Веганството - да споделим опит (7)

• 49 602
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
Боже КОЛКО Линкове!!! Колко МНОГО информация, систематизирана, събрана, филтрирана... е нЕмам думи... БРАВО  newsm20

Добре сте се потрудили да ми уплътните свободното време. Ще изчета всичко на първа страница и после ще се видим.

# 76
Момичета, дайте идея, как да оползотворя малко сварено просо, че не прецених количеството и ми остана в излишък от манджата със задушени зеленчуци.   bouquet

# 77
Замрази го или направи утре сладка закуска с него. Simple Smile

# 78
Аз най-сетне "намазах" да отида на зеленчукова ферма. Simple Smile Помня, че миналата година есента нещо се "жалвах" по въпроса. Досега само сме ходили за био ябълки, боровинки и за мед.
Върнах се страшно доволна, защото си като на село и си набрах сама доматите. Дъщеря ми помагаше, та и за нея беше полезно. Научи някои неща.
Само това бяха разрешили сами да си берем. Иначе купих от вече събраната продукция краставици, чушки (не известните амер. камби), люти чушлета, картофи, малки дини, патладжан, лук.
Естествено вкъщи се направи салата от някои от донесите неща- домат, краставица, чушка, лук. Много, много вкусно.

Мъжът ми беше приготвил, докато ни няма, лозови сърмички.
Лозовият лист само беше маринован, сърмите не са варени след навиването.
Пълнежът беше от трицветна варена на пара киноа, нарязан на много ситно лук, сол, накиснати стафиди, кедрова ядка, мента, хранителна мая, риган, майоран.

Последна редакция: нд, 21 авг 2011, 04:19 от Вери

# 79
Вери, страхотна идейка за сърмичките!   bouquet
А колко време се маринова лозовия лист и в какво?
Домашните току-що откъснати зеленчуци са нещо, за което всеки от нас би мечтал  Simple Smile

Идея за какво да използвам 2 пакета био царев. корнфлейкс? Малкия не го наресва накиснат или по какъвто и да е начин. Аз също не ям такъв.

# 80
  • София (Възраждане)
Какво е хранителна мая, Вери?

# 81
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Идея за какво да използвам 2 пакета био царев. корнфлейкс? Малкия не го наресва накиснат или по какъвто и да е начин. Аз също не ям такъв.

ако правиш сурови бонбони, можеш леко да го натрошиш и да го сложиш вътре.
така стават хрупкави бонбоните.
иначе натрошен като панировка, ако печеш някакви зеленчукови кюфетета, но не съм пробвала.

свекърва ми прави корнфлейкс с шоколад на минискалички  Peace

# 82
Какво е хранителна мая, Вери?

http://www.zelenbio.com/en/product/2075/.html
http://www.recipemagician.com/polezno/za-hranitelnata-maya/

Мнението ми е, че в България е скъпа. Не знам откъде я внасят и на каква цена върви в Европа, но тук е около 20 долара/кг в магазина (цена на дребно). Това прави около 27лв/кв т.е. 125гр е около 3.40.

M_Nik, мариновахме във вода, сол и малко оцет, в стъклен буркан и добре затиснати, за да не изплуват над водата. Готови са и след седмица, но могат да седят така дълго време. Държим ги в хладилника.

# 83
Привет и от мен  Hug

На Кантарини   bouquet за новата тема Simple Smile

На Шада - честито!!!! Simple Smile Може да видиш Дейвид Улф какво дава като количества за конопеното и спирулината. По спомени, за възрастни предлагаше да се започне от 3 и да се увеличава до 10 гр спирулината. От последното си обсъждане с д-р Гайдурков разбрах че конопеното не на всеки понася - на мен ми е откровенно противно, дори и в минимално килечество - съответно, съветът беше да не го използвам.

Някой беше питал на първа страница за това докаго едно дете може да е 80% на кърма. Най-общо казоно до около 1 г. За детенце на 1,5 г. количеството кърма е около 50% от менюто, за 2 г. е около 30%. Но има моменти - жеги, никнене на зъби или пък болест, когато децата отказват всякаква храна и карат почти само на кърма. Все пак това са няколко дни, не седмици наред.
Имаше въпрос и за желязото - в кърмата е почти константно и много малко - не се влияе от нивата при майката, но бебета разчитат основно на натрупаните железни резерви през вътреутробния живот (най-вече през 3-ти триместър). Те нормално са достатъчни за първите 9-12 месеца от живота им; това при условие, че майката не е имала железен дефицит.

Вери, много хубави сърмички!!!   bouquet

# 84
Някой беше питал на първа страница за това докаго едно дете може да е 80% на кърма. Най-общо казоно до около 1 г. За детенце на 1,5 г. количеството кърма е около 50% от менюто, за 2 г. е около 30%. Но има моменти - жеги, никнене на зъби или пък болест, когато децата отказват всякаква храна и карат почти само на кърма. Все пак това са няколко дни, не седмици наред.
Имаше въпрос и за желязото - в кърмата е почти константно и много малко - не се влияе от нивата при майката, но бебета разчитат основно на натрупаните железни резерви през вътреутробния живот (най-вече през 3-ти триместър). Те нормално са достатъчни за първите 9-12 месеца от живота им; това при условие, че майката не е имала железен дефицит.

аз, аз питах  Hug и тайно се надявах да се включиш.
нямам много време да обяснявам, но бързам да СЕ обяснявам  Mr. Green
позволявам си да съветвам дружки, пък и от личен опит правя изводи.
синът ми беше само на кърма до година и четири месеца, уж го захранвах след това,
до 1.8г, но все отказваше твърда храна. отбих бързо на година и осем, не по негово желание.
за 2 седмици, след прием на твърда храна, без кърма, той порасна на см, на кг, гърнето "показваше" други количества,
въобще рязка промяна. не казвам за добро или зло, казвам рязка промяна.
та идеята ми е, че захранването е важно към година и половина. често бебета се дърпат, кърмата е сладка, отказват плодове, зеленчуци.
а в един период от време, изгл. трябва да сме малко по-настоятелни. иначе минава време, захранването изостава по желание на бебето и силното влечение към кърмата.
неправилното захранване, мисля води и до последващите вкусови навици.

# 85
  • София (Възраждане)
Момичета, кажете ми, кога е правилно да се слага сол в готвено ястие от зеленчуци и варива. В книжката на Гайдурков посоляването е минимално и винаги преди сервиране. Чела съм, като че ли на началната страница от темата за здравословното хранене на деца, че витамините в зеленчуците се запазват по-добре след поставянето им във вряла посолена вода newsm78

# 86
Във възрастта 6-12 месеца децата проявяват неудържимо любопитство към най-близкият им слят, затова е лесно тогава да се направи захранването и да се продължи след 1 г. Ако се започне след 1 г. децата вече имат някои изградени очаквания към храната, вече развиват други умуния като ходенето и говореното, и опитването на нова храна често остава на заден план. След 1 г. кърмата вече не покрива всички нужди на детето, макар да задоволява голямата част от тях. Много кърмени деца над 1 г. не пият вода, ако имат възможност да сучат когато поискат. Тя задоволява и хранителните им потребности в голяма стеен, но не напълно. В периода от 6 од 12 м. обаче спокойно може да не се гонят колечества твърда храна, защото детото ще си набавя необходимото най-вече от кърмата, а твърдата храна идва като допълнение. Тогава е важно да се стимулира естественото любопиство на детето към твърдата храна, към различни вкусове, аромати, текстури. Всъкност на това залага системите за педагогическо и водено от бебето захранване спрямо класическата система със заменяне на млечно хранене с дадено количество пюре.

# 87
Вери, take a smile, благодаря за идеите за веге пикника.
Кюфтенца от елда не съм правила досега, но това е повод да пробвам.
За първия пикник направих картофени кюфтенца на фурна и дори месоядните са ги харесали.

За следващия пикник ще пробвам да оформя на кюфтенца пастета с червена леща и булгур, който много харесваме вкъщи.

Идеята на Вери за смесване на различни зърнени и варива ми даде идея за вечерята снощи: Варива с къри
Задуших лук, замених белия ориз със смес от лимец, булгур, червена леща и черен дългозърнест ориз, добавих къри и малко сол и 2 части вода и го оставих на много тих огън докато поеме водата.
Получи се вкусна комбинация.

... От последното си обсъждане с д-р Гайдурков разбрах че конопеното не на всеки понася - на мен ми е откровенно противно, дори и в минимално килечество - съответно, съветът беше да не го използвам.

Love&Light ,  на мен пък спирулината не ми понася и слушам организма си и не я ям.

Годжи бери също не мога да го харесам. Чудя се може ли това, което съм купила да не е хубаво - беше насипно.  newsm78

# 88
Записвам се в темата с
  • моята рецапта за песто-босилек, чесън, зехтин и обелени кайсиеви ядки. Всичко прясно, сурово и на око!  Heart Eyes

и с
  • въпрос-правил ли е някой петмез (маджун) от дини? а от др. плодове? (идеята ми е да не се добавя захар и да се получи фруктов подсладител)

# 89
Момичета, кажете ми, кога е правилно да се слага сол в готвено ястие от зеленчуци и варива.
Ако термично обработвам едно ястие, слагам сол като изстине и преди сервиране.

ucu, радвам се, че съм помогнала с идея.

Струва ми се, че май не съм спазила никакви общи правила относно кърмене и захранване. Wink Но това не ме безпокои. А и тук не се правят профилактични кръвни изследвания на деца. Така че не знам къде е желязото и подобни на сина ми, който м/у другото още кърмя.  Laughing (голям ужас и разврат)

Общи условия

Активация на акаунт