Как приготвяте зимнина?

• 187 192
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
Ние мелим с машинка за месо, с най-гъстата решетка. Ползвахме ябълки - петровки (дори не съм ги белила, само изчистих семенната част и където имаше загнило/ударено). Общо взето правим мармалади на око и с различни плодове, но принципа е един и същ - смиламе плодовете, слагаме в тавата, захар (ако обичате по-сладко, може и повече захар да сложите, ние обикновено слагаме ок. 1 до 1,5кг и вода (за да не загори, че е доста гъста плодовата смес). Варим докато почне да се образува пътечка и плодовата маса смени цвета си. Лимонтозу не слагаме. Не сме имали проблеми. Дано ти хареса, че рецептата не е с абсолютно точни пропорции, а малко на око.

# 661
Благодаря ти за идеята за машинката за месо. Изобщо не се сетих, че може и с нея. И моите ябълки са петровки - дребни и много сладки ( и към 20-30 килограма  Laughing) , че сега им търся приложение. Видях и вариант да се затворят само настъргани ябълки, но тези са доста дребни, че се притеснавам за пръстите си  Joy . Ще оставя този вариант за есенните сортове.

# 662
Само внимавай да не превариш мармалада, че ябълките имат пектин и става малко по-гъст като изстине.  Simple Smile
А с тези 20-30кила можеш цяла фабрика да отвориш.  Laughing

# 663
Ние мелим с машинка за месо, с най-гъстата решетка. Ползвахме ябълки - петровки (дори не съм ги белила, само изчистих семенната част и където имаше загнило/ударено). Общо взето правим мармалади на око и с различни плодове, но принципа е един и същ - смиламе плодовете, слагаме в тавата, захар (ако обичате по-сладко, може и повече захар да сложите, ние обикновено слагаме ок. 1 до 1,5кг и вода (за да не загори, че е доста гъста плодовата смес). Варим докато почне да се образува пътечка и плодовата маса смени цвета си. Лимонтозу не слагаме. Не сме имали проблеми. Дано ти хареса, че рецептата не е с абсолютно точни пропорции, а малко на око.

мама прави така от ябълките и е чуден, гъст мармалад за кифлички  Peace

# 664
  • 5 етаж в ляво
за да стане гладък мармалада,аз го пасирам така,както е в тавата на котлона с пасатора....става перфектно гладко Wink

# 665
за да стане гладък мармалада,аз го пасирам така,както е в тавата на котлона с пасатора....става перфектно гладко Wink

А, моята свеки да не чете и тя тук  Rolling Eyes, и тя така прави  Mr. Green

Ама наистина става много хубаво  Peace

# 666
Здравейте! Моля за рецепта за туршия от чорбаджийски чушки, онези дългите, леко люти. Благодаря предварително!

# 667
# 668
Благодаря много!

# 669
  • Вече на село
Да взема и тук да си задам въпроса -
Наскоро чух, че се продава уред на газ, окомплектован с ламарина за печене на чушки и казанче за варене на буркани. Ако някой е чувал за такъв уред или притежава, ще съм благодарна да напише къде се продават и какви са възможностите му, може и цена.

# 670
Правихте ли вече кисели краставички?

# 671
да, днес  последните - стерилизирани.  Grinning ей сега ги "отчитам"

м/у другото ето маринованата ми пържена бамя

# 672
И аз днес правих стерилизирани кисели краставички  Simple Smile
А през изминалите дни - кисела бамя , консервирани домати в буркани . От моите прословути ябълки  Joy сътворих засега само компоти ( или както казва свеки " Не са компоти , а затворени плодове" , защото напълних бурканите догоре с плод) , смесени компоти от сини сливи и ябълки . И тъй като обещаха захлаждане за един ден  ooooh! , смятам да се възползвам и да сваря останалите ябълки на мармалад, че в тия жеги не ми се стои на огъня  Sad , че при нас рядко слиза под 40'  Nature Sunny

# 673
да, днес  последните - стерилизирани.  Grinning ей сега ги "отчитам"

м/у другото ето маринованата ми пържена бамя
Моля да споделите изпитана рецепта за стерилизирани краставички.
Миналата година изпробвах стерилизация във фурна, но пропорциите на подправките не ми се получават. Използвам буркани с винт, които май са по-малки от тип "Омния" и някои бяха станали солени. Едно време имаше 1 вид сол, 1 вид оцет, а сега с това многобразие  Shocked  една сол соли повече , оцета и той различен.

# 674
Ето тук има една рецепта, която е хвалена като много сполучлива. Пробвала съм я , но за нашия вкус се получават доста кисели краставичките. Аз слагам една равна супена лъжица сол, една равна супена лъжица захар, оцета, който слагам е около 60 гр (използвам стари чашки за уиски, които събират 50 гр и ги пълня до ръба). Подправките, които слагам са задължително копър (най-добре цъфнал), черен пипер -5-6 зърна, черен синап (от аптеките- придава на краставичките хубав цвят) - 1/2 ч.л, малко лук и 1-2 скилидки чесън. Пълня краставичките в бурканите , заливам с вода, затварям и стерилизирам за не повече от 5 минути  след завиране на водата. Вадя веднага от горещата вода и обръщам.
Дозата ми е за компотен буркан - 800 гр. Винтовите са 720 гр и трябва да намалиш малко дозата.
До сега използвах казанче за варене на буркани, но тази година ги сварихме в тенекия от сирене и с бързовар. Събират се по 8 буркана и завират много по-бързо от казанчето.

Общи условия

Активация на акаунт