Професия "учител"

• 494 079
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 3 030
  • Пловдив
За отпуската при нас комисията е от синдикалните председатели. Всеки си разбира колко дни има да ползва и си залага дните, като си оставя няколко дни за коледната ваканция резерв. За дежурството и шефът има думата, иначе ако зависи от нас, всички ще се пишем в началото на юли.

# 3 031
Какво ви е мнението за атестацията на учителите на 4 години.От една страна не е зле но пък от друга както всяко нещо в България може да има злоупотреби.

# 3 032
  • Пловдив
И кое е добре? Коя друга професия я унижават с атестиране?

# 3 033
Това щях да напиша.Когато почнат да атестират лекари, политици....тогава съм съгласна. Mr. Green

# 3 034
  • Балчик
 То пак добре, че атестатите няма да ги изготвят учениците  и родителите им.

Поне  нашият 98 % малцинствен контингент си представям каква оценка компетентна може да даде на колегията. Единствено ще се ръководи дали си му спрял детските или не си (разбирай, че си виновен ти, ако детето има над 5 отсъствия). Имали сме случай как идва циганката и се нахвърля върху колега като лъвица - "Ти ма, да даваш детските на мойто син, щото аз знаиш ли кво на тебе..."

Последна редакция: вт, 23 юни 2015, 18:23 от Джемма

# 3 035
И кое е добре? Коя друга професия я унижават с атестиране?
ЗлаВещица,
атестацията не е унижение, а нормален процес на оценка. По принцип де, иначе в България всичко може да се изкриви.
Иначе около 15 години като наемен работник са ме атестирали всяка година и навсякъде - в големи частни фирми (български и чужди), в държавната администрация, в международни организации. Често е формална, но има случаи, в които е ценна и за двете страни - да намерим време да си кажем в очите какво ни харесва или пречи (естествено не винаги се вписва в оценката).
Някъде дори се прави 2 пъти годишно - юли има междинна оценка, декември е годишната.
Има си процедури. Включително подчиненият може да напише коментар дали приема оценката и да я оспори (последното все пак няма много смисъл по мои наблюдения).
На някои места атестацията е двустранна - не само шефът оценява, но и подчинените дават оценка на шефа.
На някои места се иска и оценка от "клиентите" - например обучения за възрастни по проект задължително завършат с анкета с оценка от обучаваните за лекторите и организаторите.

# 3 036
Какво ви е мнението за атестацията на учителите на 4 години.От една страна не е зле но пък от друга както всяко нещо в България може да има злоупотреби.
ще има, ще има Simple Smile

# 3 037
Това щях да напиша.Когато почнат да атестират лекари, политици....тогава съм съгласна. Mr. Green

Откакто болниците станаха дружества с държавно участие, на всеки 5 години се провежда акредитация, която освен пълна документация и представяне на концепция за развитие на отделенията, включва и изпити по медицина. Така баща ми с 32-годишен стаж като завеждащ отделение се явява отново на изпит по анатомия, на почти 60-годишна възраст. И да, прие го като унижение, но си четяхме чинно заедно няколко месеца.

# 3 038
То въпроса е и дали учителят работи сериозно.Може да има качествата, но да не работи сериозно.Така че не е лошо да има атестация, лошото е, че може да имат зъб на някой и затова да го махнат.

# 3 039
Когато вземеш диплома за английска филология на всички ли  можеш да преподаваш от 1 до 12 клас? Каква е началната заплата на учител по английски и на такъв по български? А до каква сума може да достигне? Има ли някъде информация кой учител каква заплата получава? Специално се интересувам за учителите по български / английски език?

# 3 040
Когато вземеш диплома за английска филология на всички ли  можеш да преподаваш от 1 до 12 клас?

С диплома само по филология можеш да бъдеш назначен като нередовен учител (това е терминът по спомен), като такъв получаваш 60% от заплатата. За да бъдеш пълноправен учител, следва да си изкарал специализация за педагогическа правоспособност и в дипломата ти да имаш вписана придобита професионална квалификация "учител". Тя важи за преподаване на английски език и литература в гимназиалния курс, за началния си искат все още специалност НУП + чужд език.
Нека колегите, които са още в системата, допълнят или поправят евентуални грешки, тъй като е възможно да има новости, с които не съм запозната.

# 3 041
С българска филология имаш учителска правоспособност, доколкото знам. Реших, че важи и за английската.

# 3 042
С българска филология имаш учителска правоспособност, доколкото знам. Реших, че важи и за английската.

Възможно е, но трябва да се провери.
Поне във ВТУ откакто филологията е бакалавърска програма, учителската правоспособност се придобива по желание, тъй като педагогиката и методиката вече не са в задължителната, а в избираемата програма. За СУ и други ВУЗове може да е различно.

# 3 043
В СУ педагогиката е включена в задължителните дисциплини на бакалаварската степен. (един семестър се изучава)

# 3 044
  • Пловдив
В ПУ също се излиза с учителска правоспособност, такъв е учебният план.

Стартовата заплата колко е в момента за млад учител? Последно беше 530 лева, но дали не го промениха? Иначе всяко училище е на делегиран бюджет и спрямо това си определя заплатите. Не мисля, че заплатата зависи от това по какъв предмет предаваш.

Общи условия

Активация на акаунт