Рим - пета тема

• 78 704
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Утре заминаваме Grinning, и имам няколко въпроса:
1. Колко по-рано да сме на летището в София, както и в Рим, направихме си он-лайн чекиране и за отиване, и за връщане, и имаме разпечатани бордни карти. 2 часа ли трябва или и 1 е достатъчно?
2. Ако няма Рома пас от утре - 30.09., а планираме утре да разгледаме Колизеума, за който Рома пас важи, има ли смисъл да го купуваме от 01.10, ако го пуснат? Или просто да си купим транспортни карти за 7 дни и да си плащаме навсякъде музеите? Освен Колизеума планираме да посетим и Вила Боргезе, но не зная дали Рома пас важи за там, също и Ватикана, но и там не важи. Разбрах, че за Боргезе ни трябва резервация, колко по-рано се прави?
3. Освен тези 3 какво друго бихте ми препоръчали като музей /улиците и площадите са ясни/.
4. Чудя се дали да отидем до Тиволи, вила Д"Есте, някой ходил ли е? И въобще ако още нямаме програма за последния ден, къде бихте препоръчали да се отиде, на мен това ми хрумна извън Рим.

# 121
Утре заминаваме Grinning, и имам няколко въпроса:
1. Колко по-рано да сме на летището в София, както и в Рим, направихме си он-лайн чекиране и за отиване, и за връщане, и имаме разпечатани бордни карти. 2 часа ли трябва или и 1 е достатъчно?
2. Ако няма Рома пас от утре - 30.09., а планираме утре да разгледаме Колизеума, за който Рома пас важи, има ли смисъл да го купуваме от 01.10, ако го пуснат? Или просто да си купим транспортни карти за 7 дни и да си плащаме навсякъде музеите? Освен Колизеума планираме да посетим и Вила Боргезе, но не зная дали Рома пас важи за там, също и Ватикана, но и там не важи. Разбрах, че за Боргезе ни трябва резервация, колко по-рано се прави?
3. Освен тези 3 какво друго бихте ми препоръчали като музей /улиците и площадите са ясни/.
4. Чудя се дали да отидем до Тиволи, вила Д"Есте, някой ходил ли е? И въобще ако още нямаме програма за последния ден, къде бихте препоръчали да се отиде, на мен това ми хрумна извън Рим.

1. Бяхме се чекирали он лайн, но пак си висяхме на опашката за чекиране (пълно безумие), така че го имай предвид.
2. Вземете си пас - ако успеете да намерите. Първите 2 музея са безплатни (гледай да са най-скъпите), а после имаш дискаунт и градски транспорт.  Паса важи за Боргезе. Направи си резервация от тук http://www.ticketeria.it/ Разгледайте Капитолийските музеи преди или след като видите Колизеума и разкопките на Капитолия. Ако искаш ще се опитам да открия програмата ни - имаше доста непопулярни места. Можеш да я ползваш за подсказка. Крепостта Сан Анджело също.
4. Ние не ходихме до Тиволи и много съжалих. Николина ни каза, че това място е задължително за посещение. Оставихме си го за следващия път.

И Трастевере - задължително! Може да обядвате в някоя тратория.

# 122
Bliss, във вила Боргезе има три вида билети, които мога да резервирам. Ние ще бъдем двама големи с две деца (16 и 11 години). Моля те, ако си наясно децата какъв вид билет ползват, дай инфо. И изобщо има ли значение какъв вид билет ще резервирам или е важна бройката, пък те на място ще преценят?

# 123
  • София
Мерси, Блис!

# 124
Bliss, във вила Боргезе има три вида билети, които мога да резервирам. Ние ще бъдем двама големи с две деца (16 и 11 години). Моля те, ако си наясно децата какъв вид билет ползват, дай инфо. И изобщо има ли значение какъв вид билет ще резервирам или е важна бройката, пък те на място ще преценят?

Ето тук пише за билетите:

http://www.ticketeria.it/ticketeria/borghese-admission-ing.asp

Olive дай мейл, че е на файл.

И си оставете време за парка Боргезе (ако е хубаво времето). Прекрасно място за разходка.  Peace 

Ох пак ми се доходи. Не мога д се наситя на този град.  Whistling

# 125
И аз благодаря.

# 126
  • Варна
Ние се завърнахме от Рим в сряда.

Ромапас беше изчерпана навсякъде, където търсих и вече бясна влязох в едно бюро за туристическа информация. Човекът ми обясни, че едва ли ще намеря картата и тъкмо тръгвах да му се карам  Mr. Green, ме изненада с информацията, че в неделя всички музеи за безплатни (денят беше неделя). Така че побързахме и си влязохме навсякъде, където бяхме решили безплатно.

Отделно си купихме карта за градския транспорт за 3 дни (11 евро) и даже по-добре от Ромапас ни излезе. Но пък нашата програма не включваше много музеи, за Ватикана си имахме отделно билети за друг ден.

# 127
1. Бяхме се чекирали он лайн, но пак си висяхме на опашката за чекиране (пълно безумие), така че го имай предвид.

Ние също се бяхме чекирали онлайн, бяхме само с ръчен багаж - не сме висели на гишето за чек-ин. Вие защо?  newsm78

# 128
  • Варна
Може би знаете, но да кажа, че има директен автобус от Трастевере до Термини - номер "Н", от площадчето близо до "Карло Мента".

Относно висенето на чек-ина, единствено си мисля ако сте имали багаж за регистриране, това да е била причината.

# 129
Здравейте,
предстои ми служебно пътуване до Асази близо до Перуджа. Ще кацнем на Фиумичино. Решихме да пътуваме 1 ден по-рано, за да посетим Рим. Знам, че това е напълно недостаъчно време, но все е нещо. Разходите за нощувка и транспорт през този ден ще за наша сметка и търсим някое по-евтино място за нощувка. Досега не съм била в Италия, а нямам и план за Рим - искам да видя всичко, а няма как да стане. Приемам всякави идеи за евтина нощувка (ще е буквално само нощувка, никакво стоене в стаи) и предложения за това, което не бива да се пропуска.

# 130
Цитат
Здравейте,
предстои ми служебно пътуване до Асази близо до Перуджа....

Един ден е наистина малко, но не и невъзможно с малки компромиси. За спане е най-добре да си намерите нещо около гара Термини. Там е спирката на шатълите от летището до града и обратно и няма да губите време да пътувате до мястото, където ще спите. Около гарата е пълно с 2-3 звездни хотелчета и хостели, все нещо изгодно ще има. Не мога обаче да препоръчам, защото ние все в апартаменти сме спали, а те не са удачни само за една нощувка. Настанявате се и тръгвате на обиколка. За един ден мисля, че е най-добре да се ориентирате към отворените двуетажни, туристически автобуси. В Рим има 4-5 фирми. Ето две от тях
http://www.city-sightseeing.com/tour-Rome
http://www.romeopentour.it/index-en.asp

С тях ще може да видите най-много от града, може да слизате, където ви харесва, да разгледате и да се качите на следващия автобус. По принцип в центъра на града, където са фонтана Треви, Испанските стълби, Пантеона, пиаца Навона ще трябва да ходите пеша, уличките са малки и там няма как да влезе автобус, но пък разстоянията не са големи. Такива автобуси ползвахме в Париж и останахме много доволни. Иначе и без тях може да поразгледате, но ще е голямо тичане и накрая ще се скапете, пък и няма да сте видели кой знае колко. За мен задължителни в Рим са:
  • Колизеума, арката на Константин (но няма да имате време да влезете вътре, но и отвън е достатъчно)
  • Базиликата Свети Петър, опашките вървят бързо (във Ватиканските музеи, ако сте един ден в Рим няма как да стане)
  • фонтана Треви
  • Испанските стълби
  • Пантеона
  • пиаца Навона

Докато пътувате с автобусите до тези места, ще разгледате и пиаца Венеция и монумента на Виктор Мануел, хълма Палатин, Сирко Максимо, река Тибер, двореца Сейнт Андежело, квартала Трастевере и още много базилики и църкви - все неща, които няма как да видите, ако ходите пеша. 
За шатъл от летището до Термини, използвайте Теравизион - линкът е на първа страница на темата. Платете си трансфера онлайн и ще струва само 4 евро. По-напред в темата съм обяснила къде е спирката им на летището. Имайте предвид, че в работен ден времето за трансфер до града е около 1 час.
Ако имаш въпроси, насреща съм. И поздрави на Рим Laughing

# 131
Благодаря много за отговора  Hug Имам много въпроси, но ще се опитам да потърся информация в нета. Ако не се справя пак ще питам   bouquet
За съжаление няма да мога да резервирам и купувам онлайн.

# 132
Цитат

В такъв случай, може да си купите билети за шатъла на място, от самия автобус, просто цената ще е 6 евро на човек. Тези шатъли са най-евтините, има вариант и с Леонардо експрес, но той е 16 евро на човек.
За отворените автобуси не е необходимо да купувате предварително билети, те се вземат директно от шофьора. Между прочем тези автобуси тръгват от гара Термини. Там им е стоянката. Като застанеш пред гарата, но с гръб към нея, от лявата страна се падат.
Но за спането със сигурност ще ви трябва предварително резервация. Не трябва да рискувате да отидете и на място да си търсите къде да спите. Има голяма вероятност и да не намерите, особено ако имате и ограничен бюджет. Освен това ще си загубите времето и нищо няма да видите от Рим.

# 133
  • Варна
Цитат

В такъв случай, може да си купите билети за шатъла на място, от самия автобус, просто цената ще е 6 евро на човек. Тези шатъли са най-евтините, има вариант и с Леонардо експрес, но той е 16 евро на човек.

Ние си купихем билетите за Теравижън на летището, цената си е същата като онлайн, 8 евро в двете посоки Peace

бъчи,, спахме в този хотел, на около1 минута е от Термини - http://www.venere.com/hotels/rome/hotel-orbis/.  За цената му сме много доволни, единствено от ресторанта под прозореца ни от време на време се разнасяха миризми, но си беше съвсем поносимо.

# 134
Цитат
Ние си купихем билетите за Теравижън на летището, цената си е същата като онлайн, 8 евро в двете посоки

Супер, но ако си купиш от офиса им на гарата в посока Фиумичино е 6 евро на човек.  Peace Нямам идея защо е така.

Общи условия

Активация на акаунт