Отговори
# 420
Marieta,
обикновените помпички нищо не теглят. Ние се справяхме с помпичка , която се свързва към прахосмукачката. Има и такива, при които ти смучеш с уста (не се засмукват сополите към устата ти или към прахосмукачката, споко).
Сигурно е от зъбчето, но все пак иди при педиатъра.

Между другото отивам да търся, какви бяха порциите при захранване, които трябваше да се достигнат, че за толкова малки бебета 180-200гр порции са доста големички.

# 421
  • Сопот, Пловдив
Имам въпрос към консултантките на ЛЛЛ и ще им бъда много благодарна, ако някой успее да ми отговори тази вечер:

Имам проблем със зъбобол. Зъболекар не мога да посетя преди понеделник. Пих парацетамол, но днес вече не ми помага и не знам дали е от болката, но предполагам, но кърмата ми понамаля и не издържах и изпих един течен аналгин. Следващото кърмене ще го пропусна, като ще дам изцедена кърма на бебо, и аз ще се изцедя и ще хвърля изцеденото. През нощта по принцип той спи и не се събужда за хранене, мислих си по някое време пак да се изцедя и пак да изхвърля изцеденото. Въпроса ми е  дали на сутринта ще е безопасно вече да кърмя или трябва да пропусна още хранения. Не изпих цялата ампула, а 2/3 от нея. Благодаря предварително!

# 422
Роис, защо не пробваш с нурофен. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=440185 Аз имам един линк "Лекарства против настинка, грип и кашлица по време на кърмене", нз дали ще помогне в случая.  Confused Бързо да минава този зъб!
http://xedra.wordpress.com/2008/07/27/dentist/

Ленито, благодаря!  Hug

# 423
Добър вечер,момичета!
Голям съм шемет. hahaha
Влизам си в пощата,поглеждам,няма съобщение към темата,че някой публикува и аз гледам надолу,виждам едно писмо,което съм отваряла ,но не съм го изтрила.Влизам в темата,гледам 48 страници са изписани и "ЗАПОВЯДАЙТЕ В НОВАТА ТЕМА".Пак не се усещамОтварям новата тема,гледам едни хвалби за новите колажи,едни благодарности newsm78,мисля си: нещо са променени тези колажи ,най-вероятно,щом отново ги хвалят,казвам си ей сега ще пиша и аз в новата тема,тъкмо да публикувам,гледам 29 страници.Викам си:"Хей,браво!Голяма активност е било тук!Сигурно нещо се случи?"Тръгнах да чета отзад напред малко,че да хвана края и какво да установя?Темата е същата а аз млязох във старата тема през моята поща. ooooh!Сега седя и сама се смея hahaha hahaha hahaha
Иначе мога да кажа, че захраних Криско.
Започнахме с оризова каша,правех я с вода,защото е кърмен на поискване.
Опитахме и 2 зеленчука:морков и тиква.Не отказва нищо,ако е в ръцете ми и аз ям нещо,направо ми бърка в устата или си слага неговите до моите.Сега ще сме почивка няколко дена и после пак ще почна.Сладък картоф мисля да почна като навърши 6 месеца и тогава ще смесвам по два зеленчука.
180 мл и на мен ми се вижда много,когато ми се налага да правя АМ,не изпива повече от 120-150мл.

За последните два-три дни Криско много се промени.Всеки ден нови номера.Струва ми се ще е много палав.Вече протяга ръце да го вземеш на ръце,обикновенно към този който е изправен и се движи.Непрекъснато ме шляпа с ръцете си от радост или да почна да се движа,налита да ме хапе и да ми дърпа ушите и косата.Продължава да крещи.Пълзи по мен нагоре.Опитва се да пълзи като си повдига дупето,иначе се мести в кревата където си иска,напред,назад и се върти като часовникова стрелка,играчките не ги тачи много,а все иска неща които не са за игра:телефони,дистанционни.Капризничи,иска все да е на ръце,протяга се към каквото иска и настоява или със скимтене или със крещене.И още много неща,но ще спра до тук.
Тази вечер е заспал сам в леглото си.Ихууу  newsm44
Пу-пу,да не го урочасам.Лека нощ от нас и целувки на вашите бебоци.  bouquet

# 424
Биги, и Максим е така с крещенето, побърква ме Simple Smile Така силно крещи, чак се чудя откъде толкова сила и енергия, сигурно ще стане певец, такива високи ноти взима не е истина хехе
Крещи се за всичко, иска храна, иска вода, спи му се ама не се сеща да затвори очи, затова се крещи. Скучно му е. Зъби сигурно...незнам, да минава този период, че аз все по глуха ставам!

Вчера имахме ужаааасна нощ! За първи път откакто се е родил. Та той спеше повече и по-добре като беше на няколко седмици. Аз нещо настинах, и май го предадох на него, сега и двамата сме сополиви и кашливи, но засега само това. Предполагам, че ще мине. Чистя му нослето със Стеримар, но и там пада борба. Много се дърпа, плаче жално след това Simple Smile
Та вчера явно това и комбинация от зъби + нещо го е ухапало по коремчето, сигурно сърби + заспа рано в 19:30 и явно се събуди гладен в 23:00 + това безспирно желание да се обръща по корем, но обърне ли се започва да плаче. И така цяла нощ през 2 часа се кърмихме, не беше гладен, но искаше да се гушка и успокоявам. А на мен ми се спииии. Както и да е. Мина. Дано довечера е по-добре.

Сега пак с 300 зора заспа. С малко крещене от негова страна и с много бутане и пеене от моя, резултата спи в градината Simple Smile

лека от мен

# 425
Имам въпрос към консултантките на ЛЛЛ и ще им бъда много благодарна, ако някой успее да ми отговори тази вечер:

Имам проблем със зъбобол. Зъболекар не мога да посетя преди понеделник. Пих парацетамол, но днес вече не ми помага и не знам дали е от болката, но предполагам, но кърмата ми понамаля и не издържах и изпих един течен аналгин. Следващото кърмене ще го пропусна, като ще дам изцедена кърма на бебо, и аз ще се изцедя и ще хвърля изцеденото. През нощта по принцип той спи и не се събужда за хранене, мислих си по някое време пак да се изцедя и пак да изхвърля изцеденото. Въпроса ми е  дали на сутринта ще е безопасно вече да кърмя или трябва да пропусна още хранения. Не изпих цялата ампула, а 2/3 от нея. Благодаря предварително!

Rois, съжалявам, че нямах възможност да се включа по-рано. Надявам се вече се чувстваш по-добре.
Аналгина (Metamizole Sodium) в справочника на д-р Томас Хейл "Medications and Mothers Milk" 2010 г. е даден с ниво на риск L3 (moderately safe – умерено безопасно), лекарство, за което има вероятен риск от нежелателни реакции, въпреки липса на контролирани проучвания при кърмачки или контролираните проучвания показват незначителни нежелани ефекти за кърмачето. Лекарството може да се прилага само когато предполаганата полза за кърмачката оправдава потенциалния риск за кърмачето. Нивото на риск се покачва за дози над 1000 мг.

В някои държави, като Щатите и Великобритания не се използва, но в Европа и др. места се използва. Най-високи дози в кръвта и кърмата лекарството достига около 1 час от приема, а напълно е изчистено от организма след 2-3 х 5 часа, което е приблизително 10-15 часа. Като алтернативи са дадени Ибупрофен и Парацетамол, acetaminophen, ketorolac.

Ако имаш нужда спешно да ни питаш нещо, можеш да звъннеш на националния телефон за консултации с Ла Лече Лига 0888 555 385.
Дано скоро стигнеш до зъболекар и болката да спре  Hug

# 426
  • Пловдив
Набързо включване, че при нас е много нервно положението... първо с въпрос към ЛЛЛ консултантите  Praynig
От миналия понеделник малкия е болен- първо се почна със сополки и силна хрема, после зачервено гърло и кашлица и така я докарахме до антибиотик поради притеснение от евентуална пневмония. Много капки слагах, антибиотик и сироп за гърлото с дозаторче давах, вит С , вигантола и Био Гаята с лъжичка - направо захраних малкия с химия. Чудех се дали може тези интервенции да го стресират трайно и да доведат до бойкот на кърменето... проблем е разбира се основно запушения нос, но с всеки изминал ден малкия все по-малко суче, отказва често гърдата, ако пък я поеме основно я ползва за приспиване и почти не суче ефективно. Започнах да се притеснявам докъде ще ни доведе този бойкот и цял ден старателно цедя при всяка възможност (пет пъти вече днес, ама утре няма да мога толкова често, че съм сама с двамата юнака). Направих си и лактогонен чай, дано си върна количествата мляко поне , защото определено дори се усеща ,че силно намалява млякото - нито на ръка се изцежда както преди нито с автоматичната цедилка, която по принцип се справя доста добре, а сега почти нищо.  Sick 
Искам да помоля за съвет как да го предразположа отново да суче?! Дали е възможно да съм предизвикала при лечението му кърмаческа стачка (подобни са признаците на описаните в статията на Бу)?! Притеснявам ме и това, че спада на тегло и намали мокрите памперси също от началото на боледуването. Също да спомена, че когато се усамотим в спалнята и е тъмно суче по-добре, ама пък не мога непрекъснато да осигурявам тишина и тъмнина ,особено с баткото... 

Иначе сме спаднали на килограми - 200гр надолу за две седмици. Отложихме всички ваксини за следващия месец. Опитва се да хване всичко в ръце и само се извърта по корем, но се уморява много бързо и скоро след това го обръщам по гръбче разреван или го вдигам да се гушне, иначе почивка не признава. Опитва се да пълзи, ама вече не се сеща както в началото да се избутва като забива палчета в леглото и му се отдава по-трудно, но пък не забива така главичката и, а започна да заляга в страни - озадачава ме с тази негова техника за пореден път.

# 427
  • Сопот, Пловдив
Шаманката, благодаря много за отоговора! Hug Първото ни кърмене беше 14 часа след течния аналгин, така че мисля и се надявам да не съм навредила на бебо.

pepito21 , благодаря и на теб за инфото.  Hug

# 428
Набързо включване, че при нас е много нервно положението... първо с въпрос към ЛЛЛ консултантите  Praynig
От миналия понеделник малкия е болен- първо се почна със сополки и силна хрема, после зачервено гърло и кашлица и така я докарахме до антибиотик поради притеснение от евентуална пневмония. Много капки слагах, антибиотик и сироп за гърлото с дозаторче давах, вит С , вигантола и Био Гаята с лъжичка - направо захраних малкия с химия. Чудех се дали може тези интервенции да го стресират трайно и да доведат до бойкот на кърменето... проблем е разбира се основно запушения нос, но с всеки изминал ден малкия все по-малко суче, отказва често гърдата, ако пък я поеме основно я ползва за приспиване и почти не суче ефективно. Започнах да се притеснявам докъде ще ни доведе този бойкот и цял ден старателно цедя при всяка възможност (пет пъти вече днес, ама утре няма да мога толкова често, че съм сама с двамата юнака). Направих си и лактогонен чай, дано си върна количествата мляко поне , защото определено дори се усеща ,че силно намалява млякото - нито на ръка се изцежда както преди нито с автоматичната цедилка, която по принцип се справя доста добре, а сега почти нищо.  Sick 
Искам да помоля за съвет как да го предразположа отново да суче?! Дали е възможно да съм предизвикала при лечението му кърмаческа стачка (подобни са признаците на описаните в статията на Бу)?! Притеснявам ме и това, че спада на тегло и намали мокрите памперси също от началото на боледуването. Също да спомена, че когато се усамотим в спалнята и е тъмно суче по-добре, ама пък не мога непрекъснато да осигурявам тишина и тъмнина ,особено с баткото... 

Иначе сме спаднали на килограми - 200гр надолу за две седмици. Отложихме всички ваксини за следващия месец. Опитва се да хване всичко в ръце и само се извърта по корем, но се уморява много бързо и скоро след това го обръщам по гръбче разреван или го вдигам да се гушне, иначе почивка не признава. Опитва се да пълзи, ама вече не се сеща както в началото да се избутва като забива палчета в леглото и му се отдава по-трудно, но пък не забива така главичката и, а започна да заляга в страни - озадачава ме с тази негова техника за пореден път.

delilah_qk, много неприятно е това боледуване на бебенцето ти, дано скоро да е само лош спомен и да се възстанови бързо.

Възможно е усещането за болка (в гърлото или ушенцето), запушения нос и цялостното неразположение покрай боледуването да е създало някои неприятни усещания и момченцето ти да ги свързва с кърменето. Много бебета в такива моменти се залепват за гърдата и сучат нон стоп, но други понякога отказват да сучат. Усещането за дискомфорт може временно да го кара да се дърпа от гърда, но с много спокойствие и търпение е напълно възможно да се върнете в обичайния си ритъм.

Вероятно знаеш, че колкото и да е трудно, важно е да си спокойна и да се постараеш да не се оставяш на притеснението. Знам колко не на място може да ти прозвучи това сега, но е важно колкото е възможно да си спокойна когато предлагаш гърда. Стресът и притеснението е възможно да забавят рефлекса на потичане и на бебето ти да му е по-трудно да получи силната струя кърма. Спокойствието, усещането за щастие ще помогне на хормоните да си свършат работата, а и бебето ти ще усеща позитивната емоция. Много гушкане и контакт кожа до кожа могат да са изключително полезни в такива моменти. Чаша топла напитка преди кърмене, сядане в удобно и комфортно място и дори приятна музика пък могат да помогнат на чисто емоционално ниво. Това може да помогне и в моментите, в които изцеждаш.

Може да помогне за по-охотното засукване, особено ако нослето още е запушено, да го промиеш непосредствено преди кърмене. Би могла да опиташ да го кърмиш в пози, при които той да е по-изправен, почти седнал, тялото да е вертикално. Може така да му е по-комфортно в тези моменти. Ако нямаш възможност през деня да се отделиш в затъмнена стая заедно с бебето, което наистина е трудно с по-голямо детенце, може да опиташ да предлагаш гърда в слинг, докато се разхождате навън или дори и из къщи. Люшкане, съчетано с успокояващ говор, песничка може да помогнат за по-успешното задържане на гърда. Когато баткото спи, можете пък да се възползвате от временното затишие и да предлагаш гърда по-често в тези моменти. Ако суче по-спокойно в полусън, може да зачестиш предлагането когато спи, през нощта евентуално. Честото кърмене, разбира се без да го насилваш, може да е удачна посока, така че като цяло да получава повече кърма за денонощие.

Спадането на грамчета и намаляването на пелените е нещо, което се случва често при бебетата когато боледуват. Хубаво е да се консултираш с педиатъра на бебето ти, за да проследи как се възстановява и да не се допусне да се обезводни. Би могла временно да предлагаш изцедената кърма с малка чашка или чашка с мек накрайник, така може да приема повече храна и течност едновременно.

Надявам се скоро проблемът да е минало и малкия мъж да е здрав, весел и доволен  Peace

# 429
  • España (Плевен)
Момичета да ви питам едно въпросче.
Искам да замразя моркови, тиквички, карфиол и др. за пюренца. Как??? Много се чудя в какъв вид точно? Пресни или леко кипнати? Цели или нарязани?

Ленито една приятелка има същото столче. Страхотна работа върши. Детето стои на масата като голям човек. По-лесно се храни като вижда, че и другите ядат.
   А ние имаме от този вид. Също върши страхотна работа.
AngelsWish забелязах, че ние вървим почти еднакво. Коки нали е на 21.04.???  И горе-долу и зъбчетата са ни избили в този период.   Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 430
Морковите ги рендосвам,тиквички само нарязани,карфьола бланширам.

# 431
  • Пловдив

delilah_qk, много неприятно е това боледуване на бебенцето ти, дано скоро да е само лош спомен и да се възстанови бързо.

Възможно е усещането за болка (в гърлото или ушенцето), запушения нос и цялостното неразположение покрай боледуването да е създало някои неприятни усещания и момченцето ти да ги свързва с кърменето. Много бебета в такива моменти се залепват за гърдата и сучат нон стоп, но други понякога отказват да сучат. Усещането за дискомфорт може временно да го кара да се дърпа от гърда, но с много спокойствие и търпение е напълно възможно да се върнете в обичайния си ритъм.

Вероятно знаеш, че колкото и да е трудно, важно е да си спокойна и да се постараеш да не се оставяш на притеснението. Знам колко не на място може да ти прозвучи това сега, но е важно колкото е възможно да си спокойна когато предлагаш гърда. Стресът и притеснението е възможно да забавят рефлекса на потичане и на бебето ти да му е по-трудно да получи силната струя кърма. Спокойствието, усещането за щастие ще помогне на хормоните да си свършат работата, а и бебето ти ще усеща позитивната емоция. Много гушкане и контакт кожа до кожа могат да са изключително полезни в такива моменти. Чаша топла напитка преди кърмене, сядане в удобно и комфортно място и дори приятна музика пък могат да помогнат на чисто емоционално ниво. Това може да помогне и в моментите, в които изцеждаш.

Може да помогне за по-охотното засукване, особено ако нослето още е запушено, да го промиеш непосредствено преди кърмене. Би могла да опиташ да го кърмиш в пози, при които той да е по-изправен, почти седнал, тялото да е вертикално. Може така да му е по-комфортно в тези моменти. Ако нямаш възможност през деня да се отделиш в затъмнена стая заедно с бебето, което наистина е трудно с по-голямо детенце, може да опиташ да предлагаш гърда в слинг, докато се разхождате навън или дори и из къщи. Люшкане, съчетано с успокояващ говор, песничка може да помогнат за по-успешното задържане на гърда. Когато баткото спи, можете пък да се възползвате от временното затишие и да предлагаш гърда по-често в тези моменти. Ако суче по-спокойно в полусън, може да зачестиш предлагането когато спи, през нощта евентуално. Честото кърмене, разбира се без да го насилваш, може да е удачна посока, така че като цяло да получава повече кърма за денонощие.

Спадането на грамчета и намаляването на пелените е нещо, което се случва често при бебетата когато боледуват. Хубаво е да се консултираш с педиатъра на бебето ти, за да проследи как се възстановява и да не се допусне да се обезводни. Би могла временно да предлагаш изцедената кърма с малка чашка или чашка с мек накрайник, така може да приема повече храна и течност едновременно.

Надявам се скоро проблемът да е минало и малкия мъж да е здрав, весел и доволен  Peace

Шаманката, много ти благодаря за бързия отговор!!!   bouquet
Като че ли бях забравила колко е важно да съм спокойна и да запазя самообладание въпреки притеснението - докато не успях да се поотпусна никоя от мерките, които вземах за увеличаване на лактацията не свърши никаква работа. Като че ли бях станала и прекалено настойчива в предлагането на гърдата и може би така съм отблъснала несъзнателно и малкото му интерес към сукането. Благодаря ти, че ме върна към тези детайли навреме, сега като че ли съм по-спокойна и той мисля го усеща, защото започна по-охотно да приема гърдата и засуква и като за хранене , не само за успокоение и приспиване. Днес и нослето му вече се отпуши окончателно и явно и това си каза думата, но определено се храни по-добре през деня, а като си помисля колко отчаяна бях вчера, чак ми идваше да предложа шише с изцедената кърма (пробвах с чашка малка и с лъжичка, ама отказваше, даже ми се разсърди за опита който май беше по-настоятелен отколкото ми се искаше, ама нали се бях притеснила , че е гладен а не суче...  Embarassed). Сега се надявам да забрави интервенциите с лекарствата и скоро пак да ми се довери както преди , а ако се върне и към нормалния ритам на сукане по-щастлива от мен няма да има. За рефлекса на потичане като че ли също бях забравила ,че може да е забавен от притеснението , ама нали до скоро имах прекалено силно течаща струя и съвсем бях изключила, че можеда се мине и на обратния вариант от притеснение (а и от преумора предполагам, защото напоследък едва гледам от недоспиване, ама за съжаление това скоро няма да мога да променя).
Още веднъж - ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ, много ми помогна да изляза от ситуацията, ще се придържам към тях и се надявам скоро да не се чуе кърмачески проблем откъм нашия бебок!  Peace

# 432
  КАТИ, ето една статия за замразяването, много точно е описано какво се прави  Simple Smile
  http://gotvarstvo.georgievi.net/a/frizer
  Хайде и ние към групичката на болните  Sad Почти не сме спали тази нощ от кашляне и сополи, чак повръща от тях  Sad Ама и това ще мине...

# 433

AngelsWish забелязах, че ние вървим почти еднакво. Коки нали е на 21.04.???  И горе-долу и зъбчетата са ни избили в този период.   Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Да на 21-ви е Simple Smile много се радвам,че сме с еднакви темпове на растеж на мъничките съкровища Simple Smile   bouquet

# 434
Биги, а морковите и тиквичките сурови ли ги замразяваш, т.е. без да ги бланшираш предварително? А в какво ги слагаш - купичка, пликче (стерилно, има ли специални пликчета)?

Интересно ми е и след като ги размразите как правите пюретата - сварявате и пасирате?

Ако ми попаднат домашни моркови и тикви искам сама да си направя пюретата, но нямам и на идея как.  Blush

Роис, моля, моля. Как си днес? Ходи ли на зъбар?

Общи условия

Активация на акаунт