Отговори
# 270
  • Варна
Дъщеря ми не спи на обед в къщи от доста време. Понякога само казва, че ѝ се полягва и го прави, но  рядко заспива. Мисля, че си зависи от детето. Ако има нужда от следобеден сън, нека си почива.

# 271
  • София
Извинете , исках да кажа че в сайта -часът на мама има интересни неща от д-р Михайлов за първолаците. Там той съветва  ,че е необходимо за нашите деца е повече сън и повече игри!

Благодаря за подсещането, на мен ми е полезно, ще си взема идеи!

# 272
  • София
 Дъщеря ми не спи наобяд от четиригодишна. Може би причината е, че не е ходила на детска градина, а само на дообедна забавачка. Обаче и до ден днешен наобяд си почива- било като изгледа едно филмче, било като си полегне с куклите и си играе тихо в леглото. Както тя си намери за добре. Затварям врата на стаята и и това е. Но през учебно време си ляга много рано- към 20ч и заспива почти веднага. Става към 6,30, тоест спи около 10 часа- съвсем достатъчно по мое мнение.
 За джобните пари- не мисля въобще да и давам парички, не виждам смисъл, защото всъщност ще е разделена от мен по-малко от четири часа. Сутрин ще закусва вкъщи, в училище ще си носи плод, наобяд ще яде пак вкъщи. Такива са ми мислите, но времето ще покаже.
 За телефона още съм в голяма чуденка. Тя си има апарат и карта, но го е носила само веднъж, когато ходиха на участие от балетната формация в Берковица. В предучилищната не си го носеше, а сега разлика с тогава няма да има. Но и това ще преценим във времето.
  Яна, как върви ремонта? Simple Smile

# 273
  • Остров Приятелство
Аз тъкмо щях да задавам същите въпроси за пари, телефони, храна...

Калоян не спи също следобед, винаги си е лягал най-късно до 21.30ч. Надявам се и сега да не изпитва глад за сън, тъй като той ще е по цял ден на училище и това предполага, че ще го натоварва повече от градината.
За личните средства от около година му даваме ей така за да се учи, ама нашия ги къта и както се казва харчи от "нашите". Mr. Green Научен е винаги да има парички в себе си. Има по някога проблясъци и си харчи от неговите, но само за нещо, което сме му отказали - гормит, списание и подобни. Confused
С вредните храни бях убедена, че няма да ги яде - първо, защото на ги харесва и второ видиш ли уж има знания кое е вредно, кое какво ще му причини... До тук добре - не яде чипсове, не яде шоколади, сладка, зрънчовци, газирано, но...на един рожден ден пили кола Shocked...и ето го резултата - иска си от време на време уж да пробвал/а той е пробвал преди/ и вземе, че си го пие най-охотно...Знам ли как ще е в училище. newsm78 В раничката мисля да слагам в кутия плод, сокче, някоя бисквитка, ей така за всеки случай. Peace
За телефона съм в размисли сериозни. Не ми се иска от първи клас да му даваме. Сега понякога пита дали ще има, че даже и бърза той да вдигне, когато звъни моят, ама иначе уж няма афинитет. Wink Предполагам обаче, че ще звъни през 5 минути ей така просто, както и сега го прави - от домашния, звъни на баща си. ooooh!
Помагалата реших, че каквото може ще го купим от Англия - много скъпо ми се вижда тук всичко бре! Tired   Ще помоля и някой по-запознат ако има,  да ми сподели с какво можем да си помогнем закупувайки го от там. Благодаря!

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 10:36 от s_sunny

# 274
  • Страната на чудесата
Телефон ще има, и сега има, прави уговорки за тарифен план и модел на нов апарат:crazy:
Джобни ще има, ако има нужда, ще питам на следващата родителска среща дали изобщо ще имат достъп до лавката. Изобщо не ме притеснява дали ще яде вредни храни/пие вредни напитки-не е ограничавана от нищо, опитвала е на вкус, знае и каква хранителна стойност носят, и кои носят полезни вещества и кои нямат никаква хранителна, а само калорийна стойност. Но тя е страшно изпълнителна и принципна, и винаги се допитва до нашето мнение и в повечето случаи се съобразява с него.

# 275
Благодаря за отговорите за съня/почивката следобед. Моето дете също не спи, или по-скоро рядко, но съм установила, че почивката в ДГ си казва своето.  Относно джобните- не мисля да давам. Ще бъде в училище само през часовете, ще имат безплатна закуска в голямото междучасие, а и класната каза, че не толерира посещения в лавката. (което не означава, че всеки е длъжни да се съобразяват)

# 276
  • В светлината на слънцето
Не съм се появявала отдавна в темата. Гледам, че трепетите около първия учебен ден лека-полека започват да растат.  Grinning
По последните разисквани теми:
телефон - абе има по принцип, но досега никъде не го е носила, а и не съм сигурна дали може да работи с него. Още мисля дали да й го дам в училище - просто на мен да ми е спокойно, не за друго. Thinking Разбира се, зависи и от това дали изобщо ще е позволено.
джобни - Теди няма да ходи на занималня, ще бъде само до обяд. Реално там ще имат онази осигурена от държавата закуска. Допълнително ще носи плод, защото тя без плодове не може - слабост са й. На обяд ще се храни в стола на училището. Не виждам смисъл от джобни, но все пак се договорихме да й давам някакви дребни стотинки - ако случайно реши нещо да си купи. Нямам опасения, че ще ги харчи за боклуци, защото не налита на боклуци, в редки случаи да хапне някой желиран бонбон или малко зрънчо. Но е рядкост. Обаче си е сребролюбка. Заяви, че ще си събира паричките, за да си купи после нещо по-голямо и хубаво.  Wink Мислех, че си говори само така, но на лятната занималня, която осигури училището за първокласниците й давах по 50 стотинки или левче всеки ден. Евентуално за сладолед или солети, тъй като нямаха храна (бяха там до обяд). Понякога си купуваше сладолед, но учителките разказваха със смях как нямало начин да я излъже някой продавач с парите, защото веднага казвала строго колко трябва да й върне.  hahaha После много гордо ми показваше колко е спестила и си ги слагаше в касичката. Нещо крайно нетипично за спортно-артистичната й натура. Mr. Green
учебни пособия - всичко вече е готово. Радвам се, че успях да й намеря хубави бои за рисуване - неголяма цветова палитра, която да е удобна за носене, но пък много качествена. Мисля да добавя и някоя от моите четки, че масовите не стават за нищо. Thinking
тоалет - много зависи от времето. Засега няма да купувам нищо специално, защото гардеробът й е по-голям и по-скъп от моя в пъти погледнато. Има куп дрехи, които не е обличала изобщо, а са донесени от всички краища на света. Естествено, носи едни и същи любими дрешоляци и това е положението. Twisted Evil Така че ще избираме според времето и нейната идея за първи учебен ден.  ooooh! Е, поне успяхме отсега да си стиснем ръцете да е поне рокля. Crazy
съня - от близо година не спи следобед, но понякога иска да си полегне в леглото. Или си чете книжка, или нещо си играе легнала. Случва се и да заспи.

# 277
Извинете, че нахлувам в темата ви. Аз имам бъдещ третокласник, но след две години дъщеря ми ще бъде първокласничка. Вчера в разговор с една майка, чието дете сега започва първи клас, ми стана ясно, че в училището, което са избрали, и където ще учи и моето дете (голямото също учи там) са им казали, че целодневната форма е задължителна. Разрешавали само на три деца в клас да подадат молби, че ще ги взимат наобяд. Съответно децата с някакви здравословни проблеми били с предимство. Не съм изчела цялата ви темичка, но от това, което прочетох, разбирам, че някои от вас ще си прибират децата на обяд. Та, възможно ли е да го направят наистина задължително? И има ли такива училища, в които вече е абсолютно задължително? Досега беше по желание. За някои родители е удобно, но ако човек има възможност да си вземе детето и да се занимава вкъщи с него, пък и то да си почива следобяд у дома, мисля че е ужасно да стоят по цял ден в училище. Това е обсъждано толкова много пъти, но наистина нашите училища не са готови за такава стъпка. Peace

# 278
  • В светлината на слънцето
Безплатната занималня е задължителна, но не за децата, а за училищата. Тоест те са длъжни да осигурят такава на всички първокласници без изключение, а ако не се лъжа май вече приеха да е и за всички деца от начален курс. Но дали детето ще посещава тази занималня е решение на родителите. На родителската среща, която беше през юни стана вече дума за това.

