Автоимунен тиреоидит на Хашимото (20)

• 72 564
  • 723
  •   1
Отговори
# 645
Цитат на:  
....ако реф. ст-ти са общоприетите не си за тази тема

Извинявам се, че така нахлувам в темичката ви (всъщност perunika ме насочи към тук, за което съм й благодарна Hug).

Реф. cт-ти определят ли се спрямо пациента и според това, което се цели (например забременяване)?

Аз съм с хипо-функция (намалена функция на щт. жл.); нямам Хашимото - така ми е казвал лекар.

Целта ми е да забременея Praynig

В момента съм на 60 Аrmour. До преди месец и нещо бях на 75 Аrmour, но понеже не се чувствах добре на своя глава си намалих дозата на 60. След месец съм на кръвни изследвания и при ендокринолог и после при гинеколог. Ще пиша по-нататък ако имам конкретни питания по резултатите от изследванията ми.

Ако може само някой да ми обясни реф. cт-ти индивидуално спрямо пациента ли се определят?

# 646
  • до една звездичка
Не, Фики, референтните стойности не се определят спрямо индивидуалните особености на пациента. Те са индивидуални за всяка лаборатория, и не се влияят от целта му (било то забременяване, диагностика, или проследяване на лечението).

# 647
  • В градината...
٠•● Dega ●•٠, от всичко прочетено дотук, както и в темата, не е точно така. Ако се цели забременяване, стойностите на ТСХ, трябва да са под 2.5 или даже 2, макар и да са в рамките на нормата, която достига до 4 или 5 според лабораторията.

# 648
Реф. стойности са тези на лабораторията, а каква стойност целим с доктора е друго нещо.  Peace

# 649
  • до една звездичка
Реф. стойности са тези на лабораторията, а каква стойност целим с доктора е друго нещо.  Peace

Именно.  Wink
Тези, за които питаш ти, Фуки, са препоръчителни, не рефернтни.

Последна редакция: ср, 19 окт 2011, 10:06 от ٠•● Dega ●•٠

# 650
  • София
٠•● Dega ●•٠, от всичко прочетено дотук, както и в темата, не е точно така. Ако се цели забременяване, стойностите на ТСХ, трябва да са под 2.5 или даже 2, макар и да са в рамките на нормата, която достига до 4 или 5 според лабораторията.

Референтните стойности зависят от реактивите, с които се обработват кръвните проби.
Нас ни интересува определен процент от тези реф. ст-ти.

Фики, какво е това лекарство, което пиеш? Каква му е активната съставка?
Колко ти е ТСХ, а ТАТ и МАТ? За забременяване в хубаво ТСХ да е под 2 (0.27 - 4.2).

# 651
Здравейте! Колко време след прием на еутирокс, се приема фолиева киселина? Изобщо има ли значение? Благодаря.

# 652
  • София
Мисля, че има значение. Аз не пия ФК, но взимам други витамини (какъвто се води и ФК) и Начев ми каза 2 часа след приема на тиросина на пия другите таблетки.

# 653
Благодаря за бързата реакция. Начев ми беше казал каквито и лекарства да ми изпишат да му звънна да се консултирам с него. Два часа звучи разумно.  Simple Smile

# 654
  • до една звездичка
Референтните стойности зависят от реактивите, с които се обработват кръвните проби.
Нас ни интересува определен процент от тези реф. ст-ти.

Не знам кои "вас" имаш предвид, но реф. стойности са си референтни стойности, независимо какво цели пациента и лекуващия го лекар.
Дали, предвид на целта си, авторката ни питането ще реши да се ограничи в по-тесен диапазон от тези стойности, е нещо различно, нали така?

# 655
  • София
٠•● Dega ●•٠, за едно и също нещо говорим. Под събирателното местоимение "нас" имам предвид всеки един от нас поотделно. Аз не целя забременяване към момента а се стремя да се доближа до самите реф. стойности, защото ТСХ ми е 10. Друг, които се стреми към бременност цели ТСХ около 2 (да кажем), всеки за себе си гони определен процент от допустимия максимум, аз - 100% да кажем, друг 40%...
А както съм написала по-горе референтните стойности си зависят от различната лаборатория и от това с какви реактиви обработват пробите.
Изказването ми беше по повод поста на perunika.

# 656
  • до една звездичка
............
Изказването ми беше по повод поста на perunika.
Peace
И моето ТСХ е доста високо, което, освен безпричинно раздразнителна, ме прави, явно, и сляпа.  bouquet

.... Дано поне Фуки разбра за референтните стойности, дето ги раздъвкваме половин ден вече... Grinning Peace

# 657
  • София
Аз напоследък си правя изследванията в Цибалаб и имам съмнения, че може и да има грашка, въпреки, че вече 3 поредни изследвания ТСХ ми е много високо, сега като пусна ако още се съмнявам ще пусна и в Кандиларов. И знам, че Кандиларов се водят едни от най-добрите, но майката на приятелят ми е мед. лице и имат договор сключен с Цибалаб, че тя и членове на нейното семейство заплащат по-малка сума. За жалост пак парите са водещият фактор в качеството на здравеопазването, което получаваме.

# 658
Здравейте отново от мен!
Аз да докладвам за резултатите от прегледа при д-р Начев. Моите стойности на ТСХ са 3.48 и съм бременна в 18 седмица, предписа ми л-тироксин 50млг.това, което ми обясни за рисковете от увреждане на плода, вобще не ме успокои, но се стремя да не мисля в тази посока. Въпреки всичко обаче ще направя консултация и с друг лекар утре, просто искам още едно мнение.
Мисля, че има значение. Аз не пия ФК, но взимам други витамини (какъвто се води и ФК) и Начев ми каза 2 часа след приема на тиросина на пия другите таблетки.
Аз пия магнерот (което е магнезии общо взето), нош-па и витамини за бременни, в които има ФК калции и т.н. Начев ми каза Магнерота и нош-па да ги пия поне 4 часа след л-тироксина, а витамините - поне 8 часа след тироксина, като последния магнерот не трябва да е на отстояние по-малко от 10 часа от първия л-тироксин. Абе, висша математика...

# 659
  • София
petia_05, ние и преди го нищихме този въпрос дали на бременната трябва да се каже всичко директно или да се премълчи за да се щадят чувствата й.
Стойностите ти, нито са толкова високи, че да се притесняваш, нито пък няма хиляди жени, които даже не подозират, че са с Хашимото или някакви изменения на ЩЖ, а са износили и родили здрави деца. Недей да се плашиш! Взимай си хапчето и всичко ще бъде наред! Предполагам вече си минала първата ФМ и БХС, ако те са били наред значи няма проблеми. Няма лошо да потърсиш второ мнение, но според мен е излишно. Пиши какво ти е казал и другият лекар. Препоръчвам ти д-р Катя Тодорова - тя се занимава изключително с бременни с проблеми с ЩЖ.

Общи условия

Активация на акаунт