Какво има след смъртта извън християнския догматизъм

• 44 432
  • 684
  •   1
Отговори
# 585
Не знам в какво се състои християнският догматизъм.   Още повече, като се види колко деноминации има. Темата не съм чела, видях, че е от далечната 2011 г.
Опитвам се да се обуча, но минавам през куп изпитания, че и в ада се озовах.
Какво има след смъртта е въпрос, който едва ли някой средностатистически човек може да отговори. Чувала и чела съм различни становища.
Общото е, че духовните посветени се стремят към живот вечен, стремят се към очистване, към  спасение, към освобождение. Никой от тях не слага акцент на живота на земята, на страстите делнични. Никой.
Винаги се говори за тленността тук. Идват  понятия като грях, добро, зло, дявол, Бог, покаяние, молитва, вяра, борба, трансформация, събуждане и будност, духовни очи, смиреност и т.н.

# 586
Не знам в какво се състои християнският догматизъм.   Още повече, като се види колко деноминации има. Темата не съм чела, видях, че е от далечната 2011 г.
Опитвам се да се обуча, но минавам през куп изпитания, че и в ада се озовах.
Какво има след смъртта е въпрос, който едва ли някой средностатистически човек може да отговори. Чувала и чела съм различни становища.
Общото е, че духовните посветени се стремят към живот вечен, стремят се към очистване, към  спасение, към освобождение. Никой от тях не слага акцент на живота на земята, на страстите делнични. Никой.
Винаги се говори за тленността тук. Идват  понятия като грях, добро, зло, дявол, Бог, покаяние, молитва, вяра, борба, трансформация, събуждане и будност, духовни очи, смиреност и т.н.

Моето лично мнение е, че материалното и духовното са свързани и че развитието става и в двата аспекта, като не е желателно да пренебрегваме който и да е от тях. Нито съм фен на тези, които самобичуват тялото си и смятат всичко плътско за "грешно", а междувременно в главите им се въртят със сигурност какви ли не недуховни мисли Grinning, нито пък на тези, дето само гледат себе си и "духовното" или телесното си развитие и са затворени в една черупка, понякога изглеждаща силно асоциална. Simple Smile Какво означава "освобождение", от какво ще се освобождаваме?  Rolling Eyes Grinning Всяка религиозна доктрина или система си има своите виждания и методи, а сме свидетели непрекъснато как религиозност се различава от духовност, как уж духовни хора вършат съвсем мирянски "безобразия".  Wink Grinning Извисяването и разширяването на осъзнаването става чрез емоционално изчистване - най-добрият и известен ми метод. Simple Smile
Ето нещо пак по оригиналната тема за живота отвъд смъртта:

The scientific PROOF that shows reincarnation is REAL  Grinning

# 587
Писател се върна от отвъдното  Shocked Rolling Eyes

Живот след смъртта. Пътят на душата в отвъдното  Simple Smile

А това е едно кратко клипче, което показва как от десетилетия само в един единствен ден на годината - на Успение Богородично - в един гръцки храм влизат отровни змийки, които започват да пълзят по иконите и особено тези на св. Богородица, съответно миряните ги взимат в ръцете си, галят ги, никога не е известно да са ухапали някого. Но във всички други дни на годината те са си обикновени змии. Wink Grinning В едно руско филмче един руснак, който е имал доказан рак на простатата, разказваше, че му се явил насън монах, който му казал да посети гроба на монаха Нектарий в Атон, да се помоли и ще бъде излекуван. Този човек никога не бил чувал за отеца, но решил да отиде и разкаваше тази случка вече като излекуван. Преди години друг руснак, след катострофа, остава на инвалидна количка и присъдата на лекарите е, че така ще е за цял живот.  Негова близка му предлага да посетят вече представилия се пред Бога "старец" Николай Гурьянов, който бил известен с чудесата, които ставали след посещение при него и ясновидските му дарби. Монахът му казал, че ще започне да ходи нормално и три деца ще има, което и станало. Още доста случаи съм изгледал - на жени, които с години не са можели да забременеят, на изпаднали в тежка беда хора... след молитви са се оправяли.  Shocked Естествено е човек да е скептичен, но ако на тези хора се е променил животът след някакво такова чудо, ще постигнем ли нещо за себе си или ще докажем ли нещо на себе си, ако се съмняваме в техните думи?!  Rolling Eyes Въпросът е защо не стават такива чудеса с всички?!  Shocked Rolling Eyes

# 588
Въпросът е защо не стават такива чудеса с всички?!  Shocked Rolling Eyes

Защото не са чудеса е тъжният отговор... За всяка вълшебно забременяла и всеки вълшебно оздравял има хиляди други, чиито молитви не са се сбъднали.

Толкова много чудеса и на нито един човек с ампутирана ръка/крак не му е поникнал нов крайник. Когато поникне - тогава ще повярвам в молитви.

# 589
Въпросът е защо не стават такива чудеса с всички?!  Shocked Rolling Eyes

Защото не са чудеса е тъжният отговор... За всяка вълшебно забременяла и всеки вълшебно оздравял има хиляди други, чиито молитви не са се сбъднали.

Толкова много чудеса и на нито един човек с ампутирана ръка/крак не му е поникнал нов крайник. Когато поникне - тогава ще повярвам в молитви.

Чел съм за два такива случая.  #Crazy Не успях да намеря линка на съвременния, където пишеше, че бил мюсюлманин, но му се явила Дева Мария и го спасила - той бил отвлечен, доколкото помня и с една отрязана ръка, нещо такова.  Shocked А този случай е от 18-ти век  Shocked Гледах преди време в ютуб руско предаване по тема "чудеса в православието" и едно младо момче, което беше дошло с майка си, заяви, че му е пораснал отново един от пръстите на едната ръка, след като бил отрязан при инцидент, а той пък свирел на пиано. Майка му всеки ден слагала на поразеното място върху гипса иконата на св. Лука Кримски - известен съвременен руски хирург, но приел монашество, и след махането на гипса се оказало, че пръстът си е цял!  #Crazy #Crazy #Crazy В залата присъстваше и анестезиоложката, която е била на операцията, за да го потвърди.  Shocked Имаше и други случаи, разрешени чудотворно, но бяха от различен характер. Всеки е свободен да вярва или да не вярва в думите на тези хора.  Rolling Eyes

# 590
  • София

Освен ако някой не постигне стабилност и повторимост на експеримента - няма шанс при мен. Всички влизат в категориите на а) лъжци и измамници, б) плацебо или в) случайни отклонения (в имунната система, хормоните, стволови клетки, които са изостанали... какво ли не, но изолирани мутации).

# 591
  • София
Тук за чудеса ли си говорим или за какво има след смъртта? Аз вярвам, че има чудеса на съвсем емоционално ниво, защото и с мен са се случвали такива уж малки, но за мен критично важни чудеса. В същото време мога да ти начертая цялата схема от случайности, които са довели  до това чудо на съвсем рационално ниво. Но аз си зная, че искам да вярвам и вярвам в конкретното чудо за себе си, най-много мога да го спомена пред някого, но не тръгвам даго убеждавам, че това чудо ще има повтаряемост, то нали затова е чудо. Всеки вярва в нещо, просто защото няма как да не вярва. Да го кажем, че е някакво средство със справяне с реалността, но някои тръгват да го проповядват и вече ми идва вповече. Официалните религиозни институции са ясни - те са корпоративни структури, дори шаманът на село се опитва да изгради някаква корпоративна структура и да печели от нея. Обаче вярата е извън тези структури, просто всяка си прави своя версия и я проповядва. Всички притчи и напътствия в религиозните и духовни учения са повече културен феномен, отразяващи нуждата на хората да вярват, за да функционират. Всеки за себе си има доказателства за съществуването на това или този, в който той вярва.

# 592
El Mariachi, повечето източни религии и култове под ' освобождение' разбират освобождаване от многото прераждания. За православните, впечатлението ми е, че се освобождаваме от робството си. Робство към греха.
Линкът със Стойчо Керев съм го гледала, благодаря.Simple Smile Аз го харесвам, неговите предавания са ми интересни.
Скрит текст:
Тук за чудеса ли си говорим или за какво има след смъртта? Аз вярвам, че има чудеса на съвсем емоционално ниво, защото и с мен са се случвали такива уж малки, но за мен критично важни чудеса. В същото време мога да ти начертая цялата схема от случайности, които са довели  до това чудо на съвсем рационално ниво. Но аз си зная, че искам да вярвам и вярвам в конкретното чудо за себе си, най-много мога да го спомена пред някого, но не тръгвам даго убеждавам, че това чудо ще има повтаряемост, то нали затова е чудо.
Всеки вярва в нещо, просто защото няма как да не вярва. Да го кажем, че е някакво средство със справяне с реалността, но някои тръгват да го проповядват и вече ми идва вповече. Официалните религиозни институции са ясни - те са корпоративни структури, дори шаманът на село се опитва да изгради някаква корпоративна структура и да печели от нея. Обаче вярата е извън тези структури, просто всяка си прави своя версия и я проповядва. Всички притчи и напътствия в религиозните и духовни учения са повече културен феномен, отразяващи нуждата на хората да вярват, за да функционират. Всеки за себе си има доказателства за съществуването на това или този, в който той вярва.
И аз съм на мнение, че всеки вярва в нещо, такава е природата ни, без това понятие няма как да съществуваме.
Въпросът е коя вяра ни приближава до Истината и коя е изопачение, подменяне, изкривяване.
"Всеки за себе си " , ми звучи малко невежо, защото човечеството не живее или не бива да живее под формата 'всеки за себе си', а има ценен натрупан опит в духовен план. И ако се обърне към него, то и тогава се отварят нови дълбочини, водещи ни до Извор, в който има познание  за смъртта.

# 593

Освен ако някой не постигне стабилност и повторимост на експеримента - няма шанс при мен. Всички влизат в категориите на а) лъжци и измамници, б) плацебо или в) случайни отклонения (в имунната система, хормоните, стволови клетки, които са изостанали... какво ли не, но изолирани мутации).

Grinning Grinning Grinning Много научно, много...  Grinning Само че човекът не е стандартизиран автомат, от който изстрелваш стандартен патрон по стаkдартно произведена мишена с определени параметри на 100 м и няма как да очакваш, че ще възпроизведеш винаги един и същи резултат. Grinning Различни хора - различни подходи вършат (или не вършат) работа. Simple Smile Лъжци и измамници има навсякъде и по отношение на какво ли не. Плацебото е чудесно терапевтично средство1 само че в такива случаи няма как сме сигурни дали става дума именно за това ефект, защото няма с какво да го сравним. Случайности би могло да има, но само в някакъв процент.  Rolling Eyes

Тук за чудеса ли си говорим или за какво има след смъртта? Аз вярвам, че има чудеса на съвсем емоционално ниво, защото и с мен са се случвали такива уж малки, но за мен критично важни чудеса. В същото време мога да ти начертая цялата схема от случайности, които са довели  до това чудо на съвсем рационално ниво. Но аз си зная, че искам да вярвам и вярвам в конкретното чудо за себе си, най-много мога да го спомена пред някого, но не тръгвам даго убеждавам, че това чудо ще има повтаряемост, то нали затова е чудо. Всеки вярва в нещо, просто защото няма как да не вярва. Да го кажем, че е някакво средство със справяне с реалността, но някои тръгват да го проповядват и вече ми идва вповече. Официалните религиозни институции са ясни - те са корпоративни структури, дори шаманът на село се опитва да изгради някаква корпоративна структура и да печели от нея. Обаче вярата е извън тези структури, просто всяка си прави своя версия и я проповядва. Всички притчи и напътствия в религиозните и духовни учения са повече културен феномен, отразяващи нуждата на хората да вярват, за да функционират. Всеки за себе си има доказателства за съществуването на това или този, в който той вярва.

