Рим - пета тема

• 78 652
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • срещу двата комина :)))
ах, като ви чета пак ми се приходи, но този път ще си оставя цял ден само за музеите, че от много тичане доста неща пропуснах  ooooh!

# 706
  • София
И ние искахме да си вземем екскурзовод, но когато резервирахме билетите, нямаше нито на шведски нито на англ. Другия път искам да видя и градините и вила Боргезе и още много неща разбира се Simple Smile..

Аз се уговорих още от България с българска екскурзоводка, живееща в Рим, уточнихме предварително и деня, в който ще ни развежда, и къде точно. Именно тя предложи Ватиканските музеи като най-сложни, и съм съгласна, че имаше нужда там. Simple Smile

# 707
Здравейте, дами! Доста поизчетох по темата и благодаря за обширните ви разкази. Ние с мъжа ми мислим да посетим този прекрасен град през юли. Вече съм си набелязала местата, на които да отидем, резервирали сме хотел и сме купили билети. Искам да ви попитам чисто финансово за около седмица дали ще се оправим с около 500-600 евро, понеже знам, че храната в Рим е доста скъпичка...

# 708
  • София
Това бюджета ти само за храна/напитки ли е, или включваш и входни такси за музеи и транспортни разходи тук? Ако е само за храна, е ок, ако включваш обаче и входни/транспорт, според мен са малко. Пак не е невъзможно, но ще трябва да се ограничаваш доста. Критериите обаче за ограничение на всеки са различни, разбира се, нека и други да се включат. Simple Smile
Предполагам, хотела/самолета не смяташ тук?

# 709
  • срещу двата комина :)))
ако са ти само за храна ще ви стигнат, но наистина ако смяташ и входовете за музеите нямам как да стане. Имай предвид, че е дин музей е най-малко 10 евро  Peace

# 710
Включвах и музеите, но явно ще трябва да посъберем още малко  newsm10

# 711
Според мен, очарованието на Рим е самият Рим, а не музеите.
Улиците, площадите, фонтаните, множеството църкви...
Аз лично съм посетила единствено Ватиканските музеи и Колизеума (т.е., това са единствените неща, за които съм плащала за вход).  Peace

# 712
Цитат
Според мен, очарованието на Рим е самият Рим, а не музеите.
Улиците, площадите, фонтаните, множеството църкви...
Аз лично съм посетила единствено Ватиканските музеи и Колизеума (т.е., това са единствените неща, за които съм плащала за вход).

Напълно съм съгласна и не един път съм го писала в темата.  Peace

Ако имате 600 евро за 6 дни, това означава по 100 евро на ден. Ако имате закуска в хотела, за обяд повечето тратории имат обедни менюта за 15 евро на човек или пък страхотно вкусните им сандвичи с прошуто и парче пица, които са по няколко евро, а за вечеря е добре да се насочите към Трастевере, където цените са доста приемливи. За транспорт - ами Рим си е компактен и може да използвате метро или автобус от хотела до центъра и навръщане. Мисля, че тази сума ще ви е ок, като обаче внимавате и не сте много разточителни.

# 713
Здравейте, дами! Доста поизчетох по темата и благодаря за обширните ви разкази. Ние с мъжа ми мислим да посетим този прекрасен град през юли. Вече съм си набелязала местата, на които да отидем, резервирали сме хотел и сме купили билети. Искам да ви попитам чисто финансово за около седмица дали ще се оправим с около 500-600 евро, понеже знам, че храната в Рим е доста скъпичка...
Не помня цените, но ние бяхме трима с 1000 евро за 5 дни, а поне 200 евро похарчихме за подаръци. Значи по около 50 евро на човек на ден (имахме закуска в хотела). И не сме се ограничавали с храната. Една вечер дадохме 100 евро за тримата с по-богато меню. Другите вечери хапвахме паста в малки тратории около хотела. А бяхме до Сан Пиетро. Сладоледи, сувенирчета, съвсем нормални неща. Транспорта е евтин в Рим, сравнено с Лондон и другаде, а и може да се ходи пеша.

# 714
  • Русе
Бяхме миналия септември в Рим за 3 пълни дни. Купихме си Рома Пас за по 25 евро на човек, която включваше безплатен градски транспорт за 3-те дни и входовете на музеите. Единствено платихме билет за входа на Ватикана, май беше по 16 евро. Малкият сладолед беше по 3 евро, но не беше много малък. Парче пица беше по 6 евро. Вечерята наистина излизаше по около 15 евро на човек. Купихме малки подаръци - между 5 евро за дрънкулка-гривна, герданче, много красиво часовниче за детето, което цяла година вече си работи, тениските бяха по 10 евро, така че човек може и в малка сума да се побере. Само шоколадовите бонбони ми се сториха много скъпи.

# 715
Благодаря ви, момичета! Ще се постараем да посъберем още малко парички, поне за спокойствие. Иначе с мъжа ми сме от хората, които ходят адски много пеша и мислим да обиколим Рим пешком. Хотелчето ни е точно зад Ватикана и разстоянието до центъра и Колизеума са 5-6 километра. Което за нас си е нормално. За яденето не сме хич капризни, не че ще се лишаваме де... За нас е важно да усетим Рим, не да се отдаваме на пазаруване и разгул Simple Smile

# 716
  • София
Рома Пас в момента е 30евро, сандвич или пица са 3-5 евро, в Трастевере има туристически менюта по 10 или 12 евро, включващи предястие, основно, напитка и десерт. Порция спагети е 4-6 евро, бира 5 евро. Относно транспортът - 1 евро е билетът и важи за 75 мин, без значение от броя транспортни средства. PeaceХодите пеша, ама в даден момент краката ти откзват направо. Ние се убихме от ходене пеша.  Mr. Green

# 717
  • София
Да разкажа за нашето пътешествие.  Crazy

Започвам с огромни благодарности към ina.gg, idda и всички момичета, които споделиха тънкостите в посещението на Рим.   bouquet Спестихте ми много време по опашки, а и ми показахте неща, които едва ли бих посетила сама. Позлвахме програмата за ina.gg за основа, като я модифицирах.  Peace

Рома Пас купихме още на летището, там където е информацията. От там взехме FR1 до Пирамида (за 8 евро) , имайте предвид, че билетът се маркира в машинка преди да се качите!  След това с метрото за две спирки и се озовах пред Колизеума.  Crazy Уау, Красота!

Запътихме се към хотелчето, което после се оказа на 2 спирки с рейс, но тогава не го ползвахме. Хотелче е силно казано. Всъщност блок, в който един от апартаментите е престроен за отдаване под наем. Стаята ни беше малка, сумрачна и  мърлява; същото се отнасяше и за банята, особено за душ в кабината, в която не можеше да се изкъпеш без да се удариш в стъклата.  ooooh! За закуска  бяха заредили хладилника с кроасани, сладкории, плодови млекца, сокове, прясно мляко... Абе въобще - богато. Хотелчето се казва BB Colosseo и не го препоръчвам. Прекалено скъпо за условията.  Naughty
Не успяхме да се настаним, защото пристигнахме прекалено рано, оставихме само куфарите и поехме.

Първа спирка -  Колизеумът Тук дебело да подчертая -купете си Рома Пас! Опашката беше огромна, а ние, като "пичове" си минахме най-отпред и влезнахме без да чакаме и минута. Ами какво да кажа -  не съм впечатлена. Отвън е далеч по-красив. Ако се чудите дали да го посетите, то бих казала - недейте! Laughing
Последваха Римският Форум и Палатин. Отново камъняци , Laughing за които трябва да имаш развинтена фантазиа, за да си представиш какво са преставлявали. Ако пак се чудите, пак ще кажа - недейте!  Mr. Green Особено Римският форум се вижда и от булеварда и от Капитолийския музей.
От там минахме през площад Венеция - красив и впечатляващ дворец и се запътихме към Фонтана на костенурките и Театро Марчело. Фонтанът на костенурките    ми е много любимо място, фонтанчето е сгушено на едно малко площадче и има стрхотен чар.  Heart Eyes

Продължвам след малко.  Crazy

# 718
  • София
Последва Трастевере - кварталче с много каризма! Другият път ще нощувам там задължително!  Heart Eyes Не пропускайте църквите Сан Франческо а Рипа ( с втория екстаз на св. тереза на Бернини) и Санта Цецилия ( със статуя на светицата с прерязано гърло)! Хапнахме в местно ресторантче... И така всяка вечер.  Mr. Green

На 1ви май доста неща не работеха, други пък работеха... Не им схванах логиката. Посетихме Пиаца дел Пополо, който много ми легна присърце и Саната Мария дел пополо и точно Чиги Чапъл да ремонтираха (който е чел Шестото клеймо знае за какво говоря).   Crossing Arms
Продълхихме с приказните Испански стълби, гарнирани с малко дъждец и се забихме във Вила Медичи. Приятно е, а в 12ч. има екскурзовод на английски. Последва Сан Пиетро ин Винколи и още няколко църквички, и базиликата Санта Мария Маджоре. Да не забравя Санта Мария дела Витория с известният Екстаз на св. Тереза.   Peace И за капак фонтанът Ди Треви!  Heart Eyes Ах, сърцето ми стана там и се връщахме още 2 пъти.

Другият ден - Ватикана. С купени билети влезнахме без да чакаме, като подминахме опашка, на която можеше да отвисиш поне 3 часа. Музеят е изключително богат, няма нужда от коментар. Но базиликата... Ей там си изгубих граматиката! Толкова огромна, толкова красива! Без значение колко катедрали сте видяла - няма нищо, което може да се срвани със Св. Петър!  Heart Eyes Хоп- хоп - хоп по стълбичките срещу 5 евро и се озовахме на върха(много стълби, бре  sweating, но гледката си заслужава)! А, да - опашката пред базиликата е огромна, но минава изключително бързо! После минахме през замъка Св. Ангел, който вътре е малко излишно да се посещава.  Stop

Няма да доразказвам толкова детайлно другите дни, само ще спомена кое ме впечатли. Сан Клементе - странно усещане за връщане назад във времето, препоръчвам горещо!  Peace Пантеонът - допадна ми.  Peace Пиаца Навона и Капитолийският музей са също задължителни!  Peace Мда, и Треви вечер!  Heart Eyes Посетихме вила Боргезе (жив парк), където също е много красиво.

Като цяло - влюбена съм в този град и се утрепахме от ходене! Искам да го посетя пак! Наистина е пълно смного нахални улични търговци, които ми идеше да изтрепя последните дни! Купете си слънцезащитно мляко и си правете сандвичи вкъщи.  Mr. Green Чешмички има бол, така че вода не е нужно да мъкнете.

Извинете за дългите постове, но няма как с две думи!

# 719
  • София
Пак ми се доходи, както разказваш. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт