Великобритания - тема37 Есенен листопад

• 42 657
  • 727
  •   1
Отговори
# 570
  • ENGLAND
На 3 и половина има право на 15 часа безплатно в нърсари. Може да ходи само в нърсари или в начално училище с нърсари (почти всички училища имат) 15-те часа са фрее, аостаналото време са заплаща, ако е цял ден. Но в училищата, в нъсарите им понякога няма опция за цял ден, само 15 часа.
Сина си може да го преместиш, но по всяка вероятност няма да има места в добро училище и ще трябва да го сложат в листа на чакащите.
За оценката на училищата аз се въздържам да споделям, нека някой друг каже.

# 571
...Кои са най-важните показатели, по които оценявате училището на децата си?
Извинявам се за въпросите, но не ми е съвсем ясно до колко реални са процентите в оценката на Офстед.

Как до колко реални са процентите?
Имаш предвид, че ей-така си ги пишат...

Сигурност. Това е най-важното нещо, което би ме интересувало при изборът на училище.
И как се чувства детето ми там, след започване.
Училището може да има блестящи академични резултати,
но това да е за сметка на излишно натоварване и стресиране на децата.
Друго с по-скромни резултати, може да се окаже идеалната среда за моето дете
и то да ходи на училище с желание и да се чувства щастливо там.
Бих избягвала училище в райони с много общински жилища
и преобладаващи групи от националности, различни от английската.
Вероятността от насилие и изолация са по-големи в подобни училища.

Хубаво е човек да се подготви предварително с информация, още докато е в БГ.
Но в крайна сметка, като се установите тук, понаместите и ще си намерите средата.
Всеки има различни критерии и търсения. Без излишни притеснения-
и училище ще имат, и английски ще проговорят, и ще ги изучат децата  Peace

# 572
E.L. един въпрос - снимката от аватара ти на някое от твоите деца ли е. Питам защото ми прилича на снимка на Биляна? Ако не, прощавай за любопитството, може да не ми отговаряш разбира се  Peace
Да, на малката - Ема  Grinning А коя е Биляна?

# 573
  • Варна
Благодаря много за полезната информация!!!! smile3525
За реалността на процентите, отново не се изразих правилно. Имах впредвид дали високият процент/оценка в доклад на Ofsted означава непременно и много добро училище. Но мисля, че си получих отговора. Опитвам се да бъда поне малко подготвена и ориентирана за живота в UK, а в това отношение много ми помагат дискусиите тук.

# 574
  • Лондон
SVU_D, преди няколко страници пуснахме няколко различни линка към класации за училища, Офстед е полезен според мен когато се гледа за nursery, за училищата другите са по-адекватни, тъй като показват какво се случва с определен % от децата при навършване на определена възраст, така ако знаеш какво искаш за детето си, можеш да направиш по-адекватен избор. МОЕ МНЕНИЕ, да уточня Simple Smile

За 15 часа да кажа, че миналата година търсих места за приятелка, която не говореше езика, и на много места ми казаха, че не предлагат места само за 15те платени от държавата часове, искат детето да стои повече, тоест родителите да доплащат. Разбираемо е, защото това са частни организации и могат да поставят условия.

Днес съм решила да отварям допълнително място в къщи, нямаме почти помещения за склад, и искам да предложа на бъдещите майки от Лондон да ми напишат на личния, ако ги интересуват разни задължителни неща за бебета и малки деца и не искат да купуват непременно нови. Ревизирах всичко и осъзнах колко много неща стоят неизползваеми, а са доста хубави. Пуснах и обяви в e bay, но да кажа и тук Simple Smile

След 28 градуса миналата неделя зимата май дойде, пуснахте ли си парното Wink Аз още се чудя, но е студ...

# 575
  • Bristol
SVU_D, Офстеда и академичното представяне на училищата горе-долу ти дават представа какво е училището. Ако видиш училище с аутстандинг оценки в Офстеда е голяма работа, рядко дават такива. Но ... пак си има едно НО, особено за академичното представяне. Статистиката за началното училище отразява колко деца работят на очакваното и над очакваното за възрастта ниво. Мен лично ме интересува колко деца са работили над очакваното. За секондари скул процентите са колко са изкарали от С до А*, ами за мен С си е все едно тройка си изкарал в Бг училище, посредствено представяне, колкото да отбиеш номера. Както и Толумба е казала, за мен и моето дете едно училище може да е ОК, на теб и на твоето дете да не допадне, така че и мненията на родителите за мен не са кой знае колко меродавни. Друго нещо например е, че училищата се променят, ако има промени в района или се смени директора, може и към по-добро да се променят, може и към по-лошо. Така че ти да си мислиш, че си записала в хубаво училище, а точно за твоето дете да е започнал запад на училището или обратното  ooooh! Това е моят скромен 10 годишен опит с тукашните училища  Mr. Green Май по-добре да спра до тук, че съвсем ще те объркам  Laughing

# 576
  • Варна
tzvetak, аз съм си запазила и разгледала двата линка, които бяхте написали. Исках само да знам вие като родители какво бихте гледали, когато кандидатствате в определено училище.  Разбирам, че ще попадна в нови води и  като всеки родител искам най-доброто за децата си. Друг е въпросът доколко е постижимо в момента. Четейки рипортите не разбрах дали децата с трудности в езика ( приех го за неразбиращи, а не със СОП)оказват някакво влияние на оценката на училището.  Благодаря ви отново за споделените мнения!

# 577
  • Лондон
Ние избирахме и все още избираме училищата по 1)класацията на Financial times, 2) местоположение (западен Лондон, за да можем да ходим на работа за поносимо време), мнения на познати, на които децата учат на определено място (това си беше истински късмет);
Училището, което ние е в първо списъка, е сред първите 10 в тази класация за последните 10 години, и 60% от момичетата отиват да учат в Оксфорд и Кеймбридж.
Дали детето ни ще има щастливо детство, ако учи там... ами надявам се, и правим всичко възможно това да е така Wink

Ако идвах сега от БГ, първо бих определила местоживеенето, после дали имам бюджет за образование на 2 деца след 5 годишна възраст, което по принцип е безплатно, после бих отишла на посещения и open days в колко мога, и също ако децата са от различен пол, бих избрала смесено училище, независимо дали е частно или държавно, просто е по-лесно, ако са с такава малка разлика...
По отношение на езика определено мисля, че не оказва влияние на резултатите в класациите. Те са базирани на съвсем други критерии на различната възрастова граница, при които се предполага, че езика се владее отлично.

Надявам се някой с по-големи деца да ги обясни тези етапи...

# 578
Страхотна снимка!!! Биляна е една позната от Варна, която прави подобни снимки, затова реших, че е нейна. Има сайт mamanaMalena мисля, че беше. Невероятни неща прави.
А вие си дискутирайте за училищата, мнооого сте полезни   Grinning

# 579
tzvetak, дай линка към ebay, ако правилата на форума не позволяват тук, пусни на личен.

Маpи, знам че догодина ще боготворя изобретателя на пералната машина и още повече този на сушилнята, защото гладенето ми е едно от най-омразните домакински задължения. Добре, че ги има сушилните, че да не се налага да гладя всяко парцалче на бебо Simple Smile

# 580
Здравейте момичета, аз пак съм тук

Ние се прибрахме, разходихме бабите за половин ден и те побързаха да  тръгнат към Лондон . Милите, не са знаели къде идват. Вчера изхвърлих цяла торба с кръстословици (не пипнати),милите те мислили са че ще имат време и за това Mr. Green.
Сега всеки ден установявам пораженията. За сега установих че нямам един нож, който е да е с прав връх, да реже и да е със здрава дръжка, има няколко счупени неща, разхлабени са  всички дръжки на тенджерите, а като хванах тигана, направо се строполи, а дръжката си я държах  Joy Заключили са се та съседите са викали спешни ключари. Горе няма шкаф който да не е кошмар, смесени са училищни дрехи с бельо, дънки с чорапи и въобще както всичко беше подредено на 4 места сега всичко и навсякъде. На Яна всички мръсни дрехи са в шкафа а чистите са на топка отгоре  Laughing Луда работа и това е само отгоре отгоре погледнато.

Иначе аз откакто съм се върнала заведох Яна на гимнастика, Боян си тръгна на плуване, пратих го на клуб по френски и на друг по наука.  Имахме и писмо от зъболекарите, че му е  време за преглед, та и от там минахме.Днес беше на тенис в най- добрата школа тук, да го видят що за стока е и къде ще го вмъкнат. Наложи ми се да се метна с децата на колата и сама да карам до Лондон. Успях! Но и не съм спала, в сряда  в 5   сутринта купувах билет на мъжо че пак ще лети за БГ, беше пак два дни от 6:30 на работа на час път от нас, та ставах да правя закуска, обяд и кафе. В общи линии с шут се вкарах в своя си свят отново Mr. Green

Hug

# 581
Страхотна снимка!!! Биляна е една позната от Варна, която прави подобни снимки, затова реших, че е нейна. Има сайт mamanaMalena мисля, че беше. Невероятни неща прави.
А вие си дискутирайте за училищата, мнооого сте полезни   Grinning
А, да - сещам се коя е. Тази снимка всъщност също е правена от професионален фотограф - Катя от Кастудио.
Тzvetak - можеш ли да споделиш кое е това у-ще?
Аз засега се спрях на 2-те най-близки до нас, в едното има места и скоро ще почва голямата 15-те безплатни часа в нърсерито, а за ресепшън вече ще проучвам по-подробно. За момента ме интересува единствено да успее да понаучи английски, че да е подготвена за догодина.

# 582
  • Bristol
Шу, Welcome to the Club  Mr. Green

Както Цвета е казала, за частните училища статистиката е колко са приети в Оксфорд и Кеймбридж, за държавните няма такава  Laughing

# 583
  • Лондон
Шу, добре се завърнала... направо се смях на глас, това бабите са вярно големи вредители Laughing, и нашите така, уж помагали Rolling Eyes затова ги обичам най-много, когато са на разстояние от 3000 км...

http://www.nlcs.org.uk/Admissions/index.php това е училището, за което споменах. Не съм обсебена от класации и статистики, но ходихме на 2 срещи и много ни хареса, и имаме приятелско дете, което сега е в year 1, и родителите са много доволни.

varnagirl, ще ти пусна списък на личния

Приятна седмица на всички

# 584
  • Манчестър
Шу, Welcome to the Club  Mr. Green

Както Цвета е казала, за частните училища статистиката е колко са приети в Оксфорд и Кеймбридж, за държавните няма такава  Laughing

Което разбира се не означава,че там не приемат и от държавните училища. изобщо доколкото училището е важно, също толкова важно е и семеиството, семеината среда, квартала където живее детето и децата с които общува.
Имам колега които е завършил Кеймбридж и го попитах дали е ходил на частно училище - разбира се,че не , после grammar  - разбира се,че не, дори е бил в кварталното училище където ти ако не набиеш някои теб те набиват, но това не му е попречило да вземе добро образование и да има прогресираща кариера.

Общи условия

Активация на акаунт