Каква пералня

• 879 488
  • 6 188
  •   2
Отговори
# 5 805
Аз понеже си купих евтина сушилня базов модел, т.е бях без някакви високи очаквания, просто ми се налага. Цял живот суша дрехи навън, вътре, по сушилки, простори и тн. Факт, когато сушилнята не е натъпкана, например тениските са много по-изгладени, отколкото от простора. Не знам дали има гладачки ☺
Огромно облекчение за всяка домакиня, но да не изместваме темата.

# 5 806
  • Русе
Скрит текст:
Аз съм фен на високите обороти на центрофугата (моята има макс 1200), още страдам от старата, дето имаше 400 😀.
Иначе и аз да кажа, че сушилнята не мачка. Това с гладенето си е относително, зависи от материя, колко влага е останала след прането и какво ли още не. А не на последно място по важност и качеството на ютията.

Дрехите по време на пране, така или иначе се намачкват силно. В сушилнята се премятат по-същия принцип в барабан, обдухвани от въздух с намалена влажност. Проблемът е, че те изсъхват намачкани на кълбо. Като се закачат изпънати на простора, изсъхват значително по-слабо намачкани и лесни за гладене.
За това я попитах дамата, в тия "качествени сушилни", гладачки ли има.

Това абсолютно не е вярно. Прането, съхнало на слънце, е много по-намачкано от това в сушилня. И за сведение ползвала съм 10 г 2 в 1 Канди и сега 6 г Беко. Ако се извади прането веднага, не е пресушено (както обикновено се случва навън) и не е била натъпкана сушилнята, е много по-"изгладено" от това навън.

# 5 807
Прането, съхнало на слънце, е много по-намачкано от това в сушилня.
Слънцето има и допълнително утежняващи фактори.
Бялото пожълтява, а цветни памучни дрехи избледняват.
Вятърът е най-добрия помощник за сушене и именно това е заложено при сушилните,
като обдухването е равномерно, температурата е контролирана и без UV лъчи.
Хавлиен тежък халат сушен навън и в сушилня с термопомпа е с драстична разлика при крайния резултат.
В +за сушилнята!

# 5 808
  • На брега на реката
PAV1,
Не зная дали четеш темата за съдомиялните и затова, си позволявам да се обърна към теб, в тази тема.
Скрит текст:
Здравейте,
Моля, ако някой е запознат, да ми помогне за намиране на уплътнение за вратата на Беко DIS 5831. Забелязах, че в долния десен край на машината, капе вода. Поръчах и смених долното уплътнение на самата вратата, но ми трябва и това уплътнение, към което прилепва вратата /което е на самата миялна и уплътнява от двете вертикални  и от горната страни/.  Където и да търся намирам, но все става въпрос за долното уплътнение на вратата и не мога да намеря другото.

Ако можеш да помогнеш, ще съм ти благодарна! bouquet

Последна редакция: пт, 29 дек 2017, 20:47 от Бобулина

# 5 809
Аз ползвам сушилня само през студените дни, когато прането не съхне на простора. До скоро ползвах стара индезитовска, с мощност 2500w. Преди няколко месеца ми се развали старата пералня, която беше на близо 15 години и вместо да я правя за 50-ти път, реших да взимам нова. Намерих оферта за комплект на "Gorenje" Пералня плюс сушилня на много по-ниска цена, като се вземат в комплект. Сушилнята я взех, само защото, като консумация е в пъти по-малко от старата, едва 800W. Само за няколко години ще се изплати от икономия на ток.
Съседите ми също, когато имат възможност простират. Напълно споделят мнението ми, че от сушилнята дрехите излизат по-намачкани. При тях е пералня и сушилня в едно на "Аристон".

# 5 810
2 в 1 машините мачкат, има много писано по темата, в темата са сушилните. Тази е за перални и вече съвсем стана отклонение.

# 5 811
  • Ловеч
И моята пералня, която коментирахме до сега е 2в1 на Аристон. Много мачка и ползвах сушилнята само за хавлии.
Миналата година си купихме сишилня Siemens и няма никаква база за сравнение с комбинирания уред. С две малки деца съм и постоянно се пере и суши нещо. Гладя всичко само защото така съм си свикнала, не от необходимост. 😊

# 5 812
2 в 1 машините мачкат, има много писано по темата, в темата са сушилните. Тази е за перални и вече съвсем стана отклонение.

Реално сушилнята се явява, като екстра при доста от пералните и не е баш спам, а леко отклонение. Вижда се ясно, че тук всеки е на различно мнение, един критикува сушилните, като цяло, втори пък ги възхвалява ,трети не признава 2в1 ,четвърти пък хвали комбинираните. Всеки с мнението си, всеки сам си избира, по какъв начин да пере и суши дрехите си.
От техническа гледна точка, високите обороти на центрофугата са доста икономичен начин да се отдели над 50% от водата в дрехите за 10-тина мин. при максимален разход на електромотора към 300W.

# 5 813
вече смених лагер. Сега пак чувам познатото неприятно стържене. ooooh!
След колко време ползване сменяхте лагер? - след 6 години е сменен лагер, но е ползвана прекалено малко през тези години и то най-често на кратката програма.  Сменен е преди няколко месеца.
Трябва да имате поне 6 месеца гаранция на ремонта.
Лагерът на място ли го сменяха или в сервиз?
Скрит текст:
Смяната на лагер е "тънка" работа.
Необходим е инструмент и да се прецени точно кой елемент по размер да се ползва.
Това с чука и тръбата и без разглобяване на казана е несериозно,
понеже при набиването може да се нарани новия лагер.
Ето снимков материал за подобен проблем-и "разядена" трилъчка.

http://www.service-ruse.eu/forum/topic.php?forum=1&topic=1702
ПП Показвала съм снимков материал за тези дейности, които сътворих на пералнята на баща ми.
Това за маншона го написах, понеже скоро "разколачвах" една пералня LG /производство 2001г/.
Тръгнах да сменям лагери /2 бр/ и семеринга.            14 лв.
Купих и нов лагероносач /някои го носят на стругар/ 74 лв.
Оказа се, че и маншона е пробит - теч. Цялата предна планка в основата - ръжда!

Шкурка, ръждопреобразувател WURT и боя PROTECTA.
Скрит текст:
Скрит текст:
ето какво се получи /на тази снимка е и стария  лагероносач/
Скрит текст:
Скрит текст:
стари лагери:
Скрит текст:
подменени лагери на казана, който се разглобява:
Скрит текст:
Допълвам относно обороти:
Ето как напълно спокойно и нормално, перална машина центрофугира на 2000 оборота:
https://youtu.be/cJHrg6h-5N0
Хората дават куп пари за такива машини и това не е, защото са глупави и си мечтаят, да си съсипват прането.  Wink
Не са глупави, а неинформирани! Очакват чудеса.
А помпата какво прави? Не може на достатъчно малки интервали да "изсмуква" по малко вода!
По - добре 1000 оборота, за по-дълго време, отколкото 2000 за кратко.
Та, конкретно за машината от клипа - GORENJE WA65205.
Скрит текст:
Не се е наложила на пазара. Спряна от производство (2010г - 2012г).
Високата цена е заради иноксовия казан, масивна отливка на трилъчка и баланси.
Теглото на пералнята е 98кг, което е положително.
Относно оборотите. Лагерът, вложен при пералня е ограничен -1600!

Последна редакция: сб, 30 дек 2017, 11:29 от Анонимен

# 5 814
  • София
Явно нито си прал на такива обороти, нито си гладил след такива, а съсремнните сушилни не мачкат, поне качествените не мачкат.

Има една много хубава българска поговорка "Едно си баба знае, едно си баба бае".

Хайде да не си говорим с общи приказки, а да ми обясните детайлно, от техническа гледна точка, как точно тия "качествени" сушилни не мачкат дрехите? Вътре в тях гладачка ли има скрита? Grinning 
Kakво значи да ти обясня от техническа гледна точка как една сушилня не мачка дрехи? Просто някои уреди така са изработени и сметнати, че при сушене не мачкат дрехите. Но да не спамим тук, има си тема за сушилните. Това, че ти не вярваш как една сушилня не мачка, не означава, че е вярно. Не всички не мачкат, но има доста такива, които не мачат.

# 5 815
Хайде да не си говорим с общи приказки, а да ми обясните детайлно, от техническа гледна точка, как точно тия "качествени" сушилни не мачкат дрехите? Вътре в тях гладачка ли има скрита? Grinning 
Kakво значи да ти обясня от техническа гледна точка как една сушилня не мачка дрехи? Просто някои уреди така са изработени и сметнати, че при сушене не мачкат дрехите.
Разковничето е: не мачкатPeace
ПП Детайлното обяснение е обвързано с потенциал, който не е необходим да показваме, доказваме.
Тук са крайни потребители, а не форум за аеродинамика.  Mr. Green

# 5 816

Лагерът е сменян в сервиз,  не на място.
Още след смяната им се обадих да им кажа къде се удря барабанът, но ме убедиха, че
това е нормално при неправилно подреждане на прането и не е толкова страшно.
Сега пералнята още работи, макар и да се усеща стърженето и едва ли ще я сметнат за
повредена.

# 5 817
И какво според тях значи неправилно подреждане на прането... пералнята или функционира нормално след ремонт или не.

# 5 818
Лагерът е сменян в сервиз,  не на място.
Още след смяната им се обадих да им кажа къде се удря барабанът, но ме убедиха, ...
Не трябва да "стърже".
Позовете се на гаранция (писмено, с протокол), от към ремонт.
Когато транспортираха пералнята до сервиз, то монтираха ли транспортните болтове?
"Виждам" пропуски, от към процедури...(не пълна диагностика за проблем) и др.

# 5 819
вече смених лагер. Сега пак чувам познатото неприятно стържене. ooooh!
След колко време ползване сменяхте лагер? - след 6 години е сменен лагер, но е ползвана прекалено малко през тези години и то най-често на кратката програма.  Сменен е преди няколко месеца.
Скрит текст:
Смяната на лагер е "тънка" работа.
Необходим е инструмент и да се прецени точно кой елемент по размер да се ползва.
Това с чука и тръбата и без разглобяване на казана е несериозно,
понеже при набиването може да се нарани новия лагер.
Ето снимков материал за подобен проблем-и "разядена" трилъчка.

http://www.service-ruse.eu/forum/topic.php?forum=1&topic=1702
ПП Показвала съм снимков материал за тези дейности, които сътворих на пералнята на баща ми.
Това за маншона го написах, понеже скоро "разколачвах" една пералня LG /производство 2001г/.
Тръгнах да сменям лагери /2 бр/ и семеринга.            14 лв.
Купих и нов лагероносач /някои го носят на стругар/ 74 лв.
Оказа се, че и маншона е пробит - теч. Цялата предна планка в основата - ръжда!

Шкурка, ръждопреобразувател WURT и боя PROTECTA.
Скрит текст:
Скрит текст:
ето какво се получи /на тази снимка е и стария  лагероносач/
Скрит текст:
Скрит текст:
стари лагери:
Скрит текст:
подменени лагери на казана, който се разглобява:
Скрит текст:
Допълвам относно обороти:
Ето как напълно спокойно и нормално, перална машина центрофугира на 2000 оборота:
https://youtu.be/cJHrg6h-5N0
Хората дават куп пари за такива машини и това не е, защото са глупави и си мечтаят, да си съсипват прането.  Wink
Не са глупави, а неинформирани! Очакват чудеса.
А помпата какво прави? Не може на достатъчно малки интервали да "изсмуква" по малко вода!
По - добре 1000 оборота, за по-дълго време, отколкото 2000 за кратко.
Та, конкретно за машината от клипа - GORENJE WA65205.
Скрит текст:
Не се е наложила на пазара. Спряна от производство (2010г - 2012г).
Високата цена е заради иноксовия казан, масивна отливка на трилъчка и баланси.
Теглото на пералнята е 98кг, което е положително.
Относно оборотите. Лагерът, вложен при пералня е ограничен -1600!

Ха ха ама вие цифрите ли не познавате? Това са шведски лагери SKF и са до 16 000 ,а не до 1600. Направо се хващам за главата в тоя форум. Grinning Grinning Grinning Нямам думи!

Общи условия

Активация на акаунт