Отговори
# 615
Извинявам се за въпроса, но аз винаги съм си мислела, че ако го оставя в леглото и се събуди, значи не се е нахранил добре. И с дъщеря ми пак беше така. А пък и той пак търси да суче, като се събуди така. Иначе като спим двамата на леглото заедно, спи по-дълго и даже си пропуска часа за хранене, т.е. спи повече от 3 часа. Което пак не знам дали е хубаво. Иначе за 5 дни е наддал 170г, но със сучене по 1час  Blush
Правилно ли постъпвам? Знам, че е хубаво по-начесто да суче, но е мисия невъзможна да го събудя между храненията Blush

Галче, в откъса, който си цитирала, имах предвид ситуация, в която бебето е заспало в ръцете на майката, докато го кърми и често пъти се разбужда при оставянето в легълцето му и се налага отново да бъде приспивано. В смисъл - ако го сложиш върху една пеленка, докато го кърмиш, и след това със същата тази пеленка го пренесеш в легълцето му, е по-малко вероятно да се разбуди (пеленката е със същата температура и аромат и на допир е същата, а чаршафчето може да е по-хладничко, бебето да усети новия допир и по-лесно да се разбуди.

Иначе си напълно права - възможно е бебето наистина да се събужда, ако все още е гладно и има нужда да посуче допълнително. От друга страна, не е изключено и поради друга причина да се буди (да му е топло/студено, болка някаква, дискомфорт, колики, на по-късен етап – зъбоникнене, натрупани емоции през деня, недоразвита нервна система и т.н.).
Ти сама си забелязала, че съвместният сън дава добри резултати при вас. Едва ли, когато ти спиш до Тод, той е по-малко гладен, отколкото ако спи сам, но се окзава, че спи доста по-дълго и по-спокойно. Най-вероятно той усеща близостта ти, твоята топлина, аромата ти, чува равномерното ти дишане и ударите на сърцето ти и всичко това го успокоява. Затова често се препоръчва майката да подремне заедно с бебето, когато има възможност за това – както тя самата да си почине, така и поради благотворното влияние върху съня на бебето.

Действително е хубаво новороденото да се кърми по-често и да не се правят твърде големи паузи. Това важи особено за по-сънливи и слабо наддаващи бебета, които трябва да се будят, за да се хранят. Но – ако бебето изглежда жизнено и енергично, когато е будно, суче ефективно, пълни добре пелените (поне 6-8 общо,от които поне 2-5 наакани) и наддава добре, тогава по-скоро не е необходимо да се буди. Все пак е желателно паузата да не е по-голяма от 4-5 часа и не повече от веднъж на денонощие (както заради бебето, така и заради поддържането на лактацията на майката и за да не се получава препълване на гърдите) - приблизително до около шестата седмица.

Не е необичайно бебето понякога да иска да суче доста по-често (както ти ги нарече „големи гимнастики”), а друг път – с по-голям интервал. Някои бебета успяват да изсучат по-голямо количество, а други предпочитат по-малки порции, но по-често. Растежът им също не е постоянен – в един период наддават повече на тегло, а в друг – растат на сантиметри. Възможно е една седмица да не наддадат почти нищо, а следващата да изненадат с доста качени грамове, т.е. да растат скообразно. Според Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149, бебетата на възраст 0-4 месеца наддават средно 170 грама на седмица, като е приемливо някои бебета да наддават 113-142 грама на седмица. Така че, споменатите от теб грамове (170 за 5 дни) са добър показател.

Дали постъпваш правилно? Сигурно всяка майка си задава този въпрос и има нужда от окуражаване, насърчаване и положителен отговор. Мисля, че в сърцето си сама знаеш отговорa. Wink Ти си майката на своето бебе и то е уникално и различно от всички бебета, ти можеш да усетиш неговите нужди и да им откликнеш адекватно.
  bouquet

Последна редакция: чт, 29 сеп 2011, 09:06 от Amorevole

# 616
Благодаря за  съветите.Хранех я около 6-7 пъти на ден, всеки памперс беше добре напишкан с безцетна урина с лека миризма, даже по-скоро без. Жизнена е, има си няколко часа в денонощието, в които си будува. Хранех я от едната гърда по окло 35-45 мин, понякоа и час. Когато се е налагало съм предлагала и другата гърда, но това се е случвало рядко - само когато е превъзбудена. Друго освен кърма не давам , освен капки против колики Инфакол.  Консултирах се  с педиатърката - претегли я за 12 дена е наддала 230 гр, поне с дрехите  newsm78. Каза, че перисталтиката й е ок и ни изписа едно сиропче Лактулоза, от което моята Калинка веднага се посра Crazy, а лекарката обясняваше, че няма да подейства веднага - може 5-10 дни да го пием. В петък пак ще ни теглят и ако не наддава както трябва (някой нае ли колко тр да качват кърмените новородени?) иска да я дохранвам с АМ. Аз предложих да я кърмя по-често , вкл и през нощта, когато Калинчето правеше паузи от 5-6 часа. Сега я кърмя по 10-12 пъти. Суче по 20 мин и заспива в повечето пъти, но поне 2-3 пъти суче по 40-50 мин. От сиропчето си докарахме разтройство вчера, но вече мисля, че го изкара всичкото и се надявам сега да се подобри да си ака поне 2 пъти на денонощие.

mary_48, радвам се за добрите новини! Чудесно си се ориентирала да и предлагаш по-често гърда, това е много добра посока! Нощното кърмене е изключително важно за увеличаване и поддържане на лактацията, тъй като пролактинът (хормонът, отговорен за образуването на кърмата), е с най-високи нива през нощта. Ако мислиш, че Калинчето заспива преди да се е нахранила добре, би могла да опиташ да приложиш компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти), eто и видео. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане. Тя поддържа притока на мляко, когато бебето започне да се унася на гърдата и така то получава не само повече мляко, но и мляко с по-високо съдържание на мазнини (т.нар. „задно мляко”). След като „изпразни” добре гърдата, може да я вдигнеш да оригне или да и смениш пеленките, и да и предложиш и втората гърда. Ако все още е гладна, ще продължи да суче, а ако не е – най-вероятно ще ти откаже.

За средното наддаване на кърмени бебета писах малко по-горе, в отговора към Галчето. Ще си позволя да дам още малко информация, която би могла да бъде полезна и за други майки:

Няколко неща, които трябва да вземето под внимание, когато преценявате наддаването

Загуба на тегло в рамките на 5 – 7% през първите 3-4 дни след раждането е нормална. 10% загуба на тегло понякога се счита за нормална, но е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист. Добра идея е бебето да бъде измерено на 5-дневна възраст (на 5 дни бебето вече трябва да е започнало да наддава, а не да губи от теглото си), така че ако се развива някакъв проблем, да бъде открит и третиран навреме.
Бебето трябва да възвърне рожденното си тегло в рамките на седмица до 10 дни. Ако е спаднало много на тегло в първите дни или ако е болно или преждевременно родено, възвръщането на теглото може да отнеме повече време. Ако бебето не е възстановило теглото си на двуседмична възраст, това е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист.
Винаги отчитайте наддаването от най-ниската стойност, а не от теглото при раждането.
Бебето трябва всеки път да бъде мерено на една и съща теглилка в едно и също облекло (за предпочитане голо), за да може да се състави ясна представа за наддаването. Различните теглилки дават много различни резултати (аз лично съм виждала разлика от половин килограм на две различни теглилки); облеклото или памперса могат да са различни по тегло и да объркат нещата. Не е зле да се прави и второ мерене (резултатът трябва да е близък до първия) и тогава се използва средно аритметичното от двете стойности. Ако бебето ви е много активно или уплашено, не очаквайте да получите точен резултат. Бебетата нарастват скокообразно, а не с постоянно темпо – и за да си спестите ненужни тревоги, като общо правило най-добре е да мерите бебето не повече от веднъж седмично.”(източник - www.kellymom.com)

На консултацията в петък, ако педиатърът прецени, че има нужда от дохранване, може да обсъдите по-често сукане или цедене и дохранване с изцедена кърма, преди да се прибегне до АМ. Ще се радвам да споделиш как е минала консултацията и какво е казал докторът. Ако имаш още въпроси – насреща сме.  Hug

# 617
  • София
Здравейте момичета  Hug

Общо взето и мен ме вълнуват същите неща като вас  Mr. Green С коликите с есправяме добре, почти няма, което е доста добре. Само привечер е по-неспокойна и недоволна. Аз преди два дни вероятно си направих мастит. Вдигнах температура 37, 2 и гърдата ми беше с червено петно и неможех да я докосна, но странното е че нямах бучка...смисъл имах но съвсем малка и някак си навътре  newsm78. С няколко хранения Вики изсмука всичко, но докато кърмех от въпросната гърда пълнах едно малко шише от минерална вода със топла вода и докато Вики суче, аз масажирам със шишето с топла вода. Това идейка за Тара и Q-T , които казаха че имат подобен проблем.

Оф, мойте драми с изтичащите лохии продължават. Както ви се оплаквах, че ми течеше силно така сега почти спря. Това добре, но от няколко дни усещам болка ниско долу и то доста силна и на импулси. Като яйчници. Дори не мога да ходя до тоалетната, защото мноого ме боли. Съветвах се с двама доктори, които търдят че при второ раждане и кърмене матката контрахира много силно и много боли  newsm78 Ама днеска вече беше нечовешко. Не можех да си седна на задника цял ден от болка. Направо ми се ревеше, цял ден съм кърмила легнала, щото просто не мога да седя. Стискайте палци, защото утре съм на гинеколог и ще искам да ме прегледат подробно с ехограф. Само се надявам да няма някоя скрита киста по яйчниците  ooooh! Нещо съм се притеснила от тая болка.

Хайде лека и мека  Hug

# 618
Щъркелова вест:Днес в 13.30часа Яна Михайлова роди прекрасната си принцеса Анна с перфектните мерки 3500гр и 50см.И двете са добре.
Пожелавам на малката Анна да е жива,здрава,много щастлива,да е гордостта на мама и тати.А на мама бързо възстановяване:)

# 619
  • София
Здравейте момичета  Simple Smile

Влизам да ви съобщя, че на 22.09., в деня на Независимостта на България, се роди нашето бебенце-Адриан. Раждането беше нормално. Вече сме си вкъщи, много сме щастливи и се гледаме с любов Hug
   Искам да ви благодаря, че за тези 9 месеца бяхте с мен и намирах подкрепа от всички вас и отговори на въпросите си, дори и когато не ги задавах Hug
   Много искам да ви изчета, но не знам дали ще успея.
   Бъдете здрави-вие, бебчетата и семействата ви!  Поздрави от мен и малкия Адриан!  Hug

# 620
  слинг
Някой има ли вече добър опит с тях, е аз пожънах тотален неуспех с моя. От по-късите е и се връзва на "лесна люлка"http://www.estestveno.com/node/176 , но изобщо не ми се получава добре като сложа бебето, така се изкривява милото, че го изваждам най-късно на 5-тата секунда ужас. Смятам да пробвам и дългите шал-слинг, но са доста скъпи , някой има ли опит вече?

Аз използвам слинг, моят е http://sunnybabybg.com/methods.html . Използвам метода хамак, за да мога и да кърмя без да се налага много да нагласям бебето. Купих го от продавалника, може да погледнеш често излизат за продажба подобни. За сега съм доволна от покупката. Аз имам и слинг с халки от каката, но тогава нещо с нея не успяхме да се нагодим и съм го ползвала след като стана на 3 месеца, за сега с Яна още не съм го пробвала как ще е.
По въпроса за кърменето за момента нямам проблем, но аз кърмя в тандем и бебето и каката и няма как да се получи препълване. С баткото съм правила 2 пъти мастит и 2-та пъти се оправих без антибиотици и сега като прочетох че ви изписват АБ ми стана страно. Тогава ми даваха направление за физиотерапия и ходех на по 5-10 процедури и активно топли компреси преди цедене и студени след цедене. С каката съм имала няколко запушвания само, но вече лекарят ни беше хомеопат и с хомеопатия се оправих много бързо не се стигна до мастит.
Честито на всички мами които са родили своите рожби да са им живи и здрави !   bouquet  bouquet  bouquet
На мамите които са все още в очакване им пожелавам леко раждане и успех!  Hug

# 621
Здравейте и от мен HugЧестито на всички нови мами  newsm51Аз да ви се похваля че с моя малък мъж вече влизаме в ритъм с кърменето се справяме чудесно и се храним вече на 3 часа ураа Blush така вече съм малко по свободна.Вие мили дами какво използвате за колики аз му взех колийф ама много бързо свършиха а не ми се дават по 24 лв. на седмица препоръчайте ми нещо друго PraynigТОВА Е ОТ МЕН ВЕСЕЛ И УСМИХНАТ ДЕН newsm10

# 622
Здравейте и от мен!

Влизам да се похваля и аз, че станах мама за втори път Simple Smile

Бебчо Константин се роди на 27 септември, 3760 гр и 51 см. Още сме в болницата и се опознаваме. Ще пиша подробности после.

Честито на всички други новообебили се мами! Hug

# 623
Здравейте, мами, бебоци и коремчета ( ако има останали, че намаляхме драстично).
Ето ме и мен след кратка, но ползотворна пауза newsm30
Първо честито на новите мами, да са им живи и здрави дечицата и много да ги радват.
Съвсем на кратко да дам моя отчет - Терминът ми беше на 17 Септември и точно тогава почнах и да си раждам. От 8 вечерта получих контракции на 10 мин, после станаха на 8, продължиха в Неделята на 18 Септ, когато бяха на 5 мин. Разкритие 1,5. Така целият ден в Неделя. През нощта срещу Понеделник станаха на 4 мин и така така ...до 10 часа на 19 Септември, когато станаха на 2 мин. Отидохме до Шейново и оттам установиха хубавата новина, че вече съм с 3,5см. и ме пратиха на разходка да ги докараме 4 -5. След 1 час разходка се върнах с адски болки и вече 4 см. разкритие и ме взеха. После обичайните процедури, които са ви ясни на всички. В крайна сметка в 19. 09 на 19.09.2011 се роди най - прекрасното човече на света, нашият Борис, 3350 гр., 50 см. И аз забравих колко време е продължило всичко. Бяхме само аз и той, никой и нищо вече нямаше значение. Е, за съжаление получих доста сериозни разкъсвания заради тесния си таз, ама то, ако било лесно да си майка...сега се възстановявам и свикваме с малкия ни човек един с друг.
Наистина няма по - емоционален момент от този, в който видиш малкото чудо, чуеш го, усетиш го, помиришеш го, то те погледне. Радвам се, че покрай този форум интерактивно познавам толкова щастливи жени, които знаят какво имам предвид.
Хубав ден, момичета. Някой път и по - подробно мога да разкажа, ама сега още нямаме особен режим и аз нямам мн време за писане.
С закъснение да Ви почерпя за РД-то на мъжа ми, който беше в понеделник Simple Smile  party023  party023  party023

# 624
  • София
Красуна, много полезен линк, на мен педиатърката ми каза-кенгуру след 3 -я месец и препоръча слинг, ще взема да пробвам, струваше ми се много трудно, но линка ти е супер. Hug
Да дам отчет- Влади вече е 4.900 и 54 см, качил е 1.500 и 4 см за месец и седмица, на мама големия мъж.
За детските, Евита, не знам дали аз съм те разбрала правилно и да ти кажа, ако не съмслед като нямате брак се водиш самотна майка и твоите доходи се делят на 2 -за теб и Рада, така, че ако доходите от последните 12 м средно са до 350 лв на човек, се вписваш.  Аз сега с 2-те деца, май ще се доредя за големите помощи. Mr. Green Mr. Green Mr. Green Нещастна история сме тук еййййй, ще си спестя коментара.
Само да кажа, на който се вписва-иска се и бележка от джи-пи за поставени ваксини.
Хубав ден.

# 625
Здравейте мили ми майчета!
Нещо не мога да сколасам да пиша, но ще се постарая в "Родени" да съм по-редовна.

Честито на всички нови мами и техните малки съкровища!!! Пожелавам на всички ви много много щастие и засмяно детство на вашите бонбони!

Ние сме добре. Калинка папка добре и е изключително активно дете. Направо не знам откъде взима тези сили. През деня, освен ако не сме навън, изобщо не спи. От 9 сутрина до към 5 да й се събира 1 час сън. Не знам това дали е нормално. Почнаха ни и коликите - много ми е мъчно нощем и особено сутрин след храненето към 6, да я гледам как се присвива и писка. Тя даже не плаче, но много измъчени звуци издава. Запасили сме се яко с Лефакс, но засега само 2 пъти съм давала. Страх ме е да не привикне към тези капки, че нали пикът на коликите бил втория месец - не знам какво ще правим тогава. Иначе почнахме и Био Гая сутрин по 5 капки, пък да видим...
За раждането не съм писала, ама май няма и да го направя. То май почти не остана някой неродил, а на другите може би вече няма да им е интересно. С 2 думи все пак - не беше много леко, но пък нямах никакви външни шевове и бързо се възстанових. Даже вече и кървенето спря и се замислям и аз като някои от вас за секс... но първо ще се консултирам с доки.
Много се радвам, че в болницата успях да се видя с Бубулина и с Мишчицата - и двете страхотни млади мами, усмихнати и положителни. А Ани (Мишчицата) много ми помогна, когато имах проблеми с гърдите  Hug
С Евитка пък се видяхме преди това и тя, така да се каже, "стимулира" раждането само няколко часа след срещата ни - с позитивизъм и ведър поглед върху нещата от живота Simple Smile Евче, целувки!!!
Надявам се, че всички сте добре и след някоя и друга седмица или месец, може пък някоя срещичка да спретнем. Ние си се разхождаме активно в парка до църквичката на Слатина. Ако има някоя мама от района - може да се организираме..
Ще пиша пак скоро!
Целувки от нас!!!

# 626
Здравейте мами! Имам два проблема за разрешаване, моля споделете опита си.
1. хълцане - не помага водичка, и просто седя и чакам да премине, а мисля че бебка се мъчи много и е дискомфорт за нея;
2. оригване - толко е мързелива, обича да поспива на гърдата, и се храним по 1 час, че накрая заспива дълбоко и не мога да я оригна, в резултат на което или повръща или почва да хълца;

Дайте съвет какво да я правя, че като се нахрани и половин час я гледам и чакам какво ще последва.

Благодаря   bouquet

# 627
Мами, имам още едно питане - как слагате бебетата да спят и въртите ли ги - на ляво на дясно, по гръб?

bouquet

# 628
За хълцането, при нас помага да изчакам 2-3 минути и да му предложа да суче. Ако предложа веднага гърда като започне да хълца, нервничи и не я иска, а и ефектът не е толкова бърз Peace

За оригването, можеш да пробваш, докато суче да я оригваш, хем няма да заспива толкова. Не е задължително накрая да го правиш. Все пак имай предвид, че някои кърмени бебета, моята щерка включително нямат нужда да се оригват.

За повръщането, нищо не мога да ти кажа, защото и при нас го има, на всяко хранене. Според педиатрите тук било нормално щом не е на фонтан Peace

Само по гръб слагам Тод да спи, но той е толкова силен, на мама малкия мъж, че се върти сам настрани почти от самото раждане Heart Eyes

# 629
  • София
Привет  Hug

Леа  Hug Ние въртиме в парка на Герена, общо взето не сме много далеч така че може някой път да ги поразходим заедно между някое кърмене  Hug

zuzanka_8 За хълцането още като се роди сина ми педиатъра при който бяхме тогава ми обясни това: Когато бебето се наяде бързо и коремчето му се пълни доста и опира в диафрагмата от което се получава хълцане. Когато се даде вода, тя също влеза в коремчето и вместо да облекчи положението става точно обратното, хълцането продължава докато коремчето обработи малка част и слегне. Така, че когато Вики хълца аз си я оставям да се "нахълца", обикновенно не трае дълго  Peace

Общи условия

Активация на акаунт