Вегетарианство и недоразвит плод?

• 6 679
  • 63
  •   1
Отговори
  • където мечтите се сбъдват
Искам да попитам дали има майки вегетарианки или такива,които са консумирали много малко месо през бременността и са родили здрави и доносени деца?
Проблемът е такъв,че аз съм вегетарианка от 10 години преди да забременея.Ям си всичко останало,просто не обичам много месо.През бременността започнах да хапвам от време на време месо,но рядко.Сега се оказа,че в 38 г.с. на прага на раждането бебчето ми е едва 2300 гр  Confused и според лекарката аз съм виновна за това  CryПреди 4 седмици беше 2000гр и си наддаваше добре,а сега изведнъж какво стана...По принцип не се очаква да бъде едро бебе,защото и двамата с бащата не сме едри.Всичко с плацентата и кръвотока е наред и се чудя толкова ли е важно това пусто месо и аз ли съм навредила на бебето си  Confused Ще съм благодарна,ако майки,които са минали през това ми отговорят.

# 1
  • Sofia
Здравей!  Simple Smile Не се самобичувай, 2300 гр не е толкова малко, особено щом ти и таткото сте дребни. След 2500 си се води доносено (по параграфа тегло). Да ти е живо и здраво детенцето, то ще си наддаде като се роди.  Praynig
Иначе да, месото е много важно, особено за един растящ организъм. Богатите на протеини растителни храни се усвояват много по-малко. Но няма да ти чета лекции, ти предполагам си се информирала доста  Simple Smile Желая ти само леко раждане, здраво и щастливо бебе, и евентуално един съвет - като започнеш да го захранваш, не го лишавай от месо. Остави този избор за по-късно.  Peace

# 2
А дали лекарката го е измерила абсолютно точно?! Ужасена съм от коментара й, че ти си виновна за това бебето да е с ниско тегло! Никой няма право да дава такива оценки! Не мога да повярвам, че човека който трябва да ти вдъхне кураж на прага на раждането си позволява подобно отношение!!!
Според мен потърси второ мнение!
Не мога да кажа за теглото дали е ниско 2300гр, но вярвам че всичко ще е наред- ЛЕКО РАЖДАНЕ!!!   bouquet  bouquet  bouquet

Само за справка от моя скромен опит: каката в началото на деветия месец по ехограф 3540гр- родена 3380гр /очаквахме я около 4000гр/. Малката седмица преди да родя по ехограф 3280гр- родена 4030гр. И двете ми раждания са водени от добри АГ специалисти в частна клиника, т.е. проблемът не е и в техниката.

Леко раждане и здраво бебе!!!

# 3
За месото не знам, но ехографите към края на бременността са доста неточни. При мен в 38-ма седмица бебето беше измерено 2750, в 39-та 2400, роди се три дни след термина и тежеше 3300. Само ме шашкаха в последните седмици какво малко бебе имам.

# 4
  • където мечтите се сбъдват
и евентуално един съвет - като започнеш да го захранваш, не го лишавай от месо. Остави този избор за по-късно.  Peace
Разбира се,че ще му давам месо  Peace Изобщо не държа да е вегетарианец,просто аз самата не съм много месоядна.
Благодаря за отговорите  Hug

# 5
  • София
Около 31-32 г.с. ми се събраха в рамките на 10-тина дни 3 прегледа, от които 2 ФМ в България и чужбина и обикновен ехографски преглед в България. На чужбинската ФМ ми казаха, че бебето е дребничко и носът бил малък. На българската ФМ ми казаха, че бебето е едро и да се изследвам за диабет. На обикновения ехографски преглед казаха, че отговаря точно на седмиците.  Thinking
Месото влияе най-много на хемоглобина. Аз също рядко консумирам месо, а по време на бременността съвсем намалих. В третия триместър хемоглобинът падна и сега пия желязо. Съмнявам се, че месото стои в дъното на килограмите на бебето, по-скоро или не е измерено точно, или си върви по-дребничко, предвид родителските размери.

# 6
Аз през бременността ядох изключително малко месо( за 9 месеца да съм яла 2 или 3 пъти) и в 8 месец ми казаха, че бебо бил 3400г., а в 9-ти месец го измериха 3800г. и уж единият му крак бил много по дълъг от другия.Е да ама родих момченце 3150г. без каквито и да било проблеми с крайници, здраве и т.н.

Пожелавам ти леко и безпроблемно раждане и най-хубавото бебенце на финала.   bouquet

# 7
А дали лекарката го е измерила абсолютно точно?! Ужасена съм от коментара й, че ти си виновна за това бебето да е с ниско тегло! Никой няма право да дава такива оценки! Не мога да повярвам, че човека който трябва да ти вдъхне кураж на прага на раждането си позволява подобно отношение!!!

Peace

Изобщо не мисля, че месото оказва кой знае какво влияние  Naughty да не горим за пълното с хормони месо в наши дни, то си е чиста отрова  Tired

# 8
Детето ми е доносено, родена е седмица преди термин, 3400гр. не съм хапнала месо докато бях бременна, нито веднъж повдигаше ми се от него. А плюс това хемоглобина през цялата бременност си ми беше ОК. Не в възможно това да е причината за малък плод, според мен.

# 9
Не в възможно това да е причината за малък плод, според мен.

Със сигурност не е. Моя приятелка е пълна вегетарианка, не само месо и двете й деца са родени доста едрички и напълно здрави и развити  Peace

# 10
Не знам как да коментирам изказването на лекарката ти...Дипломата не изключва простотия и закостеняло мислене,за съжаление...

Приятелка роди и двете си деца около 2600 г ,имайки завиден апетит,категорично не е вегетарианка и до ден днешен.

Предвид хормоните,с които се блъскат животните,едва ли месото е сред полезните храни.

Можеш да си набавяш протеини и мастни киселини чрез други храни,желязо-също.

# 11
  • София
Аз не одобрявам вегетарианството, но не мисля, че има връзка между теглото на бебето и неяденето на месо. Освен това измерванията са много неточни. Да не говорим, че въпреки че нямам ден без да хапна мръвчица /имам месарница наблизо и експлоатирам здраво/, Аспарух се роди малко под 3 килограма.

Лекарката се е изказала доста грубичко.

# 12
Аз не ям месо от 12 години, хапвам риба понякога. Дъщеря ми се роди доносена 2590гр - дребничка, но това според двамата наблюдаващи ме доктори се дължи на структурата ми и на наследственост, а не на това, че не ям месо. Твоята лекарка няма да я коментирам, момичетата по-горе достатъчно красноречиво са се изказали.
Сега очакванията за второто човече пак са горе-долу същите, пак по същите причини. Така че не се тревожи излишно. Леко раждане!  Peace

# 13
  • v. turnovo
Моята сестра роди бебе 2300 в 37-ма седмица като през цялата бременност се хранеше доста стабилно и винаги присъстваше месо на масата,така че едва ли това е причината за ниското предполагаемо тегло

# 14
  • в сърцата на децата <3
Аз като казах на моята лекарка, че съм вегетарианка и тя ми каза "още по-хубаво, само яж много млечни и достатъчно яйца". В момента бебка се развива нормално, дори върви едра за възрастта си. Бебето расте от въглехидратите, не от месото. Има лекари, които като чуят "не ям това" и веднага реакцията е "Ауууу, ми то това дете ще се роди с еди-си-какъв дефект". Ненормалници... Да ти е живо и здраво бебчето, само може да ти е благодарно, че не си се тъпкала с това боклучаво месо, което имаме в България. Ако твоя лекар е от "шашкащия се" тип, дори да беше казала, че не ядеш спанак примерно, щеше да ти каже, че детето ще се роди анемично... Не си го слагай присърце  Peace

Общи условия

Активация на акаунт