Веганството - да споделим опит (7)

• 49 638
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Има ли някой тук, който си търси работа по за няколко часа дневно?
Търся за едно семейство, макар и те да не знаят, че търся.
Майката е почти веган(от над 15 г вегетарианка), децата имат нужда от чужд авторитет, който готви в стил тази тема Simple Smile
намислила съм да да й предложа "готвач", който да приготвя храната за училище на децата и по нещо друго за деня
и така всеки ден, докато се съгласят , че тази храна може освен сурова и/или веганска, да бъде засищаща и вкусна

аз, като майка бих приела такъв вариант , но тя... трябва да съществува  такъв човек, тя ще ме попита защо предлагам невъзможни неща

допреди седмица е имала готвач на работа в къщи, но конвенционален и вече не е можела да го обучава на Гайдурковите принципи и се е разделила с него

А децата са благодатни за зарибяване, аз пробвах и сме 1:0  - аз, срещу майонеза Краси

# 241
И пак се върнах към добавките...
Какво взимаш, Love&Light?

# 242
  • на острова на мечтите
danilu ,
Цитат
Идеята ми харесва, но не ми стана много ясна процедурата?

Семките от чашата изсипах в съд, в който ги смесих само с вода и  пасирах.  Получва се редичка кашеобразна смес. Това не съм го снимала, явен пропуск в "документирането на процеса"   Wink Blush

После прецедих и снимах готовата напитка.  Simple Smile
самата процедура: / блендиране + филтриране/ не се отличава по нищо съществено от другите подобни процедури по направата например на мляко от бадеми, лешници, слънчогледови семки , коноп и т.н. Peace
БЛАГОДАРЯ Hug Аз така си и помислих,ама напоследък кухнята ми е заприли4ала на лаборатория от опити за произвеждане на растителни млека, та исках да си спестя подигравките на мъжо Joy и да съм сигурна.

# 243
  • София
Момичета, може би е разискван въпроса за плакненето на зърнените  и бобовите храни, преди приготвянето им- елда, просо, киноа, леща....и т.н. Но аз не съм била на линия и затова сега бих искала да разбера дали има правило?
Аз винаги изплаквам по 4-5 пъти, преди това за кратко 3-5 минути накисвам. Правилно ли е?

# 244
Меги,
Количествата на храната и при мен са по- малко в сравение с тези на детето ми.
Аз не мога да поемам нито толкова храна , нито толкова течности. Simple Smile

Отдавам го най - вече на отличаващите ни се метаболизми /различни етапи на развитие.
Още предния път като писа, исках да пиша, но се въздържах. Много е индивидуално, ако се чувсвташ енергична и леко, а и периодът на това"разтоварване " не започне да "бускира", значи може би е моментна / полезна/  нужда на тялото ти. Аз имам такива моменти и по принцип винаги са ми се отразявали много добре.
Има една тънка граница обаче, когато усещам, че ако не започна "насила" да похавам както принципно се храня, нещата могат да се катурнат в не добра посока. Тогава започвам да чувстам загуба на енергия, слабост...

Ако ми бъде препоръчано да вземам сурови желтъци, много ще се замисля дали да обърна внимание на подобен съвет и дали няма друг вариант, по - подходящ за мен. Друго решение, което е не -по - малко ефективно.
Всички знаем, че алтернатвините методи и практики са многочислени. / ....тръгнах да ги изброявам и се оказаха над 20 Flutter/
Всъщност, предпочитам да не ги наричам алтернативни, защото те за мен са основните, утвърдени през вековете, а настоящата конвенционална /възприета за основна/ медицина е има- няма само 400-500 годишна...
За безглутевият избор- дано намираш лесно хубави и разнообразни продукти! Алнатура внасят ли в БГ? Имат превъзходни продукти-хлябове/ без мая/ , крекери, топчета, брашна....

За чревната лигавица, дали би било по-добре да помислиш за кора от червен бряст ?
Може би ще е благоприятна за теб? Също, чай от жълт кантарион?

Мигла
, да, плакна Simple Smile Аз не всичко задължително кисна, но задължително плакна. За себе си съм стигнала до извода, че когато предстои Т обработка, така или иначе, Т разрушава повечето инхибитори, които се цели да бъдат премахнати с кисненето.
Накисвам  бобовите като нахут, сух грах  и зрял боб по около  7 - 8 часа.
Обикновено накисвам и киноа/ заради сапонините/ , ечемик, див/кафяв ориз, суровата елда, просото,  различно, за  30 минути до 2 часа в зависимост от зърното и времето ми...
Съблюдвам указанията на упаковката, където обикновено е написано. Peace

# 245
все пак реших да постна един алтернативен списък Peace
Може да е любопитен или интересен Simple Smile

Акупресура и шиаци / +аурикулярна терапия/
Ароматерапия
Билколечение
Йога, Аюрведическа медицина
Масаж
Медитация
Натуропатия
Рефлексотерапия
Хомеопатия
Цветни есенции
Антропософска медицина
Биоенергетика
боенерготерапия
Биологична обратна връзка
Биоритми
Биохимични тъканни /клетъчни/ соли
Диетолечение
Дишане по Бутейко
ГНМ
Звукова терапия
Ирисова диагностика
Кинезиология
Китайска медицина/ ТКМ/
Краниална остеопатия
Креативни терапии
Кристалотерапия
Магнитотерапия
Медицинска екология
Метаморфна техника
Метод Алекзандър
Метод на Бейтс
Метод на Трагер
Метод на Хелър
Метод фелденкрайс
остеопатия
Полярна терапия
Психотерапия
рейки
Ролфинг
Светолечение
Смехотерапия
Тай Чи Чуан
Тибетска медицина
Флотационна терапия
Фън Шуй
Хипнотерапия
Хиропрактика
Цветотерапия
Цигун
Танцова терапия, Словотерапия......

за списъка ползвах предимно книгата Здраве чрез природолечение

# 246
Love&Light, аз бях един месец на безглутенова, но не успях да я спазвам на молекулно ниво Confused Embarassed При нас има добри брашна безглутенови. Аз и сега само овесени ядки ям от глутеновите. Пробвах,защото малкия ми направи реакция към грис и мислех, че е заради глутена, а проблемна се оказа пшеницата ooooh! Аз се чувствах много добре в началото, но започнах много да свалям и да се чувствам ужасно изморена Tired
  Мигла, аз съм по специален случай, кисна бобовите по 2 дни, изхвърлям водата при варене 2-3 пъти, пасирам и чак тогава консумирам без проблем. Лещата обаче никак не ми понася, както и да я обработвам Tired Ориз, киноа и т.н. кисна час-два

# 247
Усмивке, благодаря много за споделеното!!!   bouquet

Вери, желязо взимам - комбинация от извлек от цикория, вит. С и йонно желязо. Оказа се че мога да поддържам нивата на желязо с храна, но не мога да ги всигам когато паднат, а то така или иначе с хранта отнема няколко месеца докато се оправят... Имам и бирена мая, Б12 макар, че него много спорадично го взимам и то без реално да имам нужда. Бях се ровила по разни медицински протоколи и се оказа, че ако е 150, но го има стомашния фактор за свързването му, всичко е ок (ако няма симтоми, де). Аз не съм правила изследване на въпросния стомашен фактор, но и симтоми нямам, така че, си мисля, че ми е ОК.

Мимкис, впечатли ме с тези обработки на боба!!!
Зърнените аз ги понакисвам, попреплаквам и това е. За бобовите твърдо си спазвам поне 8 часа киснене, после варене, смяна на водата, проплакване на зърната и тогава вече каквото съм намислила като манджа. Само на лещата й се разминава с обиране на пяната, без смяна на водата.

# 248
Днес се забавлявах с глупавите мнения на непросветените за вегетарианството най-общо казано - Stupid-Vegetarian-Myths.
Фаворити са ми, че динозаврите са изчезнали, защото са били вегетарианци...  Joy да знаете и нас това ни чака.
Или пък ако не се ядат кравите, ще плъзнат навсякъде по улиците и ще стане опасно за хората. Нещо като корида може би.  hahaha

# 249
Не е препоръчително многото киснене на бобови. Почва да се разграждат и полезните вещества.
Най-много кисна нахута ( 15 часа ) и то, когато ще го покълвам.

L&L, мерси за отговора.
Не знаех за този стомашен фактор т.е. с лекарката не сме разисквали (понеже пишеш за медицински протоколи).
Моят B12 e над 200.

mimkis@, чувствала си се изморена, защото това също си е вид пречистване. Казват, че има глутеново пристрастяване.

take a smile, впечатляващ списък. Simple Smile 1/3 от нещата не са ми известни.

# 250
Шашвате ме с това киснене  Mr. Green Боба и нахута кисна от сутринта до вечерта, когато готвя (8 часа мах), понякога добавям малко сода и изплаквам 1-2 води. Друго нищо не кисна, елда (сурова), ориз, киноа, леща, грах, зърнени - пък изобщо. И малкия (въпреки проблема с глутена) - няма никакви проблеми с хапването на такива храни.

Странно ние си спазваме доста стриктно безглутенова диета и малкия при нея качи 3-4 кг още в самото начало. Сега си е напълно в норма (вече 3,5 год. е на диета). Той яде наистина и месо и яйца, но не е проблема в глутена за отслабването.
 А пък аз известно време покрай него нищо тестено не ядях и да ви кажа, че хич и не свалила - като има ориз, картофи, бобови - ама хич не ми е и липсвало. после за съжаление си се върнах към хляба  Blush Е, пълнозърнест или ръжен с фибри и овес, но хляб. А лятото странно, но хич не ми се яде нищо сладко, може би заради плодовете - макар че и плодове не ям всеки ден, нямам нужда някак от тях. Като има сладки розови домати, червен лук и чушчици - въобще не се сещам за бисквити и шоколади  Party

# 251
Аз също свалих малко кг откакто съм на диета, но то не е само заради глутено. Просто така се случи, че ако нямам подготвена отвкъщи храна, буквално няма какво да ям освен някой плод, а не ми се яде повече от един. И като тегля чертата на края на деня, се оказва че от нямане каквото ми се яди или каквото ми е позволено да ям, аз не ям... Но пък не се чувствам отпаднала, напротив. Само ми е много въздушно в главата, което не ме радва особено, че и без това съм много въздушна натура....

# 252
Шашвате ме с това киснене  Mr. Green Боба и нахута кисна от сутринта до вечерта, когато готвя (8 часа мах), понякога добавям малко сода и изплаквам 1-2 води. Друго нищо не кисна..
И аз така процедирам, когато има топлинна обработка. Накисвам само разните видове бобчета, нахут. Леща и останали бобови, зърнени- не. Само изплаквам.

# 253
  • на острова на мечтите
Добър ден, уважаеми Hug Откакто про4етох мляко от динени семки, ме гложди въпросът, ами дали не може да се направи от семки от пъпеШ? Напоследък сме накупили пъпеШи( нари4ам ги така, 4е формата им е съЩата, ама ина4е са си живи тикви) и ме осени тази мисъл newsm78
Аз Ще пробвам,ама ако някой има опит или съвет да дава, Ще ми е драго да про4ета book

# 254
Take a smile, аз съм използвала почти половината списък Tired
Ароматерапия- помагало ми е при хрема, грип
Билколечение- рядко ми е помагало, проблем с доста билки
Йога, Аюрведическа медицина-винаги ми е помагало
Масаж-има временно действие, трябва постоянство
Медитация-винаги помага(при мен)
Натуропатия- зависи от философията на натуропата
Рефлексотерапия-помага при болки моментално
Хомеопатия-при точен избор на лекарства и постоянство се виждат резултати
Цветни есенции- помагат(поне на мен)
Диетолечение- помага, при правилна диета
Ирисова диагностика- вярна е и помга за избора на лечение
рейки-помага, особено при кризи, умора
Цветотерапия- тепърва пробвам
Цигун-ако си правиш упражненията редовно помага
За някой и аз не бях чувала, мерси за инфото Hug
   Вери, не знаех за бобовите. ще пробвам да ги кисна по 8-16 часа максимум. За глутеновото пристрастяване съм чувала. Идея какво пречистване на организма е възможно и най-подходящо по време на кърмене Thinking

Аз също свалих малко кг откакто съм на диета, но то не е само заради глутено. Просто така се случи, че ако нямам подготвена отвкъщи храна, буквално няма какво да ям освен някой плод, а не ми се яде повече от един. И като тегля чертата на края на деня, се оказва че от нямане каквото ми се яди или каквото ми е позволено да ям, аз не ям... Но пък не се чувствам отпаднала, напротив. Само ми е много въздушно в главата, което не ме радва особено, че и без това съм много въздушна натура....
  Aз също се чувставх така първите две седмици, в началто леко замаяна, после кипях от енергия и след това минах на някаква монотонност Rolling Eyes И на мен ми беше основно проблема, че нямам каквото ми се яде и за това си карах основно на ориз,оризовки,плодове Laughing
      M_Nik, на картофи и ориз се сваля страшно много, без животински протеини разбира се Peace Често ми се е налагало да съм на картофи и ориз и няколко плодове и зеленчуци. Предполагам, че и фактора метаболизъм си го има Peace 

Общи условия

Активация на акаунт