Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 437
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Café con leche  няма такова правило, но макар да са с идеално тегло 3 кг за близнаци все пак не са и много големи, а и са малко по-рано родени. Съответно първите 1-2 седмици са леко преходни и е нормално по-бавно да влязат в ритъм, някъде около датата на термина обикновенно и да почнат да наддават след известен период стабилно.
Хедра сподели за наддаването, аз също смятам, че е напълно нормално. Имаш ли засичане за всяко от двете бебета наддаването да кажем последните десет дни или седмица, като по-определящо, така че да не гадаем точно, как са изписана с еднакви кг, колко са спаднали и първите дни и седмици как са били. А да можем да отчетем сега последните дни как се развиват нещата?
Аз също съм с малки гърди и честно казано не съм прилагала компресия докато кърмех. Но пък ми се налагаше в началото да кърмя много често , докато потръгнат нещата  Simple Smile

# 166
Кафенце, както го описваш, положението при вас ми звучи съвсем нормално. Намери само начин да не придържаш бебетата, докато кърмиш. Ако искаш, кажи къде си, ще ти дам моята възглавница за кърмене на заем (виждала си снимки) Simple Smile. Аз прилагах компресия, защото бебетата бяха много поспаливи и се налагаше да се кърмим по 1 час през 2 часа. Родиха се 2200 и 2350 месец по-рано, имаха и жълтеница и първите 40-тина дни беше голяма мъка. Ще ти е много по-удобно и ще можеш да ги оставяш повече на гърда, ако не се налага да ги придържаш, да не говорим че тия ръце, гръб и т.н. ще ти трябват много в бъдеще и не е добре да те болят още от кърменето.

# 167
  • София
  Аз доколкото знам, Кафенце си има поръчана възглавница за кърмене, но няма време да отиде да си я вземе  Simple Smile

# 168
Момичета, как да изляза от следния омагьосан кръг.... Яли са в 17 ч., 50 минути на гърда, разбира се ефективното сукане е не повече от 1/3 от времето. Свалени от гърда, дерат се от рев близо час, поради което поставени пак на гърда в 19 ч. Отново 50 минути висене. Да, обаче тя е полупразна, да не кажа по-голяма дума, от което следват още по-големи писъци и тръшкане на гърдите, дърпане назад на главата със зърното в нея и прочие салтанати, защото нищо не пускат пусти му гърди, като изключим някоя и друга порцийка слязло мляко....
Има ли сми да ги поставям на полупразна гърда?

# 169
Café con leche , това което описваш е съвсем нормално поведение за едномесечни бебета. Те просто имат силно изразен сукателен рефлекс, нужда от близост с мама и много малки стомахчета, които трябва да се пълнят често.
Има смисъл да ги поставяш и на полупразна гърда, защото точно така организмът ти получава знак за производство на повече мляко. В момента все лактацията ти се регулира, нуждите на бебенцата нарастват и те по най-естествен начин търсят да сучат повече.
Понеже часовете, които цитираш са вечер - нормално е бебенцата да са по-нервни и уморени, а и ти също. ОБикновено тогава се прибира таткото, който също иска да ги види или да поиграе с тях и това ги уморява допълнително. Все пак са все още много мънички и за тях преживяванията от деня са наистина натоварващи, откриват толкова много неща, всичко изисква толкова много усилия и енергия, макар на нас да ни се струва, че само спят и лежат.
Може да опиташ да ги държиш на по-спокойно и тихо, дори полутъмно място, ако си уморена почини и ти с тях, току виж се отразило добре на всички. А много бебенца се успокояват отлично легнали на гърдите на таткото (или на майката), успокояват ги топлината на тялото, ритъма на дишането и биенето на сърцето, неща, които им напомнят за времето в утробата.  Simple Smile

# 170
fata, благодаря за отговора!

Тази сутрин обаче бебетата имаха същото поведение - рев, сърдене, каране на гърдите, при това във време, когато се знае, че пролактинът е най-висок и би трябвало да са най-пълни гърдите, а те си бяха относително празни - за макс. 5 минути ги изсукаха и после се почна мъката с чакане на слизане на нови порции Confused
Имам ли основание за притеснение?

Другото, което ме обезпокои, е 6-часовата пауза, която спретнаха снощи - от 17 до 23 ч. Сложих ги в 17, стояха до 18 ч., после баща им ги успа към 19.30 ч. и се събудиха едва в 22.30 ч. + 30 минути преобуване  Confused newsm78
Добавям и 2 4-часови паузи от предните 2 дни...
Имам ли основание за притеснение и по този параграф?
Да будя ли в подобни случаи?
Лошото, че и аз съм спала с тях и нямаше как да предвидя тези големи паузи и да си навивам алармата  Blush

# 171
Имам и още един въпрос - защо храненето от-до се смята от началото на дадено кърмене, примерно 12-15 ч. е три часа пауза, но ако бебетата са стояли до 13.30 ч. на гърдата, то тя ще започне да се пълни от тогава, т.е. час и половина до началото следващото хранене и тогава няма да е на 100% пълна...

Ако някой разбра какво питам  Laughing, ще съм благодарна да отговори  Simple Smile

# 172
  • София
  Реално е едно и също, но ако кажеш кърмя на три часа се предполага, че е от началото на едното кърмене, до началото на другото, което означава 8 кърмения, които са препоръчителният минимум. Ясно е че кърменето е продължило почти със сигурност поне 30-40 минути. Ако обаче не се уточни и майката отговори, че кърми на три часа, но има в предвид че има три часа пауза след края на едното кърмене, до началото на другото и средно кърменето продължава 30-40 минути, това означава, че тя иам реално 6 -7 кърмения, което може да е недостатъчно. Просто когато се говори за на три часа, се има предвид да имаш кърмене на всеки три часа да кажем, а не периода през които гърдите не се изпразват. Рядко както вече и сама си се уверила кърменията са на някакъв строг интервал. Обикновенно късният следобед и вечер кърменията са много по-начесто, докато в даден интервал може да правят поне една по-дълга пауза. Често има и т.нар струване на кърменето, където имаме един интервал в които буквално се сливат две от храненията. Всякакви вариации са възможни и често срещани. Честотата на хранене зависи от капацитета на гърдите и от това какво количество мляко може да поеме всяко едно от бебетата на едно хранене. Ако хапват по малко, те ще имат нужда от по-често кърмене и обратното ако получават по-голямо количество кърма на едно хранене могат да правят по-големи интервали.

# 173
Кафенце, остави ги процентите на математиката и просто си кърми Simple Smile В началото аз кърмех на около 2 часа за по един, след което цедях ... не знам събираха ли се по 40мин "почивка" за гърдите между кърменията, 12 за денонощие (чак не ми се вярва от сегашна гледна точка). Има си обяснение, че бяха малки. Твоите са къде-къде по-зрели и много бързо ще ти мине този период. Скоро ще започнат да се оглеждат, да се интересуват от други неща освен кърменето и да се няхранват за 10-15мин. Ако наддават добре, хич не им се притеснявай. По-добре даже да не са ти 100% пълни гърдите преди кърмене, защото ако пък решат да не ги изпразнят до край, може да намалее производството. Сигналите за производство на мляко към майчиния организъм се подават, когато гърдите са празни, затова колкото по-често са празни - толкова по-добре.  А мляко се произвежда дори по време на сученето им. Аз си бях намерила удобна поза със свободни ръце и вечер с часове си висяха на гърдите - кой суче, кой дреме.

# 174
И до тази тема стигнах, но питането при мен е по повод цеденето с помпа, а не кърменето. Малчовците са ок, но са много различни в поведението и нуждите си, предполагам поради разликата в килограмите и доносеността. Лудницата е пълна и определено не ми се получи това да се опитвам при бебета с абсолютно различен режим и нужди, да се опитвам и да кърмя. Но и с цеденето не се получава, от миналия петък сме си в къщи и старателно се занимавам с помпата, но без особен успех. Последната цяла седмица се цедях по 8 пъти, през около 3 часа и максимума който стигам е по около 250 мл. на денонощие, което е твърде малко, но по лошото е че не се увеличава. Другото което ме притеснява е как по точно да им давам това количество и какви са принципите на смесеното хранене. Последните дни давам през едно хранене по около 30 мл. кърма и добавям АМ. Другото хранене е само на АМ. Гложди ме и това колко е правилно. Да не говорим как умората взима връх и ако добива рязко не се увеличи ще се откажа...

# 175
  • София
Емка, аз цедях изцяло в началото. Знам колко е изтощително. Принципът е да цедиш докато пуска и още няколко минути след това. 8 пъти на денонощие е добре, важно е едно от изцежданията да е нощем в интервала 12-6. Кажи колко са големи малките човечета и разкажи как цедиш - с помпа ли, на ръка ли, по колко време, едновременно ли цедиш двете гърди или ги редуваш?
По отношение на смесеното хранене, точно така се прави - даваш първо кърмата и след това АМ колкото доизпие.  Hug

# 176
Малките човечета се родиха на 30-и януари, Виктор 2250 и Мия 2700 и наистина са много различни в нуждите и поведението си.Да чукам на дърво с нея проблем няма, но той е труден на всичко най-вече на ядене. Яде малко, ако го насилим за повече повръща и т.н. И двамата ядат 8 пъти в денонощие и това в комбинация с цеденето, прави лудницата пълна.
Иначе цедя с електрическа помпа на Нук и редувам гърдите, цедя по.....не знам точно по-колко време.....до когато нещо тече. Но защо не се увеличава количеството?!? Определено не издържам с нощното цедене. А пък дори и не си помислям кога и бих ли могла изобщо някога да ги кърмя.

# 177
  • София
emka_dremka  първо честити бебенца. Не са родени никак малки и вече са и по-големи, така че аз искам да ти предложа да заложим основно на кърменето на бебенцата. Изцеждането с помпа невинаги е възможно при майките и стимулацията обикновенно при кърмене на бебетата е много по-добра. Споделяш, че количествата не се увеличават, може ли да ми напишеш от кой ден след раждането започна да цедиш, и колко често цедеш в момента както и сега и ориентировъчно в кои часове. Всеки път ли цедиш и двете гърди? Заб. електрическата на нук обикновенно не върши почти никаква работа и повечето от майките не са доволни от нея.
Бих искала да ти предложа, дори и да се разминават, ако желаеш да опитаме следното, кърмене директно от гърда и дохранване на гърда. това се прави с една малка тръбичка, която излиза на върхът на зърното, а другият и край е потопен в шишето с АМ. По този начин за същото време което ти отнема храненето на бебетата, ще имаш и кърмене, като ще се стимулират добре гърдите, а ще отпадне риска от отказ да сучат. Стимулацията ще е много по-добра отколкото с изцеждането. Ако искаш и си от София или град в който има наш консултант може да се уговори домашно посещение, да се помогне със поставянето на бебетата на гърда и ефективно сукане, дохранване на гърда, както и изцеждането.

# 178
emka_dremka , честити бебчета. Аз като човек цедил се 13 месеца мога да ти дам няколко съвета. Ако имаш възможност си вземи две помпи. Не редувай гърдите, цеди и от двете всеки път. Дори и когато кърмата свърши, продължи, има още, вярвай ми. Аз лека по лека стигнах до 1500мл на денонощие. Кърмих 14 месеца, имаме и млечна сестричка. Наистина не сме стигали до количества над 120мл на дете, но все пак 9 месеца сме били само на кърма. Авент е истината, също и тази, ако имаш възможност е мн добра - http://www.amazon.co.uk/Medela-Advanced-Double-Electric-Breastpu … &sr=8-1-fkmr0

Ако мога да ти бъда от помощ, пиши ми. И късмет.

В анкетата въведох гласа си в графа - 1-2 год, защото сме се кърмили 14 мес и малко.

# 179
  • София
Иначе цедя с електрическа помпа на Нук и редувам гърдите, цедя по.....не знам точно по-колко време.....до когато нещо тече. Но защо не се увеличава количеството?!?
Много е важно да започнеш да цедиш и двете гърди всеки път. Колкото повече и по често се изпразват, толкова повече мляко се прави. реално в момента имаш по над 6 часа пауза на гърда и изпразване едва 3-4 пъти , което обикновенно ще доведе дори до намаляване на производството, а не увеличаване.
Повече защо това е така може да прочетеш тук -  http://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/
Ако искаш пиши ми на скайп Aila_24 за да поговорим по-подробно. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова шанса да потръгнат по-бързо и по-лесно нещата е по-голям.

Общи условия

Активация на акаунт