Катаракта /перде/

• 291 602
  • 730
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Застраховат се вероятно лекарите от някакви усложнения, но ние правим операции на дъщеря си от както беше на 2 месеца в България и Белгия без никой никога да е споменавал да не се къпе. Важно е да няма натиск и има лепенки с прозорче в аптеките, за да се пази от неволно търкане.

# 406
  • Seattle-USA
При мен също имаше 2 седмици да не се мокри окото. Това е стандартно в САЩ. Ако прочетете какво се прави- лазера прави 2 мм разрез през който се изсмуква натуралната ви вече направена на парченца леща. Както и да - аз не си мокрих очите почти месец - много лесно - очила за плуване вършат идеална работа.

# 407
  • Варна
Моята операция мина вчера. Препоръчаха ми лепенки за око, които да слагам при къпане. Днес ще потърся.

# 408
Препоръчаха ми лепенки за око, които да слагам при къпане. Днес ще потърся.
Моля, сподели какви са тези лепеки и къде ги има.
Аз съм вече 10 дни след операция, слагам капки и внимавам за всичко, което препоръчаха.
Ти как си? Къде ти правиха операцията?
Безпроблемно възстановяване ти желая!

# 409
Предстои да се запиша за операция. Много ме е страх. Моля, опишете подробно какво се прави. Анестезия, болка, продължителност, етапи.... Кога се разбира резултатът, кога махат превръзка и пр и пр, всичко, което си спомняте.
Ще ми бъде от голяма полза. Чувствам се като говедо на входа на скотобойна.

# 410
Моля, опишете подробно какво се прави
Разбирам страха ти, спокойно момиче.

Става въпрос за катаракта, отстраняване на перде, нали?
На мен правиха такава манипулация, силно казано е операция, преди десет дни. И аз се бях изшашкала, но знам, че просто трябваше да се направи. Бях планувана за постъпване на 2 .11. в голяма столична очна клиника за операция. Преди това си направих необходимите кръвни изследвания и консултация с кардиолог, които се искаха да представя при приемането. БАТ за Ковит направих на място срещу 25 лв, да ми го направят в лаборатория е 15 лв, но не знам колко време важи, така ми беше по- сигурно.

В клиниката, в която бях е невероятна организация - при приемането ме извикаха отново за преглед при лекаря, който бях избрала да ме оперира, после се преоблякох в други дрехи ( искат пижама), сложиха ми абокат и може би ми вляха нещо през него ( или пък от страх) бях в полубудно състояние, закараха ме в операционната, легнах и докато слушах как доктора се шегува с колегите си в залата ( нещо за Божинката и жените му се бъзикаха) и ме гали с нещо мокро по лицето и по окото и каза ,,готова си, ставай"" - не гледах часовник, но не повече от 10 мин.  Станах, закараха ме в съблекалнята, преоблякох се и звъннах, на ММ, който ме чакаше в колата, че си тръгваме - от приемането до тръгването за в къщи някъде към 3 часа. При доктора този ден имаше поне 7- 8 операции, аз бях към средата. Тръгнах си с превързано око, без да гледам с него. На другия ден отидох на първи контролен преглед, свалиха ми превръзката, направиха ми изследване и ме пратиха по живо по здраво да си ходя и да отида в края на месеца на втори преглед, а до тогава слагам 2 вида капки по схема. От първоначалния преглед до сега нито минута не съм изпитала болка, в началото леко имах чувството, като да имам косъмче и да ми е боцкащо, но все по- рядко ми се случва.
Не знам колко по- добре виждам ( това зависи от избраната леща), но със сигурност не е по зле.
Сега е ред и другото око да оперирам, но сигурно ще е след  Нова година, че това ограничение да върша разни неща и да се пазя ми идва една идея досадно.

# 411
  • Варна
Лепенките са марка Opticlude, купих ги в аптеката на болница Токуда, където ме оперираха. Не мога да се похваля с толкова безпроблемно изживяване, болка нямаше, но беше доста неприятно откъм дразнене, много ми глождеше светлината и усещах всяко пипане. За 10 минути се изтрайва. Сутринта ми свалиха превръзката и виждах чудесно надалече. Не са ми искали тест за Ковид и не съм се преобличала.
Да ви питам, казвали ли са ви да не се навеждате? На майка ми и бяха казали, на мен не, само за мокренето и вдигането на тежко. И сега тя ми се кара, че се навеждам, а то просто няма как да стане с малкото ми дете...

# 412
  • Пловдив
Упойката е местна, но за втория път си поисках по-силна през абоката, защото първия път ми беше адски неприятно усещането и бях много нервна, и просто пречех на доктора да си върши работата. Всичко дойде от капките, които ми сложиха  преди процедурата и от които страшно много ми лютеше, и инстинктивно си затварях очите поради тази причина; много се бях стегнала и напрегнала, което ми се отрази на възстановяването след това.
Иначе резултатът при мен беше ясен веднага след махането на превръзката - виждах идеално и разликата преди и след операцията беше огромна, но аз преди това почти не виждах.
По време на първата операция си казах, че няма да си оперирам второто око. Обаче като видях резултата, едвам изчаках да мине месец и оперирах и второто.
Нямам спомен да са казвали за навеждане, обаче сега се сещам, че май имаше нещо такова... То въпросът е да клякаш без резки движения на главата по-скоро.

# 413
Благодаря за споделеното!

Само да вметна - не се препоръчва навеждане, нещо с вътреочно налягане е свързана препоръката.
Не бива да се вдига тежко - 2-3 кг на ръка каза доктора, да не се спи по очи или на страната на болното око, да не се навеждаш над пара или в банята на по запарено,  да се пази от прах.
Това се сещам.
Моята леща коригира старческото далекогледство, за гледане без очила на близо, за далече си ползвам очила с 1 диоптър като преди.
След операцията и възстановяването диоптрите могат ( и сигурно) да търпят промяна.

# 414
Много е важно човек да се наспи преди процедурата. Едва ли има някой, който да не се страхува поне малко. Нормално е, но пък колкото е по-спокоен човек, толкова по-леко минава всичко. Мене ме унасяше от упойката. Хем бяха капки в окото. Докторката на няколко пъти ме пита как съм. Нищо не усещах, освен водичката, с която от време на време миеха окото. Беше ми интересно какво правят и се опитвах да отгатна дали вече ми слагат лещата или не. Simple Smile След месец сложиха леща и на другото око. Единствено ми беше трудно да гледам в една точка и да не въртя окото по време на процедурата. Но колкото можех, толкова. Аз ѝ казвам, че без да искам си въртя окото. А тя - моля ви, не въртете очите, работим през микроскоп. Нищо друго неприятно не е имало. До другия ден бях с лепенка. Виждах конците на лепенката, светлината. Можех да отварям окото, защото да е все затворено ми беше неестествено. След още месец ми направиха операция и на външно перде (птеригиум). Хм, там вече беше неприятно поне седмица, но след операцията. Глождеше ми, все едно имах прашинка. Ама оцелях. Сега ползвам очила за гледане на компа и телефона (+2). На средни и далечни разстояния виждам добре.

# 415
Благодаря за споделеното. При поискване има ли опция за някакво общо действащо вещество венозно? Ако могат да ме успят, най-добре ще ми е. Кипра Маца, ти като си поиска, сложиха ли ти?
Да, Важна Клечка, за катаракта иде реч. Едното око не вижда от няколко години, карах на другото, но и то почна да се затруднява много и вече няма накъде. С висок диоптър късогледство съм и това допълнително ме напряга.

# 416
  • Пловдив
Забравих да допълня, че съм с мултифокални лещи - не се налага да нося очила нито за близко, нито за далече.  Въпреки че понякога при шофиране очите ми са изморени и не виждам идеално надалече, но не знам дали очила биха помогнали. Но аз преди катарактата никога не съм имала диоптър,  а самата катаракта се разви много бързо.

Кипра Маца, ти като си поиска, сложиха ли ти?
Да, и беше много по-добре от първия път. Кажи им, че си много нервна и че имаш нужда от повече успокоително Simple Smile. Даже, ако имаш възможност, поговори по този въпрос с опериращия лекар, предполагам, ще имаш среща с него преди операцията, за да обсъдите всичко, което те интересува.

# 417
Благодаря за споделеното!

Само да вметна - не се препоръчва навеждане, нещо с вътреочно налягане е свързана препоръката.
Не бива да се вдига тежко - 2-3 кг на ръка каза доктора, да не се спи по очи или на страната на болното око, да не се навеждаш над пара или в банята на по запарено,  да се пази от прах.
Това се сещам.
Моята леща коригира старческото далекогледство, за гледане без очила на близо, за далече си ползвам очила с 1 диоптър като преди.
След операцията и възстановяването диоптрите могат ( и сигурно) да търпят промяна.

В коя клиника се оперирахте.

# 418
Само аз ли съм с монофокална леща за корекция на близко виждане (+) .
Аз от повече от 25 години нося очила извън къщи.
Свикнала съм, удобни и красиви са ми, въпреки, че мога и без диоптрични очила. Когато нося слънчеви те са без диоптър.
Бяха около 2.5 - 3 диоптъра, но с годините развитието на старческото далекогледство компенсира късогледството ми и в последните 2-3 г то се намали до -1 и -1.25 диоптъра, а за наблизо си гледам и четях без очила. Проблемът ми беше остротата на зрението, чистотата ( яснотата) на картинката.
След прекаран ковид 2021г.   ми се влиши виждането на близо, ту четях с очила  +0.75   +1, ту без тях, всякак ми беше неудобно Simple Smile.
Сега пак същото - ту без, ту със старите очила, не виждам разлика.

П.п. Не знам според правилата на форума дали не се приема  споделянето на клиники и имена на доктори за реклама.
Как мислите?
Иначе мога да пиша на лични, но пък ако е разрешено повече хора ще видят написаното

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 20:28 от Важна клечка

# 419
Напишете  тук, да знаят хората.

Общи условия

Активация на акаунт