# 279
  • Sofia
Във всички училища, в които подадохме молби, занималнята беше по желание.

Писах вече за дъщеря ми, че отдавна вкъщи не спи на обяд, последната година в ДГ също, сега няма да й е проблем. Само се надявам да е достатъчно уморена, че да си ляга рано по време на училище, а не в сто часа.
Пари няма да й давам, няма да имат достъп до лавката, а и аз се чудех как ще се оправя с парите, като не може да си сметне рестото. Иначе газирано не пие, освен понякога цитронада, кола дори не е опитвала и бяга от нея направо. Боклучки обаче хапва, но май не прекалява. Тя по принцип почти нищо не яде, така че няма как да прекали с каквото и да било.

# 280
До колкото знам, все още никъде не е въведена задължително целодневната форма на обучение(говоря за държавните училища). Но се предвижда занималните в училище да са безплатни до четвърти клас. Дано, това ще улесни много работещите родители.
При записването ни в училище ни накараха да попълним молба, че искаме детето да посещава занималня.

По другите теми, за заспиването- моя син не спи следобед от почти две години и няма сила да го накара да легне. Това, че ги караха в градината да спят задължително смятам, че не беше добра практика.
За мобилния, ще има. Друг е въпросът колко ще го използва. Това е по скоро за успокоение на мен и баща му.
Джобни поне в началото не смятам да давам, едва ли реално ще му потрябват. Той е много разсеян и колкото пъти съм му давала дребна сума все ги е губил или забравя къде ги е оставил. Дано като тръгне на училище да стане по-отговорен.

# 281
  • Magrathea
И в 32, където ще е Нели, не е задължителна занималнята.  За следобедния сън- поне от 4 години не спи следобед или само по изключение. За 4 години в детската градина е заспивала не повече от 5-6 пъти. Иначе си лежи и си почива следобед. Газирано е опитвала и й харесва, надявам се да нямат достъп до места за купуване.
Иначе по въпроса с мобилния телефон и непрекъснатото звънене- това трае най-много седмица. Точно така беше и Нели в началото, но и омръзна след седмица и сега си го използва нормално- да се обади на баба си и дядо си, да попита нещо баща си, съвсем разумно.
SZA,  измерих kickers 1-ца, отвън подметката е 23 см, вътре малко трудно измервам, но е поне 21 см.
За такъв модел става въпрос:
http://www.babyworld.co.uk/compsminusfirewall/competition_nov_09 … /kickers_lego.jpg

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 14:52 от Трилиън

# 282
Има училища с въведено задължително целодневно обучение за първи клас. В училището, в което работи свекърва ми от четири паралелки само една е до обяд. Проект, финансиран от ЕС, придвижда в 800 училища в страната, най–вече в по–малките населени места обучението да е целодневно до 8-ми клас.

# 283
Тъкмо днес го пуснах с голямо съкровище в джоба, цял $1, за да си купи ароматен молив, че има някаква благотворителна кампания в училището  Laughing
Няма лавка, затова и не давам джобни, освен 1-2 пъти годишно, ако иска да си купи сладолед за десерт в стола. При нас, за малките не препоръчват да им се дават пари, не толкова, че могат да ги загубят или някой да им ги открадне, а че се и разсейват в клас дори - показват си ги, броят и т.н.  а и няма къде да ги харчат. Но пък има система в нашето училище, с жетони, които получаваш като поощряване за определени неща и с тези жетони, можеш да си купиш стикери, моливи, сладолед и подобни дребнотии.

# 284
  • София
Еййййй, това с жетоните ме впечатли Laughing Ще взема да го предложа на нашата госпожа на 7/09 на родителската среща. Определено децата имат нужда от поощряване.

Общи условия

Активация на акаунт