Докато смъртта ни раздели...или

• 10 184
  • 94
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
А бракът е просто законният начин да изнудваш другия, когато си наранен, когато не можеш да различиш моралното от обидата и отмъщението.

Лелее, как става това?
Два подписа имам, две сватби, две рокли (но не булченски, де, то и сватбите ни бяха "като хората") и пак не ми убягва смисълът на брака. 10 c's има дар слово да го обясни, аз нямам.

(Като прочетох заглавието, си представих "докато смъртта ни раздели" в малко по-друг смисъл - той ми изневерява, аз го гръмвам. Простете, повлияна съм от съседни теми.)

Виктория, не съм изричала тази клетва, но вярвах, че няма да има за какво да се разделим. И първия, и втория път. С една дума - май вярвам в "докато смъртта ни раздели" до доказване на противното. Нещо такова, непоправим оптимист, към наивник. Иначе защо би ми било да заживявам с някого, че и да се венчая?
Ех, че хубаво го рекна 10 c's - "начало на родство".

Последна редакция: нд, 28 авг 2011, 18:34 от Ментова

# 46
  • София
А бракът е просто законният начин да изнудваш другия, когато си наранен, когато не можеш да различиш моралното от обидата и отмъщението.

Лелее, как става това?

Съдилищата са пълни с имотни дела след приключване на брака /поради липсата на редбрачни договори/ и всеки гледа да придобие повече от общото имущество!! Ето така става. А докато смърта ни раздели ..... винаги си отмъщаваме, дори и на дребно!!!

# 47
Клетвата всъщност очертава много кратко условията, при които хората се съгласяват да живеят заедно. Потърсих класически wedding vows (т.к в бг традиция май няма такова нещо), и тази която като че ли най-много сме слушали по филмите е :

I, (Bride/Groom), take (you/thee) (Groom/Bride), to be my (wife/husband), to have and to hold from this day forward, for better or for worse, for richer, for poorer, in sickness and in health, to love and to cherish; and I promise to be faithful to you until death parts us.

Тоест, изглежда, че съпрузите не си обещават "да са заедно докато смъртта ги раздели", а да водят начин на живот, спазвайки условията, докато смъртта ги раздели. Ако условията не съществуват, клетвата е невалидна. Смятам усещате разликата;-)

# 48
  • Варна

Лелее, как става това?

Съдилищата са пълни с имотни дела след приключване на брака /поради липсата на редбрачни договори/ и всеки гледа да придобие повече от общото имущество!! Ето така става. А докато смърта ни раздели ..... винаги си отмъщаваме, дори и на дребно!!!

Уффф, развеждала съм се. Не е задължителна тази имотна страст, до човек е, по-честно казано - до двамата.

# 49

Лелее, как става това?

Моя колежка беше на 43  когато се раздели след 8г. съжителство с 'мъжа си'.
Когато се разделиха тя се изнесе от 'общия им дом", къщата, която 'той построи за тях' и за която беше положила труд и вложения да подреди, обзаведе и т.н, наравно с него.
Та, когато отидохме с друга колежка да я вземем, защото й беше  взел и колата, която й 'беше подарил'  - не успя да си вземе дори зимното яке. Така че аз определено предпочитам, ако се стигне до делба, законът да ми гарантира правата и да водя и дела, разбира се, отколкото да изляза от връзката с едното нищо, както се случва обикновено за единия в свободна конфигурация.

# 50
  • София

Лелее, как става това?

Моя колежка беше на 43  когато се раздели след 8г. съжителство с 'мъжа си'.
Когато се разделиха тя се изнесе от 'общия им дом", къщата, която 'той построи за тях' и за която беше положила труд и вложения да подреди, обзаведе и т.н, наравно с него.
Та, когато отидохме с друга колежка да я вземем, защото й беше  взел и колата, която й 'беше подарил'  - не успя да си вземе дори зимното яке. Така че аз определено предпочитам, ако се стигне до делба, законът да ми гарантира правата и да водя и дела, разбира се, отколкото да изляза от връзката с едното нищо, както се случва обикновено за единия в свободна конфигурация.

Законът не гарантира нищо!! #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire Просто минава време, плащаш такси и то не малки.

# 51

Виктория, не съм изричала тази клетва, но вярвах, че няма да има за какво да се разделим. И първия, и втория път. С една дума - май вярвам в "докато смъртта ни раздели" до доказване на противното. Нещо такова, непоправим оптимист, към наивник. Иначе защо би ми било да заживявам с някого, че и да се венчая?

Щом и  двата  пъти си  го  вярвала  си голяма  оптимистка. Laughing  Пожелавам  ти  трети път  да  няма. Simple Smile

Работата  ми  е такава, че  всеки  ден  се  срещам с  хора, които  се  развеждат. Та  тази  клетва , като  се  замислих  за  нея, ми  се  стори  толкова  пресилена  и лицемерна  дори.

Та, когато отидохме с друга колежка да я вземем, защото й беше  взел и колата, която й 'беше подарил'  - не успя да си вземе дори зимното яке. Така че аз определено предпочитам, ако се стигне до делба, законът да ми гарантира правата и да водя и дела, разбира се, отколкото да изляза от връзката с едното нищо, както се случва обикновено за единия в свободна конфигурация.

Тези  неща  сега  се  решават  лесно с  предбрачен  договор.  Simple Smile

# 52
Напротив, гарантира, че общата собственост е съградена и от двамата и всеки има право на част от нея.
Докато без брак не можеш да докажеш какво е участието ти в изграждането на дом и т.н. Имам позната, която отдавна иска да си тръгне, но няма как - имат апартамент /изплащан повече от нея/ на негово име; имат обща сметка на негово име; имат 2 автомобила /купени от нея/ на негово име и т.н. Нямат брак и реално всичко си е негово. А имат 2 малки деца - при брак най-малкото щеше да има право да ползва семейното жилище до 18 г. на децата, без да делят /делбата се прави след това, ако междувременно тя не реши да му наплати неговата част/. А дори и негово само да беше жилището пак щеше да има право да го ползва до пълнолетието на децата. А сега - нищо.
В брак не можеш нищо по-значимо да купиш и продадеш без подписа на съпруга ти, което означава, че и ти участваш в него и си остава автоматично твоя, заради наличието на брак.
Това е чисто прагматичната страна на брака.
Брачните договори принципно уреждат наследствените и придобитите преди брака имущества, докато тези през брака си остават обща собственост.

# 53
Напротив, гарантира, че общата собственост е съградена и от двамата и всеки има право на част от нея.
Докато без брак не можеш да докажеш какво е участието ти в изграждането на дом и т.н.

Аз това дори не мога да схвана защо се обяснява  Grinning
Виктория, аз моето съм го подписала, преди да се оженим, той също се е подписал.
В случай на развод си знаем какво подлежи на делба. Мерси все пак, че ми отвори очите.

# 54
Защото попитаха, затова обяснявам.
И всичко си е до човек. Ние пък не сме подписали споразумение, но /не дай, Боже/ ако се наложи да се делим - добре знаем какво на кого е и никой не би тръгнал да "цака на дребно" другия. Ама това пак си е част от отношенията между двама души.
Може би по-скоро при мен важи не, че съм сключила брак, за да съм сигурна в човека. Сключила съм брак, защото съм сигурна в човека. Иначе не бих... Wink

# 55
Да се върнем към клетвата:-)

Всъщност, тази клетва има ли я в православния ритуал, или в гражданското... какво си обещават хората?
т.к от ритуала в  тукашната община не помня една дума, бях в нещо като временна кома и нищо не помня.

# 56
Не. В гражданския ритуал я няма. В църковния също. Или поне щеше да ми направи впечатление, ако бях произнасяла подобни думи...
В гражданското единствено говорят разни неща за брака и семейството, а после питат: "Ти, ..., съгласен ли си да сключиш граждански брак с ...?" и се отговаря с "Да."
При венчавката в православен храм се четат молитви за младото семейство и също се иска единствено съгласието им да встъпят в църковен брак, за да бъде съюзът им благословен от Бог. Там смъртта не се споменава, защото венчавката се приема, че продължава да е в сила и "на онзи свят". Но го има моментът "в добро и зло, в здраве и в болест". И... задължително се говори, че ще дойде време, когато младоженците ще преминат изпитанията на земния живот и ще се венчаят за вечността /т.е. още по-страшно от това "докато смъртта ни раздели" Wink/.
При венчавката в протестантска църква - младите излизат при олтара и обявяват взетото решение да сключат брак и да създадат семейство, след което цялото паство се моли за благополучие и просперитет на младото семейство. Дори не се задават въпроси относно решението. Пасторът обявява, че съюзът е оповестен пред църквата и Бог и пожелава на младите дълъг и щастлив семеен живот, с опование в Бог и спазване на християнските ценности, защото всяко едно семейство е "домашна църква" и от нея започва общия път на семейството и децата им към вечния живот /т.е. отново семейството се обвързва за вечни времена/.
Толкова.
Брачните клетви са характерни за католиците и се произнасят по време на техните венчавки, като за предпочитане е младоженците сами да съчинят текста.

# 57
  • София
Защото попитаха, затова обяснявам.
И всичко си е до човек. Ние пък не сме подписали споразумение, но /не дай, Боже/ ако се наложи да се делим - добре знаем какво на кого е и никой не би тръгнал да "цака на дребно" другия. Ама това пак си е част от отношенията между двама души.
Може би по-скоро при мен важи не, че съм сключила брак, за да съм сигурна в човека. Сключила съм брак, защото съм сигурна в човека. Иначе не бих... Wink

Принципно и това не е сигурно, защото в омразата и разочарованието си един от друг при развод се цакат колкото мръсно намерят. Наясно съм с тази възможност, макар ние да не възнамеряваме да правим вече брачно споразумение. Разбира се, ако вземем, че тръгнем да забогатяваме непропорционално на личностите ни, тогава вече може и да стигнем до договор.

Както и да е, темата е за клетвата, която под някаква форма някои хора изричат или приемат за част от брака или изобщо не приемат. В интерес на истината, в моята и на мъжа ми родове разводите и разделите на семейсва са изключително редки, така че това за изпълнението на подобна клетва, макар и не изказана, го познавам. Може би затова и смятам за напълно възможно едно семейство да съществува и функционира нормално до края на живота на хората.

Знаеш ли, прекрасно помня, че в църквата попът изобщо не ни пита съгласни ли сме, а в един момент ни сложи ръцете една в друга и ни каза тихичко, че дотук сме били отделни хора, сега сме завинаги едно цяло и връщане назад няма. Така и не разбрах дали това беше част от служебните думички при венчавката или ги каза от себе си.

# 58
Нищо в живота не е сигурно, освен смъртта. А и тя не е сигурно кога ще дойде...

В нашите семейства пък изобщо не се сещам да има разводи /поне в последните поколения или при най-близките роднини/, но това не е никаква гаранция.

А нас първо ни попита дали доброволно сме взели решение и след положителния отговоро направи същото - сложи ни ръцете едни върху други и каза, че вече завинаги сме едно цяло.

# 59
Аз също съм от 'много здрава семейна среда' и около мен няма разводи,  и сигурно затова мисля, че в 'клетвата' няма нищо утопично. Хората живеят буквално 'докато смъртта ги раздели", а ето, че в православието дори тя не ги разделя  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт