Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 436
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте мами на две,три или повече съкровища. От дълго време ви чета и все се каня да се включа във вашата прекрасна темичка. Аз също чакам близнаци newsm03 и съм мноооого щастлива. Това ми е втора бременност и тъй като с първата имах неуспех в кърменето/разранени зърна, педиатърката ми казваше че жълтеницата не минава от недохранване и т.н/ този път твърдо съм решена да кърмя, дай Боже всичко да е наред и имам тази възможност, мноого искам newsm03 Където и да видя статия за кърмене винаги съм я прочела и се надявам, че информацията която съм усвоила, поне малко ще ми помогне. Чета ви с огромно удоволствие, прекрасни сте всички. Хубав ден newsm51

# 151
  • София
ysmivkata e  добре дошла  Hug

# 152
Аз май няма да мога да ги слагам на гърда повече от 10-ина пъти - май гърдите много бързо ми се изпразват  newsm78
То досега май повече от 9 пъти не се е случвало да сучат.

Ето, днес ги сложих в 16.45 ч., бяха та гърда до 17.30 ч. (разбира се не с активно сучене през цялото това време) и после реших да ги сложа в 19 ч. за успокоение, че нещо бяха раздразнени - е, гърдите ми се изпразниха след 10 минути и след това започнаха да се опъват назад със зърната в устите си, да ме бутат в опит да се откъснат от гърдата и да се изнервят. В момента гърдите ми са безнадеждно празни и дано не обърках нещо, че сега се сещам, че вечерно време кърмата намалява.
След колко време мога да очаквам да се презареди достатъчно количество? Нещо за 70% за час ми се върти в главата... Прощавайте, че питам повторно за това (май esma ми отговори предния път  Crazy)

Да се похваля, че днес успях за пръв път да ги поставя напълно сама на гърдите, само дето свалянето с вдигане на бебето за дрешката като котенце май ги кара да връщат мляко  Confused
Някакви други хитрини за поставяне и сваляне сама да споделите?

# 153
  • София
Кафенце, как мина нощта?
Това, което описваш ми звучи много добре. Това, че така хубаво се изпразват гърдите е силен стимул към тях да започнат да се пълнят по-бързо и да произвеждат повече мляко. За 1 час се възстановява повече от половината от изсуканото количество. Обикновено, когато имат нужда от повече мляко, бебетата изкарват 2-3 дни почти непрекъснато на гърдата и това води до увеличаване на производството, след което започват да разреждат интервалите на сукане до поносим ритъм  Wink

Кога връща мляко "котенцето" - при вдигане преди кърмене или при сваляне след?

# 154
Котенцето връща след като съм го свалила за дрешката.

До този час сме на 7 кърмения  ooooh! Това ли са прословутите 2-3 дни на по-голяма нужда от мляко?
Ако не са, по какво ще ги позная??

Като че ли вече почнаха да се пълнят гърдите за 2 часа.

През нощта на същия "график" ли оставаме, или да чакам да се разбужда поне едната?

При положение, че са на гърда през 2 часа, 30-40 минути сучене/стоене на гърдата достатъчни ли са?

Благодаря!   bouquet

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 15:37 от AnMary

# 155
Понеже не вярвам да погледнете на първата страница тепърва, пускам линк към нея тук.
Моля дълго кърмещите и вече приключилите кърменето на близнаците си мами, да се включат в анкетата.
Много ми е любопитно какво ще се получи  Thinking

# 156
  • София
Кафенце, по това, което описваш, би трябвало да се е увеличило производството. Предполагам, че те ще се събудят най-много след 4 часа пауза през нощта. Не е добре да правят точно сега повече от 4 часа паузе, че може и да се запуши някое каналче. Т.е. според мен не ги буди ти, а изчакай първата огладняла, но все пак да не са повече от 4 часа.

Надявам се наддаването да е по-добре тази седмица. Обещаващо звучат нещата.

"Котенцето" - има ли вариант да сваляш първото другото бебче, което не е склонно към повръщане и след това да оригваш това?

# 157
Като че ли вече почнаха да се пълнят гърдите за 2 часа.

През нощта на същия "график" ли оставаме, или да чакам да се разбужда поне едната?

При положение, че са на гърда през 2 часа, 30-40 минути сучене/стоене на гърдата достатъчни ли са?

Благодаря!   bouquet

Кафенце, не е нужно да следваш някакъв режим или график, мисля, че за това говорим още от самото начало, а просто да кърмиш бебенцата когато покажат, че са гладни. Понеже близнаците често се раждат с по-ниско тегло и бебетата в началото може да са поспаливи, се препоръчва да се хранят поне на всеки 3 часа. Това е, защото толкова малки бебета имат нужда да се хранят начесто и ако не го правят се получава един малко порочен кръг - не се хранят достатъчно, спят по повече и съответно не наддават.
Във вашия случай ти беше споменала, че опитваш да правиш "режим" с кърмене на 3 часа и затова споменах, че не е добре да следваш режим ако бебенцата искат да сучат по-начесто. Това не значи, че сега трябва да ги кърмиш насила с режим на 2 часа. Просто се води по децата. Предполагам, че в момента са вече и по-големички и е възможно дори да правят по една по-голяма пауза в денонощието между храненията (само дето може и да не е нощем). Определено ще ти е по-лесно обаче да ги кърмиш и двете заедно т.е. като се събуди едната, да будиш и другата, за да може поне да има някакъв синхрон в храненията и да пестиш време.
Що се отнася до времето за сучене и стоене на гърда, тук също няма "правила". В началото може да са 30-40 минути, като порастнат и сучат добре, сучат и по 10. Няма някаква норма, бях споменавала, че мен ме бяха посъветвали да гледам да сучат ефективно поне по 20 минути на гърдата, но 20 минути ефективно сукане, не само 20 минути и после ги махаш. Примерно те от 30 минути на гърдата може да сучат ефективно 20 мин. и 10 минути да спират или да подремват. Но това се отнася по-скоро за началото, когато са по-слабички и се уморяват по-бързо.
Бях ти пускала снимка от моите "записки", ето ти пак линка, като кликнеш върху снимката се увеличава. Родени са на 15 август, значи това е страницата, когато са били на около 2 седмици. Виж как са храненията, може би ще придобиеш по-ясна предстява, че няма никакъв режим или точни часове на хранене.
http://zabliznacite.files.wordpress.com/2010/05/aprile-2010-144.jpg

И на мен ми се струва, че се справяте успешно, а и с всяка изминала седсмица ще става по-лесно, ще видиш  Simple Smile

# 158
Благодаря за споделеното и наставленията!   bouquet

Въпросът е в това, че не съм сигурна, че разпознавам правилно знаците им за глад - ами чее като са будни, постоянно плезят език, търсят с езиче, лапат ръчички, дори и когато току-що са слезли от гърдата  Crazy Всеки рев/плач ли е (макар и късен) сигнал за глад?
Ето, до преди малко се драха като на заколение от както приключиха предното кърмене. В момента спят, гърдите вече усещам как се пълнят. Ами ако сега решат да откарат 2-3 чАса сън? А са минали тъкмо 2 чАса от предното сукане  Crazy

esma, много рядко ги оригвам, Х. ми каза, че кърмените бебета (почти) нямат нужда от оригване.
А и някъде от ЛЛЛ в отчетната прочетох същото.

# 159
  • София
Какво стана, колко спаха малките терористи  Simple Smile

Моите лични наблюдения върху  бебетата ми са, че всеки път, когато ревяха на тази възраст искаха цица - може да беше от глад, може просто за успокоение. Това разбира се, не означава същото за твоите. С времето ще започнеш да разбираш за какво плачат. Това си е между вас Simple Smile

За оригването съм съгласна, че не е нужно да се прави наред, ама ако бебчето е склонно към връщане, това може да помогне. А може и да не... Беше просто идея  Simple Smile

# 160
Да си кажа и аз за оригването.  Crazy
Моите господа почти винаги заспиваха докато сучат. Затова не съм оригвала. Имаше един период, обаче, в който така лакомо се хранеха, че докторката ни ме посъветва да ги оригвам на няколко пъти за времето и след хранене. По принцип не съм сменяла гърди и разни други схеми за всяко хранене - настанявам ги, най-много да подбутвам като се унесат още в началото, но това е. В дадения период се налагаше да ги прекъсвам (особено единия), да оригвам, пак да слагам на гърда. После пак... Постепенно нещата се върнаха по местата си и пак престанах.
Така че и това като всяко друго нещо си зависи от децата и от нагласата и желанието на майката. И съвсем не е константна величина.  Peace

# 161
Кафенце, моите се скъсват от рев ако не ги оригна, много лакомо сучат. Всички бебета са различни, ако много плачат след хранене пробвай да ги оригнеш.

# 162
Ще опитам обезателно! Просто се притеснявам, че се разсънват от тази процедура  Blush

Някой може ли да сподели трик за прилагане на компресия за едното бебе, когато се кърми в тандем? Много ми е трудно, а се налага. Трудността идва от това, че им  придържам главичките, а за компресията ми трябват и двете ръце  Blush

# 163
Кафенце, ето тук има снимка точно на мама на близнаци. Не са ти нужни и двете ръце за компресията.  Peace

http://xedra.files.wordpress.com/2011/07/img_4067.jpg

Опитай се да подпреш бебетата добре с възглавници или дори кърпи, за да не се налага да им държиш главичките. Трябва просто да хванеш гърдата с едната ръка, палеца отгоре, а останалите пръсти отдолу,във формата на "С" или с показалеца и средния, като цигара, и да натискаш съвсем леко от горната страна когато бебето засуква и после пускаш. Когато бебето засуче добре може да не прилагаш повече компресия. Ако намали ритъма на сучене, пак натискаш.

Знае ли се колко наддават бебенцата, как са пълните памперси?

# 164
Благодаря за снимката, мисля, че съм я срещала нейде из блоговете  Simple Smile
Проблемът е, че моите гърди са 2 пъти по-малки от тези на снимката и всяко мърдане за всякакви манипулации води до изсулване на другото бебе, което не е манипулирано  Laughing Т.е. това, че гърдите ми са по-малки, ми оставя по-малко пространство между тялото ми и главата на бебето.
Мисля, че вариантът на компресия в стил държане на цигара е по-възможна при мен, ще я опитам! Аз вече и класическия вариант опитах, де  Simple Smile

Наддаването е в долната граница, но не е без хич  Blush
Едното бебе е с по-добро наддаване от другото, ленивичкото.
Ще видим педиатърката какво ще измери след около седмица.
В тази връзка исках да ви попитам дали има сравнителна таблица за наддаване при близнаци и всъщност каква е логиката да е нормално близнаците да са с по-ниско тегло и по-малко наддаване от единичните бебета? Това, че ядат само от една гърда ли?

Памперсите - почти всеки ден по 3 броя на парче стабилно изцапани (опръцканите не ги броя  Laughing), понякога и по 4, а някои са с размери не на монети от левче, ами направо хартиена десетолевка  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт