Вегетарианци сме тук събрани,весели, живи и здрави- тема 1

  • 28 084
  • 389
  •   1
Отговори
# 300
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Виждам че сте се изпокрили по други теми Hug Нещо интересът е слаб, но исках да споделя,че си направих кокосово масло и е страхотно. Открих рецептата в нет-а и понеже от три лъжици се добива около една чаена лъжичка масло, си обяснявам защо тук го няма на пазара-ще струва майка си и баща си Mr. GreenВкусно,а и действа много добре на кожата newsm03
Гушка!

# 301
  • Мнения: 86
    Danilu, как го направи това масло? някакъв уред ли използва? Нещо ме засърбяха ръцете  Mr. Green макар, както казваш дас е получават нищожни количества....
    Колкото до другите теми - аз пописвам в готварския вече, понеже тъй или иначе основно манджи обсъждахме.....

# 302
  • Мнения: 495
Здравейте! От 1 сед. съм вегетарианка по здравословни причини.Но са ми забранени и млечни продукти.Накиснах зелена соя и нахут.Отделно.Сега имат кълнове около 5мм.Въпроса ми е достатъчно ли са пораснали и 1 по 1 ли да ги отделям/доста трудоемко/.Доколкото знам се ядат сурови със салата напр.Всичко това е ново за мен и ми е много трудно.

# 303
  • Мнения: 1 725
Здравей, elbosi!
Аз съм покълвала само зелена соя/мунг боб (едно и също е) и съм оставяла с доста по-дълги кълнове - около 4 см. Сутрин и вечер изплаквам. При изплакването люспите се отделят много лесно. Като достигне съответната дължина слагам в хладилника и после добавям на салати. Не съм отделяла кълна от бобчето - заедно ги консумирам.
Ето как изглеждат готовите кълнове - Боб-мунг

Нахут не съм покълвала. Всъщност като съм накисвала за варене и на другия ден май има кълнчета и ми е много вкусен така суров. Веднъж си сложих шепа зрънца в салатата, но не съм прекалявала с количеството, защото не знам как ще ми се отрази суров нахута.

Ако не си чела тази статия, мисля че ще ти е полезна - Да си направим кълнове


P.S. Сетих се за една книжка, която също е много полезна с информация за покълването - Покълнали семена. Млади поници

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 09:33 от Palia

# 304
  • Мнения: 2 761
Ако все пак си решила да ядеш кълнове,то по-добре е да избягваш бобовите или поне да ги свариш на пара после,което общо взето не си струва занимавката.А пък соята най-добре я зачеркни от менюто.

# 305
  • Мнения: 495
 Благодаря ви                               !Диетата ми е такава ,че точно на бобови трябва да наблягам.

# 306
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Благодаря ви                               !Диетата ми е такава ,че точно на бобови трябва да наблягам.
Добре дошла! Темата направо се беше покрила,мислех че няма да се появи повече и ето днес изненада!
 Аз като теб не ям млечни, но по лични убеждения Laughing Не е лесно, но му намирам колая!
Напоследък си закупи една соя, дето покълва почти на другия ден и е много вкусна! Досега кълновете не ми допадаха много Thinking Явно зависи от семената!
Не изчезвайте отново Praynig
Ако все пак си решила да ядеш кълнове,то по-добре е да избягваш бобовите или поне да ги свариш на пара после,което общо взето не си струва занимавката.А пък соята най-добре я зачеркни от менюто.
newsm78 Това по повод,че соята е генетично променен продукт!? Ами то какво ли не е вече променено генетично-аз чета за жито такива неща! Но всеки да решава за себе си! Не искам спорове, че хич не си падам!

                           

Я едно чайче и да е мир във форума

Последна редакция: вт, 24 апр 2012, 19:28 от danilu

# 307
  • Мнения: 495
Забравих да уточня-млечни ферментирали храни.Иначе ми е позволемо  да ям малко панир,пр. мляко сутрин на гладно с куркума.И понякога сутрин за закуска к.мл. сьс смлени ядки и ленено семе/защото иначе не мога да ги ям,става голям бъркоч,заради смляното л.семе/.

# 308
  • Мнения: 2 761
Панир,куркума...ок PeaceФерментираните само от храна или и от "добавки"?Киселото мляко по принцип се препоръчва да се разрежда-т.е. айрян с подправки-джинджифил,куркума примерно.Кълновете част от предписанието ли са също?
Може ли да кажеш кой изписа диетата?

# 309
  • Мнения: 1 179
Здравейте! Чак сега видях, че има тема със съмишленици, че около мен са все месоядни и според тях нищо не ям.  Rolling Eyes Та аз не ям месо от 14 годишна, просто започна да ми се гади, дори от миризмата. Като бях бременна с голямата щерка развих анемия, защото никой доктор не се сети да изпише желязо, а дори и фолиевата ми спряха. Сега мисля да не допускам тази грешка, но тъй като ми е рано за желязо, докторът каза да наблягам на цвекло, спанак и коприва. Някъде четох, че елдата е богата на желязо и си взех, но ако някоя от вас знае някоя вкусна рецепта с елда ще се радвам ако сподели.   bouquet

# 310
  • Мнения: 1 725
Здравей, Aera и добре дошла!
Каква елда си взела - от тъмната или от светлата? Аз харесвам тъмната и я приготвям със зеленчуци - задушавам лук, морков, добавям елдата и вода в съотношение елда:вода - 1:2 или 1:3. Подправки на вкус - сол, червен пипер, понякога и куркума слагам. Готова е за около 20 минути като се разпукат зрънцата. Друга рецепта е елда с коприва - също като горното, но слагам и коприва, която е предварително попарена.
Светлата елда съм ползвала за кълнове. Не ми допадна готвена.
Има рецепти и за сладка елда, но още не съм пробвала. Сварява се елдата, добавя се масло и мед.

# 311
  • Мнения: 416
Сварява се елдата, добавя се масло и мед.

Елда, канела, натрошени орехи, мед! Детето вечеря това от две вечери и много му харесва! Hug

# 312
  • Мнения: 2 761
Канелата по време на бременност е добре да се избягва.
В лещата и бобовите има желязо,важно е да са добре уврели,за да не пречат на храносмилането.В яйцата също има желязо.Понякога хранителните източници не са достатъчни и е необходим допълнителен прием.

# 313
  • Мнения: 1 179
Честно казано не знаех, че има различни видове елда. В магазина имаше само един вид и аз взех от нея, ама не знам дали се води светла или тъмна.  Rolling Eyes Благодаря за рецептите, ще опитам. Иначе при мен задължително ще се наложи допълнителен прием на желязо, но гледам с каквото мога да се захранвам.

# 314
  • Мнения: 2 761
Всъщност проблема е в усвояването,поради което се препоръчва  желязото да се комбинира с вит.Ц-примерно салата или зеленчуци(на пара),супи се подправят с изстискан лимон.
Добре е също така да се консумира пчелен мед разтворен с малко вода+лимонов сок.
Във фурмите също има желязо и като цяло са много полезни по време на бременност и кърмене.
Има един "естествен" сироп Флорадикс с желязо,обаче в Бг като гледам нямат спирачки в цените...А сиропа бързо свършва.
Със синтетични източици трябва да се внимава и според някои писания употребата им трябва да се прекрати 4 месеца преди раждането(не знам как са го изчислили).Можело да доведе до проблеми с храносмилането(предполагам,защото води до запек) и  силно кървене при раждане-не знам дали е вярно,но това прочетох скоро.

Общи условия

Активация на акаунт