Веганството - да споделим опит (7)

• 49 664
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
M_Nik, идеята ти за това магазинче е и моя мечта  Simple Smile. Наистина в големите градове вече има такива магазини. Обаче при нас няма - само в два-три магазина има такива щандове и асортимента не е изчерпателен. Мечтата ми е освен такива стоки, в магазина ми да има и мелница за мелене на брашно, периодично да се провеждат нещо като срещи, на които да се предлага на клиентите да опитат различни храни, приготвени от продуктите в магазина ...
Аз май се размечтах  Simple Smile

Подкрепям идеята ти и желая успех!

# 211
  • Пловдив
Миленка, идеята е хубава, но:
- наистина има доста подобни магазини, а клиентите на подобен род стоки не са хич много, особено в сегашния момент...
- една голяма верига може да си позволи да предложи много по- добри цени за клиента, отколкото едно малко магазинче, а за подобни неща, които и без друга не са евтини, цената има значение...
- ако се решиш да започнеш, дабре е предварително да направиш проучване къде точно да  е магазинчето, какви продукти да предлага, доставчици, доставни цени и дали ти ще можеш да предложиш конкурентни цени...
- и забелязвам /в Пловдив, не знам как е в София/, че освен големите вериги, вървят магазини, които са тип: здравословен магазин т.е. има здравословни храни, има био, има и небио  Simple Smile, има за диабетици, има билки, има козметика, има книги...Но само Био магазините не вървят... на хората им се вижда скъпо, пък и при положение, че в здравословен магазин може някои неща да си ги вземеш био, а други не, не виждам смисъл да тичаш в Био магазина...

ПП: идеята ти за повече безглутенови продекти, иначе, е добра... Peace

Успех!  Hug

# 212
От 6 години обикалям здравословните магазини, а от 4 - големите вериги супермаркети.
Равносметката за първите:
- скупчване на предимно в центъра и на широко посещавани места, което за мен не е удобно тъй като нито работя, нито живея наблизо
- нередовни доставки - би било ок, ако човек често минава оттам, но ако специално ходи до магазина с едни списък за 2-3 седмици, е много неприятно
- много по-добре заредени от супермаркетите, цените са същите или по-добри, може да получиш съвет от продавача, може да поговорите на сходна тема, да обмените опит, както и с другите клиенти
- безглутеновите продукти са меко казано недостатъчни - едни сухари, един хляб или смес за хляб и някакво брашно... Изборът на основни безглутенови е по-голям - най-вече на основата на ориз и спагети.
- ферметрали соеви продукти почти не се намират за разлика от всякакви соеви фабрикати - от хапки и кайма, през изолиран протени до наденица и кюфтета  Sick
- веригите магазини, дори от време на време да понапълват малко здравословните си щандове, като цяло са много, много бедни, а цените съвсем не са по-добри, напротив - нито има с кого да се посъветваш там, нито да резбереш кога и дали ще има доставка на нещо си...
- нагласи и потребности се създават, хората все повече обръщат внимание на храната си, особено образованите потребители с по-високи доходи. Глутенът все по-често ще се избьгва от всякакви възрасти хора, ще се търсят алтернативи. Ако магазинът има актуален сайт, на който човек винаги може да види какво има в наличност и да поръча или да прави поръчки за стоки, които се очакват - ще е още по-добре

# 213
Благодаря ви, момичета за полезните отговори!   bouquet
И аз така мисля, че само биомагазините са доста скъпи и точно в магазинчета с най-различни еко продукти, било то козметика, книги, билки и др. човек винаги намира нещо интересно и ново.
Наистина и подхода на продавача е важен, също и да се отговаря на търсенето. И за сайт съм мислила, но всичко това си иска работа, а сам човек (пък и потребностите на малкия) ще му трябва доста време да се наложи и изпълни всичко замислено.
За момента продължавам да проучвам, но идеята ме изкушава неимоверно!  Peace

Идейка за кино:
http://www.gorichka.bg/index.php?p=228

# 214
M_Nik, подобна идея и на мен ми се върти в главата от едно известно време. Все още го обмислям, на моменти доста шантави идеи ми хрумват, ще ми се да е нещо комбинирано и с други работи, ма ще видим... Thinking

Аз леко засрамено да кажа, че чак днес научих, че мунг боб и зелена соя е едно и също нещо!  Blush
Напоследък нещо ми става, мозъкът хич не ми е на място, тръгвам към определен магазин за определено нещо, влизам вътре, купувам си разни неща, които сами необходими, но не съм ги планирала и забравям това, за което съм влязла. Е, днес това поне доведе до полезно нещо - научих за зелената соя.  Crazy

# 215
Вери, хранителната мая може ли да се пече или задължително се консумира сурова?
Да ти кажа не знам. Не съм чела досега, че някой я пече. Дори и да има нещо термично обработено, после може да се  поръси с нея.

За сладкиш с много какао- сещам се за фъч.

Вери, ако захарта ти е 5,2 - това е много  Rolling Eyes
Защо да е много?
Почти винаги съм била с такава захар. Пиша почти, защото се разрових в стари мои изследвания от България. Август 2007, дни преди да заминем, захарта е била 4.8 (взета от пръста). Тази от онзи ден също беше взета от пръста(има значение от къде е), почти в 12ч и бях хапнала преди това в 9ч малко- смути. По принцип нямах намерение да ходя да я меря ( в една аптека до нас има медицинска сестра), но в изследванията, която личната беше пуснала, я нямаше. Та тази мед. сестра не изказа някакви притеснения. Мери ми и кръвното и ми каза, че съм си в добро здраве.
Венозно не са я следяли кой знае колко.

ноември 2003- 5.44 )(реф.ст-ти: венозно- 3.8-6.1; капилярна- 3.5-5.5) ( тук съм била много много в началото на бременнността с дъщеря ми; май и аз не съм знаела)
май 2005- 5.1

Иначе и свекърва ми я е мерила от пръста просто ей така от мое любопитство.
2002-2003 помня, че беше по едно време и под 4 и тя тогава ми каза, че не е хубаво това. Най-добре е да е м/у 4 и 6. Но аз тогава бях и бая под стрес.
После м/у 2005-2007, когато я е мерила, е била около 5.

Тук, когато са ми пускали изследвания покрай втората ми бременност, не съм виждала резултати и стойности. А съм имала право на копия от тях, но просто много си зависи от лекаря. Със сегашната много се разбираме при положение, че е запозната с нашите странности (ваксини, начин на хранене).
Никой нищо не ми е казвал за стойностите на захарта. А аз по едно време правих и това за гестационен диабет.
Та след изследванията свързани с втората бременност, това от май месец ми е първото.
На листовете с резултатите с изследванията пише референтни стойности за захарта: 4.1-5.9

На мен винаги ама винаги са ми обръщали внимание на хемоглобина.
В България съм стигала и 103. Погледнах, че само веднъж сме пускали и за желязо.
От последното изсл. Хб е 123, при долна граница 117, а в България са ми казвали, че и 123 е малко. Т.е. сега е единственият път, когато не ми се каза, че имам проблем с Хб. Simple Smile

За Б12 тукашните реф. ст-ти са 156-698. Аз съм далече от 450. Помня, че в една статия на Казънс се говореше, че трябва да е около това число и в противен случай може да се смята за недостиг. Според лекарката в днешно време няма човек с такива стойности (450), дори и при месоядните. Т.е. за нея и един всеяден може да има липси. Wink

Относно съсиреците- вярно, че предишния ден бях почти целия ден навън, на крак и в разходки, а времето беше бая горещо.

# 216
Вери, щом си пила смути е съвсем нормално да ти е такава. Аз по-скоро имах предвид, че като не ядете особено захар и подобни, и сте основно на сурова храна - ми се струва в по-горна граница. А по принцип си е в норма. То даже и 1 плод ако изядеш преди изследване се вдига с 1 единица.
А иначе толкова са си стойностите - 3,9-5,6.

pochti_bezobidna, ако се видим на срещата - ще дискутираме, а може и да намислим нещо заедно  Hug

# 217
Сега лятото ядем плодове- череши, праскови, нектарини, дини, пъпеши, смокини освен всякакви берита.
Това ни се яде на двамата. Понякога манго и папая. Но на онова манго жълтото му мина май сезона. Повече го харесваме. Ataulfo му е сорта.
За банани, грозде, круши, ябълки не се сещаме, не ни се яде (купуваме за децата като първите две ядат много рядко). Кайсии няма хубави. Цитруси, киви, ананас не ни привличат и не купуваме.
Друга захар не ям- сушени плодове и разни подсладители. Ядките даже доста сме намалили. Общо взето караме на домати, краставици, авокадо, зелено, поници, бобови и безглутенови зърнени, семена. Даже и водораслите намалихме. Най-вече ползваме спирулина и хлорела.
То смутито не беше много. Не беше само плодово и беше минало време- 2-3 часа.
Ще ми е интересно да си видя кръвните изследвания от втората бременност. Трябва да попитам, онзи ден не се сетих. Би трябвало да ги пазят нещата в досието. Особено това за гестационния диабет. За него се пие един отвратително сладък сок.

С мнение за магазина не се включих, защото нямам никаква реална представа за положението в България в тази сфера.
Но на всички, които имат идеи и мечти, им пожелавам да се сбъднат. Какво по-хубаво от това да правиш нещо с любов и желание!  Hug

Последна редакция: сб, 03 сеп 2011, 19:14 от Вери

# 218
M_Nik ,
Силно те подкрепям ! Много хубаво ми звучи желанието ти - почти решение,  да разработиш такъв магазин!
Ако имаш нужда от идеи, ще се опитам да предложа. Ако с нещо бих могла да съм ти полезна, ще се радвам!
ще чакам новини до къде си стигнала.  HugЗа сега само ще ти кажа,че магазина, в който най- много обичам да ходя е компактен , уютен, има мелница за брашна, малък детски кът /моят син много го харесва/ и табло за инфо, на което редовно се постват най- различна инфо. Имат си сайт, правят промоции и имат карти за редовни клиенти....

Вери ,

впечатлих се как  следиш и съхраняваш  резулататите си през годините.  Peace

pochti_bezobidna,

ти за мунгото........пък аз за ямса и сладкия картоф Laughing
снощи се зачетох и осъзнах , че едното се отличва от другото Blush Joy
Също, пак снощи разбрах, че личи / Годжи бери/ са поне 100 вида. И сега съм в чуденка кое се продава по магазините / и респрективно кое съм си купвала до сега/ и как да издиря именно сорта Kei Tze , който явно всъщност ми трябва.
Ако някой може да ме упъти ,  ще съм му благодарна  bouquet

# 219
Не е фъч, няма заливка, няма и мазнина. Съвсем постно е.  Grinning

А за мунг - соята, добре, че все пак разбрах, защото малката не трябва да яде соя, а аз я храня с полезен мунг боб... doh

# 220
  • Пловдив
Аз се сетих за един такъв сладкиш, лесен  Wink, вегански, с много какао, но има мазнина и съм го "запазила" от Постната тема, не от тук... Wink Като моите промени по рецептата са символични: слагам кафява захар и смесвам бяло с пълнозърнесто/ръжено/типово брашно, и без глазурата... Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=51897.msg957318#msg957318

# 221
Не е фъч, няма заливка, няма и мазнина. Съвсем постно е.  Grinning
Заприлича малко на игра.  Laughing
Нещо ми е много познато, но не се сещам. Толкова отдавна не съм пекла сладкиши и кексове...

Тake a smile, лиций. Wink Личи е друг вид плод:
http://flowersnet.info/a502/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B8
И е много вкусно това.
Юни месец бяха напускали dragon fruit (питахая). Друг път хич не ми харесваше на външен вид. Сега нещо се бяха постарали и беше на изгодна цена. Много ми хареса и той.

Иначе ямс и сладък картоф са различни неща. И двата могат да се ядат сурови. Simple Smile
Тук има най-различни корено- и клубноплодни покрай различни националности, негри и араби.

Относно сортовете годжи бери ще разпитам и ще пиша.

Вери ,
впечатлих се как  следиш и съхраняваш  резулататите си през годините.  Peace
Joy
Личи ми, че обичам да контролирам нещата. И че ставам за следовател. Simple Smile)))

От към изследвания, които пазя е само това, което споделих в темата. Има още 2-3 листа, но там са ми следили Хб и разни други показатели. Без захар, креатин, желязо...
Просто всичко съвпадна с това, че 2002 вече живеех съвсем отделно от родители, избрах си за личен лекар педиатъра ми от бебе, забременях, почна едно следене на Хб (през бременността май повечко отколкото трябва са ме боцкали), е-коли и кандида. След като родих кръвните изследвания, които съм си пускала, са по моя инициатива. А 2007-ма се доверих на хомеопатията като видях как действа при дъщеря ми. Лятото преди да заминем си пуснах пак изследвания на моя глава. Отделно пусках на 2-3 пъти влаг. секрет заради кандида (това лекувах с Х-я), за да видя как се движат нещата.
И така за 4 години майското изследване е първото, чиито резултати му виждам. Другите правени са от 2-рата ми бременност. Аз забременях почти веднага след пристигането ни тук. Simple Smile
Общо взето всичко е за някаква си моя статистика и признавам ми е интересно, а не притеснително. Wink

# 222
Доста съм изтървала от темата.

Цитат на: Госпожа Емилия Спиролинова link=topic=587017.msg19471150#msg19471150

[b
I see you[/b], идвай бързо, моля да дадеш подробности за онзи не толкова вреден сладолед, Hug  че не мога да го намеря.

Carte D'or ванилия е сладоледът.

# 223

Тake a smile, лиций. Wink Личи е друг вид плод:
http://flowersnet.info/a502/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B8
И е много вкусно това.

Дам......ето как аз "недовиждам" и се обърквам, доверявайки се на превода в книгите....
На стр. 58 от книгата на Кристине Ли пише "Личи / Fructus Lycii/",  Представяте ли си?!

И аз , патицата си пиша Crazy........и се чудя какво не ми се връзва. ....понеже по принцип  аз си го наричам не Лиций, а Годжи бери...
Иначе Личи си го знам и него пък сушено не съм го яла. А  годжито  пък,  само сушено.....
Ех.......
благодаря, Вери!!!! Hug

Кажи моля те,  каква е разликата между  ямса и сладкия картоф във вкуса / и изобщо ако знаеш за някави разлики / . От това, което четох, на мен май ми е необходим, ямс заради хормоните.
Сега като се замисля, само сладък картоф съм яла и то  готвен. Бях останала с впечатление, че това е ямс.

# 224
Не е фъч, няма заливка, няма и мазнина. Съвсем постно е.  Grinning
Заприлича малко на игра.  Laughing
Нещо ми е много познато, но не се сещам. Толкова отдавна не съм пекла сладкиши и кексове...
Laughing
Аз снощи като легнах да приспивам децата се сетих, че покрай рождения ми ден използвах сладкиша за блат на "торта", разрових се из старите си постове и така стигнах до Името - постно брауниGrinning
Ето и рецептите, които тогава бяха постнати:M_Nik, наистина май трябва да се видим с теб, няма да ти казвам, че някак не се изненадах да видя точно твоя ник, на този пост!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт