Катаракта /перде/

• 291 582
  • 730
  •   1
Отговори
# 420
ОК.
Дано не е в разрез с правилата...

Диагностицирана, проследявана и оперирана съм в Очна клиника Вижън. За прегледи ходих във Вижън1, а за операция във Вижън 2 в Дружба. Лекарят, който ме консултира и оперира е д-р Ивайло Минчев.  Да е жив и здрав, за мен той има многи леки ръце . И за операция и на другото око пак искам да съм при него, ще записвам дата и ще чакам.
Това е.
П.п. Операцията ми струва само лещата + антигенния тест, знаете нали, че по Здравна каса така се процедира сигурно навсякъде.

# 421
Непременно ще си поискам максимално възможното за успокояване. От шубе досега търпях лошото зрение, но вече ми е много трудно. Тежко не виждам, ни с едните, ни с другите очила /за близо и за далеч/. За лещата- не знам дали и какво питат, но като цяло съм много склонна да ме оставят без никаква леща. Настоящият ми диоптър е такъв, че без леща ще доближа 0 Д. Цял живот съм била късогледа, да свиквам тепърва да съм далекогледа, ще ми е трудно. Бащата на моя колежка се оперира в "Зора", други колежки ходиха там за преглед и са доволни. Мисля и аз натам да ходя. Да мине ноември и ще ходя за преглед и за когато ме запишат, тогава. Вече не се трае.

# 422
  • Пловдив
Няма как да Ви оставят без леща, тя пречупва светлината и без нея нормалното зрение е невъзможно. Преди операцията се правят замервания с уред и се определят параметрите на лещата, а лекарят определя кой вариант леща е най-подходящ за всеки пациент индивидуално и дава няколко варианта (ако е възможно), от които пациентът да избере.

# 423
Има как, при висока миопия, с каквато съм.  Пречупващата сила на лещата е около 12-13 диоптра, т.е те се явяват в излишък, окото е дълго и фокусът е зад ретината. При намаляване на оптичната сила на окото с тези диоптри на лещата, то фокусът само от това намаляване идва много близо до ретината и може да не се налага имплантиране на леща. Едно време като са правили операциите само с махане на естествената помътнена леща и никакво имплантиране на леща са добавяли очила със съответния диоптър за да компенсират липсата на лещата.
Попадала съм на текст  в учебник по офталмология, където пише точно това, а също и познавам женва с висок диоптър и оперирана за катаракта- оставена е без леща.

# 424
  • Варна
Аз малко се притесних, сега като седнах да разглеждам едно списание установих, че нещо почти черно плава в окото ми, като миниатюрна мушица. Като вдигна поглед отива нагоре и после пада надолу. Гледах се в огледалото, нищо не се вижда. На някого да му се е случвало?

# 425
Аз малко се притесних, сега като седнах да разглеждам едно списание установих, че нещо почти черно плава в окото ми, като миниатюрна мушица. Като вдигна поглед отива нагоре и после пада надолу. Гледах се в огледалото, нищо не се вижда. На някого да му се е случвало?
Проблема е в стъкловидното тяло, няма лечение. Червена лампичка  от тук насетне да внимаваш за усложнения от типа отлепване на ретината, обикновено нощем в тъмнината когато наоколо има источници на светлина ( лампи, месечина) в периферията се получават проблясъци при завъртане на главата или погледа. При всички случаи е добре да минеш на преглед . Цялостен. Сами по себе си не са страшни. По скоро създават дискомфорт с който трябва да свикнеш.

# 426
  • Варна
Да, досега четох, явно няма връзка с операцията. Притесних се, защото я видях минути след като сложиш едните капки, но може да е съвпадение. Иначе имам 100% отлепване на стъкловидното тяло на това око, но не съм имала симптоми.

Да се похваля, шофирах за кратко. Голям кеф, виждам надалеч като орел Simple Smile

# 427
Аз вече 6-та година активно пиша в тази тема, и следя какво преживяват другите хора   Sad
Случи се така, че от месец катарактата при мене се завръща. Въпреки, че ми даваха доживотна гаранция в Луксора, въпреки скъпите и надеждни лещи, сега се запълвали с незнам си какви телца, т.е. пак замъгляване, не виждам ясно, а лявото око е с 70% слепота.
след две манипулации - т.нар. "изчистване" с лазер, стигна до 50% -  поне така казаха, понеже аз разлика не виждам, никакво подбрение  Sad

А дясното даже и не искат да го започват!

Сега ще търся друга клиника, дори ако се наложи към Турция....    Disappointed Relieved
Някой да се преживял нещо подобно, за да даде съвет ? Благодаря
Аз имам аналогичен казус, взеха ми много бързо парите за операция на катарактата, като тогава се обещаваше,че може да се появи след време отново замъгляване и бързо се решавал този проблем с лазер.Интересно ми е smehulka как виждаш след тази интервенция или друг минал по същия път? Благодаря!

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 22:52 от Prosto az

# 428
След операция на катаракта преди 4 дни имам усещането,че виждам ръба на лещата - от външната страна на окото,сякаш виждам косъм,но съм сигурна,че това е ръба на лещата.Моля за коментар от оперирани това имало ли го е при тях,ако да изчезва ли в последствие или остава така.Възможно ли е лещата да не е добре центрирана,възможно ли е да се коригира.Много неприятно усещане е.

# 429
  • Варна
Не съм имала такова нещо. Би трябвало да си на контролен преглед седмица след операцията, там оглеждат лещата, можеш да си зададеш всички въпроси.

Да използвам и аз да питам. Откак спрях капките, няколко дни след това ми се появи зачервяване в бялата част на окото, все едно се виждат капиляри. Стана 1 месец, капя само изкуствена сълза. Имали ли сте такова оплакване, чудя се да търся ли лекар.

# 430
След операция на катаракта преди 4 дни имам усещането,че виждам ръба на лещата - от външната страна на окото,сякаш виждам косъм,но съм сигурна,че това е ръба на лещата.Моля за коментар от оперирани това имало ли го е при тях,ако да изчезва ли в последствие или остава така.Възможно ли е лещата да не е добре центрирана,възможно ли е да се коригира.Много неприятно усещане е.
Аз пък получих няколко месеца след операцията floaters (мушички) в оперираното око. Имам и проблясъци ( мълнии, светкавици, месечинки и т.н) във външната периферия на окото, само  в тъмното, и само когато по рязко го завъртя. Само в сумрак и на тъмно когато има задължително источник на светлина някъде. Ходих на лекар и ме изследваха с оная неприятна стъклена призма или каквото и да е там, дето ти го вкарат в окото . Казаха че не виждат нищо и ме отпратиха по живо по здраво. Мой съседи и близки оперирани от катаракта се оплакват от абсолютно същите проблясъци. Понякога като затворя око виждам като че ли контурите/ ръбчетата на лещата. После гледах една китайка светило в ретиналната хирургия, която спомена за негативна и позитивна Дисфотопсия. Възможно е проблясъците да се дължат на позитивна дисфотопсия заради самата леща, а твоя случай да е заради негативна. Но би трябвало да отшуми след време. Но най добре отиди да проверят дали е добре позиционирана. Виж сега, един професор офтамолог още навремето казваше : веднаж бръкнеш ли в око -
Скрит текст:
сери
на него Satisfied

# 431
  • Варна
На мен ми обясниха, че проблясъци на тъмно се получават при някои типове лещи. И тъй като много държах да мога да шофирам на тъмно, тази категория лещи директно отпадна при избора. Мушици и аз имах за кратко, даже писах тук стресната. Беше за кратко.

# 432
Мушиците, точките, запетайките  Stuck Out Tongue Closed Eyes
вече шеста година си ги имам.
Никакви капки не помагат.
А при мен като започне един сърбеж, едно зачервяване .... и пак след консултации с 1001 усмни глави - никакъв конкретен отговор.
Иначе всичко, което описвате поне при мене шеста година не отшумява.

# 433
Мушиците, точките, запетайките  Stuck Out Tongue Closed Eyes
вече шеста година си ги имам.
Никакви капки не помагат.

Дааа....малко ме е яд да ви кажа честно задето "уж" опитни лекари ми изпоизписаха една торба скъпи суплементи за мушичките, след като ефектът е нулев. Изчела съм целия интернет, имаше дори пост от човек който даваше сериозна сума награда ако някой му докаже че с капки или ананас/витамини и т.н ще изчезнат. Доста пари пръснах за всевъзможни треволяци, като удавничка за сламка се хващах. Недейте хора, само ще си дадете парите. Най откровена беше една млада докторка, която директно си ми каза че няма шанс. Единствено късмет ако се били скрили или уталожили или там какво точно каза не си спомням в някаква задна част или нещо подобно. Покрай проблемите си с очите разбрах някои неоспорими истини - перде не се лекува с нищо, освем с операция. Същото е и за запетайките. И за ретината ...Поне със запетайките  си можем спокойно с тях.  Забравих да ви кажа кое ми помага при запетайките - качествени слънчеви очила, желателно е с леща от минерално стъкло. Не лекува но значително подобрява усещането.

# 434
Здравейте майка ми се оперира днес в Мбал Тримонциум.Др.Даскалов.Но казва ,че е усещала болка по време на операцията..притеснила се е....Вярно той е казал ,че в бая напреднала катарактата...Много ни е страх.... това значи ли че няма да е успешно ?.. .

Общи условия

Активация на акаунт