Веганството - да споделим опит (7)

• 50 035
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
  • София
А, от министерствата признава ли се това училище?
Жени, признава се, съвсем си е законно. Използват елементи от валдорфската педагогика. При проверка се проследява нивото на децата и като е съответното, май това е достатъчно? не знам подробности.
Започва само с първи и втори клас  защото няма изкласил випуск от градината (Златно зрънце !)  и съответно не са изготвили програма. Догодина ще имат със сигурност и трети клас Simple Smile

Има една учителка, която от години използва тези елементи в държавното училище. говорила съм с нея  поне 2 часа... Казва, че е най-проверяваната, обаче  винаги е безукорна работата й.  В МОН я знаят много добре Imp Когато се обаждах на всякакви нива в министерството ми адаваха такива неадекватни въпроси, но тази учителка я знаеха... даже те ми дадоха телефона й Simple Smile

Както и детската градина "Златно зрънце" е законна, дава дипломи за завършен предучилищен курс на обучение. Не е детски клуб, занималня или каквото се е сетил някой  да го нарече, само и само за да съществува под слънцето Simple Smile

Сетих се нещо, били сме последната държава в Европа  без училище. Но дано не си останем единствената страна в Европа без всякакво финансиране от държавата.

# 316
Златно зрънце имат лиценз от МОН. Учителките и мен много ми допаднаха. Ходих на презентацията им миналата година и после посетих градината, но не ги избрах по други причини. За училището имат амбиция да го направят до 12клас.
Както е тръгнало при нас май въобще няма да посещаваме градина в скоро време Rolling Eyes
Ако чуете за градина, където може да се носи храна, ми пишете на лични плийз Praynig

# 317
  • София (Възраждане)
Момичета, какво мислите за пакетираните пълнозърнести хлябове с висок срок на годност, като този например http://www.euro-goodies.com/index.php?main_page=product_info&products_id=695, как е възможно да се постигне такъв срок на годност без консерванти newsm78

# 318
Златно зрънце имат лиценз от МОН. Учителките и мен много ми допаднаха. Ходих на презентацията им миналата година и после посетих градината, но не ги избрах по други причини. За училището имат амбиция да го направят до 12клас.
Както е тръгнало при нас май въобще няма да посещаваме градина в скоро време Rolling Eyes
Ако чуете за градина, където може да се носи храна, ми пишете на лични плийз Praynig
Какво стана с вашата? Ти така и не писа в темата, която беше пуснала..

# 319
Солей, в Бялого кокиче може да се носи храна; има доста деца с непоносимости към нещо си, други, чиито родители настояват за определен стил на хранене. Ние носим закуски, защото не хасевам предлагането на сладкиши и тестени изделия всеки ден. Нося също безказеиново мляко да му дават от него, когато в менюто е предвидено прясно мляко; но за много други деца просто родителите са казали да пият чай вместо мляко, така, че и чай има. Менютата за обяд са в голяма си част ОК, но 2 пъти в седмицата има кисело мляко и яйца в тях като част от рецепта...

Темида, този микс от семена изобщо не го виждам да покълне защото нуждите на всяко от 4-те растения са съвсем различни! Ще ти напиша утре подробно за 4-те как се покълват плюс елдата. Киноата примерно покълва много бързо - за няколоко часа, но слънчогледа му трябват дни, на лещата също; сусам пък не съм покълвала, ще трябва да проверя. Елдата е слузообразуваща, няма да стане в уред за покълване...

# 320
Момичета, какво мислите за пакетираните пълнозърнести хлябове с висок срок на годност, като този например http://www.euro-goodies.com/index.php?main_page=product_info&products_id=695, как е възможно да се постигне такъв срок на годност без консерванти newsm78

Мисля че ги обработват за кратко с много висока Т; иначе ги пакетирав защета среда и така също се увеличава срока на годност.

# 321
тези хлябове много ги обичам, защото се предлагат амарантови, елдени, просени....без глутен и без мая. Също, се  добавят сусам и лен, което много ми допада Simple Smile понякога кълнове.....зародиши...
В случая хлябът от линка е с мая, от тях не купувам.
И аз съм се замисляла защо срокът им на годност е дълъг и го отдавам на вакуума.
На опаковаката винаги пише след отваряне да се съхранавя в хладилник и да се изконсумира за кратко време, което ми е показателно, че продуктът е наистина чист от консерванти  и е напълно натурален.

# 322
  • София (Възраждане)
Благодаря, ще взема да намеря имейл на някоя клиентска служба да попитам директно производителя. Тук из супермаркетите не продават такива без мая, поне не съм срещала, но се случва често да купувам и е редно да проверя Tired

# 323
Здравейте! Някой практикува сурова храна? Където можете да си купите сурови зелени елда и останалите зърнени култури за покълване?

# 324
Жени, все се канех да пиша и така и не стигнах дотам. накратко бяхме само за лятото там, като мислех да продължим, ако ми хареса, но така и не стана.  Ще пиша по-късно там.

Мег, Има ли вече и по-големи деца там? Ние ходехме по едно време, но бяха все по-мънички.

Нормално ли е според вас като се яде червено цвекло да се оцветява урината червеникаво?
При детето се случва така. Дали може да е нещо на бъбреците?

Ще ви напиша накратко какво е положението, защото искам съвет от вас. След изкаран вирус със сополи и Т преди 2седмици, който мина за 2 дена, коремът я боли каквото и да сложи в устата си, отслабна, постоянно е изморена, леко подпухнала, нощем се поти много. От корем започна да се оплаква спорадично още преди вируса, след него вече постоянно.
Правихме кръвни изследвания, урина. В норма са. Ходихме на лекари, нищо конкретно не казаха.
Не давам засега бобови, какао, глутен, ядки, прясно мляко и фабрични храни.
Някакви идеи какво да й изследвам или къде да я заведа?

# 325
  • София (Възраждане)
Солей, може би МБ на фецес и УЗ на коремче?

Момичета, според вас мунго боб със срок на годност до края на юли става ли за готвене все още?

# 326
Soleil*, урината се оцветява от цвеклото, споко!  Hug А за изследвания, не знам какво да ти кажа.
Някакъв стрес напоследък преживявала ли е, да е ставала свидетел на нещо?
Mooimeiske, ако си го съхранявала добре,няма промяна в цвета и подобни, си е съвсем ОК! Peace

# 327
  • София (Възраждане)

Мисля че ги обработват за кратко с много висока Т; иначе ги пакетирав защета среда и така също се увеличава срока на годност.

Питах Алнатура /продават един пълнозърнест ръжен хляб в ДМ/, отговориха ми, че ги пастьоризират след опаковане за да им удължат срока на годност, което малко ме смути - загравяне в полипропилен- сега ще взема да измисля и един насрещен въпрос относно безопасността на продукта Crazy

# 328
Купих два вида. Първия е микс семена за покълване "Изгряващо слънце", внос от Франция. От контролирани биологични региони. Киноа, слънчогледово семе, зелена леща, сусам. Пише, че покълват за два дни. Не и при мен обаче....
Втория вид е елда, на "Смарт Капитал" ЕООД. Пише сертифициран продукт от биологично земеделие, покълваемост мин. 95 %.
Темида, разгледах какво предлагат Primeal.
Имат някои миксове, които смятам, че хич не са подходящи за комбиниране.
 Червено слънце- червена киноа, червена леща, репички, сминдух. Има белена червена леща, която няма да покълне (за да покълне, и трябва и обвивката и тук я водят кафява). Може би ако се накисне за няколко часа, ще омекне и няма да има нужда от варене, което пък от своя страна е за кратко, тъй като бързо увира. Не съм пробвала. Киноа- смятам, че е прецизна култура за покълване. Нея я покълвам винаги отделно и в машината заради честото плакнене. Иначе, да, до 2 дена най-много е готова. Аз я оставям макс 24ч от слагането в машината до ваденето. Червената киноа по-добре се държи и е по-свежа от бялата при покълване. Бялата има особен аромат. Също така повече избуява, ако я оставя за поници. В този случай и 5 дена може да откара в машината. Рядко оставям за поници. Репички и сминдух- подходящи са да се покълват на едно място. Но не знам знам защо са писали до 2 дена готови...може би за кълнове става дума. Аз тях никога не съм ги правила на кълнове, а на поници. И съм ги оставяла в машината 5-7 дена.
Иначе за киноата правилото е: накисване 3-4 часа; покълване 1-2 дена. Репички и сминдух- накисване 6 часа; покълване 5-7 дена. Това е при положение, че се ползва буркан. Когато слагам в машината, не накисвам предварително, тъй като моята машина има първоначално функция обилно напояване и след това често плакнене и проветряване. И никога не съм държала на тъмно независимо как процедирам с покълването.

Другият неподходящ микс е Изгряващо слънце.Така като го гледам, виждам, че сусамът не е белен. Слънчогледът Е. А лещата е френска. На киноата отново не и е там мястото. Като цяло нито едно семе не е съвместимо с друго от този микс. За киноата вече ти обясних. На беления слънчоглед 2 дена са му достатъчни, да. Накисвам за 6-8 часа и след това го оставям да покаже кълн за около 12 часа. Небелен сусам съм покълвала, в машината за 2-3 дена. Ако се ползва буркан, правилото е: накисване 4-6 часа, покълване- 1-2 дена. Ако е белен сусамът, тогава му е достатъчно само накисване за около 8 часа (заради инхибиторите и ако желаеш). Леща- ако ми е само тя за покълване, го правя в силиконов съд. Накисване 8 часа, покълване 2-3 дена. Ако ми е в микс с други семена, тогава я оставям за поници и откарва към 5-7 дена. Различните видове небелени лещи са подходящи за комбиниране с други дребни семенца и могат да се направят поници.

И третият е този: фин кулинарен микс за кълнове Davert- заради горчицата и зелената соя/мунга. Лещата и люцерната са подходящи за комбиниране.
Синапът/горчицата е също от тези семена, които образуват желе/слуз при накисване и покълване и при него е хубаво да се правят поници или върху марля или в пръст. Иначе ако целта е да се направи горчица, тогава се накисват за около 12 часа във вода или оцет. А мунга никога не съм го оставяла за дълго и не съм го срещала в миксове. Правилото при него е като при лещата. Люцерна в буркан- накисване 5 часа; покълване 5-7 дена.

Този микс е подходящ за съвместно покълване:
Сминдух, репички, леща

Елдата, която си купила, е небелена. Поне това видях. На нея задължително и трябва пръст като преди това накисваш за 8-12 часа. И с нея се правят поници.

Белената елда я накисвам за 6 часа и я оставям 1-2 дена да покълне. Плакна я 3-4 пъти на ден; държа я на проветриво и светло и не покълвам в машината. В противен случай се вмирисва.

И да обобщя: от всички изредени семена, дали ще правиш кълнове или поници, не бих сложила в машината белен сусам, белена елда, синап, белен слънчоглед. За небелената елда не знам дали в твоята машина може да се слага пръст. В моята не слагам.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2011, 21:18 от Вери

# 329
Soleil* ,
за урината- винаги ми се е оцветявала след червено цвекло. За дъщеричката ти- не знам какво да те посъветвам. Само преположения имам - за апендицит, или нещо с червата... За УЗ до колкото знам, за кухи органи е много неточен метод за диагностика. Може и да греша, не съм сигурна.
Това, което искам да ти кажа е да ти ви пожелая бързо изчезване на всякакви неразположения!
Mooimeiske ,
Благодаря за инфото! ще чакам да напишеш още какво са ти казали производителите. Сигурна ли си , че на всичките опаковката е полипропилен ? Честно, съвсем не съм се замисляла до сега за опаковката, дали пък не е рискова....
Вери ,
шапка ти свалям за подробното професионално разяснение!!!
Сигурна съм, че сега Темида ще има успех с първите си кълнове. Peace Grinning

аз само бих искала да споделя, че отдавна не слагам миксове, точно защото не са ми били съвместими и не ми харесва като цяло процеса/идеята.
Също, отдавна спрях да крия машинката / буркана преднамерено на тъмно, реших, че  като за начало мога да изполвам нощта.
Също, много рядко вече кисна както е по указанията. Плакненето вече  също ми е по придобити навици и ориентация според конкретното зърно/семе/ , а не според указанията....

Последна редакция: ср, 14 сеп 2011, 20:45 от take a smile

Общи условия

Активация на акаунт