Прах за пране и омекотители / тема 4

• 100 941
  • 767
  •   1
Отговори
# 135
  • Русе, България
Аз все пак снимах моя шкаф с препаратите, няма да ми се смеете. Wink Качила съм снимките тук, както казах, колекцията е много скромна. (Но пък в шкафа има място за още!)
Все още не съм прала с прословутите персил таблетки, но четейки вашите мнения, май не са най-най-най-.... Simple Smile

# 136
О! Голяма торба ОМО на челно място!

# 137
  • на дъното
Момичета до нас има магазин с перилно почистващи препарати и всичко се внася от Турция.Замислям се да ли да не пробвам  newsm78 Ариел или Персил.Ще ви бъда благодарна ако ми дадете съвет дали изобщо си заслужава

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 13:46 от silviayo

# 138
Ами пробвай, silviayo. Турските като цяло са по-евтини от нашите. Мнението ми обаче е, че като качество са същите като тези по нашите супермаркети. Пробвала съм турски Персил и като че ли само ароматът му е по-силен от на нашия Персил.

# 139
  • София
А този СКИП в София къде може да се намери?Не си спомням да съм го виждала.Да си кажа и мнението за Корал -за цветно много ми хареса Laughing,но за черните дрехи-нищо особено.Леко разочарована съм и пак си взех Первол.Тео бебе и аз съм ррешила да го пробвам,то рекламата си работи Mr. Green

# 140
Открих един магазин където продават прахове от Австрия,Италия и пр.Не мога да се реша само каква марка да избера-Ариел,Персил има Диксан и разни други.Малкия ми син все още доста се цапа и искам нещо което да се справя с петната/не разчитам само на Вениш/

# 141
Здравейте. Включвам се и аз в тази тема с благодарност за систематизираната и изчерпателна информация в първия постинг.

Изчетох всички предходни теми, но не срещнах информация за цените. Много ще съм благодарна, ако ми кажете ориентировъчни цени за едно пране на прах за пране (висок и среден клас) от магазин за паралелен внос.

В момента съм в Ямбол и тук има магазин за паралелен внос от Англия. Не съм се задълбочавала с разглеждането, тъй като нямам намерение да нося прахове от тук до София, но запомних омекотител Comfort (750 мл мисля) - цена около 7 лв. и течен Ариел (18 пранета) за 11 лв. Тези цени например нормални ли са за този клас перилни препарати?

# 142
сравнявам с цените в Стара Загора и Пловдив, Ариела горе долу става, но Комфорта е много скъп Stop

# 143
Имам този персил от доста време, но съм прала  с него само няколко пъти:

http://www.germandeli.com/persil1.html

Прави ми впечатление ,че много се пени,а дозировката дори при твърда вода ,е сравнително малка,не съм го ползвала за силно замърсено пране, затова не мога да преценя колко добре изпира. Не мога да кажа и за запазването на цветовете- прала съм само много светли цветни дрехи.
Ако имате повече наблюдения ,споделете, че в момента е на много изгодна цена в Триумф-7.99 лв за 1.5 л за 25-30  пранета/при мека вода,де!/,дали да си купя още един

# 144
Здравейте, първи пост, дано съм полезен поне с мъничко Simple Smile

В ръководството на нашата пералня AEG с капацитет 6 кг. например пише:

памучни - до 6 кг (тоест - пълна пералня);
синтетични и деликатни - до 3 кг;
вълна, коприна - до 2 кг;
40 градуса - "лесно гладене" - до 1,5 кг;
програма "освежаване" - до 3 кг.

Предполагам са така съобразени програмите, че при спазване на посочените капацитети изпирането да е най-добро.

Също така, има и описани тегловните стойности на някои тъкани, които разбира се са указателни (усреднени):

хавлия - 1200 грама
салфетка - 100 грама
чаршаф-плик - 700 грама
чаршаф-долен - 500 грама
калъфка за възгл. - 200 грама
покривка за маса - 250 грама
хавлиена кърпа (вероятно малка) - 200 грама
чай-кърпа - 100 грама
дамска пижама - 200 грама
мъжка пижама - 500 грама
бельо - 100 грама
работна риза - 600 грама
тениска - 200 грама
блуза (явно тънка)- 100 грама

Също така, производителя дава и някои общи указания:

Памук и лен: барабан пълен, но не твърде плътно натъпкан;
Синтетика: барабана да не пълен повече от половината;
Деликатни и вълнени: барабана да не е пълен повече от 1/3;
Пране при максимален капацитет е най-ефективно по отношение на използваната вода и енергия.
За много замърсено пране - редуцирайте количеството на прането;

Премахване на петна: (това на английски директно, който му се чете, пък и е препоръчително Simple Smile)

Removing stains
Stubborn stains may not be removed by just water and detergent. It is therefore
advisable to treat them prior to washing.
Blood: treat fresh stains with cold water. For dried stains, soak overnight in
water with a special detergent then rub in the soap and water.
Oil based paint: moisten with benzine stain remover, lay the garment on a soft
cloth and dab the stain; treat several times.
Dried grease stains: moisten with turpentine, lay the garment on a soft
surface and dab the stain with the fingertips and a cotton cloth.
Rust: oxalic acid dissolved in hot water or a rust removing product used cold. Be
careful with rust stains which are not recent since the cellulose structure will
already have been damaged and the fabric tends to hole.
Mould stains: treat with bleach, rinse well (whites and fast coloureds only).
Grass: soap lightly and treat with bleach (whites and fast coloureds only).
Ball point pen and glue: moisten with acetone (*), lay the garment on a soft
cloth and dab the stain.
Lipstick: moisten with acetone as above, then treat stains with methylated
spirits. Treat any residual marks with bleach.
Red wine: soak in water and detergent, rinse and treat with acetic or citric acid,
then rinse. Treat any residual marks with bleach.
Ink: depending on the type of ink, moisten the fabric first with acetone (*), then
with acetic acid; treat any residual marks on white fabrics with bleach and then
rinse thoroughly.
Tar stains: first treat with stain remover, methylated spirits or benzine, then rub
with detergent paste.
(*) do not use acetone on artificial silk.

и т.н. подробности .. това е от тук: http://www.electrolux-ui.com/2007/192/999930EN.pdf и касае конкретен модел, вярвам, че всеки един производител дава подобни указания за неговите си модели.

Иначе - Персил колор гел (немски), Омо на прах универсален, Коколино - чудесни! И непременно допълнително изплакване.

Simple Smile

# 145
  • София
Мм, да и аз установих, вследствие на опита, че в по-празна пералня, дрехите се перат по-добре.

С прискърбие съобщавам, че румънския Ариел от супермаркета не пере петна като на рекламата.
Напоследък тествам всички  препарати с лигавници с пюре, леко позасъхнали. Mr. Green

# 146
  • София

Напоследък тествам всички  препарати с лигавници с пюре, леко позасъхнали. Mr. Green
При мен никакъв прах не ги маха, ако преди това не са били наквасени с Вениш  Tired

Четох тук някъде за "засичане на бялото". Как става това засичане и какъв е номера за да не става?

# 147
Дрехите може да посивеят (да се засекат), когато водата е твърда, а количеството прах е малко. В случая виждам, че си от София. Вашата вода е мека, така че няма защо да се притесняваш. Всичко това научих от предните теми. За бяло пране е по-препоръчително да използваш прах, а не течен препарат (гел), тъй като праховете за бяло съдържат избелители на кислородна основа, което е един + бялото да не посивява и да не се засича. Ако все пак се случи, има прахчета против засечено пране - разни гръцки, на Heitmann... много пъти сме ги обсъждали.

# 148
  • София
Мерси, Argent! Това беше много полезно да се знае  Peace

# 149
Да похваля омекотителя Rif, който продават в момента в Карфур. 2 бутилки по 1,850 л струват 5,99 лв. Хубаво омекотява и ароматът му е траен. Аз взех синия, защото обикновено сините аромати са по-универсални, а бутилките са опаковани по две и няма как да подуши човек. Има бял (сенситив) и някакъв оранжевичък Satin, който не знам как ще мирише. Но синият ми допада.
Самият омекотител не е концентриран - на машинно пране се слага 1 капачка, която е 100 мл. Много е рядък и не цапа отделението. Дано да го има за постоянно, а да не е инцидентно това зареждане.

Общи условия

Активация на акаунт