Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 401
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря ви дами Simple Smile
Ще разгледам сайтовете и програмата на ЛЛЛ ... и ще съм на линия за другата седмица (трябва ли да се регистрирам някъде?  newsm78).

# 646
  • София
    tralala81, аз нямам какво да добавя по основните въпроси като цяло, Фата ти е отговорила повече от  добре  Hug.
    Категорично няма нищо подобно за СЗО, наша коложка е представител на СЗО и коментираме промените и препоръките. Дори изрично вдигнаха границата на две години и нагоре колкото майките искат, за продължителност и препоръчителна възрастна отбиване. В България също скоро се надяваме да има нов План "Храни и Хранене" в който да се впишат тези неща и да се спуснат и до нашите педиатри.
    Exclusive breastfeeding - СЗО
    За кърменето, едновременното кърмене стимулира производството принципно, но ако ги кърмиш един по един както Фата е писала, не пречи малкият да го слагаш на гърдата от която вече е сукала сестра му. При това наддаване обаче и вече големи бебчета надали има изобщо причина за притеснение. Ако рязко са намелели кърменията или имаш някъде много големи паузи, това може временно да е довело до намаление, но бебчетата обикновенно в този случай сами ще си искат да сучат по-често и ще си увеличат производството. Ако не искат, а наддаването наистина е спаднало повече от нормалното за тази възраст, както Фата е писала винаги може по твоя инициатива да добавиш някое кърмене. Наддаването е напълно нормално да намалява в тези месеци и то сериозно.
    Трети месец, на колкото сте коригирани обикновенно има и скок в растежа. Ако ти се  е възстановил цикъла , което ме съмнява това също може да доведе до временно намаляване на количествата.
Но предвид наддаването, това че гърдите са меки и евентуално искат да сучат по-начесто като човек с богат опит съм сигурна че не трябва и няма защо да те притеснява. Simple Smile

Започнах със захранването и се отплеснах, но да довърша. Препоръките си остават същите, захранване около средата на първата годинка. Предвид че сте месец по-рано родени, това означава най-рано след шести навършен някъде, което за вас ще е пет коригирани месеца или дори седми. Аз лично бих започнала да се оглеждам след 5-6 месец навършен и за другите признаци за готовност и бих преценила кога да започна, като се водя по бебчетата.
    Понякога при по-рано родените бебчета само искам да отбележа, че се налага даване на желязо, ако нивата на хб паднат по-ниско от препоръчителното, преди да може да се захранят и да се компенсира с твърдата храна. Кърмата е източник на много добре усвоимо желязо, но за съжаление количествата са ниски и само поддържат паралелно със запасите при бебетата, нивата до около шести месец, когато вече имаш допълнителен прием от твърдата храна. Това важи обаче за доносените бебчета, за недоносените с по-ниско рожденно тегло, които също така са изпуснали част от последният триместър за натрупване на запаси има риск от по-ниски нива и по-бързото им изчерпване, особено при добро наддаване и наваксване първите месеци.
    Така че понякога и това е причина някои от педиатрите да съветват за по-ранно захранване, но отново по-рано от 5 -ти месец коригирана възраст се предпочита да се дава малтофер обикновенно ако е нужно или желязо под друга форма, а вече при по-голяма възраст може и малко по-рано да се използва твърдата храна, като източник на желязо.
Примерно при едно по-рано родено бебче хб беше  при изписването  124, първия месец 98, а сега 92 на два месеца и малко. Бебчето качваше 1 кг първи месец и към 800 грама втори. В момента е предписан малтофер.
     Моите са 20 дни по-рано родени, по 2,5 кг , кг също имат отношение и на 6 месеца само на кърма, не са имали проблеми с хб. Така че не е задължително да имате проблеми, но от по-честата ми работа с малки и по-рано родени близначета съм имала доста случай в които не е предписано желязо и хб се оказва в даден момент ужасно нисък. Обикновенно е при значително по-рано родени от вас бебета, но все пак исках да ти го спомена, като евентуално нещо което да се следи и причина понякога да се препоръча по-ранно захранване.
Ето  и една статия за хб и кърмачетата.
И една статия за захранването при по-рано родени бебчета. Вие реално вече отдавна сте си застигнали родените на термин бебчета.

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 22:48 от Aila

# 647
Фата, АйлаHug!

Уточнявам, че съм в Германия. Тук, за разлика от Италия (и Бг?), се правят само 4 прегледа в рамките на първата година, сега минахме втория на 3 и нещо месеца, следващият е на ок. 6 месеца. Това значи от едната страна, че нямаме тегли-мери всеки месец; от друга страна значи, че аз сама си избирам момента на захранването и никой няма да ме пита "ама защо още не сте въвели еди какво си", както беше в Италия, където педиатърът ни беше от старата школа, та воювах от 3-ия месец нататък да продължавам да сме само на кърма.
Отплеснах се Simple Smile.
Исках да кажа още, че освен това не им мерят хемоглобина, но и в Италия не ни го мереха. Даже не знам как се мери. С кръвни изследвания сигурно? Иначе бебетата са дейни и все по-дейни стават, ако това може да се сметне за показател.
А педиатърката ни е доста будна жена, тя цитира "предписанията", които се били променили от скоро, и аз - може би погрешно - приех, че става дума за СЗО. Ако смогна, ще проверя и ще ви кажа какво гласят предписанията на здравното бундес министерство Simple Smile. Та тя казваше, че между 4ти и 6ти месец се отварял някакъв алергологичен прозорец, но не знам защо не питах повече. Питах обаче дали при захранването се взима предвид реалната или коригираната възраст и тя каза да си броя реалната, защото не са силно-преждевременно родени.

Трябва да си призная освен това, че съм много разсеяна майка и що се отнася до кърменията, го давам предимно на интуиция, опипване и оглеждане на резултатите, т.е. бузките и памперсите. Тъй че не знам колко кърмения имаме дневно, но никак не ми се струват малко, а и в никакъв случай не сме разреждали. Ядат все така през около 3 часа, понякога и по-дълго, но само ако са заспали дълбоко.
Тъй че, да, притесненията ми бяха на базата на това, че при предишните бебета гърдите ми се препълваха и преливаха през цялата първа година, а сега няма подобно нещо; както и заради това, че започнаха да не се наяждат от една гърда, от днес вече и Елена. Значи, ще ги чакам да си стимулират колкото им трябва.
А цикъл няма, много обичам така Simple Smile.

# 648
  • София
tralala81 значи всичко си е нормално.
За прегледите при недоносените по преценка на неонатолозите може да пускат кръвна картина и всеки месец, иначе стандартното тук е на шести месец.
Иначе да вие сте големи недоносени, но под 37 гс си се водят недоносени и под 2,5 кг, така че за захранването все пак може да гледаш и коригираната възраст, тоест да е поне при 5 навършени коригирани месеца например. Което при вас е точно 6 месеца реална възраст. Виж вече 4 месеца реална което е 3 коригирана спрямо датата на термина, определено е рано. За алергените има известно развитие и съвети, да не се прекалява с отлагането и включването им при захранването. Всъщност СЗО изобщо няма подобни препоръки от типа кой месец какво може да се включва, а само препоръчителен прием като грамаж и брой допълващи хранения с твърда към кърменето. Като цяло след шести месец знаеш че е лесно и може спокойно ако няма някаква фамилна предразположеност към алергии да си въвеждаш почти всичко каквото искаш.
Наскоро ми беше попадало изследване, в което са участвали по-големи деца и броят и разглеждано разнообразието от зеленчуци, които хапват. Кърмените били склонни към много по-голям и разнообразен прием на зеленчуци. Една от причините според изследването е че още докато са на кърма, те се запознават с най-различни вкусове посредством кърмата спрямо диетата и приема на храни от страна на майката  Simple Smile
За воюването за захранване на мен пък тук изобщо не ми се е налагало. Педиатърката беше напълно ок да захранвам след шести навършен. Елена пък е била броени пъти до педиатърката ,но това е отделен въпрос.
А за препълването, предвид че ти имаш много кърма макар че и тогава обикновенно в даден момент се регулира е било много по-вероятно да имаш по-големи паузи на гърда, ако суче само едно бебе и съответно излишък и напрежение. При двама гладници особено в скок в растежа нещата не са така. Нали знаеш, че всъщност когато са най-меки гърдите тогава производството е най-високо и обратното при пълни и напрегнати гърди производството намалява значително. При мен не бяха изобщо напрегнати и с каките и с малката  Simple Smile

# 649
Айла, не знам как успяваш да си винаги в кондиция да пишеш такива дълги и изчерпателни отговори, евала!
Аз ще изчакам още, разбира се, много малки ми се струват и на мен. Но Елиас реално си отговаря на всички белези за започване на захранването (които са споментати в статията за захранване на недоносени бебета, която ми даде), килограми, поддържане на главата в седнало положение, лапа си ръчичките, гризе пръст вместо да го смуче; а витамин Д ни е на хапчета, и той напълно съзнателно и с голям апетит си го "дъвче". Следи ни как ядем и примлясква!  Laughing Но ще почакам още, най-малкото, за да се уверя.
Алергии нямаме в семейството родители и баби и дядовци), но въпреки това и Матео, и Мила, имат (леки) екземи, а Матео в един момент имаше дори алергия към прах. Реално малките вече ги броя по-скоро с предразположеност към алергии.

# 650
Благодаря ви дами Simple Smile
Ще разгледам сайтовете и програмата на ЛЛЛ ... и ще съм на линия за другата седмица (трябва ли да се регистрирам някъде?  newsm78).

Не е нужна регистрация или предварително записване Simple Smile

tralala81 , и в Холандия, където са родени моите девойки, не правят кръвни изследвания за хемоглобина на бебетата, как ли са оцелели  Mr. Green
За захранването, освен всички признаци, би трябвало да се вземе предвид, че храносмилателната система на бебетата не е достатъчно зряла преди 6-я месец. Дотогава червата са "порести" и поетата храна преминава много по-лесно извън тях в кръвообращението , а това крие и опасност от алергични реакции.  Peace

# 651
  • София
fata ® напълно сигурна съм че, за по-рано родените и в Холандия пускат изследвания и ги следят отблизо. Най-малкото в неонатологията постоянно се следят тези неща, правят се кръвопреливания при необходимост и хемоглобина и редица други показатели се следят доста отблизо и редовно и след изписването.
Ако не се лъжа Джъмп е в Германия, наскоро беше писала, че са били на преглед в неонатологията и че кръвните изследвания не са им харесали.
Това че нашите са доносени, както и на tralala81 родени в много добри седмици и кг, не означава, че необходимото проследяване при родени бебета 28 гс примерно, към 900 грама е същото.
За хб в поста ми за tralala81 го написах, като една от причините понякога педиатрите при малко  по-рано родени бебета да препоръчват да не се изчаква чак коригираната възраст, а да се гледа реалната, особено когато те са настигнали връстниците си.
Ако говорим за рутинните изследвания при доносени тук на 6-ти месец, напълно нормално е да има разлики в практиките в различни страни.
В България ми е направило впечатление, че хората предпочитат ако може да има повече изследвания или прегледи за всичко. Знаем, че по каса се полагат 2-3 ехографски прегледи, но голяма част от бременните на всеки преглед са на ехо, като отделно и на частно се следят и се получават на всеки 2 седмици прегледи. В редки случаи има основание и полза, но в повечето не е по никакъв начин медицински обосновано. Количеството желязо в кърмата, не може да се повлияе с прием на желязо от страна на майката, затова това не е вариант. Виж за вит Д има подобна възможност например, да се суплементира майката и от там нивата в кърмата. Традиционно се препоръчва вит Д за кърмачетата. Причината е не че кърмата не е идеалната храна за бебетата и в нея няма вит Д, а в това че вит Д в кърмата зависи от нивата при майката. За съжаление в 21-ви век повечето възрастни са с дефицит на вит Д порада начина ни на живот и по-рядкото излагане на слънце.

И малко изследвания, - това за което бях писала - Food variety at 2 years of age is related to duration of breastfeeding.
Това за което стана въпрос с по-ранното захранване, което е старо - Rethinking current recommendations to introduce solid food betwe … tfeeding infants.
И пак по въпроса, нещо по-ново - ESPGHAN's 2008 recommendation for early introduction of com …  is the evidence?
И последно - Optimal timing for solids introduction - why are the guidelines always changing?
Не е пълна статията, но идеята е че препоръките и съветите постоянно се променят. Поради тази причина аз съм възприела някакво средно положение и основно се ръководя по децата и майките. Преди четвърти месец не препоръчвам захранване, независимо реална или коригирана възраст при малко по-рано родените. След четвърти месец, много рядко ако е въпрос дали АМ или твърда храна може да помислим с майките и да преценим, кое е по-добрият вариант.
Вече след пети месец в повечето случаи съм напълно ок за захранването, стига бебето да показва повечето признаци за готовност. Каките са захранени на 6 реална, което беше 5 м и 10 дни коригирана, а малката която се роди на термин, беше пък напълно готова на 5,5 месеца някъде и нямаше как да и откажа  Simple Smile
И като цяло съветвам вече след шести месец да се започне захранването, макар известна част от бебетата да хапват символични количества все още първите месеци, дори и към годинка в което няма нищо лошо. Отново тук ще спомена и анемията, защото понякога това може да е една от причините за трудностите при захранването, както стана примерно при малките на Жабче. Бяха с нисък хб на обсъжданите изследвания на 6 месеца, но на долната граница. Педиатърката предпочете да се наблегне на храните за да се повиши, но заради анамията при тях апетита го нямаше, съответно до годинка не бяха захранени и хемоглобина беше още повече спаднал. Наложи се прием на малтофер , след което като се повиши хемоглобина и апетита се подобри. В повечето случай разбира се с наблягането на богати на желязо храни, нещата се решават много бързо при дечицата, но за съжаление не винаги се получава, дори когато и родителите и педиатрите предпочитат това поведение.
За съжаление с допълнетилен прием на желязо от страна на майката не може да се повлияе количеството му в кърмата, но за вит Д примерно може. Традиционно се препоръчва вит Д за кърмачета. Причината е не че кърмата не е идеалната храна за бебетата и изведнъж тя няма вит Д, а защото вит Д в кърмата е пряко свързан със статуса на майката. За съжаление в нашето традиционно общество, от вкъщи в колата и в офиса примерно, излагането на слънце обикновено е доста по-ниско от препоръчителното и голяма част от възрастните са с дефицит на вит Д. От там и нивата в кърмата и на принципа на профилактиката, стандартно за кърмачетата се препоръчва допълнителен прием на вит Д независимо от статуса на майката и количествата в кърмата и излагането им на слънце.
П.П Отплеснах се, но така е като не ми се работи  Simple Smile

# 652
За захранването, освен всички признаци, би трябвало да се вземе предвид, че храносмилателната система на бебетата не е достатъчно зряла преди 6-я месец. Дотогава червата са "порести" и поетата храна преминава много по-лесно извън тях в кръвообращението , а това крие и опасност от алергични реакции.  Peace

Мерси, Фата, това не го знаех!

# 653
  • София
Тази статия макар да е насочена повече към проблемни двойки мама и бебе по отношение на храни и алергии може би ще ти е интересна - Кърмачка на специална диета, част първа: Защо моето бебе е чувст … ните, които аз ям
Избягвам да я пускам, защото в общият случай много по-подходяща е тази  Simple Smile

# 654
Здравейте, искам да ви помоля може ли да отворите тема за отбиването на близначетата, тъй като това се оказа един изключително сложен процес за мен и децата ми . Явно ще ги кърмя до първи клас Grinning ама юнакът взе много кофти да суче та незнам как ще я карам.  Оказва се че май нито те са готови нито аз, но понякога не издържам, нито могат да спят нито пък ядат както трябва. Знаят си " мамо чоки моки" и това е. Моля ви нека има такава тема и нека повече мами споделят своя опит, нека си помогнем и в такъв момент , така както и започването на кърменето

# 655
  • София
Усмивката, в близнашкият няма чак толкова майки, които кърмят в момента и искат да отбиват.
Защо не се включиш в тази темичка, там доста майки споделят същите проблеми и тревоги, както и решенията, които при тях са били от полза.

# 656
Моля някоя от консултантските да ми каже мога ли да пия , едно хомеопатични Ремотив се казва, съдържа жълт кантарион newsm78

# 657
  • София
Хомеопатичните по отношение на кърменето са ок. За теб самата е важно да е правилно подрбрано самото хл и да ти е изписано от лекар хомеопат специално за теб.

# 658
Здравейте,
Аз се включвам пролетно с новини Simple Smile близначките ми се родиха края на Януари, всяка малко над 2 кг. След престой от 15-20 дни в болницата се закърмихме успешно, слава богу. В момента, след помощ от esma (голямо благодаря   bouquet), похапват и качват прекрасно и са почти по 4 кг. Кърмим се в тандем основно и ни е много удобно с една голяма възглавница за кърмене  Grinning
Изключително от полза, за да стартираме правилно, ми бяха срещите на НАПК и горещо ги препоръчвам на бъдещите мами около мен!
Благодаря, че ме насочихте  Hug  и надявам се да продължим възможно най-дълго с кърменето   Praynig

# 659
  • София

iellara много се радвам за отзивите и споделеното  Simple Smile
Силвето ми споменаваше за теб и за това колко си упорита  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт