Как приготвяте зимнина?

• 187 475
  • 756
  •   1
Отговори
# 180
Не е ли множко по два аспирина на буркан?

ако не се заварят, сигурно не  newsm78 Макар че 2 аспирина са си аспирин отвсякъде.

emy_emy, аспиринът ще ти смени вкуса на чушките.  Правила съм, усеща се едно  newsm78 бръждене във вкуса.  Най-мързеливите, които правих бяха печени, с люспите, топли, веднага в буркан - аспирин отдолу, затварям и обръщам на капака.
По-добре си ги направи както до сега, стерилизирай.  И аз ги посолявам, поставям в наклонени тави да се отцедят - за поне 5-6 часа. В няколко тави. Убирам течността, слагам в бурканите само чушки - най-много някой стрък магданоз.
После ползвам и за пълнене, миш-маш, в гювечета, пържени - ако има оцет няма да мога.
А ако са за салата - отварям буркана, сложа оцет и олио, чесън, магданоз - и така оставя 2 часа  да се "мариноват"

# 181
 smile3501Точно така!

# 182
Момичета и аз ще правя тази година белени червени чушки в буркан,но хич не ми се иска да използвам аспирин,

Пепчо до колкото разбрах от поста ти,ти ги правиш със стерилизиране след,като затвориш бурканите колко време ги вариш?
И имаш ли проблем с разваляне?

Свекърва ми ги прави само с аспирин и ми твърди,че ако само ги стерилизирам ще ми се развалят всички буркани и ще ги изхвърля,дали е възможно това?

След почивните дни ще почваме лютеницата и с нея и печените чушки,така,че моля по опитните с зимнината да изкажат мнение как е по добре да се направят чушките с аспирин или без?

# 183
  • София
Gali D, на мен всичко, н което има аспирин ми не ми харесва, има някакъв странен вкус. Аз  ги замразявам печени и белени във фризера, но някъде бях записала рецепта за стерилизирани чушки. Сега ще я потърса и ще ти я пусна.
Намерих я:
Чушките се печат, обелват осоляват леко и се нареждат плътно в буркани, като се притискат, за да не остане въздух. Запечатват се с капачки и се стерилизират 20 минути.
Не съм пробвала, така че не мога да кажа как стават, но майката на моята приятелка ги прави така и и стават много хубави.

# 184
Да, ГАли,  точно така ги правя сама  повече от 10 години и нямам бомбажи. Преди това със свеки ги правихме, от нея знам за изцеждането. Както писах - пека, почистени от семето, посолявам и нареждам в тави - наклонени, да се припокриват малко. В Няколко тави. Сока, който се отделя събирам и махам с чиста гъба, не го оставям в тавите. Понякога мина осоля втори път (първия път - малко, колкото да могат да се отцеждат) и ги прередя. Пак се отцедят.  После в буркани - плътно една до друга, да няма (много) въздух). Запечатвам, варя 15-20 мин. Напълно достатъчни са. И веднага на студено място прибирам, в мазето. Както казах - най-много някой стрък магданоз и чесън да сложа на 4-5 буркана, които ще идат за салата после.
Правя само добре зачервени, изхранени чушки. Майка ми ги прави шарени, но тя ги вари около час  Laughing ядат си ги съвсем меки, но за пълнене не стават. А тези си остават цели (каквито сложиш) и твърди.
Отнема 1 ден - печене, белене, чакане...... но си струва. Чушката така си е натурална, без маринати, аспирини.  Как пък няма да се развалят, ако са без аспирин  Laughing Когато се омъжих правих и с аспирин и съм схванала разликата между двата вида  Peace  
И моята свекърва твърди, че ако не плува лютеницата в олио, не е лютеница, затова си правя сама.

# 185
tzvety26,Пеп-чо   bouquetмного ви благодаря за отговорите,като вас ще ги направя чушките,Пепчо много полезна информация за изцеждането.
 И според мен се променя вкуса с аспирин,а и съм с две малки дечица и искам чушките да са си натурални!
За съжаление нямам фризер иначе най-вероятно щях да ги замразя,но докато си закупим такъв ще си варя на двора Grinning

# 186
И аз като пеп-4о ги слагам в буркани и стерилизирам 15-20 мн. никога до сега съм нямала бомбажи  но миналата година направих 12 буркана и 5 б. гръмнаха   но установих че те бяха затворени с други капачки и повече с тези на( ЛЯСКОВЕЦ) не затварям ,понякога  има и от капачката.

# 187
Аз правих по-миналата година червен пипер в буркан. Да,изцеждат се,но по мое мнение (и от опит) мисля,че ПОНЕ час трябва да се варят. Пипера(чушката) е много капризен и му трябва повече варене.

Много си зависи от капачката. Трябва преди затваряне да си лепне много плътно. Успех със зимината,момичета!

# 188
здравейте дами  аз всяка година,слагам печени чушки в буркани ,но между тях слагам и печени домати които пускат сок ,той излиза до гърловината,затварям и варя 20 минути  никога няма бомбажи  идеално е за лютика  осолявам на вкус не много

# 189
Не е ли множко по два аспирина на буркан?

ако не се заварят, сигурно не  newsm78 Макар че 2 аспирина са си аспирин отвсякъде.
...

Да, не се стерилизират. И е за голям буркан.
Аз не съм правила с аспирин, но съм теоретично подготвена по този въпрос  bowuu

# 190
Момичета в голяма чуденка съм за лютеницата Grinning,харесах си две рецепти и не мога да реша коя от двете да ползвам Grinning,тъй като за първи път с мъжо ще правим такова нещо(той ще ми е главният помощник)и не знам просто ще има ли съществена разлика във вкуса,значи става въпрос за съотношението домати/печени червени чушки

единият вариант е 10кг домати и 15 кг червени чушки
другият вариант е 15кг домати и 10кг червени чушки

та според вас кое съотношение е по добро за лютеница,да са повече доматите,или чушките,вчера свекърите правиха,но те слагат всичко на сурово и при тях съотношението е било 40кг домати и 30 кг чушки,да ви кажа доста киселееше просто не ми хареса,иначе другте неща които смятам да сложа е 5кг патладжан и оше се двоумя за моркови.

Нямам възможност да напрвя малко за да видя как ще стане,ще правим на двора двойна доза,и за това реших да се допитам до вас,доно не ви се стори глупав въпроса ми,но от вчера само го мисля Grinning

# 191
ще има разлика, на лютеницата повече трябва да са и чушките. Направи тази с повечето количество чушки от домати. Не знам дали има захар в рецептата ти, но се слага, за да не киселее домата. Обикновено правя на око - малко по малко, вадя, изстива и пробвам.

Патладжана ти е много на 15 кг чушки - 3 са достатъчно. Или 3+2 моркови.

# 192
Пепчо рецептата е следната

15 кг. червен пипер
10 кг. домати - ромчета
800 мл. - олио
5 кг. патладжан
3 кг. морков
сол (1 к.ч)
захар (2 к.ч)

Благодаря за съвета за патладжаните ще ги намаля ,морковите също,иначе другите неща ще ги направя както е по рецептата,за сол и захар и аз най вероятно ще опитвам как ще е на вкус!
Ще пиша после как се е получило на вкус!
Пеп-чо благодаря отново за компетентните съвети които даваш!

Последна редакция: пн, 05 сеп 2011, 12:00 от Gali D

# 193
а в селото (М.) мога и консултанти по лютеницата да ти пратя  Laughing

Олиото е много. Според мен. Аз слагам 1л. на около 30-40 кг чушки (ако не и повече) Солта и захарта сложи, това количество ще го поеме, дори може още да трябва, но ще пробваш. Не забравяй, че се пробва - изстинала!

И кимион слагам аз. За аромат. Не много, съвсем малко да намирисва.

# 194
Моля кажете ми как е по-добре да се прави лютеница - да се изчистят първо от семките червените капии и тогава да се пекат или първо да се опекат и после да се чистят от семките?

Общи условия

Активация на акаунт