повече неща или просто да попълниш предишни пропуски. Тук логиката е желязна, според мен. Ако е вярно.
При това положение би трябвало с всяка следваща година, с всяко следващо поколение, хората да стават по-съвършени, животът също - по-съвършен. А защо не се получава така, защо вместо към съвършенство, светът се променя в отрицателна посока, хората стават все по-зли, животът - все по-нещастен и труден???

# 1 048
Чисто материално, животът наистина става по-съвършен, разбирай по-лесен.

# 1 049
Вярващите в прераждането твърдят, че с всяко следващо прераждане ние самите ставаме по-съвършени, следователно и самият живот би трябвало да се усъвършенства. Не става въпрос за материализъм.

Общи условия

Активация на акаунт