Майчинството счетоводно - 43

• 37 186
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
Viva, благодаря много за отговора, но предвид факта, че детенце към момента е в Неонатологията в МД и много вероятно е да бъде там към 26.10, тогава кой ще ми издаде болничният?

След като изтече болничния лист за раждането издаден от родилния дом се издава болничен лист от педиатъра на детето. Ако не са изписали детето от Неонатологията според мен би трябвало те да издадат болничния лист, но това е само мое мнение, защото досега не съм имала такъв случай.
Точнотака. Болничния се издава от лечебното заведение. Наредба за медицинската експертиза чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:
1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
2. за 42 календарни дни непосредствено от раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;
3. за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист):
а) след изписване от болничното лечебно заведение - от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката;
б) в случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение - болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете.

# 481
Здравейте, включвам се с въпросче.По кой член трябва да напусна или да ме съкратят веднага след майчинските, за да мога да бъда максимално време на борсата?И вярно ли е, че ако не са внесени осигурвките на фирмата, няма да ми се изплаща и обезщетение от борсата,само ще ми тече стаж?Така ми каза едно счети.

# 482
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, включвам се с въпросче.По кой член трябва да напусна или да ме съкратят веднага след майчинските, за да мога да бъда максимално време на борсата?И вярно ли е, че ако не са внесени осигурвките на фирмата, няма да ми се изплаща и обезщетение от борсата,само ще ми тече стаж?Така ми каза едно счети.

Важен момент тук е, че майки на деца до 3 год. възраст могат да бъдат съкратени само с разрешение на Инспекция по труда. Трябва да бъдеш освободена по инициатива на работодателя, за да стоиш максимално дълго време на Борсата и да получаваш обезщетение.

# 483
  • в 1001-та нощ
С благодарност към помагащите   bouquet да споделя по моя случай - резюме + развитие  Peace

Втората година от майчинството се върнах на работа, но не е била подадена декларацията за получаване на 50% от майчинството, подадена е 2 месеца по-късно, приета е - видях в сайта и пише, че "са започнали плащания".

Не зная реално кога ще се случат, предполагам просто е инфикация, че документът е качен и не е отхвърлен.

Мисля бях чела, че тези плащания са на 12 число, но може и да бъркам.

Хубав ден на всички   bouquet

# 484

Важен момент тук е, че майки на деца до 3 год. възраст могат да бъдат съкратени само с разрешение на Инспекция по труда. Трябва да бъдеш освободена по инициатива на работодателя, за да стоиш максимално дълго време на Борсата и да получаваш обезщетение.
Мерси за отговора  bouquetДа уточня, че осигуровки не са внасяни в тази фирма, само се подава декларация 1. И не могат да ме съкратят ако аз не искам да си тръгна, така ли? 

# 485
Здравейте! В средата на декември изтича първата година от отпуска ми по майчинство и аз искам да се върна на работа. Искам да ви попитам необходимо ли е веднага след края на едната година майчинство да си взема натрупалата ми се платена отпуска или мога да я взема по-късно и/или на части(нали могат да се прехвърлят само по 10 дни отпуска, а аз трябва да се върна в средата на декември затова ми е въпроса). Благодаря

# 486
  • Пловдив
Не зная реално кога ще се случат, предполагам просто е инфикация, че документът е качен и не е отхвърлен.

може да проверяваш в раздел Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН

# 487
Здравейте! В средата на декември изтича първата година от отпуска ми по майчинство и аз искам да се върна на работа. Искам да ви попитам необходимо ли е веднага след края на едната година майчинство да си взема натрупалата ми се платена отпуска или мога да я взема по-късно и/или на части(нали могат да се прехвърлят само по 10 дни отпуска, а аз трябва да се върна в средата на декември затова ми е въпроса). Благодаря

При мен като се върнах не си взех отпуската, но е според зависи най-вече както се разбереш с работодателя и дали ти искаш да си вземеш отпуската. Защото аз предпочетох да си пуса в началото по половин работен ден и после когато нямаше кой да гледа детето (ние се редувахме - аз, мъжа ми, бабите, който може да го гледа) всеки си пускаше отпуска по ден-два и така. Но зависи от работодателя колко ти е разбран.  Peace Но ако държиш законово, нека по-опитните от мен се включат, но мисля че е хубаво да си вземеш натрупаната отпуска и да я изразходиш. Май отпадна това с прехвърлянето на 10 дена - не съм 100% сигурна да не те подведа.

# 488
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
10 дена може да прехвърлиш, но се ползват максимум до март на следващата година /така обясни нашата счетоводителка/
но за натрупаната по време на майчинство отпуск май не е нужно веднага да го ползваш

# 489

При мен като се върнах не си взех отпуската, но е според зависи най-вече както се разбереш с работодателя и дали ти искаш да си вземеш отпуската. Защото аз предпочетох да си пуса в началото по половин работен ден и после когато нямаше кой да гледа детето (ние се редувахме - аз, мъжа ми, бабите, който може да го гледа) всеки си пускаше отпуска по ден-два и така. Но зависи от работодателя колко ти е разбран.  Peace Но ако държиш законово, нека по-опитните от мен се включат, но мисля че е хубаво да си вземеш натрупаната отпуска и да я изразходиш. Май отпадна това с прехвърлянето на 10 дена - не съм 100% сигурна да не те подведа.

Точно това ми е въпроса ако е натрупана по време на майчинството, колко дни от платената отпуска мога да прехвърля за другата година, след като майчинството ми приключи средата на декември?

# 490
Да попитам относно болничните при бременност и раждане.
Болничния от болницата ми е до 20 септ./това е датата до която ми е записан-42 дни/.Педиатъра ми пуска начална дата на своя болничен също 20 септ.
1.Правилно ли е това, трябва ли да се застъпват болничните?
2.Не трябва ли болничния от педиатъра да започва на 21 септември?

# 491
  • Пловдив
Да попитам относно болничните при бременност и раждане.
Болничния от болницата ми е до 20 септ./това е датата до която ми е записан-42 дни/.Педиатъра ми пуска начална дата на своя болничен също 20 септ.
1.Правилно ли е това, трябва ли да се застъпват болничните?
2.Не трябва ли болничния от педиатъра да започва на 21 септември?

болничния от болницата е до дата 20 ти и с явяване на работа 21 септември,така ли?
ако е така болничния от педито,трябва да започне на 21

общо трите болнични трябва да са ти за 135 календарни дни.като застъпване може да се получи при 45 дневния и този от болницата,защото не се знае кога ще се роди.броиш си реално дадените дни.тези от 45 дневния,които не си използвала,защото си родила,педиатърът ще ти даде с неговия болничен

# 492
Здравейте, много съм объркана. От НОИ ми отказаха и третия болничен за бременност и раждане. Самоосигуряващо се лице съм, но макар и да съм плащала всички осигуровки на високия процент, се оказа, че не съм осигурена на високия процент. Това по твърдение на НОИ. Пропуснала съм през 2009 година 7-дневния срок за деклариране на започването ми на дейност. Осигурителната ми книжка е заверена за 2009 и 2010 на високия процент. Но ме викат сега при ревизорите след като обжалвах писмено отказаните ми болнични. Какви са ми правата и имам ли изобщо шанс да получа тези болнични (за 135 дни) а също така и за майчинство? Тези 135 дни изтичат на 3 октомври... Помощ! Не знам какво да правя  Sad Между другото, имам повече от 12 месеца осигурителен стаж от времето преди да стана самоосигуряващо се лице, ако това има значение де...

# 493
  • в 1001-та нощ

може да проверяваш в раздел Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН

Благодаря Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ , при постъпила сума - получавам СМС от банката, а и от НОИ - но малко по-късно

струва ми се, че системата им се обновява със закъснение, обикновено ме уведомяват за превод - няколко дни след банката, но няма значение - това да им е кусурът Wink))

# 494
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, много съм объркана. От НОИ ми отказаха и третия болничен за бременност и раждане. Самоосигуряващо се лице съм, но макар и да съм плащала всички осигуровки на високия процент, се оказа, че не съм осигурена на високия процент. Това по твърдение на НОИ. Пропуснала съм през 2009 година 7-дневния срок за деклариране на започването ми на дейност. Осигурителната ми книжка е заверена за 2009 и 2010 на високия процент. Но ме викат сега при ревизорите след като обжалвах писмено отказаните ми болнични. Какви са ми правата и имам ли изобщо шанс да получа тези болнични (за 135 дни) а също така и за майчинство? Тези 135 дни изтичат на 3 октомври... Помощ! Не знам какво да правя  Sad Между другото, имам повече от 12 месеца осигурителен стаж от времето преди да стана самоосигуряващо се лице, ако това има значение де...

За жалост нищо не можеш да направиш, щом не си декларирала, че ще се осигуряваш за ОЗМ. Няма как сега да получаваш обезщетение при тази ситуация.

Мерси за отговора  bouquetДа уточня, че осигуровки не са внасяни в тази фирма, само се подава декларация 1. И не могат да ме съкратят ако аз не искам да си тръгна, така ли?  

Щом е подадена обр.1, то едва ли ще има проблем с изплащане на обезщетението. Що се отнася до съкръщаване, то може да стане с разрешение на ИТ.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2011, 20:58 от Boten Mary

Общи условия

Активация на акаунт