И за двете.  Wink Животът след смъртта, ако има такъв, и самият живот не са ли чудеса?!  Grinning Съгласен съм с написаното. Но необяснимите от сегашната ни гледна точка случаи и явления си съществуват. Те изобщо може да не са свръхестествени, но просто към момента ние но можем да си ги обясними и затова са чудеса.  Иначе и аз всекидневно ставам свидетел на малки и важни чудеса, не говоря просто за мен, а за хората около мен, но понеже вече съм свикнал с тях и затова не ги приемам като такива. Simple Smile Но очаквам да видя наистина нещо, което изглежда извън това, с което сме свикнали. Някои твърдят, че при тях се е случвало и приемам думата им, щом като не правят капитал от това. Rolling Eyes

El Mariachi, повечето източни религии и култове под ' освобождение' разбират освобождаване от многото прераждания. За православните, впечатлението ми е, че се освобождаваме от робството си. Робство към греха.
Линкът със Стойчо Керев съм го гледала, благодаря.Simple Smile Аз го харесвам, неговите предавания са ми интересни.
Скрит текст:
Тук за чудеса ли си говорим или за какво има след смъртта? Аз вярвам, че има чудеса на съвсем емоционално ниво, защото и с мен са се случвали такива уж малки, но за мен критично важни чудеса. В същото време мога да ти начертая цялата схема от случайности, които са довели  до това чудо на съвсем рационално ниво. Но аз си зная, че искам да вярвам и вярвам в конкретното чудо за себе си, най-много мога да го спомена пред някого, но не тръгвам даго убеждавам, че това чудо ще има повтаряемост, то нали затова е чудо.
Всеки вярва в нещо, просто защото няма как да не вярва. Да го кажем, че е някакво средство със справяне с реалността, но някои тръгват да го проповядват и вече ми идва вповече. Официалните религиозни институции са ясни - те са корпоративни структури, дори шаманът на село се опитва да изгради някаква корпоративна структура и да печели от нея. Обаче вярата е извън тези структури, просто всяка си прави своя версия и я проповядва. Всички притчи и напътствия в религиозните и духовни учения са повече културен феномен, отразяващи нуждата на хората да вярват, за да функционират. Всеки за себе си има доказателства за съществуването на това или този, в който той вярва.
И аз съм на мнение, че всеки вярва в нещо, такава е природата ни, без това понятие няма как да съществуваме.
Въпросът е коя вяра ни приближава до Истината и коя е изопачение, подменяне, изкривяване.
"Всеки за себе си " , ми звучи малко невежо,защото човечеството не живее или не бива да живее под формата 'всеки за себе си', а има ценен натрупан опит в духовен план. И ако се обърне към него, то и тогава се отварят нови дълбочини, водещи ни до Извор, в който има познание  за смъртта.

Е, то и тук изкривявания и мнения - колкото искаш! Виж само основните религиозни доктрини и вярвания, да не говорим за безбройните техни секти и разклонения, за всевъзможни култове от време оно досега.  Rolling Eyes Някои неща съвпадат, други - не, едни неща се отхвърлят и са неприемливи от дадено вероучение, за други пък - съвсем нормални.  Rolling Eyes Бъркотията е пълна.  Grinning Може би неслучайно. Може би има дълбока окултна конспирация, която я поддържа целенасочено, за да пречи на духовното развитие на човечеството като цяло. Wink Simple Smile Вчера попаднах на едно интересно клипче по темата за възможността и начините да се викат демони, за да бъдат използвани с цел постигане на определени облаги. Има си сериозни книги по въпроса, нямам намерение да опитвам. Grinning Аз лично имам електронна библиотека със стотици окултни и магически книги, но нямам намерение да се възползвам от нея.  Grinning Със слово можеш да убиеш, може и да излекуваш - това не е ли чудо?!  Rolling Eyes

# 594
  • София
Не разбирам това, което пишеш за всеки за себе си.  Натрупаният опит винаги е индивидуален и рядко някой ще вземе да се поучи от чуждия опит, независимо дали е духовен или какъвто ще да е.
Това, което казваме, че всеки е намирил доказателства за себе си за вярата си и че тези, които са за мен, може да не са за теб. И точно защото всеки ги намира за себе си, няма как да накара другите хора да вярват в същото със същите доказателства. Духовното пак е индивидуално, включително отношението към смъртта. Универсална е рамката, после всеки си слага в нея каквото намери за добре.

# 595
Аз съм кандидат да ме убият със слово, щом е възможно. Rolling Eyes

# 596

Andariel, съгласна съм, че натрупаният опит е индивидуален. Всеки има своя индивидуален Път.
За поучаването от чуждия опит смея да вярвам, че аз се поучавам. Поне осъзнато се стремя към това.

qrye, смела си да пишеш подобни думи. Сигурна съм, че не осъзнаваш какво означават те .
Страшни и много опасни са.

# 597
qrye, смела си да пишеш подобни думи. Сигурна съм, че не осъзнаваш какво означават те .
Страшни и много опасни са.

Ако можеше да се убива с думи, никой високопоставен нямаше да е жив. Ни политици, ни президенти, ни конкуренти в голям бизнес. Все някой ще плати за дистанционно елиминиране с думички.

От глупости не ме е страх.

# 598
На мен пък ми се струва странно как някой не вижда логиката в християнството. Ето, грехопадението то променя човешката природа, от там насетне всички сме "наказани", тоест имаме някакъв бъг с него се раждаме. Този бъг ни пречи да сме в слияние, в познание за Бог. Просто функционираме "грешно" в помътнение. Заради това целта е "просветление", т.е. функциониране на ума, в което виждаш реалността от друга перспектива.
Другото, което е, че заради грехопадението Ева е наказана да ражда в мъки. Жената ражда в мъки и рискове, защото главата на човекобебето е голяма. Това пак ми се струва, че е свързано с високия интелект на човека, рационалното, научно и логическо мислене. Явно е, че дървото на познанието на добро и зло е свързано с високия интелект на човека, заради което сме платили с връзката си с Бог. Казва се, че заради забранения плод, ще бъдем като богове, ще знаем добро от зло. Явно става дума за големия интелект на човека и пътя на интелекта, ще се научим все повече неща да можем да правим, ще сме все по-могъщи, да контролираме средата си. Но това отрязва връзката и е за сметка на другото.  Още не съм си открила обяснение за наказанието на Адам, но съм сигурна, че пак ще е нещо свързано с човешката природа.
 На мен ми звучи супер логично.
Не го казвам за да убеждавам някого, просто наистина за мен това е супер логична постановка. Така както някои видове не могат да виждат и да чуват, може да сме родени с някакви закърнели или несъществуващи сетива.
 Повечето религии говорят за това. В християнството естествено разликата е въплъщението на Иисус Христос. И това ми се вижда супер логично.
Наистина гадно е да се проповядва и натрапва нещо, което е лично и съкровено, ама напоследък атеизмът е много агресивен и именно атеистите се натрапват.

Последна редакция: сб, 03 мар 2018, 19:53 от andstillirise

# 599
qrye,  ох.....темата е много сериозна. Не се чувствам нито достатъчно силна, нито грамотна да ти обясня ...
само ще напиша, за последно. Има убити хора с мисъл, дори не със слово. Убийството не е само физическо. Всъщност, материалното, тленното,  е последното нещо, което се убива. Убийството става на невидимо ниво. Ние и затова сме смъртни тук.......и заради греха, за който споменава andstillirise, всичко тук, на Земята е тленно/смъртно. Т.е. , като нарушаваме Заповедите (повечето от тях, нарушавайки ги, са именно смъртен грях).
Въпросът е да запазим душата си от смъртта /погибел, което е всъщност Живота след смъртта....Защото животът ни тук, сега, в плът и кръв е много кратък, преходен, временен и е подготовка за същината, за вечността.

За тези, високопоставените, за които пишеш; в живота има случаи и на физически убити, със слово. Както и на възкръснали,  пак със слово. Така или иначе, всичко е по Божие допущение.
По принцип, човек, преди всичко убива себе си, желаейки да убие ближния, който и да е той- враг, познат, управляващ или напълно непознат.

Последна редакция: сб, 03 мар 2018, 20:59 от Катерица

Общи условия

Активация на акаунт